2021. január 26.
Címlapra!
[
Regisztráció
] [
Profil szerkesztése
] [
Beállítások szerkesztése
] [
Keresés
]
[
Magánüzenetek
] [
Felhasználók listája
] [
Bejelentkezés
]
Üzenetküldés
Minden
regisztrált
felhasználó indíthat új topikot és küldhet új üzenetet ebbe a fórumba.
Felhasználó:
Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!
Üzenet:
2004-04-16 15:41, Koborlo: - 13.Rész. Utazás visszatérés nélkül avagy Hosszú Nászut. Csorák nagyon izgatott volt a vonaton minek okát nem tudtam mire vélni. Persze én se voltam tul nyugodt. Volt mit féltenem mert ketté szedett és ujra összevart széles fonot bör övemben ott lapult vagyonunk. Kétszázhusz dollár, száznegyven angol font,négyszáz nyugatnémet márka két napoleon és egy ötszáz piaszteres török arany pénz. Minden esetre nem kis összeg nászutra induloknak tiltott devizákban. Barbara két karkötöje Platinábol is elég nehéz volt amibe 28 darab összesen öt karát kissebb gyémántokkat foglaltam bele. De igyekeztem nem tul feltünöen foglalni és nem fényesitettem ki se ne hogy tul feltünő legyen. kicsit félhettem ha netalán a jugoszláv határ átlépése elött vámvizsgálaton furcsának látnak és estleges motozás alkalmával lebukunk. De Csorák izgalmát nem értettem. Hiszen barátom nem volt oly gyüjtö szenvedélyű mint én. Mondta nekem menjünk a wc-re, modta vigyázzak mig ö bemegy ne engedjek be senkit. Minden esetre furcsálottam viselkedését hisz nem szokták használni a wc-t az állo vonaton. Idegessége rám is ragadt de késöbb ő is megnyugodott. Pár böröndünkben és kézi táskánkban föleg ruhanemük közt telerrakott két nehéz ezüst cigaretta tárcán is könnyen megakadhatot volna egy jo megfigyelö vizsgálodo szeme de gondoltam nem vizsgálnak egy utasokkal tele vonatot annyira és egy ujra baráti államba megyünk nem nyugatra. Végre elindultunk a Keletiböl. A vonat elég jol meg volt pakolva emberrel. Nekünk jo helyünk volt mert a majdnem üres kocsiba szálltunk be a Riekába (Fiumeba)rohamos sebességgel száguldo gyorsvonatba.Két helyen ahol megálltunk még többen felszálltak ugy hogy sötétedésre mire a határhoz érkeztünk már böröndökön üllő vagy állo ember tömeg közepén voltunk és a határörök és papirokat ellenörzök nehezen jutottak át ezen a tömegen. Egész megnyugodtunk amikor végre a Dráva hidján átjutottunk. Már a szabadság szele kissé ott lebegett a levegöben. A határ után már a tömeg is eloszlott hiszen ujra gyorsvonat sebességével robogtunk. Zágrábnál tiz perc pihenöben viz után is nézhettünk és zsibbadt lábainkba ujra megindult a vérkeringés. Fiumébe dél delé érkeztünk és miután már reggelre elfogyott minden otthonrol hozott szendvics bementünk egy büffébe enni. Gyorsan elfogyasztottunk valamit ami jol nézett ki mert uticélunk még messze volt és nem akartunk tul késön oda érni. Az olasz határhoz legközelebbi települést Kopert választottuk uticélul mert az volt az elgondolásunk hogy körül kell nézni mielött a "hosszu lépésre" elszánjuk magunkat. Na de itt állunk egy város közepén nézzük a forgalmat és a tengert mert ugye a tenger a másik fele Fiumenek mint minden tenger parti településnek. Tanakodtunk kit szolitsunk meg és mily modon tudunk nyelvi szinten érvényesülni, hiszen egy idegen városban hol találunk egy árva magyart akit megértünk. Oroszul értünk mert az iskolába ugye belénk neveltek pár hasznos de több haszontalan mondatot,bár a szlávok utálják hallani azt a rokon nyelvet mert láncos kutyát csináltak szeretett Titojukbol a rokon elvtársak.De vajon kinek a kutyája lett a Generalisszimus? Akire joggal haragudhattak elvbarátaik,mert kizavarták öket 45 után mondván saját maguk szabadultak meg a Náciktol.majd élvezve a Marshal terv gyümölcseit és az elvtársak adakozását is elfogadva elég ügyessen összetákolt ujra tüzzel,vassal egy államot. Ekkor én elöjöttem egy remek ötlettel. Angolul tudot keresünk hisz én tanultam az iskolába. Rövid kérdezés után megszületett az első nagy csalodás angol nyelv területen. Hiszen a fiatal nő akit kérdeztem You speak english? felelt de oly angolsággal amiböl én csak minden tizedik szot értettem. Hápogtam mint egy kacsa akinek nyakán van a kés és készül megválni fejétöl. Igazán nem is tudom miért jártam kétszer is tanulni az angolt ha az élő nyelvet ilyen satnyán sajátitottam el, beszédem szinte egyenlő a semmivel. Pedig az iskola padban ülve azt hittem a több mint két év allatt ragadt rám annyi amivel elkezdhetem külföldön akadály mentesen az életet. Sajnos sokszor tapasztaltam késöbb is hiányos nyelvtudásom miatt még évekkel ezután rá kellett kérdezni hogy megértsek vagy számtalanszor körül irni hogy engem megértsenek. Végül annyit megértettem hogy busszal kel folytatni utunkat Isztriai félszigeten keresztül és megmutatta hogy honnan indul az a busz. A nagy Thank You után zavarodott idegállapotba feleségem és barátaim elött kissé szégyeltem magam hiányos nyelv tudásom miatt de felvidultam látva nevető arcukat. http://members.aol.com/bkassai/images/fiume.jpg Várakozás a busz megállonál. Hogy egy kissebb népvándorlás volt abban az évben Illetve években Jugoszlávián keresztül azt látni lehetett már ott Riekába. A sétányon egy pálma fa tövében láttunk egy elhagyott magyar rendszámu Panoniát, ebböl is tudtuk hogy nem csak mi igyekszünk az olasz határ felé. Gyönyörü látvány az Isztriai félszigeten kesztül kitekinteni a tengerre.Nézni Abázia villáit ahol tényleg érdemes nyaralni.Utunk nem ide vezetett hanem a koperi öböl zajos kikötöjének közelébe. Már késő délután volt mire oda értünk. Ki tudja hogy de össze jöttünk egy magyarul pár szot beszélö kissé részeg horvát fiatal emberrel aki egy magán háznál szobát igért és el is kisért oda minket. Persze hogy egy ismeretlen kikötöbe tévedve mint idegenek Rejtő figurák közé féltünk hogy esetleg csak kirabolnak minket ott a sötétedö sikátorban (esetleg hullánkat a tenger pár nap mulva kimossa a partra) de azért követtük őt. Egy kedves idössebb néni házához kisért ahol elég olcson hozzá jutottunk két tiszta szobához amit három napra elöre ki is fizettünk. Hulla fáradtan jo pár napi hol alvás hol nem alvás vagy csak vonat zakatolás közbeni bobiskolo szem pihentetés után végre nyugodt másnap délutánig tartó pihenést találtunk. Baráti szeretettel Géza -
Beállítási lehetőségek:
Nincs engedélyezve HTML ennél az üzenetnél.
Nincs engedélyezve
Smilies
ennél az üzenetnél.
Mutasd az aláírást
(az aláírást a Profil beállításánál adhatja meg)
Topik áttekintése
Irjon nekünk!
-
Impresszum
-
Médiaajánlat
-
Súgó
MagyarOnline.
net
© Minden jog fenntartva! 2002-2006