|
Jelentem, a svédgomba kitünöen sikerült, Zsuzsa, kösz a receptet.
Egyáltalán, nagyszerűen sikerült feltámadnunk. Volt sonka (3féle), sonkalében főtt tojás, ősi családi recept szerinti krumplisaláta, svédgomba --> mint fent, lazacos kanapé (ez nem sikerül olyan jól, mint az az eredeti, amit két hete próbáltam és most igyekeztem utánálmodni, viszont az áldozatok nem ismerték az eredetit, tehát dícsérték), valamint a vendégek hoztak maguk sütötte - most már a nevét is tudom - gubanicát. Issssssssssssssssssssssssssteni volt. Vissza is híztam rögtön másfél kilót, de majd a viszontagságoktól - remélem - újra lemegy.
|
|
|
Szorgalmasak voltatok , mindenesetre bemásolom a receptesbe, mert kitűnő felhasználási módja a szakadozó réteslapnak.
_________________
poe
|
|
|
2008-03-21 18:24, poe:
-
A gibanica az torok eredetu kalacs, amit azutan a vajdasagi szerb Lalo hazakban sajatitottak el a XVII szazadban.
Egyszeru liszt, viz, es marhafaggyuval gyurtak ossze, s a toltelek az forralt tej fole volt.
Kesobb ezt bureknak is neveztek, szinten torok eredetu, vekonyra nyujtott teszta, hasonlo a retestesztahoz.
Bacskaban a szerb Lalo hazakban eloszor Szentamason tartanak rola adatokat 1815. korul, itt viszont edes tokkel toltottek meg. Unnepi kalacs volt.
Kellemes unnepeket mindenkinek szerettel:
Iren-Tucipatch
|
|
|
2008-03-21 18:24, poe:
-
En meggugliztam!! Szerinte Szerb etel, juhsajttal toltott retes!
|
|
|
2008-03-21 18:50, bovi:
Pedig benned bíztam, hogy tudni fogod ezzel kicsit behatároltam a származását.
_________________ poe
|
|
|
2008-03-21 18:24, poe:
Lehet találgatni, mi lehet
Az biztos, hogy nem magyar eledel
Szabad a gazda
|
|
|
Ma böjtös ebéd volt, káposztaleves és gibanica. Ez utóbbit ismeri valaki? Lehet találgatni, mi lehet
_________________ poe
|
|
|
2008-03-21, 10:41, Bovi:
Jol teszitek, jöhetek én is? 
|
|
|
2008-03-21 10:27, Ofi:
-
Mindenki süt, föz,
Mi nem
Megyünk vendéglőbe, csak hétfőn lesz itthon az ebéd: Borjúhúsbol snicli.
|
|
|
Mindenki süt, föz, az a fö, hogy van kinek.
Nálunk nem lesz nagy készülödés, a párom a három ünnepnap dolgozik, méghozá délutános.
Ma sem kell föznöm, megyünk halat enni!
Holnap káposztás oldalas lesz az ebéd.
|
|
|
Szombatra hirtelen felindulásból elkövetett feltámadás utáni sonkaevéssel egybekötött meghívást eszközöltem néhány, sonkára hajlamos ittélő honfitársam részvételével. A menüt gazdagítandó eszembe jutott megboldogult gyermekkoromból olyasmi is, mint "svéd gombasaláta" - esetleg "svédgomba (Valamint további + 1,- Ft-ért majonézt a kaszinóra ... hmmmmm ... (nem tudom a vágakozóan boldog-szomorú smily monogramját, különben azt pötyögném most ide...) Mármint, amikor még bármit is lehetett kapni 1 Ft-ért. Ezek aok az idők voltak, amikor a zsemle 40 fillér, egy gombóc fagylalt 50 fillér és a tej litere 3,60 volt. Vagyis olyan régen, hogy az már a történelem előtti időkre nyúlik vissza, illetve ebből látható, hogy korrektül beleférek az 50+ rovatba )
De hogy itt ne fölöslegesen szaporítsam a szót: tudja valaki a nosztalgikus visszaemlékezők közül a svéd-gomba-saláta receptjét? (Van benne, ugye gomba, valamint paradicsomszósz, de hogyan tovább?) Ezzel szeretném ugyanis megfejelni az echte ungarisch feltámadási sonkát. Utóbbihoz Schwarzwälder Schinken-t és déltiroli ...schinken-t vettem, amit majd megfőzök annak rendje s módja szerint. El ne áruljatok, hogy nem a Fény utcai piacról hozattam!!!
Választ - nem feltétlenül jeligére - kérek a receptek rovatba.
|
|
|
2008-03-19 19:02, Valeria:
-
Lehetséges. Viszont akkor szótár nékül ehetetlen 
|
|
|
Ez mar döfi nem talalok szavakat.. Minden elismeresem, koszonom a megfejtest!
|
|
|
2008-03-19 18:50, egyedls:
-
Szardella, anchovy es ajoka nevre hallgat, file es gyuru formajaban olajban konzervaljak.
|
|
|
2008-03-19 16:59, bobo.2006:
Amennyire én emlékszem, nem annyira hal, mint inkább gyűrű alakúra vágott, marinírozott olajbogyó karika lehet a salátában?!
|
|
|
2008-03-19 16:59, bobo.2006:
-
Nem hiba, van ilyen. Úgy tudom, szardella vagy anchovy névre is hallgat: az illető halat filézik, sóba rakják, aztán oliva olajba.
Eddig inkább nem gyűrűs formájával találkoztam, de gondolom, fel lehet tekerni gyűrűbe is.
Tényleg nem kell sok belőle egyszerre!
|
|
|
Gomba gombával. (Ugyanis elkalkuláltam magam a legutóbbi bevásárlásnál.
- Gombaleves (tegnapról)
- Gombás paradicsomos csirke rizzsel
- Eierschecke - ez spec. gomba nélkül 
|
|
|
egy orosz hussalata receptjeben olvastuk az alapanyagok kozott: "2-3 olajos ringligyürü"
Vagy lehet hogy nyomtatasi hiba csak?
Sto eta?
|
|
|
Az imént, én is kihívtam a szerencsém
Összeállítottam a krémeslapnak valót.
Most pihenhet szombatig, akkor sütom és töltöm. Az előfordul, hogy a krém nem olyan, amilyennek szeretném, de majd nem vigyázok annyira, akkor több az esély 
|
|
|
Ma reggel láttam néhány rügyet a zsályán, talán mégis van remény!
Egyébként meg vagyok elégedve magammal, jól sikerült a tegnapi paradicsomszósz, pedig nem szokott. Gondolom néhányunknak van egy pár ilyen étel a 'repertoárjában', ami hiába lehet, hogy egyszerű, és már sokszor elkészítette az ember, mégis a csillagok állásán vagy nem is tudom min múlik, hogy éppen hogy sikerül.
|
|
|
2008-03-16 22:45, perec:
Perecke, sürgősen ültess egy újat, mert zsálya nélkül, nem élet az élet ))
|
|
|
Itt ma gombás bárányragu volt barnarizsből készült rizivel (a "-bizi" nem került bele, jobban szeretjük répa nélkül). Aztán egy idő múlva elkészült az anyósom-féle gyümölcstorta is. Magyarul inkább gyümölcskenyér lenne, de nagyon távol áll attól, amit én gyümölcskenyérként ismertem. Helyes névvel vagy anélkül, nagyon jó lett!
Szomorú hír is van: többévi hűséges szolgálat után cserepes zsályám igencsak a végét járja.
|
|
|
2008-03-16 11:47, Ofi:
A maradékok felhasználásának egész irodalma van. Nálunk minden elfogy, ha ma nem, holnap. Ha holnap sem, megy a fagyasztóba és pár hét múlva egyszer, ha nincs időm/kedvem főzni, megint jól jön a kész ebéd
_________________ poe
|
|
|
2008-03-16, 11:42, Poe:
Igaza van Lászlónak, biztos, hogy egy konyhatündér vagy. Olyanokat fözöl mindig, hogy kétfele áll a pofám! Én csak egyfélét szoktam késziteni, mert nem szivesen eszem meg a maradékot.
Itt ma rozmaringos csirkeszárny lesz, krumplipüre és borsófözelék.
|
|
|
2008-03-16 07:59, egyedls:
Minek ehhez sok kéz? Én alapvetően lusta háziasszony vagyok, szívesebben ülök a gép mellett. A húst évtizedek óta mindig a sütőben sütöm, először fólia alatt, aztán fólia nélkül, a krumplipüré porból készül másfél perc alatt, a meggyszósz konzerv meggykompótból másik két perc alatt. A húsleves le van fagyasztva, csak tésztát főzök bele frissen. Nem mászkálhatok sokat a törött bokámmal, ez egy gyors ebéd
_________________
poe
|
|
|
2008-03-16 07:56, egyedls:
Köszi kedves Egyedls,
ezt megcsinälom ma, de nincs szivem ilyen kevéske eledelért a sütőt használni.
Van nagyon jó serpenyőm, van fedele is, abban lesz
Mint jó háziasszony, energiatakatékos vagyok, a sütőnek 2000, a platninak 1000 Watt kell óránként, na meg jobban bele is látok 
|
|
|
2008-03-15 20:10, poe:
Úristen! Hány kezed van?
|
|
|
2008-03-15 22:31, bovi:
Nos, talán hagymás-fokhagymás szelet?
Ld. a receptek topicban!
|
|
|
Judit,
én csak 2 évet éltem Franciaországban, nem láttam ilyen, általad vázolt edényt
Nem kell ezt annyira melreszívni, lehet gyorsabban is csurgatni
A konyharuha is jó, de csavarni már aligha, mert nem marad benne semmi, ha a Schichtkäs-et veszed
Olyan túró, ami otthon kapható itt nincs, főleg ami a piacokon kapható. A bolti ott is már nem olyan, mint régen
Nekem a szitáncsurgatás bevállt
A túrótol mellékesen, most nagyon kellene egy jó recept erre: Van 3 vékony szelet kicsontozott disznó karajom.
Sajnálom összeaprítani Brassóinak, inkább egészben hagynám.
Kinek van 5-lete
|
|
|
Tejfölös-kapros tökfőzelék, fasírt, frissensült barnakenyér.
Holnap húsleves, kacsacomb, libamell párolva, sütve, krumplipüré, meggyszósz
_________________
poe
|
|