|
Tegnap süteménykészítés volt, többféle kötelezettségnek kellett eleget tenni. Banános kókusztorta készült, és még valami, aminek magyar nevét nem ismerem (ha van neki egyáltalán), darált kekszből készül, csokoládéöntettel a tetején. Jól sikerült, talán pont azért, mert csak összecsaptam mindkettőt.
|
|
|
2009-05-16 16:57, Pompéry Berlin:
-
Tokajhegyalján tanultam meg egy juhsajtra szalosodott termelőtől, hogy a tehéntúróval szemben a juhtúró más: ez juhsajt, amit utólag reszelőn lereszelnek - esetleg ledarálnak. A magas zsírtartalomtól ragad össze masszává, de lényegében juhsajt, csak a konzisztenciája más. Érett, tehát már szárazabb = kevés víztartalmú, sárgás sajtból csinálják.
Így van, ez az igazi juhtúro, amit Judit itt leír. Bp-en több üzletben lehet kapni pl szlovák juhtúrót, rokonaimmmal kipróbáltuk és nagyon finom lett az ételünk.
Érdekes különben, hogy a dunántúlon a sztrapacska ismeretlen. A Balaton környékén, pl. Siófokon nem lehet juhtúrót kapni, vendéglökben nincs az étel az étlapon, söt barátom családja sem ismeri a sztrapacskát. Tényleg egy felvidéki étel, apám kedvenc étele volt annak idején.
|
|
|
2009-05-16 13:18, bovi:
-
Kedves Bovi,
hozzászoktam, hogy a sztrapacska, ha kapom, az igazi juhtúróval van csinálva. Annakidején hoztam juhtúrót ide és egy kedves MON-tag abból sztrapacskát készített nekem, és kedves férjének (felvidékiek vagyunk). Sajnos ez a család visszaköltözött, és nekem egyedül saját magamnak sztrapacskát csinálni, az túl nagy munka. Tapasztalaimból tudom, hogy itteni honfitársaim (a finnek) képtelenek sztrapacskát enni, a párom sem enné meg, pedig évtizedek folyamán ö sok mindent átélt velem.
Most vasárnapra egy ünnepi ebédet/ vacsorát tervezek: bélszín marhahúsból rántott szeleteket csinálok tarhonyával, zöldbab körettel (konzerv) és vegyes salátával. A panírozást jó vastagon csinálom (liszt, tojás, prézli), hogy puha legyen a hús.
|
|
|
Ápolom, hidd el Judit. Sajnos errefele nem igazan van juhsajt sem. Tökeletesen irtad le a juhtúró miböl keszul, annak idejen otthon en is daraltam. Juhsajtot vettunk, aztan daraltam, pici sóval összegyúrtam, es tettem üvegkantaba. Sokaig elallt, es nagyon finom túróspuliszka keszült belöle. 
|
|
|
2009-05-16 14:06, bobe:
-
Tokajhegyalján tanultam meg egy juhsajtra szalosodott termelőtől, hogy a tehéntúróval szemben a juhtúró más: ez juhsajt, amit utólag reszelőn lereszelnek - esetleg ledarálnak. A magas zsírtartalomtól ragad össze masszává, de lényegében juhsajt, csak a konzisztenciája más. Érett, tehát már szárazabb = kevés víztartalmú, sárgás sajtból csinálják.
Ehhez képest a feta főleg sós, bár nálunk lehet kapni eredetit (görög) is, nemcsak német utánzatot tehéntejből.
További javaslataim: ahol van török-arab kisebbség és ennek megfelelő élelmiszerüzletek, azokban legalább 5-6 féle juhsajtot, sőt egyes üzletekben direkt darálva mint juhtúrót is lehet kapni.
Tessék csak ápolni a kapcsolatot más nemzeti kisebbségekkel is, meglájátok, hogy mennyi rokonságot fedezhet föl az ember. Kulinárisat is. 
|
|
|
Szerintem a feta nem ugyanaz, mint a juhtúró? Vagy? En mikor juhturora gondolok, akkor a "brinza" jut eszembe. A feta nem olvad el, legalabbis nekem nem.
_________________
bobe a 87 eves 
|
|
|
2009-05-15 21:34, Tihi:
Kedves Tihi!
Itt sem lehet kapni igazi juhtúrót, de nézz egy kicsit körül, FETA van valószínű felétek is, én azzal csináltam a sztrapacskát.
Ez téglalap alakúra préselt sós valami. A sajtáruk között.
Már vettem juhbol fejt tejböl is, de itt, általában tehéntej.
Kell egy kis fantázia hozzá, amikor esszük, és azt hisszük juhtúró 
|
|
|
2009-05-15 13:38, bovi:
-
Igazi felvidéki ebédet készítettem ma: Sztapacska volt.
Nagyon is irigykedek, hogy ilyen finomat tudsz fözni. Nekem az nagy munka lenne és igazi juhtúrót itt nem lehet kapni.
Talán összel Mo-ra látogatok és akkor minden esetben keresek egy helyet, ahol sztrapacskát lehet rendelni. Én a sztrapacskát sok juhtúróval és pirított szalonnakockákkal szeretem. 
|
|
|
2009-05-15 17:35, bovi:
-
Ha ez igaz, akkor nem is tudom, mitől vagyok (enyhén) túlsúlyos:
- már nem vagyok szégyenlős
- nem vagyok koldus
- ... több lehetőség nem jut hirtelen eszembe 
|
|
|
2009-05-15 16:29, Pompéry Berlin:
Te szegény!!!
Mégis igaz a mondás: Szégyenlős koldusnak üres marad a tarisznyája (Gyomra)
|
|
|
De ha már a korrepetálásnál tartunk: másik védencem - ez okosabb volt, mint a többi, ezt nem hiányzó képességei, hanem a hiányzó magyar osztályok miatt kellett okítanom - családostul évekig Olaszországban élt. A szülők külügyesek voltak és épp római kiküldetésből tért meg a família. Valahol a budai hegyekben egy villanegyedben laktak és mindig szombaton koradélután mentem hozzájuk, amikor ebéd utáni olaszos pizza, spagetti vagy egyéb paradicsom-bazsalikum-oreganós illatok- kellő szellőztetés híján - még terjengtek a levegőben. Itt is nagy vágyam volt hónapokig, hogy egyszer megkínáljanak, de a fenenagy előkelőség és jómód miá nem mertem szólni. Féltem, hogy azt hiszik, mi éhezünk. 
|
|
|
2009-05-15 13:38, bovi:
-
Imádom! Emléxem, még iskolás voltam, amikor valamelyik álatalam korrepetált csemetééknél sztrapacska volt vacsorára. Alig bírtam ki az óra végéig a szobába beáradó illat miatt. Távozás előtt legyűrtem összes jólneveltségemet és megkérdeztem, hogy minek az ínycsiklandó szagát érzem. Mondta mama, hogy sztapacska. aladdig ilyet még soha nem ettem, így szerénytelenül hagytam, hogy megkínáljanak. Legszívesebben lemondtam volna a honoráriumomról mégegy adag fejében, de úgy gondoltam, azt mégsem illik, mert akkor elveszteném az összes tekintélyemet. 
|
|
|
Igazi felvidéki ebédet készítettem ma: Sztapacska volt.
Férjnek sonkapörkölttel, az én részem birkatútóval a sütőben átsütve.
Hozzá, fejessaláta.
|
|
|
2009-05-12 23:22, perec:
Ez az az eledel, amikor a párom már du 4.-kor megkérdezi, hogy mikor vacsorázunk
Ma jobban ki fog tartani, savanyúkáposzta lesz, benne sózott oldalas
Most én maradok éhen 
|
|
|
Ha sahnejoghurt meg ementáli is kell belé akkor el tudom képzelni, hogy 600 kalória per fő. De biztos finom!
|
|
|
Ma zöldség felfújt volt az ebéd:
Zuchini, nagy piros és zöld paprika, gomba kockákat egy kis olívaolajon füszerezve fedő alatt 5 percig megpároltam.
Bele egy lapos tűzálló edénybe.
Sahnejoghurt 100g 2 tojásal kikeverve, 100g reszelt ementáli rá és 30 percig, 200°-on megsütottem.
Állítólag, 600 kalória fejenként 
|
|
|
Engem is erdekelne, ha elküldened örülnek.
|
|
|
Kedves Judit, engem is érdekel
Nagyon szívesen venném.
|
|
|
2009-05-07 16:30, Pompéry Berlin:
-
mindenre készen álltam - epegörcs miá le kellett mondanom.
Akit érdekel a receptgyűjtemény németül, annak szívesen továbbítom.
-
Kedves Judit!
Sajnálom!
De hogy ne vesszen kárba a rengeteg munka: légyszi, továbbitsd nekem a recepteket!
(Meg érdekel is.)
Köszönöm, és jobbulást!
|
|
|
2009-05-09 23:25, perec:
Háromféle krémlevest szoktam főzni, pirosat, fehéret és zöldet,persze nem egyszerre!
Mindegyikben van hagyma, fokhagyma és paprika, valamint a megfelelő színű zöldségek. A piros levesben most piros színű kaliforniai paprika, paradicsom, lila hagyma, sok sárgarépa és persze friss gyömbér volt. Meg egy kanálnyi darált sonka. Ha épp van céklám, az is szokott bele kerülni.
Minden zöldséget a mikróban párolok víz nélkül és gyorsan, majd a botmixerrel pürésítem. Zsírt, lisztet nem lát, így egészséges, diétás és finom, valamint nagy előnye, hogy a pasasok (saját és vendég) sosem tudják, mi van benne Elfogy az utolsó cseppig.
_________________
poe
|
|
|
2009-05-06 18:36, poe:
-
Piros krémleves darált sonkával...
-
Piros? Mitől?
|
|
|
2009-05-07 16:30, Pompéry Berlin:
-
3.) Bundásalma
-
Aha, meg is van a vacsora utáni desszert.
Hunor
|
|
|
2009-05-06 20:21, ubuge:
-
Az ebéd melyik része árulkodó?
Még igen, így ha akarsz repülni Somlyón, írj, gyere, veled tartok (de igyekezz).
Hunor
|
|
|
Tegnap kellett volna egy magyar főzőtanfolyamot tartanom a Volkshochschule Moabit "Nemzetek konyhája" sorozatában - valaki helyett.
Menü:
1.) Lecsó és annak változatai (rizzsel, kolbásszal, tarhonyával, tojással, cukortökkel)
2.) Gránátos kocka - helyett (mert magam nem szeretem + nagyon kalóriadús) paprikás krumpli
3.) Bundásalma - helyett (mert frituból eleve semmit + nem annyira magyar) túrós palacsinta
Miután beszereztem, recepteket németül megtaláltam/kidolgoztam, sokszorosítottam, a szervezőkkel mindent megbeszéltem, szóval mindenre készen álltam - epegörcs miá le kellett mondanom.
Akit érdekel a receptgyűjtemény németül, annak szívesen továbbítom. 
|
|
|
2009-05-06 19:59, hunor:
-
Ájsze még 'erdélybe vagy?
|
|
|
Ropogós báránysült, hagymás törtburgonya (krumplisaláta ).
Hunor
|
|
|
Piros krémleves darált sonkával, rántott hús, krumplipüré, spenót, vaníliapuding. Ünnepi ebéd a vendégségben lévő keresztfiam tiszteletére
_________________ poe
|
|
|
2009-05-04 19:16, hunor:
-
...alias: Vegeta...
|
|
|
2009-05-04 19:03, perec:
Az én gyömbérkém még él, de hogy mit csinál a föld alatt, nem tudom. Elvileg ott kéne szaporodjon, de nem mertem kukkolni
_________________ poe
|
|
|
2009-05-04 19:16, hunor:
Hálistennek, már kezdtem aggódni, hogy megétetett a konkurrencia
_________________ poe
|
|