2019. szeptember 16. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Mit főztünk ma? Mit főzzünk holnap?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-15 21:54   
Születésnapja volt a Kedvesnek (Bálint-napi gyermek sajnos, így ezen a napon - is - őt ünnepeljük )
Menü
hideg előétel - töltött tojás frissen sült zsemlével, ecetes uborkával, olajbogyókkal
meleg előétel - marhahúsgombócok csípős, fűszeres mártásban
főétel I. - fokhagymás sült oldalas, krumplipüré, franciasaláta
főétel II. - csülök pékné módra, mandarinos-tormás céklasaláta
főétel III. kacsasült, krumpli, almaszósz
desszert - tiramisu (alkoholos és -mentes) és gyümölcs
Jelentem, nem kellett mentegetőzni, minden remekül sikerült, talán azért, mert nagyon kevés időm volt, és csak úgy "odavágtam" mindent, ahogy esik, puffan alapon. Működik


_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-15 20:14   
Egybensült sertéskaraj - alias Jungschweinbraten, amiről levágtam a szalonnát és külön megabáltam - (rendesen hagymával, fokhagymával, só, bors, kömény és Kreuzkümmel ((épp nem jut eszembe magyarul))), hozzá krumpli és párolt káposzta. Utóbbi úgy, mint gyerekkoromban: babér, kömény, só, bors, ecet + kicsi cukor.

Véreim nagggggyon díjazták. Csemetém meglepődött, hogy nálunk otthon ilyen ónémet koszt lett volna. Én azon csodálkoztam, hogy ez ónémet lenne.

Ma ugyanez ismételten. Ivadékom azt mondta, hogyma is jó, továbbá ha netán mégis elköltözne (kb. egy éve bérel egy lakást, de többnyire mégis itt lakik), szóval ha mégis, akkor ilyesmire bármikor hazajön. Ez megnyugtatott.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-15 18:26   
2009-02-15 15:37, bovi:

Na végre megjött a gazdasszony
Remélem, sok finomat ettél otthon. Mesélj!!! Hadd csorogjon a nyálunk.
_________________
poe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-15 15:37   
Ma, frissensült rizseshurka volt az ebéd.
Ezt hoztam férjnek bálintnapra M.o-rol

A második nyalánkság holnap lesz: föstöltoldalasos krumplipaprikás!

Nem kell órákig a konyhában ténykedni egyikkel sem

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-15 14:44   
2009-02-15 12:58, perec:
-
Például már ettem kiflivel csokoládét.

-

Pontosabban kérném a leírást (lehet, hogy én is ettem már olyat, például Nutella vajas kenyéren egyik kedvenc összeállítás).

Hunor

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-15 12:58   
2009-02-11 13:49, bobe:
-
Érdekes kombináció, de valószínű, hogy egyszer lemenne. Például már ettem kiflivel csokoládét.
Mit gondolsz, miért szeretik a svédek ezt a csókos párosítást?

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-12 09:09   
2009-02-12 01:51, bobe:

Böbém vigyázz, más a négercsók és a néger csók. Egyik a kilóinkat másik a jóhírünket veszélyezteti
_________________
poe

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-12 07:52   
A hazai kisebbségekkel való szolidaritásom jelzéseként ma direkt cigánypecsenyét fogok készíteni
 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-12 01:51   
2009-02-11 22:24, Tihi:
-
"Négercsókot már nem szabad hangosan mondani ....."

Legyen mondjuk szinesböru csók esetleg afroamerikai csók, nekem igazan mindegy, de néger csók kell ehhez a kütyühöz

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-11 23:18   
2009-02-11 22:24, Tihi:

Sajnos itt Hollandiában is ez van, szerintem hülyeség. Érdekes a zsidókalácsnak még mindig ez a neve, úgy látszik elkerülte a nagyon éber jogvédők figyelmét. Remélem, a spanyolmeggy, az angolkeringő és a székelykáposzta neve nem kirekesztő, megkülönböztető ....stb.
Ps. nekem bizony továbbra is négercsók marad. Legfeljebb halkabban írom

_________________
poe

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-11 22:24   
Négercsókot már nem szabad hangosan mondani.
A "négercsók" egy nagyon is rasszista (=fajgyülölö) kifejezés. Itt a mi országunkban már nem szabad ezt a szót használni, söt a fekete lakrica cukorkákat is csak óvatosan lehet fogyasztani, ha lehet egyáltalában még kapni. A lakrica pipát is be akarja tiltani a dohányzást ellenzö társadalmi mozgalom, ami nem vicc, mert egy parlamenti csoport vizsgálja a lakrica pipa nagyon is káros befolyását.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-11 13:49   
No akkor egy sved specialitas: vegyel negercsokot tedd ket szelet feherkenyer köze, nyomd össze es kostold meg, engem a hideg ráz töle.

_________________
bobe a 87 eves

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-11 13:13   
2009-02-10 15:06, Pompéry Berlin:
-
Persze, igazad van. A helyi specialitásokat ott, a velük passzoló dolgokkal együtt, ki kell próbálni. A hagymát én csak módjával szeretem, ezért az előítélet beszélt belőlem.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-10 18:40   
2009-02-10 18:27, Pompéry Berlin:

Volt még hozzá konzerv őszibarackbefőtt is. Vendég voltam, nem finnyáskodtam, megettem
Eredetileg mihez fogyasztják?
_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-10 18:27   
2009-02-10 16:53, poe:
-
Ezt el tudom képzelni

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-10 16:53   
2009-02-10 15:06, Pompéry Berlin:

Talán attól is függ, mikhez fogyasztja az ember, illetve hol. Nekem a karácsonyi vacsorán, fűszeres pástétomokhoz nem ízlett.
_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-10 15:06   
2009-02-10 11:38, perec:
-
Helytelenül teszed. Az embernek nyitottnak kell(ene) lennie a váratlan újra. Nem hittem volna, hogy jó, pedig tényleg az. Nem állítom, hogy azóta naponta ezt reggelizem, de a helyszinen passzolt, "ült" a dolog.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-10 11:38   
2009-02-08 21:15, Pompéry Berlin:
-
Egyetértek! De a hagymalekvár élményt lehet, hogy szülőföldjén is kihagyom.

Legutóbbi alkotás: aszaltszilvás csokitorta. Nagyon jó lett, inkább az összetevőknek, mint az én szakácsművészetemnek köszönhetően.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-08 21:15   
2009-02-08 21:07, perec:
-

"Hagymalekvár: hmm. Én csak a ... "
-

Akkor ezek szerint még nem jártál a Toszkánában ... Sürgősen pótolandó!!!

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-08 21:07   
2009-02-02 10:24, poe:
-
Hagymalekvár: hmm. Én csak a távol-keletről származó, "chutney" néven emlegetett dologra tudok gondolni, még ez a leginkább lekvárszerű, talán van benne fahéj is, de nem meghatározó, és nem is annyira szokványos étek, legalábbis errefelé.

Mostanában itt is volt főzés, leveles vajas tészta sajtos rúdnak és lekváros izének elkészítve, utóbbit talán szerelmeslevélnek szokás hívni (lekvár kicsit kifolyt). Volt csipetkés bableves is, ugyan hántolt vajbabbal, de azért így is megjárta.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-08 18:40   
Ma sütöttem egy kuglófot. Előszedtem a Kugler-féle 100-120 éves szakácskönyvet (reprintjét) és kiválasztottam a vagy 25 receptből a kavart (lehet, hogy kevert) kuglófot. És mert a lisztmennyiség után igazodtam (37 dkg), az ennek megfelelő cserépformát szedtem le a falról (mert az amúgy sztereóban - de nevezhetjük multifunkcionalitásnak is - konyhai antikvitás=falidísz és egyben sütőforma). Azt portalanítottam, bekentem, kikentem, beszórtam, stb. (Az ennek megfelelőt azért hangsúlyozom, mert levehettem volna a nagyobbat is.)

Szóval irányadó elem volt a 37 dkg liszt. Tettem viszont bele a recipe szerint 9, azaz kilenc tojást. (Gondoltam, ma, mert vasárnap van és meg mert olyanom van, megadom a módját és nem sajnálom bele.)

Rosszul döntöttem: kifolyt az oldalán. Továbbá a tojások jóvoltából az egész massza inkább lötty volt az elején, ergo a mindenféle földi jó: úgymint vágott dió, rumba áztatott mazsola, kockára vágott és prézlibe forgatott birsalmasajt, amit még az ünnepélyesség látszatának növelése miá beletettem. Nos, ezek prézli ide vagy oda, mind lesüllyedtek az aljára.

Eredmény:
a.) Kuglóf 3 részben:
1.) Főkuglóf a cserépedényben
2.) Ami kifolyt és lógott a rácson
3.) Ami a sütő fenekére folyt - de időben kimentettem, mielőtt teljesen elégett volna.

b.) Naggyon finom, de nincs kuglóf, alias kelttészta jellege.
c.) Macerás: A belevalókat evés közben gondolatban egyenletesen szét kell osztani a tésztában és ezt még gyakorolnunk kell.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-07 22:13   
Azért, hogy Bovink elutazott, nekünk többieknek még kéne főzni nem?
Itt volt a héten egy rendkívül finom almakrémleves vajon sült fahéjas almaszeletekkel, sült csirkecombok krumplipürével és párolt káposztával, krumplileves és palacsinta, tegnap meg szalonnába tekergetett tengeri halfilé fokhagymás-spenótos metélttel. Holnapra már kész a marhahúsleves, csirkepörkölt, nokedli, uborkasaláta.
Ti mit főztök?
_________________
poe

 
 papadoxa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-02 10:34   
Sziasztok. Ma tarkababbol leves fustolt csulokkel, es friss metelt tesztaval lesz, most fo.
Tegnap a lanyomeknal voltunk, ott ott meg volt a "fondu savoyard", meg ami vele jar.
Ha a bab elfogy, nekiallok fogyozni. Jo etvagyat mindenkinek!

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-02 10:24   
2009-02-01 23:04, perec:

ma például nem annyira szokás fahéjat hagymával egybegondolni

Na nee, te még tényleg nem ettél hagymalekvárt?
Én igen, lilát és fehéret is, bár nem igazán nyerte meg a tetszésemet.
_________________
poe

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-01 23:04   
2009-02-01 17:45, Pompéry Berlin:
-

Biztos finom volt! Ilyeneket az ember ritkán készít, de szerintem speciális alkalmakkor megéri az időt és az erőfeszítést.

A kalóriadús középkori recepteknek talán meg lehet bocsátani, hisz a leggazdagabb háztartások kivételével igazán nem volt minden nap liba. Meg aztán sokkal több fizikai munkával és testedzéssel járt az élet akkoriban. A liba amúgy is kalóriadús madár, a kacsához hasonlóan. A másik dolog, ami a receptedről eszembe jutott, hogy régebben nem különítették el annyira a sós és édes ételeket, ma például nem annyira szokás fahéjat hagymával egybegondolni.

Itt ma tarhonyás hús volt, kis csalással, mert csirkehúst tettem bele disznóhús helyett.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-02-01 17:45   
Szóval akkor tegnap késleltett Márton-napi liba volt, amely elpuszításához igénybevettük a baráti kör önfeláldozó, áldozatos segítségét. Megjegyzem, elég nehéz volt összetrombitálni a karitatív segítőket. Nem, nem a liba miatt, hanem mert síszabadság, más meghívás, lebetegedett, ésatöbbi. A végül befutó 5 főből is csak 4 volt az én szempontomból hasznavehető: az egyik feleség abszolút absztinens - se alkohol, se hús. (Hogy az élet egyéb maradék örömeivel hogy áll, azt nem mertem megkérdezni.) De legalább nem vegán, így a libán kívül mindent evett.

Szóval, miután tanulmányoztam az Interneten fellelt legalább 20-25 receptet, kiköttam a beváltnál. Házasságunk elején kaptam a férjemtől a "Grüne Woche" c. élelmiszeripari vásáron beszerzett szakácskönyvet a következő zengzetes címmel:
"Wie man eyn teutsches Mannsbild bey Kräften hält" - hevenyészett fordítása: "Hogyan kell a német férfiembert erőben tartani". Ez egy középkori receptkönyv, amelyből rendszeresen mindenféle mindatízújjátlenyalja-finomságokat készítek. Nem túl gyakran, mert a középkor kalóriadús korszak volt, legalább is az ebben idézett jobb udvaroknál (Fuggerek, toszkánai hercegség, stb.)

Szóval,
1.) liba: fahéjas alma-körte-hagyma-töltelék, kívül-belül majorannával és kakukkfűvel bedörzsölt madár. Utolsó félórában mézes vízzel ecsetelni- ettől lesz ropogós.
2.) Hozzá vörösboros vöröskáposzta (benne még almalekvár alias "Apfelmus", ribizli + áfonyadzsem, szegfűszeg, gyömbér, babérlevél és tejszín)
3.) "Perjelknédli" - magyarul cseh (vagy szlovák) knédli grízes tojásos kelttésztából szalvétába tekerve és kifőzve.

Előtte saláta, utána narancsos carpaccio.

Azért iszonyú sok meló (előtte 4 óra, utána 2 óra eltakarítás). De megérte:
- A vendékegnek, mert már előjegyezték a következő libát jövő januári naptárjukba
- nekem, mert véreim dícsértek és férjem meghosszabbította egy évvel a szerződésemet.

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-01-31 14:34   
2009-01-30 20:58, Tihi:
-

Igen, úgyszólván polifág vagyok, kivéve a tökfőzeléket, gyümölcs- (szemölcs-) levest, és a tengeri átkokat.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-01-31 10:23   
Engem lassan kiraz a hideg ennyi kaposztatol, a zöldkaposztat biztosan nem kostolnam meg, lattam karacsony környeken az elelmiszeruzletekben, gusztustalan.
http://www-nlfak.slu.se/kunskapstradgard/bilder/foton/gronkal.jpg fötlen, es fött allapotban
http://www.drangahuset.se/evasblogg/uploaded_images/gronkall02-724715.jpg

_________________
bobe a 87 eves

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-01-30 20:58   
Kedves Laci,
látom, szereted a káposztás ételeket.

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-01-30 08:49   
2009-01-30 02:38, Tihi:
-

Engedd meg, hogy kicsit kibővítsem!:
Fehérk.: paradicsomos káposzta, káposztás kocka, káposztasaláta, káposztás palacsinta, rétes, kalácsok, stb.
Savanyúk., vörösk.: o.k.
Kelkáposzta: rakott kel, minenféle húslevesekhez zöldségadalékként és lehetne ezt is folytatni.
Amit fodros (v. dísz-) káposztának nevezünk, az rendszerint a tépőkáposzta, a legfinomabb friss saláták közé tartozik, főbenjáró bűn lenne bárminemű főzéssel rongálni az értékét!
A teljesség kevéért megemlítem, hogy a káposztafélék családjába (Brassica) tartozik még a kelbimbó (Brüsszeli káposzta), a karalábé, karfiol, brokkoli, a kínai kel és mások is.
Közös jellemző értékük a magas C és U vitamin tartalom, a minimális kalória és a kedvező rosttartalom.

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó