2021. július 23. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Interjú Cserey Erzsi amerikai magyar színésznővel
MagyarOnline.net/ Soós Ádám János
2002. április 21.
A New York-i Magyar Színház idén ünnepli fennállásának tizenkilencedik évfordulóját. Alapítója dr. Varga László ügyvéd és író, aki 1989 óta magyar országgyűlési képviselő. A 15-20 színészből álló törzsgárdával rendelkező társulatot 1989 óta Cserey Erzsi amerikai magyar színésznő vezeti. A MagyarOnline.net őt faggatta életéről, munkájáról, és természetesen a színház működéséről.
- Erzsi, mikor és miért jöttél el Magyarországról?

- (...rövid nevetés után...) Miért hagyták el Magyarországot abban az időben oly sokan!!! Nem akartam leélni az életemet abban a rendszerben, abban a rabszolgaságban. Szabadságra vágytam.

- Magyarország melyik részéről származol?

Soós Ádám János, az interjú szerzője

- Budapestről.

Las vegasi évek - gimagine.com

- Színész voltál már ott is?

- Nem, nem voltam. Itt kezdtem el a szakmát.


- Mi vett rá, hogy éppen színészként próbálkozzál itt, ahol a nyelvi nehézségekkel is meg kellett birkóznod?

- Tulajdonképpen ez egy megmagyarázhatatlan kényszer. Ez már gyerekkorban jelentkezik, és így volt velem is. Nyolc éves lehettem, amikor már tudtam, ezt a pályát akarom választani bármilyen módon.

- Igen, de már Jávor Páltól is tudjuk - akiről egyébként Te is megemlékeztél egy emlékműsorral -, hogy mennyire nehéz betörni a filmvilágba, főként akcentussal és kapcsolatok nélkül. Te hogyan győzted le ezeket az akadályokat?

- Már a híres new york-i Lee Strasberg színészképzőben rájöttem, hogy az akcentus nem feltétlenül jelent akadályt. A színjátszást önmagában nem zárja ki az akcentus, legfeljebb limitálja azokat a szerepeket, amit az ember eljátszhat. Inkább az számított, hogy mit fogok produkálni, mit tudok megtanulni. Soha nem felejtem el, hogy az első próbadarabban, a La Roundban színésznőt játszottam, és a szerep tökéletesen illett hozzám. Akcentus ide vagy oda, hatalmas tapsot kaptam.

- Deák Pál, a new york-i Magyar Szó című újság szerkesztője könyvet írt életedről, melynek a címe "Szőke Paradicsom". Honnan ered ez a név?

- Ez fordítása egy amerikai kifejezésnek, a Blond Tomatonak, ami a Bombázónak megfelelő szleng volt annak idejen. Frank Sinatrától ered ez a becenevem, ezért fordítottuk le magyarra, bár a jelentése homályos a magyar fülnek. Lehettem volna akár Magyar Paprika is!
A végzet asszonyaiban - gimagine.com

- Sinatra adta Neked ezt a becenevet? Ez bensőséges ismeretséget takar? Mennyire jól ismerted a Kékszeműt, és barátait, a Patkány Bandát? (szerző megj.: szabad fordítása a F. S. körül csoportosult színészek elnevezésének, a Rat Packnek.)

- Nagyon közvetlen emberek voltak. Különösen az volt Dean Martin, aki mindig ott téblábolt a színészek között, kezében az elmaradhatatlan italos pohárral. Sok rosszat hallottam róluk, de én semmi ilyet nem tapasztaltam. Először a Sand hotelben találkoztam velük, ahol "showgirl"-ként, háttér táncosként szerepeltem. Előadás előtt a színpadon, és utána a kaszinóban is összejöttünk néha.

- Hogy lett a táncosból színésznő?

- A lépés nem olyan nagy, mint a legtöbben hiszik. Táncosként megismertem a színpadi szereplést, és később, New Yorkban színészmesterséget tanultam. A las vegasi évek azonban nagyon sokat segítettek a pályámon.

- Voltak olyan jeleneteid amerikai filmekben, amire nagyon szívesen emlékszel vissza?

- Igen, itt elsősorban a 68 című filmet szeretném megemlíteni. Ebben egy sanzonénekes szerepét játszottam, és Karády Kati Hamvadó Cigaretta dalát is elénekeltem. Már az is érdekes volt, hogy magyar témája volt egy amerikai filmnek. Egy 56-os emigráns család beilleszkedéséről szólt. Az apa régimódi gondolkodású, és borzalmasan felháborodik azon, hogy a nagyobbik, már egyetemista fia egy kínai leányba szeret bele, és ami még szörnyűbb, a fiatalabbik fiúról kiderül, hogy a fiúkat jobban kedveli, mint a leányokat.

- És mi volt a Te szereped ebben a filmben?

- A nagynénit játszottam, aki elcsábította ezt a kisebbik fiút, amikor ő még nem volt abban biztos, hogy a leányokat, vagy a fiúkat szereti. Bár volt egy menyasszonya, mégis sikerült elcsábítanom!
Szőke Paradicsom - gimagine.com

- Szerepeltél más amerikai filmben is?

- Igen, például Woody Allen Ne idd a vízet! című filmjében. Ott egy olasz grófnőt játszottam. Woody Allen valóban egy érdekes jelenség. Rendkívül csendes volt, amikor a saját szerepére koncentrált, és nem rendezőként vett részt a forgatáson. Többnyire a földet nézte, topogott, koncentrált rendületlenül. Játszottam filmekben Robert DeNiroval a King of Comedyben, és egy amerikai-orosz koprodukcióban, a Moszkvai Melodiákban. Ezek kisebb szerepek, és ehhez hasonlókat sok más filmben is kaptam.

- Több amerikai filmben is szerepeltél, ezután a New York-i Magyar Színház fenntartását vállaltad életcélként. Miért?

- Amikor színésznőként csatlakoztam a színházhoz - ekkor még Dr. Varga Laszló volt a vezetője -, valahogy rájöttem a magyar szó ízére, és elkezdtem falni a magyar könyveket, a magyar irodalmat.

- Mikor, és miért vetted át a vezetését?

- A színház most 19 éves. A kezdetektől résztvettem a munkájában, mint színésznő. Az előadások vasárnap voltak, volt úgy, hogy az angol nyelvű színházi matinérol, ami kettőtől négyig tartott, rohantam a magyar előadásra. A színház vezetését 1989-ben vettem át, amikor Dr. Varga Laszló, a korábbi igazgató visszatért Magyarországra. Ő jelenleg egyébként országgyűlési képviselő. A igazgatói tisztségre pedig a színészek választottak.

- Amikor elkezdted a színház vezetését, volt rendszeres elfoglaltságod, "rendes munkád"?

- Nem volt úgynevezett nyolc órás munkám, de rendszeresen dolgoztam, mint amerikai színésznő, kisebb szerepekben. Ezek egy részét feladtam, a színház vezetése sokkal több időt igényel, mint ahogy eredetileg képzeltem.

- Mi volt az a nagy vonzerő, ami a színház felé húzott?

- Mondtam már korábban, hogy a magyar nyelv, a magyar könyvek. A magyar írók, a magyar színészek sorsa, élettörténete. Emlékszel, megcsináltam ezt az Arckép Csarnokot, amiben több színésznek bemutattuk az élettörténetét. Így Tolnai Klári, Honti Hanna, Horváth Jenő életrajzát. Jávor Pálról csak most kezdenek el beszélni, ugyanakkor mi már 2 évvel ezelőtt bemutattunk egy előadást az életéről.

- Pontosan Jávor Pál, akit említettem az interjú elején. A nagy amerikai csalódást!

- Az egy más dolog. Ő kész sztárként érkezett ide, ahogy sokan, de ezzel itt elindulni nagyon nehéz. Nem tudták elviselni az amerikai módszert - ami ma már otthon is bevett szokás -, hogy keményen vizsgázni, auditálni kell minden szerep elnyeréséért. Nehéz azt elviselni, hogy például perceken belül elő kell adni egy vidám, aztán egy szomorú monologot, egyedül, "parancsra". A régi nagy színészeink ehhez nem szoktak hozzá otthon, többjük boldogtalan volt itt. Legtöbbjüknek elkeseredett, a szemükben lealázó állást kellett vállalniuk. De például Szabó Sándor nagyon is tudatosan "dolgozott" az akcentusán, neki egészen jól sikerült.

Kívánság Hangverseny, 2001. december 16. - gimagine.com

- Felsorolnál néhány ismert színészt, akik résztvettek a színház előadásain?

- Hogyne! A legszebb emlékem Cserhalmi Györgyhöz fűz, aki igencsak ismert Magyarországon. Ő a Nők szívét ki ismeri? című műsorunkban szerepelt, József Attila versekkel. De szerepelt nálunk Gregor József szegedi operaénekes, és Murany Joe, aki színigazgató, Pápai Erika a Mágnás Miskában, és sorolhatnam. Csongrádi Kata, és Szakcsi-Lakatos Béla. És aki már többször is itt járt nálunk, Sziki Károly, az egri Harlequin színház igazgató-színésze. A fiatalabb tehetségek közül talán Armond Kautzkyt és ifjabb Jászai Lászlót említeném meg.

- Magyarországon szerepeltél színpadon?

- Jártunk otthon vendégelőadáson, és Vitray Tamás Terefere műsorának is vendége voltam.

- Mi lesz a színház legközelebbi előadása?

- "Ezt is megértük - 18 év", vagyis a színházunk eddigi életének összefoglalója, de más is lesz benne. Még nincs meg a teljes musor. De Csongrády Kata dala is mottója lesz a darabnak, aminek címe: Ne add fel....

Kívánom én is, Erzsi, hogy ne add fel! Sok sikert a jövőben is!Kapcsolódó linkek:

New York-i Magyar Színház ismertetője
FÓRUM: Cikkeink kapcsán
VENDÉGÜNK A FÓRUMBAN: Cserey Erzsi


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!· Interjú Cserey Erzsi amerikai magyar színésznővel - ápr. 21
· Aranyjelvényes Guszti avagy Gus - máj. 10
· Kossuth emlékművet avatnak New Orleansban - ápr. 05
· Nyolc év után - jún. 14
· Bartók Béla, a lyukas zokni és a cserkésznyakkendő - jún. 08
· Lőwy Dani több nyeregben - nov. 16
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó