2021. április 20.
Címlapra!
[
Regisztráció
] [
Profil szerkesztése
] [
Beállítások szerkesztése
] [
Keresés
]
[
Magánüzenetek
] [
Felhasználók listája
] [
Bejelentkezés
]
Üzenetküldés
Minden
regisztrált
felhasználó indíthat új topikot és küldhet új üzenetet ebbe a fórumba.
Felhasználó:
Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!
Üzenet:
2003-01-31 07:42, Ferencz Zsuzsanna: - Kedves mindenki! Gondoltam, kiegészítem a portrét néhány sorral. A Román Televízió Magyar és Német (közös) Szerkesztőségéről szólnék, amelynek talán nem volt olyan nagy szerepe a Fischer Pista életében. Viszont biztos, hogy hatalmas jóbarátra lelt a főszerkesztő személyében. A Prágai tavasz hatására 1968-tól Romániában is megenyhült kissé a diktatúra, egészen 1971-ig, amikor is Ceausescu Kínába látogatott, és megkívánta a kultúrforradalmat. Ennek az enyhülésnek köszönhető, hogy 1969 végén beindult a Bukarestből sugárzott magyar és néme nyelvű adás, amelynek élére 1970 elején a portréban is említett Bodor Pált nevezték ki. Ugyanazt a Bodor Pált, aki aztán a nyolcvanas évek elején Magyarországra menekült, és Diurnus néven a Magyar Nemzetben közölte emberségről, demokráciáról, a román diktatúráról szóló napi jegyzetsorozatát, amelyet mi idehaza szamizdat-kiadványként terjesztettünk. Életem egyik nagy vágya Bodor Pálrólkészíteni portrét, viszont nem tehetem meg: jelenleg nem él a Kárpát-medencén kívül, tehát nem passzol a MON-ba. Bodor Pál javarészt frissen végzett bölcsészeket alkalmazott a tévénél, például Csáky Zoltánt, akit a Duna TV-ben is láthattok. Magam is így kerültem Bukarestbe, a Bodor Pali „bűneként”. Nemcsak kinevelt egy-két tévés nemzedéket, hanem meg is tanította gondolkodni őket. Megtanította nekik a civilkurázsit, ami bizony ritkaság volt Romániában. Embersége, bátorsága, kitartása, tehetsége egész életemben mércét jelentet számomra. Külön szigetet teremtett számunkra: a magyar és német adás bizony mintha nem is Romániában működött volna. A sugárzott műsorok sajnos egyre kevésbé tükrözték azt, amit a szerkesztőség készített: a cenzúra egyre jobban hallatta a szavát. Ezért lépet le tőlünk Fischer Pista. … Akiről még annyit: megérkeztünk Bukarestbe mi, Kolozsváron végzett bölcsészek, és halvány fogalmunk sem volt a tévézésről. Részemről Fischer Pistát nyaggattam, hogy tanítsa már meg nekem a mesterséget, lehetőleg fél óra alatt. És a vágási technikát, további fél óra alatt. Hanem ő nem volt hajlandó beállni tanítómesteremnek. Néha egy-egy újsütetű tévést elvitt magával filmezésre, ezek mellette bizony sokat tanultak. Mások szakmai ismereteit – például az enyémet- azzal gyarapította, hogy egy-egy rosszul sikerült riport után egyszerűen kinevetette és nem nagyon dícsérő jelzőkkel illette a filmet. Más volt Bodor Pali eljárása: ő hosszan és finoman ecsetelte a hibákat. … Így kezdődött Romániában a magyar tévézés: Bodor volt a jó fiú, Fischer Pista pedig a rossz fiú.Így verték belénk a szakmát. -
Beállítási lehetőségek:
Nincs engedélyezve HTML ennél az üzenetnél.
Nincs engedélyezve
Smilies
ennél az üzenetnél.
Mutasd az aláírást
(az aláírást a Profil beállításánál adhatja meg)
Topik áttekintése
Irjon nekünk!
-
Impresszum
-
Médiaajánlat
-
Súgó
MagyarOnline.
net
© Minden jog fenntartva! 2002-2006