|
Marhapörkölt volt ma főtt krumplival, savanyúkáposztával.
_________________
poe
|
|
|
Most jut eszembe: lehet, Magyarországon piriitott gríz a neve.
|
|
|
Igen, Perecke, s én nagyon szeretem. Ja, kicsi só is kell bele.
Kedves Tihi, a pergelést azért hívják így, mert közben a gríz megváltoztatja a színét, fehérből zsemleszínűvé.
Akkor nyakon kell önteni egy nagy pohár sós vizzel, s megvárni, amíg az lefő róla.
|
|
|
A grízes tésztához kell így készíteni a grízt, nem? De mondd Zsuzsa, ezt köretnek adják csirkepaprikáshoz?
|
|
|
Milyen furcsa pergelések vannak itt
Én azt mondanám, hogy a tarhonyát fözöm így, forró vajban megpörgetem (megpergelem???) és hideg vízzel felöntöm és lassan fedö alatt puhára dinsztelem. 30 perc kell a tarhonya készítésére.
Tarhonya lesz tehát a köret valamelyik napon e héten. Csirkeszárny és kiscombok készen pucolva és marinádozva, csak be csöbe vagy sütöbe 60 percre.
|
|
|
Hihihi.
Tehát: forró olajban kavargatás közben megpiriitani, majd vizet öntve rá, meg is főzni. Ez vagy vagy tizenöt perc munka.
|
|
|
2007-11-19 13:08, Ferencz Zsuzsanna:
- Ha elárulod, mit jelent pergelni, én elárulom, hogy nálunk követnek-e el ilyesmit a gríz rovására
|
|
|
Csirkepaprikást pergelt grízzel.
Néztem a neten, hát külön pergelt gríz nincs a szakácskönyvekben, csak grízes laska stb.
Vajon csak Erdélyben készítenek pergelt grízt?
|
|
|
2007-11-18 11:28, perec:
-
nem varunk specialisan mara senkit de ha a felesegem nem sut egy vasarnap akkor mindig betorpan valaki.(amugy ez a vasarnap del elotti szorakozas, egyik foz a masik sut)
udv, es jo vasarnapot mindenkinek csak ne egyetek sokat vigyazzatok a cukorra, de egy kis kis ustos segit majd emeszteni
_________________
|
|
|
2007-11-18, 11:37, perec:
Köszönöm szépen, hát persze hogy nem látszik, hiszen a csúnyákat nem fotóztam le. 
|
|
|
Még annyit, hogy most láttam a képeket a kürtős kalácsaidról Ofi, szépek lettek. Egyáltalán nem látszik rajtuk, hogy első próbálkozások!
|
|
|
2007-11-18 11:28, Ferencz Zsuzsanna:
-
Ofi, kürtőd van-e, amire rátekered a tésztát?
Kedves Zsuzsa, van minden, csak sütönk nincs, de mindent meg lehet oldani.
Nálunk ma húsleves lesz, özikesült hasábburgonyával, piros párolt káposzta. Deszert Hát persze, a tegnapi kürtöskalács. 
|
|
|
Le vagyok maradva, ez most üzenetgyűjtemény lesz, elnézést!
Bovika, felgyógyultál már a lencse után? Tulajdonképpen elég kínos, hogy még szabályozás is kell legyen rá, mennyi vizet lehet 'legálisan' megitatni a sonkával.
Laci, én meg úgy tudtam, a csőtészta a kályhakürtőről kapta a nevét!!
Papadoxa, vendégeket vártok, vagy ezek vasárnapi ínyencségek lesznek?
Amúgy nálunk ma nem tudom mi lesz főzve, nem én leszek a szakács. Tulajdonképpen sajnos mindegy is, a megfázás miatt úgysem érzem az ízét semminek. Tegnap este az indiai curry sem ízlett, pedig ha már annak sincs íze...
|
|
|
meg el felejtettem, meg meg rumos meggyes golyot is.
_________________
|
|
|
ma nyul lesz 'a la pronvencale'
a kedvesemmeg csinalja a sutit, az viszont magyar lesz; kokuszos rumos tekercs. kivul csokis, belul kokuszos gesztenyes rumos. egybe tekerve, es amikor meghul, csokimazzal leontve (egy magyar recepbol szedtuk ki). amugy kokuszos tekercset sokszor csinal, de a regi recepttel.
|
|
|
Na igen 
|
|
|
2007-11-18 04:35, Ferencz Zsuzsanna:
- Én úgy tudtam, hogy a csőtésztát úgy készítik, hogy lyukakat fúrnak a levegőbe és rátekergetik a tésztát...
|
|
|
Ofi, kürtőd van-e, amire rátekered a tésztát?
|
|
|
Mi maradékokat ettünk ma, mivel nagy akcióra készültünk a párommal, kürtöskalács sütésre. Meg kell mondanom, hogy fogalmunk sem volt arrol, hogy hogyan kell ezt csinálni, csak otthon láttuk hogy parazson sütik.
A szenesgrillt nem akartuk begyujtani, igy hát megsütöttük elektrogrillen.
A második darabnál már oda akartam vágni, de aztán számoltam tízig és csináltam tovább. Ahogy haladtunk, mindig jobban sikerültek.
|
|
|
2007-11-17 14:54, bovi:
Hát tudod ez úgy van, hogy a kedves a combokért rajong, én meg a szárazabb húsokat kedvelem. Meg a sajtot és vasárnap a diéta is szabadnapos!!!
_________________
poe
|
|
|
2007-11-17 14:47, poe:
Ez igen! 6-fogásos ebéd!!!
A napfénnyel együtt
Nálunk holnap rántottszelet, fött-sült krumpli, uborkasaláta és savanyú pofa, mert itt napfényre nem számithatunk 
|
|
|
2007-11-14 20:21, egyedls:
-
Miután a csőben sütést emigyen kielemeztük, ejtsünk pár szót a csuporban (köcsögben, kancsóban) főzésről! Ismeri valaki a technikát?
Nem ismerem, de mutasd be légyszives!
Nem olyasmi lesz, mint a romai tál?
Mi, üvegcsuporral húztuk a bort ki a hordóbol, de abban biztos nem lehet fözni-sütni
|
|
|
Itt ma bolognai spagetti készül, vagy legalábbis valami hasonló
Holnap marhahúsleves lesz, gordon bleu, marinált csirkecombok, sültkrumpli, tejfölös-pikáns gombamártás.
Desszertnek - ha marad a napfény - séta.
_________________ poe
|
|
|
2007-11-14 22:01, perec:
Perecke,
végignéztem ezt az oldalt, sok érdekességet találtam és nagyon megkapott ez a szó: csajtos hús.
http://www.valtozovilag.hu/qg/C.htm
"Csajtos hús – Régi receptekben előforduló szó, a nedves húst jellemezték vele"
Sajnos a mai supermárktokon vett húsokat, söt, néha a hentestöl valót is lehetne igy nevezni, mert igencsak jó vizes, hogy a 75dkg-t lehessen 1kg-nak eladni!!!
|
|
|
Ma lencseegytál volt az ebéd, de majd meg halok töle, annyira puffaszt
Mit rudtok ajálni ellene
Beázattam még az este, vizét elöntöttem, frissben föztem, mégis..
Ha egy nagy robbanást hallanátok, akkor én pukkadtam fel
Megyek is gyorsan a kávézóba, ott kapok egy unikumot 
|
|
|
Nekem tetszik a kályhacsöves magyarázat, a kemencék idején biztos volt is ilyenre szükség.
A csuporban főzésről csak a debreceni leves jut eszembe, ahol a végén tésztát kell a csuporra teríteni.
De van itt egy gasztronómiai link, amiből ugyan a csuporban főzésről nem sokat tudtam meg, de azt igen, hogy mi a csomoszolás!
http://www.valtozovilag.hu/qg/C.htm
|
|
|
Miután a csőben sütést emigyen kielemeztük, ejtsünk pár szót a csuporban (köcsögben, kancsóban) főzésről! Ismeri valaki a technikát?
|
|
|
Az elektromos kályhákban a sütö felsö részén általában van egy u.n. "grill" (magyar szavát nem tudom) amit külön be lehet kapcsolni és az pirosra forrózódik. 5 perc elég, hogy a sajt olvadjon és szép szinesre pirítja az ételt. Ezt nevezem én németül "gratinieren" vagy magyarul "gratinírozni"
|
|
|
A magyar csőben sütés tulajdonképen a francia "au gratin"-al egyenlő.
Igen Tihi, látszik a hosszú Ő.
|
|
|
A "csőben sütés" az szerintem a "sütöt" jelenti és mivel elektromos a kályha, nincs ott semmi csö. Kényelmes ételeket a sütöben készíteni mert a fözés közben a díványon lehet olvasgatni amíg az étel elkészül.
A tegnapi étel fehér szósza jó laktató volt, tejfel és reszelt sajt, de finom volt. Fele megmaradt, ma melegítem, csak friss krumplit fözök.
ps: a "csőben sütés" -ben a hosszú ő-t Valeria írásából másoltam. Köszi Valeria
ps2: érdekes lenni tudni, hogy ki látja a hosszú ő-t írásomban és ki nem vagy mit lát. Nálam müködik jól, hogyan máshol.
|
|