|
Ma vettem egy cukkinit. Holnap itthon vagyok, kipróbálom. Kösz az ötletet.
2018-08-06 14:25, Tessényi Györgyi:
-
Méghogy mit föztem, ebben a höségben?
Bevallom a kivàncsisàgom mindig nagyobb, mint az eszem. Volt egy cukkinim, azt tisztitàs és szeletekre vàgàs utàn paniroztam, de ugy hogy reszelt sajt is került bele és fokhagymaso,, leöntve olivaolajjal, fél oràt 170 fokos sütöben szépen megsütve. Hozzà salàta és fokhagymàs tejföl. Finom volt.
|
|
|
Gombapörköltnek indult, de kevés volt a gomba, így egy egész hagymát, egy egész paprikát, és pardicsomot tettem fel párolni kevés olajon, természetesen a sorrendet betartva, pontosabban nem, mert a paprika után a cikkekre vágott gombát tettem bele, s mikor az kicsit megfonnyadt, akkor a pirospaprikát (mert akkor még mindig azt hittem, hogy pörkölt lesz), és csak utána kevés vizet és a pardicsomot... s mivel elõtte pizza volt, maradt az üveg alján egy kis kész pizzaszósz, azt is belekevertem, attól kicsit pikánsabb lett. Mikor a gomba megpuhult, s látom, hogy kevés, bele karikáztam két szál virslit, Lidl-ben kapható füstölt vegetáriánus frankfurtit, amit tojásfehérjébõl készítenek, mert a szója az annyira nem egészséges. Mikor elkészült, sûrû lecsó szerû pardicsomos gombát (svédgombát) kaptam, füstölt beütéssel. Istnei finom lett. S mivel nem volt itthon gyors rizs, kásának való rizst fõztem hozzá, ragadt, azzal ettem. Mind a 20 ujjamat megnyaltam utána.
Kár, hogy a gyermek nem kóstolta meg.
|
|
|
Méghogy mit föztem, ebben a höségben?
Bevallom a kivàncsisàgom mindig nagyobb, mint az eszem. Volt egy cukkinim, azt tisztitàs és szeletekre vàgàs utàn paniroztam, de ugy hogy reszelt sajt is került bele és fokhagymaso,, leöntve olivaolajjal, fél oràt 170 fokos sütöben szépen megsütve. Hozzà salàta és fokhagymàs tejföl. Finom volt. Utàna sàrgadinnye desszertnek.
_________________
|
|
|
2017-07-22 19:50, poe:
-
Mi az, hogy CSAK lecsó! Nincs nyár anélkül! Ma azt csinálok én is. De van kukorica is, amit szintén ilyenkor kell rágcsálni, ha nincs nagy kedv fózöcskélni.
|
|
|
2017-07-22 18:03, Tessényi Györgyi:
Itt egyszerűen csak lecsó volt, az is estére készült el. Délben cseresznye, barack, egy-egy zsemlével, hideg gyümölcsleves. Dinnye is van, de annak már nem maradt hely
_________________ poe
|
|
|
Ma a nyár inspirált a konyhában. Hatalmas dinnyével jöttem a sarki árústól, több mint 10kg! Önmagában is jóllakat, de azért illik valamit főzni is. Meggyleves vaniliapudingosan besűrítve, egy tepsivel túrós pogácsa, közben a harcsa is megsült, csak úgy natúrban.Mindenből egy kicsi, közben a dinnye szeletei is kihűltek... Jó étvágyat!
|
|
|
2017-07-09 13:12, gurmeria:
Nagyszerű, írd be kérlek a Hollandia rovatba is a magyar szolgáltatásokhoz!
Sok sikert a vállalkozáshoz.
_________________ poe
|
|
|
Sziasztok! Azt hiszem, ez a környéken eddig hiányzott. Megnyitott a Gurmeria magyar bolt és lunchroom Eindhovenben, a Winkelcentrum Woenselben. Magyaros ételekkel, naponta változó menüvel, füstölt húskeszitmenyekkel és egyéb magyar finomságokkal, es jo hangulattal várunk benneteket.
|
|
|
A hőségben szabad a szokatlanabb menü mellett dönteni. Ma volt a Lidlben natur yoghurt olcsóbban, ebből lesz Birchermüsli, ahogy azt Svájcban szeretjük: sok gyümölccsel.
A karfiolból tejfölös leves lesz, hozzá egy pogácsa. Minnél kevesebbet vacakolni benn, mikor minden olyan gyönyörű a kertben (árnyékban).
|
|
|
Itt olyan nagy és jó a készételek válsztása hogy nincs kedvem órákig fözni, inkább bemegyek egy marketbe és összeállítom az ebéd/vacsorát. Ma spagetti Bolognese lesz északfinn Emmental daráltsajttal. Az étel belga gyártmány, van hus is benne és ízes az egész.
|
|
|
Ha én külföldön élnék megtermelném az itthon megszokott és ott nem kapható zöldségeket. Nem kell ehhez okvetlenül egy kert, egy balkonon is sok minden termeszthető.
Annakidején magam is kipróbáltam a panellház erkélyén. Nem kellett hozzá más, mint egy nagyméretű erős műanyag zsák és egy perforált műanyag cső. A csövet a zsák közepére állítva meg kell tölteni a zsákot magas szervesanyag tartalmú földdel (virágföld). A növények magvait oldalról késsel beszúrt nyílásokon át bújtatjuk a földbe, a középső csövön át öntözzük. Napos helyen a növények gyorsan fejlődnek és nagyszerű termést hoznak.
2017-06-10 14:22, Valeria:
-
Ma lecso lesz. Vegre talaltam a boltban sarga paprikat, sweet hungarian peppersnek nevezik, de semmi sweet nincs benne, rem eros. Igy orakig vagom ki a maghazat es az ereket. Igy is eleg eros, de mar elvezheto. Lesz benne virsli is. Nalunk a lecso kedvenc.
-
|
|
|
2017-06-10 16:40, poe:
Igen, egy jó hideg cseresznyeleves! Aztán jöhet a harcsapaprikás túróscsuszával. Sok tepertővel és tejföllel a tetején.
|
|
|
2017-06-10 14:22, Valeria:
Cseresznyét ebédeltünk eperrel meg vajas zsemlével. Vacsorára spenótos tésztát terveztem, a Kedves még nem tud róla
_________________ poe
|
|
|
Ma lecso lesz. Vegre talaltam a boltban sarga paprikat, sweet hungarian peppersnek nevezik, de semmi sweet nincs benne, rem eros. Igy orakig vagom ki a maghazat es az ereket. Igy is eleg eros, de mar elvezheto. Lesz benne virsli is. Nalunk a lecso kedvenc.
|
|
|
2017-06-09 16:02, Tihi:
-
Én meg egy kis kölest föztem, csak úgy vegetával, magában...
Mindenütt jó, de legjobb otthon,....az otthoni nyugalomnak is van gyógyító hatása...
|
|
|
2017-06-05 19:29, nidda:
-
Ma piroslencse leves lesz, most vettem ki a fagyasztóból, csak melegíteni kell.
Különben most jöttem a kórházból, egy hétig kezelésen voltam, hazahoztam a páromat az otthonból ahol ö volt egy hétig. Már jól hazaértünk és folytatjuk "normális életünket" amíg lehet. Üdvözlet Tihi
|
|
|
"Es gibt braune, grüne, rote, gelbe und auch schwarze Linsen."
A lencse dícsérete:
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/linsen.html
A magyar megállapítás szerint pedig vérré válik...
|
|
|
2017-06-05 00:23, Tihi:
Szóval lencse a piros. Megnyugodtam, nem maradtam le semmiről.
Ismered a mondást? Lencse, borsó, kása, mind Isten áldása.
_________________ poe
|
|
|
2017-06-04 23:47, poe:
-
2017-06-04 23:29, Tihi:
A sárga és zöld borsót ismerem, pirosat még csak lencséből, babból láttam. Lehet, lemaradtam valamiről?
-
Ma sok minden eddig ismertlen van, csak ki kell próbálni elöitéletek nélkül.A piros, hámozott lencse scak 10 per fözást követel. Ismerem a hagyományos szürke/barna otthon ismert lencsét is. Íze jobb, erösebb de be kell elötte egy kichit áztatni.Holnap veszem a mélyhütöböl a piros lencselevest, finom lesz.
|
|
|
2017-06-04 23:47, poe:
-
2017-06-04 23:29, Tihi:
A sárga és zöld borsót ismerem, pirosat még csak lencséből, babból láttam. Lehet, lemaradtam valamiről?
-
Kedves Poe,
lassan írok, közben tárolom, utána visszamegyek módosítani. A hosszÚ Betük, i,u, ö stb sok idöt igényel.
|
|
|
2017-06-04 23:29, Tihi:
A sárga és zöld borsót ismerem, pirosat még csak lencséből, babból láttam. Lehet, lemaradtam valamiről?
_________________ poe
|
|
|
Idös koromban lusta lettem a fözéssel, sok kész ételt használok, pl belga spagetti bolognese vagy a Lidl-böl német kész ételek, a chili con carnét fözött babokkal javítom, mert a gyártók nagyon is spórolnak a babbal.
Na meg aztán a borsóleves, száraz piros hámozott borsót használok (török), kis piritó bele és valami füstölt pulyka szaggaatott húa (centrifugában leszaggattyák a húst a csonttokról és természetesen bele hús-zöldség ízesitö kocka. Fött tésztával tálalom, egy adqg nekünk 2 naprq elég.
Ma maeg a sütöben készült csirkte szárnyak chili-szóssszal ízesítve amit s¨sütés elött meleg vízzel lemosom. hogy íze meérsékelt legyen.
|
|
|
2017-06-04 21:05, poe:
(pszt, csak halkan mondom, néha belesegítek 1-2 pörköltkockával is!)
Az anyósom mesélte, hogy a barátnöje férje úgy szerette, ha a sülthöz a szósz szép barna. (német konyha) Többször elöfordult, hogy az nem úgy sikeredett, hát rásegített egy kis égetett cukorral.
Ez még a két háború között volt. Manapság itt is olyan félkész szószt vásárolhat hozzá, amilyet akar...
|
|
|
2017-06-04 17:59, gvirag:
Ha szereted a zöldborsót és szereted a pörköltöt, akkor a kettő házassága iránt sem lenne kifogásod. Nálunk a Kedves húsevő, én mérsékelten, inkább több zöldséget fogyasztok. Így mikor pörkölt készül, jó bő lére eresztem (pszt, csak halkan mondom, néha belesegítek 1-2 pörköltkockával is!) Míg a hús fő, megpárolok vagy egy jó adag zöldborsót, vagy egy pár szép karfiolrózsát. Közben főzök pár szem krumplit és egy adag nokedlit, leánykori nevén galuskát. Mikor minden puha, az egyik tányérba kerül a sok husika, krumplival, a másikba a borsó, pörköltszaft, nokedli, kis hús és persze a tejföl. Így mindenki elégedett Olykor egyszerűsítem a folyamatot, a borsós lábasba merek a pörköltszaftból, és a galuskát egyenesen oda szaggatom, kiskanállal. A másik, húsos lábasba belevágom kockára a krumplit. Mire megfő az egyik, kész a másik is. Voilá, 2 edénnyel kevesebb mosatlan!
_________________
poe
|
|
|
2017-06-04 00:16, poe:
Egy jó tejfölös csirkepaprikás az igen! Nincs párja! Galuskával (ezt nem lehet két k-val elírni) és fejessalátával.
Én még mindig a vaddisznó pörköltet eszem, ma töröttkrumplival. Holnap meg valami zöldfőzelék lesz a változatosság, mondjuk zsenge zöldbab. És akkor ezen is túlvagyok.
Azért egy kis félédes vörösbor sokat
segített megtörni a dolog monotonságát.
Kedves Poe, abban a borsópörköltben mit tisztelhetek?
|
|
|
2017-06-03 16:48, gvirag:
Jé, itt is nokedli volt ma, összebeszéltünk. Csak az enyém mellé csirkepörkölt és borsópörkölt került.
|
|
|
2017-06-03 06:59, Tessényi Györgyi:
"Nagyon röstelkedtem a 2 k miatt,"
Sohasem kövess el ennél nagyobb hibát és könnyebben telnek a napjaid. Sok mindennek utána nézek én is, amikben bizonytalan vagyok.
Nem tegnap kerültünk ki az iskolapadból...
|
|
|
Nokkedli, hokkedli, fuszekkli ... Sohasem tanultam meg hogyan is kell írni, ritkán használom ezeket a szavakat, írásban meg mégkevésbbé. Volt viszont egy nagyszerű titkárnőm, aki kiválóan ismerte a magyar helyesírás szabályait és én biztosan számíthattam rá. El is kényelmesedtem mellette rendesen.
Főzni azonban nem tőle, hanem az édesanyámtól tanultam. Szerettem a konyhában sündörögni mellette és "segíteni" a konyhai munkákban. Megtűrt, mert azt hiszem nagyon szeretett.
Így aztán ma nokedlit készítettem a hús mellé, úgy ahogyan azt a Jászságban csinálják. Tettem bele kevés napraforgó olajat is (disznózsír helyett), azt mondják úgy kevésbbé fől szét. Nem kisdeszkáról szaggattam késsel, ahhoz én ügyetlen vagyok, hanem használtam a nokedli szaggatót. Gyorsan ment. Nem volt ideje közben szétfőlni.
Inkább a hússal voltam elfoglalva. Nem mindennapi feladat volt. Kaptam ugyanis a háziorvosunktól egy darab keményre lefagyasztott vaddisznó combot (nagy vadász az úr, maga lőtte). Már a kiolvasztása sem volt egyszerű, vigyázni kellett, hogy megőrizze a nedvesség tartalmát és benne maradjon a vére is. Ehhez azért idő kellett, de a feldarabolásánál láttam, ez a hús valóban sokat igér. Pörkölt lett belőle. Mennyei! Egy hétig fogom enni, vajjon a végén is ilyen jó étvággyal? Nem tudom. Hozzászoktam, hogy nyolc főre kell főznöm és mostanság hogy magamra maradtam bizony nehezen találom el az arányokat. Már vettem kisebb lábasokat, kuktát meg serpenyőket, de ezekben másképen kell főzni. Még gyakorolnom kell. Szóval nem sok időm marad közben etimológiai eszmefuttatásokra.
Minden esetre nagy élmény volt ez az "alapanyag", utoljára gyerekkoromban sütöttem vaddisznót, akkor kemencében és huszonnégy fő részére. A disznót meg magam lőttem, Szatmárcsekén az Eszenyőn. Régen volt!
|
|
|
2017-05-27 22:27, nidda:
-
2017-05-27 07:50, Tessényi Györgyi:
-
(ugye 2 k van a nokkedliben?)
A németek az ö velük született szerénységükkel megelégszenek egyel is benne:
http://www.kochbar.de/rezept/461601/Erikas-Nokedli-ungarische-Nudeln-Spaetzle.html
-
Nagyon röstelkedtem a 2 k miatt, mentségemre:az oszztrákok Nockerl-jából én a ck-t átváltoztattam dupla k-nak, a magyaroknak pedig bőven sok az egy k is! Tehát:nokedli.
Ugynígy:hokedli, sőt sámedli,stampedli...hihihi
|
|
|
2017-06-01 19:41, Tessényi Györgyi:
Nem, még itthon, 2 hét múlva indulunk, még csak szabadságra. De a ház itt már eladó. Mihelyt jön egy komoly vevő, pakolunk, költözünk.
_________________ poe
|
|