|
2008-03-15, 19:26, egydls:
Biztos lehetett vagy 5 kg, mert 2 napig ettünk belöle. 
|
|
|
2008-03-13 21:40, Ofi:
Én nagyon szeretem a túrógombocot, és gyorsan el lehet késziteni.
-
Koszonom a receptet es sok-sok jo tanacsot.
Neha egy egy kerdessel felmerulnek a tapasztalatok sokasaga.
A tehenturot ma mar csak vegyi otoval keszitik itt Olaszorszagban, ha hagyom 3 napig csurogni, akkor mar nyalkasodik is, tehat hamar romlik. Nyers tejet, nem pasztorizalt tejet meg torvenyileg nem lehet eladni a termelonek, igy a tartos tejben, meg abban is, ami csak 2 napig tartos, mar van benne tartosito vegyszer.
De sokszor visszasirom az egyszeru "aludttejet", sot a tarhot cserepbogreben.
Viszont egy jo tanacs a turobol kicsorgott le felhasznalasara.
Nem rossz nehany kortyot inni belole, mert tele van tej bacteriumokkal, amik elosegitik az emesztoszervek mukodeset.
Ha reggel vattacsomot martunk ebbe a folyadekba, es "megmossuk" vele az arcunkat, kezunket, sarkunkat nehany napon belul maris eredmenyt latunk. A bor megpuhul es kisimul.
En mar kiprobaltam...
Szep hetveget mindenkinek.
Iren-Tucipatch
|
|
|
2008-03-14 18:17, bovi:
-
Nota bene, a franciáknak erre külön cserépedényük van: többféle átmérővel, több méretben, de mindig peremen álló cilindrikus (hengeralakú) cserépbödön, amely lyukas oldalt és alul is és egy passzoló méerű magasabb oldalú tányéron (csuporaljon) áll. Ebben tárolják a túrót napokig a hűtőben és időnként leöntik a savót. A bolhapiacokon tetemes összegekért árulják ezeket a szűrőedényeket, ha már kicsit is régebbi.)
Én nem vagyok ilyen előrelátó: ki tudja, mi lesz a koszt három nap múlva. Ezért nálam nincs ideje lecsöpögni. Viszont ha, akkor adj uramisten, de rögtön: ezért én konyharuhába teszem a túrót és a lefolyó fölött kicsavarom. Kicsit macerás és erőt ígénylő dolog, de garantáltan gyorsabb.
|
|
|
Egy konyhaművészeti, de kultúrtörténeti szempontból is nagyon érdekes könyv jelent meg a napokban az augsburgi Weltbild kiadónál: Sascha Wussow Das Sisi-Kochbuch, azaz Sisi szakácskönyve.
Nem csak Sisi érdekes személyiség, de a szerző is. Apja, anyja színész volt , szinte természetes, hogy ő is az. (Apja többek között a Fekete-erdő klinika híres Bringmann professzorát alakította és Sascha is játszott benne) A szerző osztrák állampolgár, édesanyja a bécsi Burgtheaterban és Salzburgban játszott.
A könyv tele van az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országai konyháinak legjobb receptjeivel, sok ételrecept keletkezésének történetével és sok utalással mozzanatokra Sisi életéből.
Sajnos hibák is találhatók a könyvben. A kolozsvári káposztát úgy mutatja be mint varză a la Cluj, azaz, mint román specialitást.
Ennek ellenére csak ajánlani tudom a könyvet. Aki beleolvas néhány oldal után már éhséget érez. Na búcsúzom, megyek enni!
|
|
|
2008-03-14 20:49, Ofi:
És hány gr zöldbabból? 
|
|
|
Jaj, bocs gyerekek, hát persze hogy 500 g túróbol készül a gomboc, ki is javítottam.
Perec,
én is pont azért "pihentettem" a hütőben, hogy a griz "dagadjon".
Ma zöldbableves volt az ebéd.
|
|
|
Nekem is van tapasztalatom ezzel a gombóccal
Ha este bekeverem és a hűtőbe teszem másnapig, mindig sikeredik
Ez egy 3 napos koszt
A tórút este szitára teszem másnapig, hogy lecsurogjon, aztán bekeverem Ofi módon. (csak 500g túróbol
De eljön a 3. nap, amikor nagyon finom!!!
|
|
|
Eddigi tapasztalatom: hol szétfő, hol nem.
Eddigi tapasztalatom: mindig szétfőtt!
|
|
|
Én egy kis lisztet is teszek bele, s nem "pihentetem".
A közepébe viszont őszibarack (konterv) darabot is teszek...
Jó étvágyat!
|
|
|
Nemrég olvastam a Horváth Ilonában, ha elég időt hagyunk a gríznek hogy "megszívja magát", akkor a túrógombóc nem fog szétfőni. Eddigi tapasztalatom: hol szétfő, hol nem.
|
|
|
2008-03-14 02:50, ubuge:
Rosszul érted: az a tehén 500 kg-os, amelytől a túró származik! 
|
|
|
2008-03-13 21:40, Ofi:
-
Jó nagy hűtőszekrény kellhet egy ekkora adag pihentetéséhez 
|
|
|
2008-03-13, 21:29, tucipath:
Én nagyon szeretem a túrógombocot, és gyorsan el lehet késziteni.
500 g tehéntúróbol készül, 2 tojás, pici só, 8 dkg margarin, 4 kanál búzadara, 4 kanál zsemlemorzsa.
A tojások sárgáját 3 dkg margarinnal simára keverjük, a túrót darával együtt a tojás sárgájához adjuk, pici sóval izesitjük. A tojásfehérjét felverjük és a túrós masszába forgatjuk. Hütőszekrényben 1 órán át pihentetjük. Ezalatt a zsemlemorzsát megpiritjuk a maradék margarinban. A túrómasszábol kis gombócokat (én kanállal szoktam) formálunk és a forró vizbe rakjuk. Amikor feljöttek a víz tetejére, kiszedjük a gombócokat, és belehempergetjük a morzsába. Cukorral és tejföllel tálaljuk.
Érdemes kipróbálni.
|
|
|
2008-03-12 18:01, Ofi:
Ma húsleves és túrógomboc volt az ebéd. Nem mindig szokott sikerülni, a túró miatt, de ma nagyon finom volt.
-
En meg nem ettem turogombocot.
Milyen es hogyan lehet elkesziteni?
Koszonom elore is az utbaigazitast...
Iren-Tucipatch
|
|
|
2008-03-12, 17:56, poe, perec:
Gyerekek, én egy nappal elötte paniroztam be a húst, igy tehát másnap csak sütni kellett. Tudtam, hogy délben már mennem kell dolgozni, ezért valami gyors kajára gondoltam.
Egyedls, kösz az ötletet, de csak ma olvastam el, pedig jol hangzik. Én vajas, fokhagymásos mártást csináltam a broccolihoz.
Ma húsleves és túrógomboc volt az ebéd. Nem mindig szokott sikerülni, a túró miatt, de ma nagyon finom volt.
|
|
|
Nálam minden mellöztetik, amit zsírban kell kisütni: úgymint rántott hús (hál'istennek amúgy sem kedveltem), sült krumpli, alias pommes frittes (ezzel egyenesen üldözni lehet), illetve minden, amihez fritöz kellene. Új reform-életem technológiája szerint ecsettel max. megkenni szabad a húsokat olajjal - esetleg néhány óráig marinálni még egyéb füszerekkel együtt, majd teflon edényben gyors mozdulattal megsütni. Ez egyrészt kalóriaszegény, másrészt benne marad minden vitamin, mert nincs ideje kifözödni/kisülni. Isssssteni sertés szüzérméket lehet ilyen módon pillanatok alatt készíteni.
Ha attól félne az ember, hogy odaég, akkor el lehet oltani/folytani a dolgot az utolsó másodpercben némi vörös/fehérborral, sherry-vel, zöldséglével - mikor mi van kéznél.
Tegnap, pl. ezzel a technológiával készítettem szüzérméket gombaraguval. (Utóbbit külön csináltam és mellé tálaltam. Az egész a gombavágással együtt kb. 20 percet vett igénybe. Köretre már nem futotta az idömböl, ezért francia ebédnek neveztem: hozzá bagettet ettünk.
Eredmény: családi társbérletem tagjai lelkesen ajánlották szerzödésem meghosszabbítását. 
|
|
|
2008-03-11 09:28, Ofi:
Ha még nem késő, javaslok hozzá egy egyszerű sajtos öntetet:
Végy 4-5 különböző sajtféleséget Ökenhető, reszelt, kocka, gombás, füstölt, strb.) és 5 dkg vajban olvaszd össze, majd forrón öntsd le vele a brokkolis köretet!
Hagyjál belőle nekem is! 
|
|
|
Én is pont erre gondoltam. Ha én rántotthúst sütök, abból gyorsebéd itt nincs. Ha a prézlit is akkor kell készíteni, akkor meg pláne nincs.
Ma már a borda elő van készítve, érlelődik, várja, hogy a sütőbe kerüljön. Paradicsomszósz lesz hozzá, meg ami még addig eszembe jut, és amire marad idő.
|
|
|
2008-03-11 09:28, Ofi:
De akkor ki készíti a rántott húst? Mert ha itt az van ebédre, akkor a kilincsektől a fülemig, a konyharuhától a vécélehúzóig minden tojásos-lisztes-prézlis. Mindig csodáltam anyámat, aki utálja megérinteni a nyers húsokat, és emiatt két villával tökéletesen, tisztán és gyorsan paníroz. Valószínűleg ezt én már sosem fogom elsajátítani. Jöhetek ebédre?
_________________
poe
|
|
|
Ma csak rántotthús lesz az ebéd, broccoli köritéssel. Utolsó napokban sok a stress a munkahelyemen és nem akarok hoszan a konyhában cécózni.
|
|
|
Judit nemrég emlegette a Quark nevű krémsajt- avagy túróféleséget. Szombaton megláttam, hogy a helyi szupermarketben is lehet kapni, mégpedig Németo-ban készített, erősen zsírszegény változatot. Vettem is mindjárt két begrével, lesz ami lesz. Tegnap aztán mazsolás túrótorta készült belőle (a la F. Nagy Angéla). Egyszerű az elkészítése, a kalóriáktól sem roskadozik, viszont nagyon finom.
|
|
|
2008-03-10 16:54, bovi:
Ha így folytatod, én éhen halok!
Recikláltam korábbi főztjeimből, mert sürgős munkákat kellett elvégeznem itt a monitor előtt. Ilyen esetekre mindig van tartalékom a jégen.
|
|
|
2008-03-10 07:19, egyedls:
Most ismét bővült a főzési tudásom és a német nyelvismeretem?
Kizárólag ezzel a szándékkal írtam le, hogy mi a neve németeül
Főznöd nem kellet ma
Nálunk mousaka volt. Ez egy gyors és jó görögös eledel.
Aubergine a fő tartozéka.
|
|
|
2008-03-09 10:24, bobe:
Nahááát?!
Most ismét bővült a főzési tudásom és a német nyelvismeretem? 
|
|
|
Kedves Laci en forditok: tárkonyos ecet 
|
|
|
2008-03-08 17:55, bovi:
Minden bizonnyal!?
Mit is jelent?
|
|
|
2008-03-08 17:30, egyedls:
Ma visszabeszélek, elvégre is nőnap van
Estragon-Essig áll az én üvegemen, he he he!
|
|
|
2008-03-08 16:23, perec:
Bovi milyen az almásbéles, mint az almás pite (felénk meg almás kalács)?
Nálunk almáspite volt, de a szakácskönyvben béles.
Nem valami értelmes megnevezésnek tartom
|
|
|
2008-03-08 16:23, perec:
Az ecet az tárkonyos ecet!!!
|
|
|
Tejfölösen is jó a krumplifőzelék meg ecetesen is, a fő, hogy babérlevél meg fokhagyma legyen benne!
Bovi milyen az almásbéles, mint az almás pite (felénk meg almás kalács)?
|
|