2021. július 23. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Kossuth emlékművet avatnak New Orleansban
MagyarOnline.net/ Bika Julianna
2002. április 05.
A Louisianai Magyarok Szervezete Kossuth Lajos New Orleans-i látogatásának 150. évfordulóját ünnepeli. Az amerikai Kossuth ünnepségek egyik fénypontja ez az esemény, az évforduló alkalmából itt avatnak egyedül emlékművet.
 

Az Egyesült Államok egyetlenegy déli államában sem állítottak még emléktáblát Kossuth Lajosnak, a New Orleans-i lesz az első.

 

A Kossuth relief elhelyezését Dr. Gergátz István tiszteletbeli magyar konzul és felesége kezdeményezte.

 

Az avatáson Dr. Jeszenszky Géza a Magyar Köztársaság amerikai nagykövete lesz a szónok, és a városi elöljáróságok, valamint a skót rítusú szabadkőművesek washingtoni vezetői is megjelennek. Kossuth Lajos amerikai útjának ha nem is a legfontosabb, de igen nevezetes állomása volt New Orleans, az egykori rabszolgatartó város, ahol Kossuth a minden embernek kijáró szabadságot hangoztatta. A korabeli lapok szerint 8000 fős tömegnek mondta el a beszédét a városháza előtti Lafayette téren.

 

A Kossuth emlékmű, háttérben Andrásfalvy Bertalan és Kigyós Borbála

A Louisianai Magyarok Egyesülete, a tiszteletbeli magyar konzulátus , az Árpádhoni Magyar Kulturális Szervezet közös összefogása mellett néhány amerikai magyar szervezet mint a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület, Magyar Öregdiák Szövetség Bessenyei György Kör, a Sarasota-i Kossuth Klub, valamint az amerikai magyar követség, az Iowai Történelmi Társaság és amerikai magyarok személyes segítségével jöhetett létre a Kossuth emléktábla.

 

A gránitalapzaton álló emléktábla és a gránit kő magyarországi, jelenleg New Orleansban élő ifjabb Andrásfalvy Bertalan és felesége, Kigyós Borbála szobrász házaspár munkája. Az öntés E. Gyuri Hollósy öntőjében készült New Jerseyben.

 

Az ünnepségen a tengerészgyalogosok fúvósegyüttese lép fel, az amerikai zenészek megtanulták a magyar himnuszt, és a Rákóczi induló partitúráját is kidolgozták.

 

A téren lévő történelmi épületben az 1850-ben épült Gallier Hallban az Árpádhoni Magyar Kulturális Szervezet népitánc együttese lép fel, akik november óta gyakorolnak erre az alkalomra és külön magyar ruhát készítettek maguknak. Az ünnepség ideje alatt a Nemzeti Galéria által készített Kossuth vándor kiállítás képei lesznek kiállítva a Gallier Hall történelmi falai között.

Időpont: New Orleans, április 6. délután 17.00 órakor a Lafayette téren.

A Magyar Köztársasági Elnök, Mádl Ferenc köszöntője az emlékmű állításának alkalmával

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Magyar Barátaim!

Önök - akár önkéntes elhatározásból, akár kényszerből alakult így a sorsuk - a szülőhazától ezer és ezer mérföldnyire, az új hazává lett földön bizonyosan Tamási Áron bölcsessége szerint alakítják sorsukat, miszerint azért születtünk e világra, hogy valahol otthon legyünk benne. Bizonyosan megbecsült tagjai új hazájuknak. Mert él bennünk, magyarokban a képesség, hogy a föld minden gyermekének egyforma testvérei, a föld minden tartományának egyforma polgárai lehetünk.

De erősen hiszem azt is, hogy eközben egy pillanatra sem feledik el azt az elkötelezettségüket, hogy e befogatatásban megtartsák magukat magyarnak is.

Amerika polgáraként magyarnak maradni ez legfőképpen személyes hit és erő kérdése. De a Louisianai Magyarok Egyesülete és az Árpádhoni Magyar Kulturális Szervezet ezt a személyes hitet és erőt nagy körültekintéssel erősíti meg azáltal, hogy az összetartozás olyan élményét teremti meg, amelyben a világpolgári öntudat a múlt, az értékek, a hagyományok közös gyökereihez kapcsolva telik meg tartalommal.

Tisztelt Magyar Honfitársaim!

Büszke lehet az a nemzet, amely olyan kivételes érdemű államférfit mondhat szülöttének, mint a XIX. századi magyar történelem egyik legkiemelkedőbb jelentőségű politikus személyisége, Kossuth Lajos. S hálásak lehetünk a sorsnak, hogy rá emlékezve születésének közelgő 200. évfordulóján, arra emlékeztethetjük a világot, hogy a magyar történelemnek az Ő nevével egybeforrt korszakában a magyarság - mert a haladás és a haza sorsa megkívánta - akár történelmet formáló tettekre is képes volt . Kossuth hitte és vallotta, hogy " A magyar nemzet számára szabott jövőnek neve: szabad haza, Magyarország szabad polgárainak."

A nemzeti függetlenséget és a polgári demokráciát tisztelő országok nem csupán hazánk nehéz napjaiban kísérték rokonszenvükkel sorsunk alakulását.

Nyugat-Európa országai és az Amerikai Egyesült Államok a szabadságharc bukását követően otthont adtak a tömegesen ott letelepedő menekülteknek. Tisztelet övezte az elvei mellett az emigrációban is következetesen kiálló Kossuth Lajost, aki mindig a minden embernek kijáró szabadságról beszélt.

Meggyőződéssel állíthatjuk, hogy 1848 és Kossuth Lajos emlékezete biztos talpköve lett a magyarság újvilágbéli megbecsültségének.

Magam és a magyarországi honfitársak nevében köszönöm Önöknek, hogy őrzik és ápolják magyarságukat. Köszönöm az áldozatot, amelynek eredményeként ezekben az ünnepi pillanatokban New Orleans városának központjában felavathatják Kossuth Lajos emlékművét, amely e naptól hirdeti egy európai kis nép világsorsot alakító tehetségét és képességét.

Őszintén kívánom, hogy a most felavatott Kossuth Lajos emlékmű járuljon hozzá magyar öntudatban biztos egységük további megerősítéséhez, hazaszeretetük ébrentartásához.

Szívélyes barátsággal köszöntöm mindannyiukat,

Mádl Ferenc,
a Magyar Köztársaság
elnöke.

Budapest, 2002 áprilisábanKapcsolódó linkek:

Louisanai Magyarok Egyesülete


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!· Interjú Cserey Erzsi amerikai magyar színésznővel - ápr. 21
· Aranyjelvényes Guszti avagy Gus - máj. 10
· Kossuth emlékművet avatnak New Orleansban - ápr. 05
· Nyolc év után - jún. 14
· Bartók Béla, a lyukas zokni és a cserkésznyakkendő - jún. 08
· Lőwy Dani több nyeregben - nov. 16
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó