2021. július 23. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Nyolc év után
MagyarOnline.net/ Ferencz Zsuzsanna
2002. június 14.

Manhattenben él egy férfi, akit mindenki fiatalabbnak gondol: Bikkál Gyula.

 

Budapesten született, és ott végezte el a Műegyetemet. 1953-ben gépészmérnök lett, három év múlva, l956-ban, a forradalom után, elhagyta Magyarországot. A nehéz amerikai kezdet után sikerült a Columbia egyetemen folytatnia a tanulmányait: tovább képezte magát, nyolc kerek éven át. Két diplomát szerzett. Ezt követően az IBM-nél dolgozott, majd New York városának készített pénzügy szoftvereket. 1993-ban nyugdíjazták.

 

Ez eddig egy jól sikerült amerikai magyar karrier a többi között. De 1994-ben - épp nyolc éve - Bikkál Gyula megkezdte második életét, amelynek semmi köze sem volt az elsőhöz: tévés lett. Minden különösebb felkészülés, tanfolyam, karriervágy nélkül. Azért, mert tele volt tennivágyással, és irtózott a nyugdíjas kor eseménytelenségétől.

 

- Úgy kezdődött el tévés pályafutásom, hogy megkeresett az azóta hazatért Viczián Zsuzsa, a vasárnap reggel sugárzott Hungarian TV Magazin nevében, és felkért, hogy legyek bemondó náluk. Ez meg is történt. A Hungarian Tv Magazin az itt élő magyarság életével foglalkozott. Én értem el, hogy félórás műsoruk megnyúlt egy órára.

 

- Már kezdetben valósággal beleszerettem a televíziózásba.

 

Hat évvel ezelőtt még nagyobb fába vágta a fejszéjét: két új adást indított, a Manhatten Neighborhood Network nevű kábeltévén. Amelynek különben elnyerte az 2001-es nemzetközi Community Media díját.

 

A két műsor: a Friss hírek magyarul és a Hungarian Magazin Extra. Azóta - a közelmúltban - beindult a harmadik adása is, a Hungarorama, amelynek semmi köze sincs az azonos nevű magyarországi adáshoz.

 

A Friss hírek magyarul című műsort péntek d.u. hat órakor sugározzák az 57-es kábelcsatornán, a DUNA TV heti összefoglalóját tartalmazza. A Hungarian Magazin Extra ugyanott látható, szombat reggel. Eseménynaptár, magyar kultúra, hazai tájak - körülbelül ez látható benne. A harmadik, az április elsején született gyermek, a Hungarorama, szintén kábeltévén fogható, az 56-os csatornán, kiváló nézettségű időpontban: szombat este fél nyolctól nyolcig.

 

- Szükségét láttam egy olyan műsort létrehozni, amely angol nyelven szól az amerikai nézőkhöz, vagy a második - harmadik nemzedékhez tartozó, a magyar nyelvet alig vagy semennyire sem beszélő nézőkhöz. A mai magyar kultúrát, a történelmet, az életstílust, politikai életet mutatjuk be, és mindazt, amire büszkét lehetünk. Bemutattuk a Miss Hungary 2002 szépségkirálynő-választást is, a vatikáni múzeum kiállítását az ezeréves magyar kereszténységről. Vagyis mondhatni, mi reklámot csapunk a magyaroknak, és biztos, hogy pénzt is hozunk a magyar államnak: az adások növelik az ország jó hírét, az amerikai befektetők nálunk biztatásra találnak.

 

A tévéstúdió a Fehér Házban van. Vagyis egy olyan épületben, amelyet színe miatt így becéznek. Bikkál Gyula lakásában, a nappali és a konyha között.

 

- Amikor a magyar tévé stábja felkeresett, s meglátta az ebédlőből átalakított stúdiót a sok géppel, készülékkel, elámult. Egyelőre nem telik másra, mert minket a magyar állam nem támogat. Elismerésben nincs hiány, sok dicséretet kapunk mindenkitől, de anyagi segítség is kellene. Elképzelhető lenne az is, hogy a jövőben studiónk a magyar Főkonzulátus vagy pedig a Magyar Házban kapjon helyet, nemde?

 

A Fehér Ház teraszáról látni a legendás Gulyás körutat, prózai nevén a 2. Avenue-t.

 

Nem tudom, honnan kapta a magyar nevét. Talán a kádári gulyáskommunizmusról? Sok volt itt a magyar üzlet, iroda, intézmény, vendéglő, különösen 56 után. A körút valóban erősen magyaros jellegű volt. Még manapság is sok magyar lakik errefele.

 

S ha már az utaknál tartunk, hadd számoljak be róla, hogy 82.utcát a York Ave és és a 3. Avenue között június elejétől Szent István magyar király utjának hívják. Ebben az utcában a következő magyar intézmények vannak: Szent István római katolikus templom, a hétvégi Magyar Iskola, a görög katolikus magyar templom, a New York-i Jótékonysági egyesület, az Árpád Hall, a Független Református Egyház temploma. Emellett számos magyar háztulajdonos él itt. Szó van arról is, hogy a 2. Avenue egyik szakaszát elnevezzék az 56-os magyar hősök utcájának, de ez még nem történt meg. Számításunk szerint kétszázezer első- és másodgenerációs magyar él New Yorkban.

 

Visszatérve a tévézésre: Bikkál Gyula inkább igazgató, vagy producer, vagy szerkesztő, vagy riporter? Vagy pedig a DUNA TV tudósítója?

 

Mindenes. Nagyon szeretek riportokat is készíteni. Részt veszek sajtótájékoztatókon, helyi intézmények műsorain, egyházi eseményeken, a cserkészek műsorain, és más helyeken is, ha meghívnak. Én végzem a felvétel előkészítését (súgógéphez stb.),a felvételt, az ellenőrzést, sőt a vágást is. Én készítem el az idegen tévérendszerekből - pl. PAL- , az átalakítást az amerikai rendszerek számára, és fordítva. Gyakorlatilag csak a bemondásban kapok segítséget egy-két tehetséges szpíkertől. Hanem az interjút, azt nagyon szeretem. Készítettem interjút Erdős Andre nagykövettel, Kovács István és Molnár László főkonzulokkal, Pestről érkezett politikusokkal (Kovács László, Orbán Viktor, Földessy Dénes), újságírókkal, helybéli politikusokkal (Hóka Ernő, Szodfriedt Dénes), cserkészekkel, Fischer Viktor és más cserkészvezetőkkel, valamint Seregély István egri érsekkel amerikai útja alkalmából. Volt egy félórás riportom a New York- i hétvégi Magyar iskoláról, melyet a DUNA TV is lehozott.

 

Bikkál Gyula, a „majdnem - egyszemélyes televízió", persze nem hagyja ennyiben. Még nagyobbra törő tervei vannak.

 

Az a célom, hogy az egész magyar televíziózást átvigyem egy kereskedelmi kábelre. Lenne két-három óra, amelyet az AEÁ egész területén fogni lehetne. Mivel támogatottságunk igen csekély, jelenleg nem nagyon ugrálhatunk. Viszont reméljük, hogy nagyobb szerencsénk lesz a reklámszerzés területén, és megoldódnak anyagi nehézségeink.

 

Azt is el szeretném érni, hogy műsoraink - igen csekély, névleges összegért - láthatóak legyenek az Interneten is. Így bárki, a világ bármely részén, hozzáférhetne az adásainkhoz.

 

Vannak emberek, aki nagyobb elismerést érdemelnének a hazájuktól. Miért a Manhattan Neighborhood Network tüntette ki őt?

 

Fotó: Deák FerencKapcsolódó linkek:

Friss Hírek Magyarul TV ismertetője
Hungarian Magazine Extra TV ismertetője
FÓRUM: Cikkeink kapcsán


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!· Interjú Cserey Erzsi amerikai magyar színésznővel - ápr. 21
· Aranyjelvényes Guszti avagy Gus - máj. 10
· Kossuth emlékművet avatnak New Orleansban - ápr. 05
· Nyolc év után - jún. 14
· Bartók Béla, a lyukas zokni és a cserkésznyakkendő - jún. 08
· Lőwy Dani több nyeregben - nov. 16
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó