|
Tisztáztam, ahogyan Böbe írta, lestyán a tettes.
Hunor
|
|
|
Jelentem, kiszáradt a cserepes curry növényünk.
Efölötti bánatomban, azaz azért, hogy eztán már ha akarnék sem tudnék ételeket borzasztóan elfűszerezni vele, a hétvégén nem főztem semmit (mások főztek nekem ).
|
|
|
Lestyan?
|
|
|
2009-05-04 16:58, hunor:
Oleander? Az a leander "külföldiül", és nem tudok róla, hogy fűszerként használnák, mivel minden része mérgező. Remélhetőleg valami más volt, pl. oregano
|
Az mai ebédembe pedig valami nagyon erős fűszert tettek, illetve nem is annyira erős, inkább sok kerülhetett bele, oleánder, vagy valami ilyesmi, de eléggé ehetetlen lett.
Hunor
|
|
|
Igen, Bovika. Akkor már fövés közben kidobtam volna 
|
|
|
2009-05-04 04:51, Ferencz Zsuzsanna:
Az én, nem szép szokásom, hogy mindent kóstolgatok főzés közben így a karalábét is, amikor hámozom.
Talán ez segített volna nem elkészíteni, az édes karalabét 
|
|
|
Fontos dátum az életemben: tegnap rájöttem, hogyan lehet sok munkával, elég sok pénzzel ehetetlen ételt főzni.
Töltött karalábét készítettem, a húst is én daráltam le, mert szeretem tudni, mi van benne. Nyakon öntöttem tejföllel,s tálaltam. Fintorgás lett belőle: a karalábé valami mutáns lehetett,édesebb volt, mint az alma, s ráadásul valami kellemetlen mellékíze is volt.
|
|
|
Menü: karalabeleves, rantott gomba, rizs, tartarmartas.
|
|
|
2009-04-25 13:44, perec:
Persze, mert többet lógnak a yahoon és a skypen ne kérdezd, miért. Kéne már neked is legalább az egyik
|
2009-04-25 10:35, bobe:
-
Jo nagy hühó egy kis salataleves miatt. Pereckem ezutan az MSN-en tarsalgunk
-
Ez pont jó volt így, nagyon jólesett, hogy ilyen segítőkészek a főzőtársak! Szent elhatározásom, hogy most már főzök egy (olyan kisebb) fazékkal, főleg, ha bejön a salátaszezon. Szerintem anyukám azt hiszi majd, hogy valami bajom lehet. A másik ilyen hagyományos mumus a (nem)finomfőzelék, de talán ideje azt a tabut is ledönteni.
Természetesen a salátaleves téma nem zárja ki az MSN-csevegést, csak hát néha nagyon nehéz az elfoglalt 87 éveseket elcsípni.
|
|
|
Jo nagy hühó egy kis salataleves miatt. Pereckem ezutan az MSN-en tarsalgunk 
|
|
|
2009-04-25 08:13, egyedls:
Így igaz, ahogy írod 
|
|
|
2009-04-25 05:46, Ferencz Zsuzsanna:
Kedves Zsuzsa
A salátaleves receptjét Böbe írta be, én még csak nem is főztem ilyet sose
De sebaj, fogjuk mindezt a tavaszi zsongásra
_________________ poe
|
|
|
Kedves Hölgyeim!
Én asszem, ti az első tavaszi zöldségeket kissé túlfőzitek, ezzel minden értékét elvesztitek!
A salátát nyersen kell ecetes-cukros vízben áztatni uszkve 5-10 percig és amíg ropogós, addig kell elfogyasztani!
A sóskát szinte csak pároljuk, semmi sem kell hozzá (víz sem), csak egy pár csepp olívaolaj, hogy oda ne kapja!
Remélem, a pirosretket, zöldhagymát és más primőröket nem hamvasztjátok fogyasztás előtt?! 
|
|
|
A románok sem ismerik a sóskát, csak a lósóskát, amelyet lórómnak is nevezünk.
Kedves Mary, nem tudtam, hogy telepátiával értekezünk. A salátaleves receptjét ugyanis Poe írta le, de én is úgy csinálom, mint te, leszámítva az ecetet. Ugyanis utálom, s ehelyett citromlével savanyítok.
|
|
|
2009-04-24 20:25, bobe:
Nálunk a sóskát 1,99 €-ért árulják (kis virágcserépben).
|
|
|
2009-04-23 23:32, perec:
Saját salátaleves receptem (hasonló a Zsuzsáéhoz):
Kb. 3 liter vízhez 2 fej salátát számolok (de ezt egyénileg lehet variálni, miután a receptet kipróbáltad. Attól függ, mennyire sürüre szereted a levest).
Felforralom a vizet és teszek bele leveskockát (vagy valamilyen ételízesítöt, ízlés szerint). Apróra vagdalt vagy préselt fokhagymát teszek a lébe (szintén ízlés vagy fogorvosi határidö szerint. ) Amikor a lé fö, a vágódeszkán (nem mondom, hogy lapítón, mert ez már nálam problémákhoz vezetett) tésztamódra vékonyra vágott salátát belehajítom. Két-három percnél tovább nem fözöm, mert elmegy a színe, a vitaminokról nem is beszélve. Az azelött összekavart tejföl-víz keverék megy még belé, kiolvasztott szalonnakockák és két három habart tojás a legvégén. Utoljára jön az ecet, ahol természetesen kóstolgatni kell, hogy mennyi az elég. Kis cukor nem árt, de én nem szoktam tenni.
P. S. Egész paradicsom, gomba, hagyma és egyéb zöldségek nem járnakk bele! 
|
|
|
2009-04-24 20:25, bobe:
Nekem is van a virágládában. De még csak 6 levele van
_________________ poe
|
|
|
2009-04-23 23:32, perec:
Eme topik 228. oldalán elolvashatod a salátaleves egyedi és kreatív variációját (asszem, azóta sem ettem belöle )
|
|
|
Nekem van soskam a kertben Sved baratnöm azt mondta gaz .
|
|
|
2009-04-24 07:25, egyedls:
Azért gondolhattál volna rám itt nincs sóska
_________________ poe
|
|
|
Nalunk ordanak nevezik, Europaban ricotta-turokent (olasz valtozat) lehet kapni. Nagyon megörvendtunk, mikor felfedeztuk. A recept, ahogyan Zsuzsa belinkelte: cukor, aprora vagott kapor, es felcsipetnyi so egy doboz turohoz. Ezzel töltöm meg a palacsintat.
A salataleves pedig egy nagyon leegyszerusitett valtozata az anyamenak, de mi megszoktuk, es sokszor fözöm.
Kettönknek ket jo nagy salatafej, megmosom összetepem, es fövö vizbe teszem, amibe teszek fokhagymat, sót. Kb. 10 percig fözöm, közben bacont piritok (egy csomagnyit, kb. 100g), amit aztan a levesbe öntök. A levest besuritem kis eresztekkel, majd ecetet, egy kiskanalnyi cukrot teszek bele. Összefözöm, es a vegen tejfölt egy tojassargajaval kikavarok, es belekavarom a levesbe. Ennyi a "light" valtozata a salatalevesnek felenk.
|
|
|
...és megszületett az idei első friss sóskaszósz! Isteni!!! (volt)...
|
|
|
Jaj, megint elfelejtettem, hogy a magyarországiak nem ismerik a zsendicét és az ordát!
Nem tudom, hogy Böbe jön-e ma, ezért itt egy link, kedves Perec:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Orda
|
|
|
2009-04-23 15:09, bobe:
-
Salátaleves, ordáspalacsinta
-
Böbém leírnád nekem a salátaleves receptjét? Kiskoromban nagyon utáltam, hátha most kedvet kapok hozzá, ha van jó recept.
Ordáspalacsintáról még csak most hallok először! Mitől ordál?
|
|
|
Salátaleves, ordáspalacsinta
Tegnapi (meg mai) tavaszi menü:
- karalábéleves sok tejföllel, petrezselyemmel
- fasírt krumplisalátával
- rebarbara kompót, fözve narancslében és irtó sok cukorral. 
|
|
|
2009-04-18 18:20, poe:
Már jövök is, egy fél baguette-el a hónom alatt. Most tényleg jól esne egy kis tavaszi lecsó.
Remélem, nemsokára feltalálnak egy módszert, hogy e-mailben is el lehessen küldeni ilyesmit.
|
|
|
2009-04-18 18:05, Mary:
Igen. Gratulálok, megnyerted a főnyereményt, egy tányér lecsót.
_________________ poe
|
|