2018. október 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Mit főztünk ma? Mit főzzünk holnap?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-17 11:37   
Tegnap süteménykészítés volt, többféle kötelezettségnek kellett eleget tenni. Banános kókusztorta készült, és még valami, aminek magyar nevét nem ismerem (ha van neki egyáltalán), darált kekszből készül, csokoládéöntettel a tetején. Jól sikerült, talán pont azért, mert csak összecsaptam mindkettőt.
 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-16 20:06   
2009-05-16 16:57, Pompéry Berlin:
-

Tokajhegyalján tanultam meg egy juhsajtra szalosodott termelőtől, hogy a tehéntúróval szemben a juhtúró más: ez juhsajt, amit utólag reszelőn lereszelnek - esetleg ledarálnak. A magas zsírtartalomtól ragad össze masszává, de lényegében juhsajt, csak a konzisztenciája más. Érett, tehát már szárazabb = kevés víztartalmú, sárgás sajtból csinálják.

Így van, ez az igazi juhtúro, amit Judit itt leír. Bp-en több üzletben lehet kapni pl szlovák juhtúrót, rokonaimmmal kipróbáltuk és nagyon finom lett az ételünk.

Érdekes különben, hogy a dunántúlon a sztrapacska ismeretlen. A Balaton környékén, pl. Siófokon nem lehet juhtúrót kapni, vendéglökben nincs az étel az étlapon, söt barátom családja sem ismeri a sztrapacskát. Tényleg egy felvidéki étel, apám kedvenc étele volt annak idején.

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-16 19:40   
2009-05-16 13:18, bovi:
-

Kedves Bovi,

hozzászoktam, hogy a sztrapacska, ha kapom, az igazi juhtúróval van csinálva. Annakidején hoztam juhtúrót ide és egy kedves MON-tag abból sztrapacskát készített nekem, és kedves férjének (felvidékiek vagyunk). Sajnos ez a család visszaköltözött, és nekem egyedül saját magamnak sztrapacskát csinálni, az túl nagy munka. Tapasztalaimból tudom, hogy itteni honfitársaim (a finnek) képtelenek sztrapacskát enni, a párom sem enné meg, pedig évtizedek folyamán ö sok mindent átélt velem.

Most vasárnapra egy ünnepi ebédet/ vacsorát tervezek: bélszín marhahúsból rántott szeleteket csinálok tarhonyával, zöldbab körettel (konzerv) és vegyes salátával. A panírozást jó vastagon csinálom (liszt, tojás, prézli), hogy puha legyen a hús.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-16 17:25   
Ápolom, hidd el Judit. Sajnos errefele nem igazan van juhsajt sem. Tökeletesen irtad le a juhtúró miböl keszul, annak idejen otthon en is daraltam. Juhsajtot vettunk, aztan daraltam, pici sóval összegyúrtam, es tettem üvegkantaba. Sokaig elallt, es nagyon finom túróspuliszka keszült belöle.
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-16 16:57   
2009-05-16 14:06, bobe:
-
Tokajhegyalján tanultam meg egy juhsajtra szalosodott termelőtől, hogy a tehéntúróval szemben a juhtúró más: ez juhsajt, amit utólag reszelőn lereszelnek - esetleg ledarálnak. A magas zsírtartalomtól ragad össze masszává, de lényegében juhsajt, csak a konzisztenciája más. Érett, tehát már szárazabb = kevés víztartalmú, sárgás sajtból csinálják.

Ehhez képest a feta főleg sós, bár nálunk lehet kapni eredetit (görög) is, nemcsak német utánzatot tehéntejből.

További javaslataim: ahol van török-arab kisebbség és ennek megfelelő élelmiszerüzletek, azokban legalább 5-6 féle juhsajtot, sőt egyes üzletekben direkt darálva mint juhtúrót is lehet kapni.

Tessék csak ápolni a kapcsolatot más nemzeti kisebbségekkel is, meglájátok, hogy mennyi rokonságot fedezhet föl az ember. Kulinárisat is.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-16 14:06   
Szerintem a feta nem ugyanaz, mint a juhtúró? Vagy? En mikor juhturora gondolok, akkor a "brinza" jut eszembe. A feta nem olvad el, legalabbis nekem nem.

_________________
bobe a 87 eves

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-16 13:18   
2009-05-15 21:34, Tihi:

Kedves Tihi!

Itt sem lehet kapni igazi juhtúrót, de nézz egy kicsit körül, FETA van valószínű felétek is, én azzal csináltam a sztrapacskát.

Ez téglalap alakúra préselt sós valami. A sajtáruk között.
Már vettem juhbol fejt tejböl is, de itt, általában tehéntej.
Kell egy kis fantázia hozzá, amikor esszük, és azt hisszük juhtúró

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-15 21:34   
2009-05-15 13:38, bovi:
-
Igazi felvidéki ebédet készítettem ma: Sztapacska volt.

Nagyon is irigykedek, hogy ilyen finomat tudsz fözni. Nekem az nagy munka lenne és igazi juhtúrót itt nem lehet kapni.

Talán összel Mo-ra látogatok és akkor minden esetben keresek egy helyet, ahol sztrapacskát lehet rendelni. Én a sztrapacskát sok juhtúróval és pirított szalonnakockákkal szeretem.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-15 18:28   
2009-05-15 17:35, bovi:
-
Ha ez igaz, akkor nem is tudom, mitől vagyok (enyhén) túlsúlyos:
- már nem vagyok szégyenlős
- nem vagyok koldus
- ... több lehetőség nem jut hirtelen eszembe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-15 17:35   
2009-05-15 16:29, Pompéry Berlin:

Te szegény!!!
Mégis igaz a mondás: Szégyenlős koldusnak üres marad a tarisznyája (Gyomra)

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-15 16:29   
De ha már a korrepetálásnál tartunk: másik védencem - ez okosabb volt, mint a többi, ezt nem hiányzó képességei, hanem a hiányzó magyar osztályok miatt kellett okítanom - családostul évekig Olaszországban élt. A szülők külügyesek voltak és épp római kiküldetésből tért meg a família. Valahol a budai hegyekben egy villanegyedben laktak és mindig szombaton koradélután mentem hozzájuk, amikor ebéd utáni olaszos pizza, spagetti vagy egyéb paradicsom-bazsalikum-oreganós illatok- kellő szellőztetés híján - még terjengtek a levegőben. Itt is nagy vágyam volt hónapokig, hogy egyszer megkínáljanak, de a fenenagy előkelőség és jómód miá nem mertem szólni. Féltem, hogy azt hiszik, mi éhezünk.
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-15 16:24   
2009-05-15 13:38, bovi:
-
Imádom! Emléxem, még iskolás voltam, amikor valamelyik álatalam korrepetált csemetééknél sztrapacska volt vacsorára. Alig bírtam ki az óra végéig a szobába beáradó illat miatt. Távozás előtt legyűrtem összes jólneveltségemet és megkérdeztem, hogy minek az ínycsiklandó szagát érzem. Mondta mama, hogy sztapacska. aladdig ilyet még soha nem ettem, így szerénytelenül hagytam, hogy megkínáljanak. Legszívesebben lemondtam volna a honoráriumomról mégegy adag fejében, de úgy gondoltam, azt mégsem illik, mert akkor elveszteném az összes tekintélyemet.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-15 13:38   
Igazi felvidéki ebédet készítettem ma: Sztapacska volt.
Férjnek sonkapörkölttel, az én részem birkatútóval a sütőben átsütve.
Hozzá, fejessaláta.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-13 09:41   
2009-05-12 23:22, perec:

Ez az az eledel, amikor a párom már du 4.-kor megkérdezi, hogy mikor vacsorázunk

Ma jobban ki fog tartani, savanyúkáposzta lesz, benne sózott oldalas

Most én maradok éhen

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-12 23:22   
Ha sahnejoghurt meg ementáli is kell belé akkor el tudom képzelni, hogy 600 kalória per fő. De biztos finom!
 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-11 12:54   
Ma zöldség felfújt volt az ebéd:

Zuchini, nagy piros és zöld paprika, gomba kockákat egy kis olívaolajon füszerezve fedő alatt 5 percig megpároltam.
Bele egy lapos tűzálló edénybe.
Sahnejoghurt 100g 2 tojásal kikeverve, 100g reszelt ementáli rá és 30 percig, 200°-on megsütottem.
Állítólag, 600 kalória fejenként

 
 maryanne  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-11 11:31   
Engem is erdekelne, ha elküldened örülnek.


 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-11 05:18   
Kedves Judit, engem is érdekel
Nagyon szívesen venném.

 
 Juli  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-10 22:57   
2009-05-07 16:30, Pompéry Berlin:
-
mindenre készen álltam - epegörcs miá le kellett mondanom.

Akit érdekel a receptgyűjtemény németül, annak szívesen továbbítom.
-

Kedves Judit!

Sajnálom!
De hogy ne vesszen kárba a rengeteg munka: légyszi, továbbitsd nekem a recepteket!
(Meg érdekel is.)
Köszönöm, és jobbulást!

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-10 00:04   
2009-05-09 23:25, perec:

Háromféle krémlevest szoktam főzni, pirosat, fehéret és zöldet,persze nem egyszerre!
Mindegyikben van hagyma, fokhagyma és paprika, valamint a megfelelő színű zöldségek. A piros levesben most piros színű kaliforniai paprika, paradicsom, lila hagyma, sok sárgarépa és persze friss gyömbér volt. Meg egy kanálnyi darált sonka. Ha épp van céklám, az is szokott bele kerülni.
Minden zöldséget a mikróban párolok víz nélkül és gyorsan, majd a botmixerrel pürésítem. Zsírt, lisztet nem lát, így egészséges, diétás és finom, valamint nagy előnye, hogy a pasasok (saját és vendég) sosem tudják, mi van benne Elfogy az utolsó cseppig.


_________________
poe

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-09 23:25   
2009-05-06 18:36, poe:
-
Piros krémleves darált sonkával...
-

Piros? Mitől?

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-07 17:34   
2009-05-07 16:30, Pompéry Berlin:
-

3.) Bundásalma

-

Aha, meg is van a vacsora utáni desszert.

Hunor

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-07 17:33   
2009-05-06 20:21, ubuge:
-

Az ebéd melyik része árulkodó?

Még igen, így ha akarsz repülni Somlyón, írj, gyere, veled tartok (de igyekezz).

Hunor

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-07 16:30   
Tegnap kellett volna egy magyar főzőtanfolyamot tartanom a Volkshochschule Moabit "Nemzetek konyhája" sorozatában - valaki helyett.
Menü:
1.) Lecsó és annak változatai (rizzsel, kolbásszal, tarhonyával, tojással, cukortökkel)
2.) Gránátos kocka - helyett (mert magam nem szeretem + nagyon kalóriadús) paprikás krumpli
3.) Bundásalma - helyett (mert frituból eleve semmit + nem annyira magyar) túrós palacsinta

Miután beszereztem, recepteket németül megtaláltam/kidolgoztam, sokszorosítottam, a szervezőkkel mindent megbeszéltem, szóval mindenre készen álltam - epegörcs miá le kellett mondanom.

Akit érdekel a receptgyűjtemény németül, annak szívesen továbbítom.

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-06 20:21   
2009-05-06 19:59, hunor:
-

Ájsze még 'erdélybe vagy?

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-06 19:59   
Ropogós báránysült, hagymás törtburgonya (krumplisaláta ).

Hunor

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-06 18:36   
Piros krémleves darált sonkával, rántott hús, krumplipüré, spenót, vaníliapuding. Ünnepi ebéd a vendégségben lévő keresztfiam tiszteletére
_________________
poe

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-04 20:34   
2009-05-04 19:16, hunor:

-

...alias: Vegeta...

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-04 19:54   
2009-05-04 19:03, perec:

Az én gyömbérkém még él, de hogy mit csinál a föld alatt, nem tudom. Elvileg ott kéne szaporodjon, de nem mertem kukkolni
_________________
poe

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-05-04 19:53   
2009-05-04 19:16, hunor:

Hálistennek, már kezdtem aggódni, hogy megétetett a konkurrencia
_________________
poe

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó