2021. november 29. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Aranyjelvényes Guszti avagy Gus
MagyarOnline.net/ Ferencz Zsuzsanna
2002. május 10.
Az igazi zsaruk, detektívek nemigen szoktak világhírre szert tenni, csak a krimik főszereplői: Miss Marple, Mr. Poirot, Maigret felügyelő. Talán ez az oka annak, hogy amikor először hall a nyomozásairól, azt gondolná az ember, Pápay Guszti - Gus Papay is valamely film, könyv hőse.
Pedig nem az, hanem élő, 52 éves férfi. Detektívnek nemigen mutat. Csöppet sem hasonlít a filmszínészekre. Pedig volt már filmhős: a Coplandben Robert de Niro játszotta az ő szerepét. Pontosabban: alakította Gusztit (amerikai módra szereti csak a keresztnevét használni). Más filmek is merítettek a nyomozásaiból, egyéniségéből. Cikket pedig mázsaszámra írtak róla.

 

A detektív és felesége
- Szerettem a régi detektívfilmeket, például a Kojakot, a French Connectiont Gene Hackmannal, de sose akartam senkire se hasonlítani. Sőt, sosem szerettem azokat a rendőröket, akik valakire hasonlítani akarnak. Azokat itt úgy hívják, hogy „wanna-be" és nem a rendőri hivatásuknak élnek, hanem igazából színészek akartak volna lenni. A nyomozói munka sem színház. Mikor egy szülőt értesítenem kell, hogy meggyilkolták a tízéves kislányát, akkor a fájdalmat éppúgy érzem, mintha a saját gyermekemet ölték volna meg. Ez a fájdalom hajt engem, hogy kinyomozzam: ki volt a tettes, és hogy a bűnöst bíróság elé állítsam.

 

Robert de Niro mindig is az egyik kedvenc színészem volt, nagyon meghatott, hogy a Coplandben az én jellememet alakította. Csúnya munka volt számomra a rendőrségi korrupció nyomozása a 30-as rendőrőrsön - erről szól a film. Sok rendőr annyira utált, hogy a lőtéren ráírták a nevem egy céltáblára, és utána szétlőtték. Jobban utáltak, mint egy bűnözőt. Később, amikor a bűnügyi nyomozókhoz kerültem, mindig attól féltem, hogy egy másik rendőr hátba lő szolgálat közben. Akkoriban mindig golyóálló mellényt viseltem az ingem alatt.

 

Pápay Ágoston Kisbéren született, Komárom megyében. Elég hányatott körülmények közül érkezett Amerikába, 1963-ban, tizenháromévesen, ötvenhatos édesapjához. Nagyon egyedül lehetett: a magyaron kívül ismerte még kicsit a német nyelvet. De olyan igazán mégsem volt egyedül: vele volt a terve. Ugyanis már ötévesen figyelgette az utcai rendőröket: tudta, ha felnő, belőle is rendőr válik. Megérkezése után hét évvel leérettségizett, és beiratkozott a bűnügyi college-be. Közben taxisofőrségből tartotta el magát. 1973-ban járőr lett egy nyilvános parkban, majd letette a rendőresküt, és ismét tanulni ment, a rendőrakadémiára. Első igazi beosztását ez után kapta, méghozzá New York város leghírhedtebb negyedeiben - Harlemben, Queensben és Bronxban - teljesített egyenruhás szolgálatot. Főleg egyedül, gyalog, kis robogóval és kocsin járta a város legveszélyesebb helyeit. Szerencséje volt: nem lőtték le, nem szúrták le, nem ütötték agyon. 1980-ban, kiváló munkájáért, nyomozói munkakörbe helyezték a személyzeti osztályra, ahol háttérnyomozásokat végzett. Négy év múlva előléptették aranyjelvényes nyomozónak. Tagja lett a rendőrség belső rendvédelmi szervének. 1994-ben, húszéves szolgálat után, nyugdíjba ment, letette a magánnyomozói vizsgát, megkapta az engedélyét és Port Jervis városban Inter-Pro Investigations névvel detektívirodát nyitott.

 

- Egy nyomozónak jó emberismerőnek kell lennie. Ha valaki kézfogáskor és beszélgetés közben nem mer a szemembe nézni, én abban az emberben nem bízom. A barátaimat a kollegák közül választom, civilbarátaimat egy kézen meg tudnám számolni. A bizalmat ki kell érdemelni, az igazsággal. Az igazság szabaddá tesz. Ezt a szólást különben bűnözők vallatása közben szoktuk használni. Sokszor nagy sikerünk volt vele, máskor pedig a vallatott személy elküldött a k. anyámba. Általában elmondhatom, hogy sok ember életében játszottam szerepet. Ők sohasem felednek el engem, és én sem felejtem el őket. Ugyanakkor sok embert láttam fiatalon meghalni, akiknek joguk volt élni, de valaki elvette tőlük az Isten adta életet. Ezért, mint isten szolgájának, nekem bíróság elé kell állítanom a bűnözőt, a tizedik parancsolat alapján.

 

- A nők?

 

- Az attól függ, hogy milyen célból nézek egy nőt. Ha a nő a nyomozás célszemélye, akkor nyilván nem bízom meg benne, amíg ki nem derül az igazság. De ez nem jelenti azt, hogy minden nő megbízhatatlan. Szerintem a nőknek kell, hogy legyenek titkaik. Ezek engem csak akkor érdekelnek, ha én kapom a megbízást, hogy megfejtsem őket.

 

- Hogyan fest egy nyomozó hétköznapja?

 

- Jelenleg főleg bűnügyi nyomozásokkal, gyilkossági ügyekkel, csalásokkal, kihágásokkal, eltűnt személyek keresésével, hagyatéki ügyek intézésével, magyar vonatkozású ügyekkel keresem a kenyerem.

 

Vannak napjaim, amikor reggeltől estig dolgozom. Az otthoni irodámban, vagy pedig New York városba kell bemennem, figyelni valakit. A legtöbb időt adatbank kutatással töltöm, a laptop mellett. Van olyan napom, hogy délelőtt 11-kor kelek, s délután négykor még mindig pizsamában vagyok, a számítógép mellett. Nem hajtok nagyon, csak mikor muszáj. Szeretek a feleségemmel a tóparton, lakókocsiban élni, vízisízni, úszni, a tengerparton bandukolni, szeretem a  szerencsejátékot, az éjszakázást, a változatos életet., a két-háromnapos kiruccanásokat. Februárban három hetet töltöttünk a Bahama szigeten és Floridában. De mindig nálam van a laptop és a rádiótelefon: sose lehet tudni, mikor ugrik be egy izgalmas vagy jól fizető ügy. Ezért hirdetem úgy, hogy huszonnégy órából huszonnégyet dolgozom. Mondjak egy példát: tegnap hajnali négykor egy fiatal nő küldött egy e-mailt, hogy egy bárban megismerkedett egy férfivel, aki nagyon megtetszett neki, de nem tudta a családnevét és elvesztette a telefonszámát. Megkért, hogy szerezzem meg neki. Öt perc múlva nagyot nézett, amikor megmondtam neki a számot. Persze sokkal komolyabb megrendeléseim is vannak.

 

A magyar vonatkozású ügyek? Főként eltűnt személyek és vagyonok felkutatása. Ha itt kell nyomozni, magam végzem. Ha Magyarországon, akkor egy magánnyomozó-irodával szereztetem be az információkat. Van Budapesten ügynököm, aki az én utasításomra dolgozik.

 

A talán több százra is rúgó nyomozásai között sok az emlékezetes.

 

- A legérdekesebb estek közé tartozik az 1985 szilveszter éjszakai hármas gyilkossági ügy. New Yorkban, a Tudor City negyedben holtan találták Lantos Piroska huszonkilenc éves szupermodellt, Gramiss Ágnes magyar származású francia állampolgárt és Szenti György magyar származású amerikai fényképészt. A nyomozás egy hónapig tartott, és végül megállapítottam, hogy a két nőt Szenti ölte meg, aki ezután öngyilkos lett. A bűntett oka: súlyos féltékenység. Az eset sok nyugati újság címlapján szerepelt három hónapig, Magyarországon is sokat cikkeztek róla, sőt Rekviem egy manökenért címmel könyv is megjelent az ügyről. A NEW YORK MAGAZINE Obsession címmel írt róla. Sokan még ma is kétlik, hogy Szenti volt a gyilkos. Pedig ő volt.

 

1992-ben elkaptam Bronxban a sorozatgyilkos Alex Henriquez nevű taxisofőrt, aki öt
Újságcikk az esetről
személyt gyilkolt meg. Henriquezt kiskorában a saját apja molesztálta, később ő ugyanezt tette áldozataival. A rendőrség ismerte az illetőt, de soha nem bizonyítottak rá semmit, amíg bele nem kerültem a nyomozásba, a két évvel korábban elrabolt és meggyilkolt tízéves kislány, Jessica Guzman kapcsán. Én eredetileg ezt a gyilkosságot nyomoztam. Sikerült rábizonyítanom, hogy nemcsak Jessicát gyilkolta meg, hanem a 24 éves Shamera Bellot és a 21 éves Lisa Rodriquezt is. A másik két gyilkosságot - gyermekek voltak - nem sikerült a nyakába varrnom, mivel kollegáim előzőleg hanyag-gondatlan munkát végeztek, és az ügyészségnek nem volt elegendő bizonyítéka. Henriquez 75 évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetést kapott. Az ügyből film készült, Fatal Wouls címmel.

 

Az 1999-es esztendő két nagy esetet és másfél kudarcot hozott Pápay Gusztinak.

 

1999 őszén kapta a megbízást egy ügyfelétől, hogy nézzen utána az Evergreen International Spot Trading nevű, vagyonkezeléssel foglalkozó cég viselt ügyeinek. Az Evergreen és klíringháza, a FEE (First Equity Enterprises) New York-i cégek. Egy orosz üzletember, Andrej Kudaszov a tulajdonos, s orosz a három vezető munkatárs is. Akik azóta eltűntek.

 

Pápay Guszti jól körülnézett az Evergreennél, és megállapította: csöppet sem mennek rendben a dolgok. Nemcsak az ügyfelét értesítette az eredményről, hanem a szerveket is, de hiába. Pápay Guszti akkor 110 millió dollárt tudott volna megmenteni. Ez a fél kudarc a másfélből.

 

Rövidesen aztán a világ is hallott az FEE-ről: az irodák a World Trade Center 15. Emeletén működtek, abban a toronyban, amelyet 2001 szeptember 11.-én elsőnek ért a terrortámadás, de másodikként omlott össze. A cég alkalmazottai életben maradtak, viszont megsemmisült az iroda, irataival, számítógépével együtt. A vizsgálatok arra mutatnak, hogy a zűrzavarban talán sok-sok millió dollárnak is lába kelt. Az ausztrál sajtó akkor Evergreen-vadásznak nevezte el a magyar származású magándetektívet. Mint ismeretes, evergreen magyarul örökzöldet jelent.

 

A másik eset előzményei: 1968 június 10.-én Irene Izak, huszonötéves, ukrán származású hölgy kocsiját a kanadai határhoz közel megállította David Hennigan országúti járőr, állítólagos sebességkorlátozás túllépés miatt. Ebből szóváltás kerekedett, majd mindketten folytatták útjukat egy híd irányába. Akkori tanúvallomásában a hídpénzbeszedő azt állította, hogy a hölgy azt mondta neki: minden ok nélkül megállította és zaklatta őt egy járőr, majd rá is mutatott az őt még mindig követő rendőrautóra. Hennigan ezzel ellentétben azt vallotta, hogy ő jobbra, a hölgy pedig balra kanyarodott. Viszont ő találta meg 25 perc múlva Irene Izak tetemét. A járőr 1983-ban nyugdíjba ment. Segédlelkész lett belőle. Pápay Guszti 1998 júliusában lépett a képbe: találkozott a harminc évvel azelőtt meggyilkolt hölgy családjával, és elhatározta, kideríti a tettest. Hosszas nyomozás után levelet írt George Patakinak, New York állam kormányzójának, kérvén, hogy engedélyezze az új vizsgálatot. Exhumálták a hölgy holttestét, és a koponyán olyan sérüléseket fedeztek fel, amelyeket a gyilkosság utáni boncolás nem tüntetett fel.

 

- Az ügynek sajnos nincs vége, a járőr-segédlelkész ellen hiányos bizonyítékok miatt még nem emeltek vádat. Pedig ha valaki, akkor ez az ember megérdemelné a halálbüntetést. A magam részéről mindent megtettem, szakmailag is, tehát tiszta a lelkiismeretem, de az ügy bánt és gyötör. Általában tíz esetből egyet nem oldok meg. Ez a tíz százalékos kudarc főként akkor ér engem, ha pl. túl sok idő telt el a bűntett óta, már nemigen lehet elégséges bizonyítékokat találni. A kudarc engem nagyon megvisel, mert én szeretek mindent megoldani. Vállalok nehéz vagy rendkívül időigényes eseteket is, és igyekszem úgy lefolytatni ezeket, ahogyan én szeretném, hogy valaki megoldja az én ügyemet.

 

Négy kisunokája van. Gondolná-e valaki, hogy a nyomozóknak is lehet unokájuk?Kapcsolódó linkek:

Inter-Pro Investigations
FÓRUM: Cikkeink kapcsán


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!· Interjú Cserey Erzsi amerikai magyar színésznővel - ápr. 21
· Aranyjelvényes Guszti avagy Gus - máj. 10
· Kossuth emlékművet avatnak New Orleansban - ápr. 05
· Nyolc év után - jún. 14
· Bartók Béla, a lyukas zokni és a cserkésznyakkendő - jún. 08
· Lőwy Dani több nyeregben - nov. 16
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó