2019. december 12. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Mit főztünk ma? Mit főzzünk holnap?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-13 04:18   
Kedves Pompéry, azt írod:
"Egyetlen pozitívum: fagyasztott liba, így további döntésig egyelőre bevágtam a mélyhűtőbe."
Viszont ötkilós, plusz a tollak, tehát sok helyet foglal.

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 21:13   
Ha itt lehet mesélni, hogy mit nem föztem ma, akkor elmesélem magamét is. Anno domini 1960.... Massoud barátommal eljutottunk egy külkerületi városrész kocsmájába és csendesen söröztünk, beszélgettünk.

Kiderült, hogy tombola is lesz és mi is vettünk jegyeket és megnyertük a födíjat, egy erdei nyulat szörösen, bundáson. Körülnézünk és látjuk a helyi közönség irigykedö és barátságtalan nézeteiket, itt van valami "külföldi" és elviszi a mi igazi, megérdemelt fönyereményünket.

Barátommal összenézünk és rájövünk, mi a fenét csinálunk egy szörös, meg nem nyúzott nyullal a mi albérletü szobáinkban.

Ha jól emlékszem, a kocsma közönségeinek ajándékoztuk a "vad nyulat" és barátságos hangulatban távoztunk a kocsmából.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 19:07   
2008-12-12 13:31, poe:
-

Jelen témakörben van, a raktárban (legalábbis idén) nem volt.

Hunor

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 18:37   
Ma újabb dilemmám keletkezett: egyik szállítónk az ügyfélápolás jegyében és karácsony miá, az ügyfelekkel közös "Weihnachtsfeier" keretében kávé/sütemény, illetve "Bratwurst"/forraltbor mellett/után 5 kilós libákat osztogatott. Mármint ügyfelenként 1 db-ot.

Magyarán ma egy itten hagyományos karácsonyi liba birtokába kerültem anélkül, hogy szándékomban állna záros határidőn belül libát sütni. Ezt ugyan a meghívó kézhezvételekor elmondtam a teremtés koronájának, de ő realista alapokon állván azt válaszolta, hogy amit adnak, azt el kell fogadni. Elment tehát és végigszenvedte a csinnadrattát, fagyoskodott az udvaron zajló "ünnepség" alatt, antialkoholistaként nézte, hogy mások nagy mennyiségű forraltbort fogyasztanak és átvette a jussunkat.

További hátrányok:
ad1 lengyel liba. Nem vagyok nacionalista, de ennek a nemzeti vonásnak vannak hátulütői -->
ad2 gépileg pucolt = a tokok bennemaradnak az ilyenben - szemben a magyar piacokon kapható magyar libával. Ergo a sütést egy nagyon hosszadalmas szemöldökcsipeszes előmunkálat kell, hogy megelőzze. Ehhez aztán mégkevésbbé van kedvem.

Egyetlen pozitívum: fagyasztott liba, így további döntésig egyelőre bevágtam a mélyhűtőbe.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 14:46   
2008-12-11 14:29, Pompéry Berlin:

Nagyon értékes ez a recept és megszeretném próbálni, hátha nálam kireped

Azon csodálkozom, hogy alig fél kg lieszthez, 4 dg élesztő kell, elképzelésre, ez nagyon sok, de, ha nem reped mégsem szét, akkor...

Nekem, már az első sütés a héten, sikeresen kirepedt, de a jövő héten tervben van egy újabb próba

Máskülönben, ime adom közhirré, hogy nagyon kevest tudok itt lenni, mert a sugarazott szemem kezd teljesen használhatatlanná válni.
Egy szemmel, még sok gyakorlat kell ahhoz, hogy kedvem legyen a computerhez ülni.
Hétfőn megyek Frankfurtba, ahol majd megmondják, mire kell számítanom.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 13:31   
Hunoooooooor!!!!
Megkezdődött az adventi időszak, kérjük a karácsonyi topikokat a raktárból!
_________________
poe

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 12:44   
Kedves Judit, volt egy Karácsonyi nyalánkságok c. rovatunk, ott szoktunk volt nyafogni
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 11:55   
2008-12-11 21:37, Tihi:
-
Elkezdödött a "beigli nem sikerült" beírások ideje és ez hetekig tart majd. ...
-
Tyja, könnyü annak, aki csak fogyasztó. ...

Én ma már ott tartok, hogy sem sütni, sem enni vágyom. De ez nem a nyafogós topik, ezért az idevonatkozó további gondolataimat visszafogom.

 
 papadoxa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 08:32   
Az en felesegem is mindig morog, amikor kidurran, de mindig elfogyott, ha makos, ha dios. Ennekem jo, csak beigli legyen (most mar majd lesz, jonnek az unnepek).
 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 07:44   
2008-12-12 05:05, Ferencz Zsuzsanna:
-
Ám ha magad is ráadnád a fejed, hogy bejglit üss, akkor megváltozna a helyzet, és te is nyafognál.
-

De csak a fejét, hogy meg ne sántuljon.

Hunor

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-12 05:05   
Igen, Tihi, látom, nem tartozol a Tökéletes Bejglit! elnevezésű mozgalomhoz. Ám ha magad is ráadnád a fejed, hogy bejglit süss, akkor megváltozna a helyzet, és te is nyafognál.
 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-11 21:37   
Elkezdödött a "beigli nem sikerült" beírások ideje és ez hetekig tart majd. Valahol van egy nyafogó topik itt a forumon, de most nem találom, oda lehetne írni a beigli üzeneteket.

Szeretem a beiglit, ha sikerül kapnom, de nem szeretem olvasgatni a nyafogást, hogy megrepedt. Repedt vagy nem, finoman elfalatozom kávé vagy tea társaságában.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-11 19:56   
2008-12-11 19:39, hunor:

Ilyen későn kezdesz a sütéshez?
_________________
poe

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-11 19:39   
Én mindjárt nekilátok egy kürtöskalácsnak.

Hunor

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-11 14:29   
Bejgli ügyben huszon-éve kínlódom. Hol száraz, hol kemény, hol ... akármi és minden esetben kipukkadt az oldala. Idén az alábbi útmutatás alapján készítettem

http://desszert.eu/dios_bejgli

És láss csodát: nem durrant ki!

Facit: a lényeg nem a recept, hanem a pontos technológiai leírás , miszerint
nem keleszteni, viszont hidegen tartani, egyenletes vastagságúra nyújtani/kenni, kétszer megkenni, megint hűtve tárolni, ... stb. Ezt akorábban nem akartam elhinni, hisz végül is kelt tésztáról lenne szó.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-11 05:37   
A beigli szörnyű rejtelmes. Egyetlenegyszer sikerült nekem tökéletesen, éspedig legelőször.
Arra gondolok, Perecke, hogy talán nem árt neki egy kis ráolvasás.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-10 22:57   
2008-12-06 22:33, perec:
-
Bejgli és értekezés: meg kell szurkálni a bejglik oldalát villával, és ügyelni, hogy ne legyen túl édes a tészta. Receptet is kaptam a nem túl édes tésztára.
Már olyat is hallottam, hogy a sütőt nem szabad nyitogatni sütés közben, mert attól is repedhet.
Na, ha mindezek ellenére megrepedezik, akkor... úgy esszük, repedezetten.

Karácsonyra készülve: a karácsonyi pulykamell a mélyhűtőben elraktározva, sőt, egy zacskó nyers gesztenye is várja a sorát. Már csak a gesztenyével töltött pulyka receptjét kell megkeresni.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-08 14:04   
2008-12-08 11:02, papadoxa:

igazi bordas grille lapon kell sutni magas homersekleten, es fogyasztani melegen kell, ha van egy kis zold rozmaring rajta sutes kozben, az megbolonditja, es eros mustarral super

Valószínű igazad van, de mindettöl sem megy el a véres kinézete
Nem magyar gyomorba való!

 
 papadoxa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-08 11:02   
Tegnap magyarosan foztunk, KAKASPORKOLT volt nokedlival es uborkasalataval. Ma meg megesszuk a maradekot.
A marhakarajjal (cote de boef) kapcsolatban: ezelott egy par evvel meg tudtam enni meg egy egy kilosat is, csak jol el kell tudni kesziteni (barbeuse nem jo). igazi bordas grille lapon kell sutni magas homersekleten, es fogyasztani melegen kell, ha van egy kis zold rozmaring rajta sutes kozben, az megbolonditja, es eros mustarral super
jo etvagyat, sziasztok!

_________________

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-07 15:37   
2008-12-06 16:54, Mary:

Örülök,hogy van más is, aki beismeri a kudarcot
Sajnos, amilyen régen sütök-főzök, gyakran nem sikerülnek a recept utáni készítményim.
Már az idegbaj kerülget, ha valami újat kezdek, mert a kíváncsiság csak rávesz

A nyers húsrol jut eszembe:
Pár éve voltunk régi barátoknál Franciaországban vacsorára hívva.
Nagy dicsekvésel bemutatta a férj, hogy mit fog grillezni: óriási marhakarajt.

Fincsi mindeféle hozzávalók már az asztalon és 15 perc után hozták a húst.
Alig láttunk változást az imént látott hústol, olyan véres volt! Talán még fel sem melegedett
Ők vágták, vígan ették, míg mi párommal csak lestünk, de csak megkóstoltuk udvariasságbol.

Ezt nem próbálnám ki soha készíteni

 
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-07 15:28   
2008-12-03 21:05, boszildi:
-
2008-12-03 14:03, bovi:

Èn nemcsak a disznót, hanem a kutyákat is sajnáltam, mert azok meg kiugatták még a lelküket is, hogy megpróbálják megvédeni a disznót. Ilyenkor meg besündörögtem a házba, befogtam a fülem, és csak akkor jöttem ki, amikor kész volt a sült vér hagymával. Tudtam, hogy akkor már nem visít a malac.

Más téma:
Ma megint megcsináltam az Ama féle pogácsát. Ezt nem lehet egyszerüen elrontani. Mary próbálkozz inkább ezzel.

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 23:24   
2008-12-06 22:36, perec:
-

Este 6-kor ezen a napon kék-fehér gyertyákat tesznek az emberek a lakások ablakaiba, sok üzlet kirakatába gyertyá gyujtanak függetlenség emlékézelésére. Egyesületek, hivatalos szervek pedig koszorúkot visznek a hösi temetökbe.

Többször a feleségemmel vittünk gyertyákat a hösi temetöbe ezen a napon. Számtalan fiatal 19..20 évesek nevét lehet a sírköveken olvasni, életeit vesztették hazájuk megvédésében.
Ez a nép (finn) megérdemelte szabadságát, függetlenségét, mert nagy árat fizetett, de megmaradt a függetlensége.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 22:36   
2008-12-06 21:23, Tihi:
-
ps2: 91 évvel ezelött lett
Finnország független és ezt most megünnepeltük így.
-

Kedves Tihi, mesélj még, hogy szokás ünnepelni?
Szerinted mára ez csak szokássá vált, vagy valóban értékelik is az emberek még, hogy mit jelent a függetlenség?

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 22:33   
2008-12-06 17:30, Mary:
-
Az angolos hús valóban eléggé sületlen, legalábbis nekem.
Amúgy nemcsak két opció van. A titok nyitja, amit már azelőtt is tudtam, hogy alufóliával le kell fedni a tepsit amíg a hús átsül (tűpróba), és csak aztán levenni a fóliát, a hőmérsékletet meg feljebb venni, hogy a külseje ropogósra süljön (időközönként saját levével locsolgatás nem árt). Ezt azelőtt mindig így csináltam, de aztán a "tradicionális marhasült" recept mégis behúzott egyszer a csőbe.

A karácsonyi nyalánkság elkészült, a biztonság kedvéért fél adagot csináltam, de már alig van belőle.
Az angol neve "mince pie", linzertésztából kosárka készül, tölteléke főleg szárított gyümölcsökből álló massza, tetejére meg vagy linzertészta, vagy linzer-morzsa. Ez egy újabb változat volt amit véletlenül leltem meg egy újságban, de úgy látszik, jobban tetszett a népnek, mint szokásosan.

Mi az, amit eddig 10-szer ellőttél?
Egyébként van megint mákom, erősen foglalkoztat a bejgli gondolata, de még értekezek majd anyukámmal mielőtt összeszedem a bátorságot, hogy megint nekifogjak.

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 21:23   
Ha tényleg sikerült borjúhúst venni, akkor abból bécsi szeleteket kellett volna csinálni vastag panírozással forró zsírban/olajban kisütve, garanciálisan puha és finom lett volna. Sajnos manapság borjúhúst nem lehet sehol kapni, esetleg marhahús pecsenyeröl volt szó.

Ha kétséges a húsdarab elkészítése, akkor mindig lehet pörköltnek készíteni, az (majdnem) mindig sikerül.

ps: esti vacsoránk egy "szarvas-ragou Tihi módon készítve", amit vejem csinált, lányom gondoskodott az utóételre és a teritésre. Finom volt a vacsora és jól éreztük magunkat.

ps2: 91 évvel ezelött lett
Finnország független és ezt most megünnepeltük így.

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 17:33   
Javaslom, inkább süssétek meg egy kicsit jobban, végül is az aktív szénnek is kedvező az étrendi hatása
 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 17:30   
2008-12-06 17:19, perec:

Köszi a szolidaritást, ez kissé enyhíti a gyomorfájást a szuper recept után.

Az angolos hús az eléggé véres, nem? Mert nekem is olyan lett, meg is kóstoltam, balga módra. Vajon, csak ez a két opció létezik: véres sült meg cipötalp? Nincs középút? (a fött hústól eltekintve)
-
Pedig most is egy tradicionális karácsonyi nyalánkságra készülök (nem bejgli )...
-
Áruld el, melyik tradicionálisra gondolsz? Kábé az, amit én már 10-szer ellöttem és 11.-re is nekigyürközök (és ez nem a bejgli, azt 100-szor próbáltam, eredménytelenül, a világ összes receptjével).

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 17:19   
2008-12-06 16:54, Mary:
-
Totális depresszió. Többet sose fözök, csak zacskós levest és kész!
-

Teljes szimpátiám. Vigasztalásképp: ilyesmi mindenkivel előfordul olykor. Nemrég készítettem én is recept szerint tradicionális "angolos" marhasültet (vagy inkább sületlent), de azóta legalább tudom, hogy erre nem fogok áttérni.
Pedig most is egy tradicionális karácsonyi nyalánkságra készülök (nem bejgli )...

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 16:54   
A párom egy egykilós borjúsültet szállított (nem személyesen ejtette el, de azért mégis ö vonszolja a húsfélét a házba, mint ezelött néhány évezreddel is. )

Reggel 8 órakor elkezdtem böngészni az interneten, megfelelö recept után, mivel nem akartam volna a drága húst cipötalppá sütni.

Így bukkantam az ún. Niedriggaren (alacsony hömérsékleten való elkészítés) metódusára. Így a sózott-borsozott húsdarabot olivaolajon mindkét oldalán addig sütöttem, amíg egy szép sült kéreg alakult ki. Utána egy porcelán tálra helyeztem és betettem a 80 fokra elömelegített sütöbe. Azelött beleszúrtam a két évvel ezelött vásárolt, és sose használt, húshöméröt, a legvastagabb részén.

A hús akkor van készen, amikor a belsö hömérséklet elérte a 65 fokot (ez órákba telik). Utána egy vajpuha sült kell kijöjjön.

Mit is mondjak? A hús nem volt rossz, de nem érte meg a munkát. Egy idö után belevágtam, hadd lássam, milyen a belseje és csak úgy folydogált a halványrózsaszín lé. Utána fennebb tettem a hömérsékletet, mert a nyers húst nem szeretem. Az eredmény egy átsült hús lett (amit egy óra alatt is elértem volna, 200 fokon).

Totális depresszió. Többet sose fözök, csak zacskós levest és kész!

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-12-06 16:42   
2008-12-03 21:05, boszildi:
_
Kislányként nagyon szerettem a disznóvágást, a sült vért, az egész hangulatot, de a disznót én is sajnáltam.
-
Ez nálam is így volt, habár a "mocskos tokány"-nak nevezett zsíros kaját ma már egészségügyi szempontból nem enném meg. De a kolbásztöltésben részt vennék. Meg a perzselt disznó fülének elrágcsálásában is (isten bocsá', ilyesmiket is szokás volt régebb, a csikorgó hóban, a tüz mellett.)

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó