|
2008-07-10 13:33, poe:
-
"Nagylány" a kenyérsütésben éppenhogy én sem vagyok (meg másban sem), a kenyérsütővel viszont jött egy csomó kifejezetten a masinára testre szabott recept. Tulajdonképpen ezeket szoktam kicsit variálni, néha egy kis ezt-azt hozzáadni vagy behelyettesíteni. Így nagyon ritkán lesz belőle ehetetlen tégladarab.
A kovászos rozskenyér jó lett, bár annak nem ajánlanám, aki a könnyű, felfújtatott kenyereket szereti. A recept 100% rozslisztet írt elő, ehhez most tartottam is magam. Legközelebb kipróbálom teljes kiőrlésű búzaliszttel keverve is.
|
|
|
2008-07-11 10:25, hunor:
-
Ez a "békési" vajon Békés városára vagy Békés megye egészére utal? (Esetleg a termelő nevére? )
|
|
|
2008-07-11 08:41, bovi:
-
A pincértől/ tulajtól kérhetsz békési házipálinkát is, nincs kitéve, kiírva, de van, és jó, erős, és szilvából készül.
Hunor
|
|
|
2008-07-11 06:02, hunor:
gyuri bácsi grill
Hát az tuti, hogy akkor még nem volt grillsütő azon a környéken, 1955-ben
Ha az idén járunk Pesten, akkor megnézem.
_________________
üdv:bovi
|
|
|
2008-06-27 10:28, bovi:
-
Ismerem a környéket, kár, hogy ritkán van alkalman odajutni
Ott laktam, 3 házzal arrább egy ideig.
-
Kedves Bovi,
rákerestem kiváncsiságból erre az új törzshelyre, több helyen írtak róla, íme, erre a kifejezésre jött be sok találat:
gyuri bácsi grill
Üdv,
Hunor
|
|
|
Ha egyszer megtanulok képet feltenni ide, akkor utána hamarosan már kenyérmintát is fogok tudni "feltölteni". Akkor megkóstolhatod, soha nem fogsz más fajta kenyeret kérni!
Ami az alapanyagok "bio" eredetét illeti, sok igazság van abban, amit mondasz, de alapigazság, hogy minél közelebb van a termék az eredeti származásához (minél kevésbé feldolgozott), annál kevesebb hozzáadott izé van benne.
|
|
|
2008-07-10 12:58, egyedls:
Hm. Az általam vásárolt kevert liszt ugyanolyan késztermék, mit a külön megvásárolt lisztek. A szárazélesztő szintén tartós termék. Amennyiben nem magunk termesztjük a gabonát és őröljük a lisztet, nem igazán tudjuk, milyen minőségű és miből van De ne keressük a kákán a csomót Van egy ismerősöm, aki kisérletezik a kenyerekkel, de ritkán tetszik neki az eredmény. Ezzel szemben a miénk eddig még mindig elfogyott az utolsó morzsáig. Szóval én még nem vagyok olyan nagylány a pékmesterségben, hogy saját mixem legyen
De irigyen olvasom az eredményeiteket, és talán egyszer majd én is újítok.
_________________ poe
|
|
|
2008-07-10 10:37, bobe:
-
A kenyérsütőgép olyan, mint a bicikli és a motorbicikli: a végeredmény ugyanaz, csak ezt nem kell (kézzel-lábbal) hajtani
|
|
|
2008-07-09 21:04, poe:
-
A perec kreativitása hiányzik a keverékből sütött kenyérből, van viszont benne sokminden, amiről nem is tudunk és nem is szeretnénk, pl. tartósítószerek, mesterséges adalékok. A miénk viszont csupa nyers alapanyag.
Tudni kell, hogy a rozs és mások nem kelnek megfelelően, ezért minimális fehérlisztre szükség van.
|
|
|
Nekem nincs gepem De kezzel is lehet kenyeret dagasztani. Lidlböl veszem a lisztet es finom kenyeret sutök.
|
|
|
2008-07-09 21:04, poe:
-
Hasonlóképpen mi is szoktunk kenyérsütőgépezni, de nem keverékkel, minden hozzávalót külön szoktunk venni, olcsóbb is és "szabad kezet" ad a kísérletekhez.
Ma viszont más lesz a helyzet: régebb óta akartam egyszer már kovászos rozskenyeret készíteni: most harmadik napja erjed a csiriz. Kicsit tartottam tőle, hogy megfeledkezek róla úgy ahogy van, de még eddig nem.
Tegnap: málnás pite
|
|
|
2008-07-09 18:52, egyedls:
Köszönöm. Rengeteget dolgoztál, lehet, a leírás tovább tartott, mint a készítés
Én is kenyérsütő géppel készítem a mindennapit, de mert alapvetően lusta fehérnép vagyok, sokkal egyszerűbben. Megveszem a kész kevert liszteket, sokféle van, így változatos a kenyerünk. (korpás, rozsos, tökmagos, sokmagos, teljes kiőrlésű, kukoricalisztes, stb. Az élesztő is benne van, más nem kell hozzá, csak a langyos víz és pici olaj.) Legújabb felfedezésem a csilis volt, sajnos csak egy csomaggal vettem próbára De majd megyek hamarosan megint Németországba és feltöltöm a raktárakat. Egyébként az ára is barátságos ezeknek a liszteknek, a kilós, amiből 2 kenyér lesz 0.89 euro a félkilós picit drágább, 0,59.
_________________ poe
|
|
|
2008-07-09 13:44, poe:
Nem tudom, szerintem a zöldlecsóról valamilyen vetületben már történt említés, de ha kéred, azt is leírom. Amott ld. a házikenyeremet!
|
|
|
Megkérdezem Apropó, a zöldlecsóról volt már szó? Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet
_________________ poe
|
|
|
Ma recikláltam néhány korábbi főztömet: sóskát, zöldlecsót (t.i. a mélyhűtőből). Friss házikenyemeremmel felséges volt. Hogy miből készült a kenyerem? Kérdezzétek meg és leírom a receptek közé 
|
|
|
Ma nem kell főznöm
Egésznapos grillpartin leszünk, déltöl 
|
|
|
Ejnye. Próbáljuk akkor így:
www.cookingbynumbers.com
|
|
|
2008-07-07 13:12, bovi:
-
Te ki sem nyitod Bovikam, en ki sem tudom nyitni
|
|
|
2008-07-07 13:13, perec:
Most jutott eszembe gyermekkorom kedvenc nyári édessége a gyümölcshab. Málnából, eperből, meggyből készült. 10 dkg gyümölcs, 10 dkg cukor és 1 tojás fehérje volt az alapadag. Ezt iszonyú sokáig kellett verni habverővel a rézüstben. Természetesen minket gyerekeket fogtak be erre a robotra Amikor már olyan kemény volt a hab, hogy szilárdan ült a habüstben akkor is, ha felfordítottuk, kész volt a finomság. Poharakba szedtük, tetejét gyümölccsel díszítettük és leengedtük kicsit a kútba.
Apropó rézüst: a savanyú gyümölcsök érdekes ízeket oldottak ki belőle, ha állt benne kicsit a maradék, meg is kékült-zöldült hamar.
_________________
poe
|
|
|
2008-07-06 15:22, poe:
-
Hogyne, van/lesz az is, de nem tölthetem fel csak ezzel a mélyhűtőt. Már van sörbet, még talán fagylalt is lesz, minél kisebb helyet foglaljon el. Nem is igazán értem, hogy képesek beérni ezek a gyümölcsök ebben a vacak időben.
Böbenéni, ha eljössz, lesz málnaszörp. Volt mostanában már málnás szelet, málnás lepény is.
|
|
|
2008-07-06 12:40, perec:
Sajnos a lapnak angolon kívül nincs más nyelvű megfelelője.
Akkor kisem nyitom Perecke, mivel nem sokat értek angolul 
|
|
|
2008-07-06 12:48, perec:
Bármilyen gyümölcsöt - tehát málnát, epret is - mixerrel pépesíthetsz és műanyag palackokban a mélyhűtőbe teheted. Télen természetes gyümölcsléként lehet fogyasztani, de akár gyümölcszselét, palacsintaöntetet is csinálhatsz majd belőle.
_________________ poe
|
|
|
Isteni valódi málnaszörp, 25 bani (50 filler?talan) volt a piacon gyermekkorom kellemes emleke
_________________
bobe a 87 eves 
|
|
|
2008-07-05 23:04, Pompéry Berlin:
-
Tökéletes alkalom a kulináris útleírásra - van már érdeklődő kiadód?
Ez onnan (is) eszembe jutott, hogy valamelyik nap kaptam egy nagyon érdekes szakácskönyvet ajándékba: egy jól informált és rendszerezett gyűjtemény 25 európai ország népi (paraszti) konyhájából.
Egyelőre még csak olvasgatom - a természet annyi málnával és eperrel lepett meg az idén bennünket, hogy néhány napja mindent azzal főzök. Nem vagyunk nagy dzsem-fogyasztók, tehát az kiesett, talán málnabor?
|
|
|
2008-07-03 15:33, bovi:
-
"Sokszor nemis tudjuk, hogy mi rejlik tartalékban, csak amikor felhívják esetleg ilyen úton a figyelmünket."
Ez nagyon igaz! Bár ahogy most megint megnéztem a lapot, egyik-másik élelmiszer leginkább az angol kamrákra jellemző, pl. a sült bab vagy az emésztést elősegítő keksz (ez utóbbi a győri édeskekszhez hasonlít, és bizonyítottan nem segíti jobban az emésztést, mint más dolgok ).
Sajnos a lapnak angolon kívül nincs más nyelvű megfelelője.
|
|
|
2008-07-05 23:04, Pompéry Berlin:
Csodás hely a Kauakázus, én a túlsó oldalról (Abháziából, Örményországból) láttam ezeket a hegyeket, köztük az Ararátot (amely egyetlen olyan hegy, amely nem annak az országnak a címerében szerepel, amelynek a mai területén áll).
|
|
|
Ma nem főztem, heringes szendvicset ebédeltünk.
Különben is nagy szerencsém volt a héten: török szállóvendégünk súlyt fektetett rá, hogy egyszer ő főzzön. Ezen én nagyon elcsodálkoztam, hisz Neslihan mindössze két és fél napra jött Berlinbe valamilyen tud. kutatóintézet jubileumára, ahol mint régi - de nem öreg - tagot nagyon is megsüvegelték. Szóval, én a helyében inkább a várossal való viszontlátást élveztem volna, semmint hogy egy számomra idegen háztartásban tüsténkedjek. De hálistennek nem vagyunk egyformák. Velemszületett liberalizmusomból - továbbá önérdekből - nem tartottam vissza. Ennek eredményeképpen kiváló padlizsános kebabot élvezhettünk bulgúrral. Előtte pedig babsaláta volt.
További haszon, hogy megfigyelhettem a technológiát. Hab a tortán (inkáb kebab és torta nélkül), hogy annyi készült, hogy többször is ehettünk a maradékból.
Máskor is fogom hívni. Bár legközelebb én megyek hozzá. Ugyanis szeptemberben Zsófival Törökországba megyünk: A Fekete tenger partján, mintegy 40 km-re a grúz határtól van Neslihan férjének családi örökségből származó nyaralója. (A lázok (esetleg lázárok?) földje ez, akik a grúz nyelvcsaládhoz tartozó és írásbeliséget nélkülöző nyelvet beszélik, inkább világos bőrűek, hellyel-közzel szőkék és a nőknek tisztességes státuszuk van a társadalomban.)
Itt csodás a vidék, elől a tenger, oldal patak csörgedez, a hátsó ablak a kétezres hegyekre nyílik, ... továbbá teaültetvények, ... korakesztény kolostorok, kicsit tovább tengerszemek, ... négyezres hegyek, kicsit tovább az Ararat, ... És semmi túrizmus!!! Szóval, ide megyünk szeptemberben két hétre. Majd még négy nap Isztambul.
Asszem, az almokon én is fogok valamit főzni. Akár magyarosat is.
|
|
|
2008-07-04 21:19, Fredi:
Kedves Fredi,
ez a tudományos eszmefuttatás nálunk nem igazolódik.
Korán elkerültem otthonrol, sajnos nem tanultam anyámtol főzni
Szakácskönyvek voltak az oktatók, tehát nem anyós unszinpátiábol nem szereti, amit én.
Egyszerűen, más az izlése, pedig én mindig megpróbáltam akalmazkodni, már a sztapacskát is tudom készíteni, hogy szeretem e, az más kérdés
|
|
|
"Férj nem ugrál érte, sajnos minden, amit én szeretek, neki soha nem lett kedvence"
Ez tudományosan magyarázható. Te édesanyádtól tanultál főzni, aki viszont kedves férjednek anyósa. Na most már, hogy lehessen azt szeretni, amit az anyós receptje szerint készítenek?
|
|
|
2008-07-03 10:49, perec:

|
|