2021. január 22.
Címlapra!
[
Regisztráció
] [
Profil szerkesztése
] [
Beállítások szerkesztése
] [
Keresés
]
[
Magánüzenetek
] [
Felhasználók listája
] [
Bejelentkezés
]
Üzenetküldés
Minden
regisztrált
felhasználó indíthat új topikot és küldhet új üzenetet ebbe a fórumba.
Felhasználó:
Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!
Üzenet:
2010-02-14 01:11, Pompéry Berlin: - Kedves Lajos! Nagyon nehéz Veled vitatkoznom, mert úgy érzem, hogy kétféle mércével mérsz. Amíg nekünk, magyaroknak alapállásból igazunk van és azt visszamenőleg 1100 évre, (miközben a honfoglaló magyarokkal éppúgy nemzeti azanosságtudatod van, mint azóta minden nemzedékkel), addig a többi népet idegenként kezeled. Állandóan egy "mi ./. ők" szembeállítást olvasok ki az érvelésedből, amely versengésből csak mi kerülhetünk ki győztesen. Nem vagyok középkorra szakosodott történész, mégis az az érzésem, hogy érvelésed történelmi tényei enyhén szólva pontatlanok. A térségben uralkodó létszámadatokból vezeted le a honfoglalás jogszerűségét, máshol kisebbségi/többségi elvre hivatkozva véled, hogy kinek lett volna kötelező elsajátítani a másik nyelvét. A 20. sz. szemléletével kezelsz középkori történelmi eseményeket, noha akkor teljesen más viszonyok, szokások és gondolatvilág uralkodott. De talán nem is az a lényeg, hogy pontosan mi hogyan volt 600, 800, 1100 évvel ezelőtt. Mindössze azt bátorkodtam állítani, hogy a magyarok maguk sem voltak vétlenek: a trianon határok kialakulására nagy és negatív hatással bírt többek között az azt megelőző 50 éve vétkesen rossz magyar belpolitikája is - kezdve az 1848-as forradalommal, amikor a magyarok határozottan megtagadták a saját nemzetiségeik követeléseinek teljesítését, amelyeket önmaguk önmaguknak kivívtak a Habsburg házzal szemben. Ahhoz, hogy az ember megértést várjon a másik oldalon, szembe kell néznie önmagával. Ez hozzásegítheti ahhoz a felismeréshez, hogy meddig mehet el a másikkal szembeni elvárásokban. Mindössze ennyit kívántam eszmefuttatásommal kifejezni. Persze ha mindig csak a másik a vétkes és mi alapállásban tökéletesek, hibátlanuk vagyunk, akkor nincs mit tisztázni. -
Beállítási lehetőségek:
Nincs engedélyezve HTML ennél az üzenetnél.
Nincs engedélyezve
Smilies
ennél az üzenetnél.
Mutasd az aláírást
(az aláírást a Profil beállításánál adhatja meg)
Topik áttekintése
Irjon nekünk!
-
Impresszum
-
Médiaajánlat
-
Súgó
MagyarOnline.
net
© Minden jog fenntartva! 2002-2006