|
2008-03-06 09:51, Ofi:
Kedves Ofi,
ez mind finom, majd jövök, hányra lesz készen 
|
|
|
Látom tegnap nem fözött senki. Akkor én beirom a három napi menünket. Tegnap broccoli krémleves volt és túrospalacsinta, tejföllel.
Ma krumplifözelék lesz az ebéd sültkolbásszal, és zöldsaláta.
Holnap meg paradicsomos lazacos tésztát fogok késziteni.
|
|
|
Jicama
http://www.sallys-place.com/food/columns/ferray_fiszer/jicama.htm
|
|
|
2008-03-03 20:39, perec:
Köszi, igen!!!
Nehogy egy helyesírási hiba miatt valaki elrontsa a gyomrát!?
Valóban, csicsóka...
|
|
|
2008-03-03 19:13, egyedls:
-
Nem csicsóka az? A csicska kicsit más 
|
|
|
2008-03-03 15:35, Valeria:
Lehet, hogy a közismert csicska, melynek földfeletti része a napraforgóval, földalatti része pedig a krumpliéval rokon. Édes burgonyának is nevezik és mivel egyszerű keményítőt tartalmaz, könnyen emészthető és sokféleképpen tálalható.
|
|
|
napraforgógyökér (valami délamerikai neve is van, de nem tudtam megjegyezni) szóval ebbél készült saláta. Kicsit a reszelt retekre emlékeztetett, de jó volt
Azt hiszem,hogy JICAMA, ejtsd hikama!
|
|
|
poe, sajnos tul kesö! Annak idejen nem is tudtam, hogyan vegyek fel kapcsolatot mas magyarokkal a környeken Ma mar tudom!
Csak 01-04 között laktunk ott, mig a ferjem Brunssumban allomasozott. Itt Franciaorszagban hianyoznak ugy igazan a biciklivegek (itt nem erdekli az autosokat a gyalogos vagy a bicklis). 
|
|
|
2008-03-02 19:21, noe80:
Sittard? Én csak pár kilométerre vagyok onnan, gyalog átsétálhatok
_________________ poe
|
|
|
A petrezselymes krumpli jo ötlet!
Bovi, ha egy nagyobb Edeka van a közeledben, akkor el tudom kepzelni, hogy nekik is van ujkrumplijuk. Par evvel ezelött Sittardban laktunk (Hollandia), es nekem hianyzott a petrezselyemgyöker, es telen a mi paprikank! Lass csodat, Strasbourg környekere költöztünk, mit lehet venni a mi Edekankban: petrezselyemgyökeret, es telen szinte minden discounternek van spitzpaprikaja! A fiam ugy imadjak, hogy a kicsi meg a lekvaros kenyer melle is paprikat eszik. 
|
|
|
Itt még nincs kész az ebéd, pedig már meghalok éhen! Kicsit késön fogtam neki, de a konyhábol áradó illatok már megbolondítanak. Szarvassült készül mediterán zöldségekkel, zsemlegomboccal és patiszon savanyuság. Most éppen sostanglit rágcsálok, így csapom be a gyomromat. 
|
|
|
2008-03-02 10:19, bovi:
Ki tudja honnan került ide? De nem is olyan vészesen drága, 0,75 euro egy kiló. Kettőnknek nem kell sok, megreszkíroztam Nagyon szeretjük a petrezselymes krumplit.
_________________ poe
|
|
|
2008-03-01 19:28, poe:
Nyami-nyami, finom
Hát, Hollandiában már ilyenkor van ujkrumpli, nálunk még eltart 1-2 hónapot mire lesz
|
|
|
Mai ebéd rozmaringos-almás csirkesült, burgonyakrokett, tormás-almás cékla és almaszósz.
Holnapra maradt hús, főzök majd egy finom húslevest, a csirke mellé meg petrezselymes újkrumpli lesz tejfölös uborkasalátával.
_________________ poe
|
|
|
2008-03-01 17:26, perec:
Nálunk, a párom a tv szakácsok közönsége
Ájuldozik, hogy azok mit tudnak, de a trükköket ő nem látja 
|
|
|
2008-03-01 14:47, bovi:
-
"Főleg a tv szakácsok hülyítik be az embert, de engem már nem!"
Ezt én is így gondolom. Nem is nézek tévés főzőcske műsorokat, egyrészt unom őket, másrészt idegesít, hogy a félméteres lista összes hozzávalója oda van készítve csinosan felszeletelve, és a szakács olyan természetességgel beszél ezekről, mintha csak fel kellene értük nyúlni a polcra. Az meg csak úgymond hab a tortán, hogy két perccel a kevergetés után ott van a gyönyörűen tálalt elkészült étel.
"Valószínű, én maradi vagyok etéren :-! "
A kísérletezést én tágabb értelemben értettem. Ebbe új ételek is beletartoznak, de hagyományosak is, amiket csak eddig éppen magam nem készítettem. Lehet, hogy csak ráéreztem, ha most nem tanulom meg az utóbbiakat is, akkor már valószínűleg nem is fogom.
|
|
|
2008-03-01 10:22, beloka:
Mit szólnátok egy göcseji répafőzelékhez, paradicsomosan?
Ha elárulnád odaát a Szakácskönyves topikban, hogy készül, akkor szólnánk szívesen valamit hozzá
|
|
|
2008-03-01 12:18, perec:
A megmaradt hozzávalókat aztán ide-oda rakosgatja az ember, és miután már semmire sem jók, kidobja. Én aztán igazán szeretek kísérletezni, de mindennek van határa!
Ezt már rég kiszereltem az életemböl
Főleg a tv szakácsok hülyítik be az embert, de engem már nem!
Amim nincs a háznál az nem is kell alapon
Ami meg kell, azt pótlom, amint kifogyott.
Különben is, a sok kisérletezésnek leginkább az a vége, hogy ez meg az, amit szoktunk főzni, jobb annál, amit most próbáltunk ki
Valószínű, én maradi vagyok etéren :-!
|
|
|
2008-03-01 10:22, beloka:
-
"Mit szólnátok egy göcseji répafőzelékhez, paradicsomosan?"
-
Háát, nem tudom. Gyerekkorom egyik nemszeretem étele volt a sárgarépafőzelék, így ma is előítélettel szemlélem szegényt, de meggyőzhető vagyok. Milyen a göcseji változata, azon kívül, hogy paradicsomos?
Hogy új ismeretemet használjam is, a tegnapi zöldbabfőzelékbe egy ágacska csombort hajítottam. Nem rossz így sem, de még szokni kell.
Tegnap pont olvastam egy rövidke tárcát egy másik témában, ami mostanában többször eszembe jutott. Szivem szerint szólt az írója, egy divatos szokás ellen: félméteres hozzávalói listák egy-egy ételhez, jó része különleges, egzotikus, és fele olyasmi, amiből legfeljebb egy-két kiskanállalal kell, viszont legalább két szupermarketet és egyéb boltot kell végigjárni, hogy nagyjából össze lehessen őket szedni.
A megmaradt hozzávalókat aztán ide-oda rakosgatja az ember, és miután már semmire sem jók, kidobja. Én aztán igazán szeretek kísérletezni, de mindennek van határa!
|
|
|
Mit szólnátok egy göcseji répafőzelékhez, paradicsomosan?
|
|
|
2008-02-29 17:18, perec:
A néger kocka 'illendő' nevét természetesen kötözködési szándéktól vezettetve kérdeztem.
Már Te is
A férjemnek is vannak ilyen napjai )))
|
|
|
2008-02-29 14:53, poe:
káposztaleves
Ez az un. korhelyleves?
Soha nem főztem olyat.
Nálunk ma csirkecombi, karfiolfőzelékkel volt az ebéd, de holnap
Kis rákokbol tejszínes szósz és tagli...mittudom hogy írják
Tészta
A vasárnapi menü is kivan találva:
Szarvasragu, zsemlegombóc, saláta és utána semmi, mert a héten sok volt már a nyalakodás
Volt vendégvárós vacsora+kapott szülinapi sütemény, minden nap valami, ami növeli a pocakot.
Ezenkívül, kaptunk egy nagy tál kocsonnyát, ami szintén nem fogyókúrás eledel, de finom
|
|
|
Több napi nemfőzés után ma ki fogok tenni magamért, így zöldbabfőzelék lesz! Hozzá sült kolbász, itteni, tehát pirospaprika nélkül. A zöldbabban se lesz paprika, nem szeretem, ha rózsaszín.
A néger kocka 'illendő' nevét természetesen kötözködési szándéktól vezettetve kérdeztem.
|
|
|
Mai menü:
káposztaleves
egybensült provanszi lazac
zöldfűszeres rizs dióolajjal
joghurtos karfiolsaláta paradicsomszeletkékkel
desszertnek a kamra takarításakor lelt fél doboz karácsonyi aszaltszilva
_________________ poe
|
|
|
2008-02-27 19:50, noe80:
Kedves Noe
nézz be a receptesbe, ott találsz finomságokat százával
_________________ poe
|
|
|
Tegnap nem föztem , egy kedves barátnál vacsoráztunk, mégpedig nagyon finomat, kinait. Ma pedig grillezni fogunk, nem, nem kint a szabadban, hanem a konyhában. 
|
|
|
Kedves Noe,a legkellemesebb semmit sem főzni 
|
|
|
Pompery Berlin:
Igen, körök lekvarral töltött fank, porcukorral a tetejen.
Ötleteket gyüjtök: Mit fözzek a hetvegen???
|
|
|
2008-02-26 22:48, noe80:
-
A "Berliner" alatt a fánkot érted?
|
|
|
2008-02-26 18:54, poe:
-
..."ájult imám padlizsánja" nevű ételnek ítélem. Le ne fordítsa valaki arabra
-
Ez a töltött padlizsán neve - törökül. Hogy kell-e arabra fordítani, azt nem tudom 
|
|