2022. december 04. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

A lila tehén magyar kapcsolata
MagyarOnline.net
2002. március 23.
Utánajártunk a Milka csokoládé világhírű lila tehene magyar kapcsolatának. Szabó Sándor az a Frankfurtban élő magyar reklámgrafikus, aki kitalálta és megalkotta a szakma egyik legendás állatfiguráját.
Szabó Sándor 1934-ben született Orosházán. 1951-ben tette le a szakérettségit Budapesten, majd felvételizett a budapesti Iparművészeti Főiskola díszlettervező szakára, ahol 1955-ig tanult. Ettől kezdve a Szegedi Nemzeti Színház díszlettervezője 1956-ig, amikor Angliába emigrált.

 

Hasonlóan sok honfitársunkhoz, Sándort még mindig kötik Magyarországhoz emlékei, családja is.

 

- Magyarország a szülőföldem. A családom egy része még Balassagyarmaton, Székesfehérváron, Szolnokon, Szegeden és Orosházán él. Gyökereim oda kötnek. Magyarul gondolkodom, és különösképpen a kilencvenes évek elejétől kezdve nagy bizakodással követem az ország kulturális és gazdasági fejlődését. Sajnos azonban nincs teljes képem a jelenlegi helyzetről. Nyár elején Magyarországon töltök egy kis időt, akkor remélem, jobban tudok majd tájékozódni.

 

Térjünk azonban vissza Angliába, ahol a megérkezését követő évben bejutott a londoni Central School of Art reklámgrafikai osztályára, ahol 1959-ban szerzett oklevelet. Egy év múlva hanglemezborítókat tervezett a DECCA-RCA londoni reklámműtermében, majd 1961-ben Düsseldorfba költözött.

 

1962-ben kötött házasságot Monikával, és lett az LPE reklámiroda művészeti vezetője. 1968-ban Frankfurtba költözött, és a Young&Rubicam reklámvállalat művészeti vezetője lett. 1969-ban nyílt meg Montreálban az akvarellekből és festékszóróval készült festményekből álló kiállítása. 1972-ben oroszlánszerepet vállalt a Kraft Jacobs Suchard cég híres lila tehenének megszületésében, amiért 1973-ban aranyérmet vehetett át az Art Director’s Clubban.

 

"Tetőtől talpig reklámgrafikus vagyok. Nem vagyok azonban különösképpen intellektuális beállítottságú. Van bennem valamilyen ősi, földhözragadt érzék, amit a magyar családomtól örököltem. A legtöbb ötletem elsősorban a gyomromon és a szívemen átszűrve született meg, hiszen igyekszem magam mindig beleélni a fogyasztó szerepébe, helyzetébe - no persze, azért az agyamat is használom. Az egyszerű ötletek a legnagyszerűbbek - gyermekkorom óta vallom ezt az elvet" .

 

Természetesen felidéztük azt a felmérést is, mely szerint a német gyerekek többsége szerint a természetben található tehén is lila színű.

 

Alaposan meglepődtem, amikor ezt a badarságot az újságban olvastam. Nem igazán találok rá magyarázatot." - mondja Sándor.

 

A MagyarOnline.net azt sem hagyhatta ki, hogy megkérdezze, milyen módon reklámozná Magyarországot külföldön.

 

- Nehez tudnék erre most válaszolni, vagy valami pompás ötlettel előhozakodni. Nézze, ha nekem most például az itteni Siemens-cégnek kellene kampányolnom, mindenekelőtt igyekeznék megismerni a gyár szerkezetét, működését, megtudni, melyik terméket akarják reklámozni, és annak melyek az előnyei a konkurens cégek hasonló gyártmányaival szemben, kikből áll, milyen társadalmi rétegből kerülnek ki fogyasztói. Most hiába akarnék valami ügyes válasszal előhozakodni, nem jönne ki belőle semmi jó…

 

- És miként vélekednek a németek Magyarországról?

 

- A németek, legalábis az idősebbek, elismerően emlegetik a magyar vendégszeretet. Egyetlen itteni - volt magyar állampolgár - jelentette ki, nagyon szép a Balaton, de nem menne vissza oda, mert sokat kell járnia az embernek, ameddig egy illemhelyet talál.

 

1974-ben a franciaországi Roquebrune-ben állította ki akvarelljeit, 1980-ban olajfestményeit és festékszóróval készült képeit mutatta be Frankfurtban. Rendszeresen sportol, tizenhárom éve fekete övet szerzett cselgáncsban. 1991-ben a Dorfer Dialog reklámiroda alkalmazta, 1995-ben a DD vállalatnál rendezett akvarellekből és olajfestményekből kiállítást. Hat éve kapott kedvet a digital-arthoz, és két éve már, hogy digitális képekkel jelentkezett az Interneten. Jelenleg alkotási tanácsadóként működik együtt a Headlab reklámirodával.

 

- Milyen módon maradt meg az emberek emlékezetében a lila tehén alkotója?

 

- A német szaklapok és napilapok többször foglalkoztak a lila tehénnel. A szakemberek és az újságírók körében ismert vagyok, különösen itt, Frankfurtban, a lila tehén "szülővárosában". A nagyközönség azonban nem ismer túlzottan, habár a Milka lila tehenét csaknem mindenki látta. Sokan azt hiszik, hogy az ötlet a Svájcból ered. A talkshow-szereplések nem érdekelnek, mert egyrészt ostobaságnak tartom a TV-pletykát, másrészt nagyon sok időt venne igénybe a születés elmesélése. Ennek inkább a sajtóban vagy az interneten a helye.

A lila tehén megszületésének hiteles története

 

A hetvenes évek elején a Young&Rubicam reklámiroda alkalmazott, grafikusként. Egy szép napon hozzám jött a vállalat egyik művészeti igazgatója, Otti Severin, akit a csokoládék reklámozásában szerzett tapasztalataim érdekeltek. Én készítettem ugyanis korábban a Merci csokoládé kampányát.

 

Pár nap múlva bevetésre készen állt „a csoki-csapat". Ilse Theisen írónő, Uwe Ortstein kreatív igazgató és Szabó Sándor grafikus alkotta a kemény magot. Főnököm úgy találta, nem ártana, ha megismerkednénk a termék gyártási folyamatával. Útra kelt tehát a kis csapat, a vonat meg sem állt velünk a lörrachi Milka-gyárig.

 

A német-svájci határ melletti falucskában működő gyár nem kis meglepetést tartogatott számunkra: itt minden lila volt, a gépek, a dolgozók köpenye, a csomagoló papír, a falak. Ennyi lilát az újpesti stadionban sem láttam. Visszafele a vonaton a látottakat is emésztgetve törtük a fejünket. A szövegíró, Ilse szerint a hirdetésnek arról kellene szólnia, hogy az alapanyagok gondos kevergetésének köszönhetően finom a Milka csoki. Én azonban úgy véltem, inkább a lila színt kellene meglovagolnunk. Ekkor tévedt a tekintetem egy legelésző tehéncsordára. Lila tehén! - hasított belém az ötlet. Csakhogy abban az időben nem volt divatban a lila szín. Ilse a rég elhunyt Philip Suchard úr életre keltését is ajánlotta, amit a főnök elfogadott alternatív megoldásként.

 

Néhány nap aztán elegendő volt ahhoz, hogy megszülessen a máig is használatos szöveg: „Milka. A legédesebb kísértés, amióta csokoládé létezik", jómagam pedig egy reggel azzal a vázlattal leptem meg Uwét, amely a ma is forgalomban lévő lila tehén alapkoncepcióját jelentette.

 

A Bergisches-Land környékén, zuhogó esőben kaptuk lencsevégre a tehenet. A fényképész asszisztense Suchard úr szerepében pózolt egy kis tehéncsoport előtt. Fekete frakkot és cilindert viselt, kezében egy papírtekercset tartott. A düsseldorfi műteremben pedig az akkor forgalomban lévő Milka csokikat is lencsevégre kaptuk. Plakátnagyságú fotót hívattam elő a megörökített tehénről, vastag kartonra ragasztottam, lilára festettem az állat foltjait, majd rápingáltam a „Milka" nevet, a kép fölé nagyjából ezt a mondatot írtam: „A jó csokit felismeri a lila csomagolásról!".

 

A bemutatón azonban nem vehettem részt, a megfeszített munkától ugyanis annyira kimerültem, hogy ágynak estem. Uwe telefonon közölte velem, hogy óriási sikert aratott a plakátom. A megrendelők egyhangúlag cégünk, a Young&Rubicam mellett döntöttek. A nagyvezér, Otti Severin felpukkantott egy Magnum Lanson pezsgőt, Ilse fizetésemelést kapott, és mindenki boldog volt a vállalatnál.

 

Csakhogy Uwe még aznap bejelentette, az igazi munka most kezdődik. (...) Nekem kellett a lila tehén és a többi lila tárgy grafikáját elkészítenem. Javasoltam: előbb találjuk meg az ideális tehenet, és a megfelelő környéket! És persze egy kiváló fényképész sem ártana. Felfigyeltem egy Werner Bokelberg nevű fotográfusra, aki a Stern fényképésze volt, címlapfotóin a legszebb nőket örökítette meg. Gondoltam, a tehénfotó sem jelenthet számára gondot. Bokelberg rá is harapott a feladatra, remek kikapcsolódásnak tartotta. Ezután meggyőztem a főnökömet, hogy svájci csokiról lévén szó, illene svájci tehén-modellt találnunk. Néhány nappal később már Zürichbe utazott a stáb: fényképész kollégám, asszisztense és magam. St. Gallenben, Svájc egy keleti kantonjában kezdtük el a kutakodást. Sajnos, csupa hétköznapi, unalmas állattal találkoztam, amelyekből hiányzott minden eredetiség. A táj gyönyörű volt, a tehenek azonban nem. Egy szállodai alkalmazott súgta meg aztán a tippet: nyugatra kellene utazunk, a berni hegyvidéken gyönyörű tarka tehenekre bukkanunk. Simmenthalba érkezve egy helyi gazdát kerestünk fel, aki díjnyertes teheneket tenyésztett. Azonnal megakadt a szemem egy formás példányon: Adelheidon, amely kollégáimat sem hagyta közömbösen.

 

Főnökünk jó hírrel fogadta visszatérő csapatunkat: a megrendelő csinos összeget, körülbelül 3,2 millió német márkát költ a reklámkampányra, cserében "csak" hatékony reklámstratégiát kér.

 

Kapcsolatba léptem egy akkoriban igen neves fotólaborral, a Das Studióval, amely egy újnak számító technika, a colorseparation segítségével pingálta lilára a Milka tehenünket. A premiert óriási tapssal jutalmazták az iroda munkatársai. „Olyan szimbólumot teremtettetek, akár a Mercedes csillaga!" - kiáltott fel Otti Severin.

 

Ettől kezdve hódító útjára indult a lila szín: környezetünkben egyre több lila ruhát és lila tárgyat vettünk észre, a lila a férfiakat is kezdte megnyerni. És ami a legfontosabb: egyre több csoki fogyott! A hetvenes évek közepén a lila tehenet élőben a TV-ben is megcsodálhatta a nagyközönség.

 

Aztán újabb feladattal bízott meg a reklámiroda vezetősége: a Commerzbanknak kellett kampányt terveznem. Átadtam tehát fiatalabb kartársaimnak a lila stafétabotot, a dolgok akkor már szinte maguktól is mentek. 1973-ban aranyérmet nyertünk a németországi Art Director's Club versenyen. Az egyik elegáns düsseldorfi szállodában tartott ünnepségen társaim biztatására én vettem át a díjat. (A lila tehén megszületésének hiteles történetét köszönjük Szabó Sándornak, Beszterczey Juditnak, Léderer Pálnak.)Kapcsolódó linkek:

Szabó Sándor


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!· A beesési szög egyenlő a visszaverődési szöggel… - jan. 25
· A lila tehén magyar kapcsolata - márc. 23
· Pompéry, Berlin - máj. 24
· Életkép, három főszereplővel - nov. 03
· Eine Geschichte - Zwei Geschichten - jan. 13
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó