2019. február 21. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Mit főztünk ma? Mit főzzünk holnap?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-20 16:47   
Marhapörkölt volt ma főtt krumplival, savanyúkáposztával.

_________________
poe

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-20 16:22   
Most jut eszembe: lehet, Magyarországon piriitott gríz a neve.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-20 04:36   
Igen, Perecke, s én nagyon szeretem. Ja, kicsi só is kell bele.
Kedves Tihi, a pergelést azért hívják így, mert közben a gríz megváltoztatja a színét, fehérből zsemleszínűvé.
Akkor nyakon kell önteni egy nagy pohár sós vizzel, s megvárni, amíg az lefő róla.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-19 22:27   
A grízes tésztához kell így készíteni a grízt, nem? De mondd Zsuzsa, ezt köretnek adják csirkepaprikáshoz?
 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-19 18:50   
Milyen furcsa pergelések vannak itt
Én azt mondanám, hogy a tarhonyát fözöm így, forró vajban megpörgetem (megpergelem???) és hideg vízzel felöntöm és lassan fedö alatt puhára dinsztelem. 30 perc kell a tarhonya készítésére.

Tarhonya lesz tehát a köret valamelyik napon e héten. Csirkeszárny és kiscombok készen pucolva és marinádozva, csak be csöbe vagy sütöbe 60 percre.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-19 15:48   
Hihihi.
Tehát: forró olajban kavargatás közben megpiriitani, majd vizet öntve rá, meg is főzni. Ez vagy vagy tizenöt perc munka.

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-19 14:11   
2007-11-19 13:08, Ferencz Zsuzsanna:

- Ha elárulod, mit jelent pergelni, én elárulom, hogy nálunk követnek-e el ilyesmit a gríz rovására

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-19 13:08   
Csirkepaprikást pergelt grízzel.
Néztem a neten, hát külön pergelt gríz nincs a szakácskönyvekben, csak grízes laska stb.
Vajon csak Erdélyben készítenek pergelt grízt?

 
 papadoxa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 12:00   
2007-11-18 11:28, perec:
-

nem varunk specialisan mara senkit de ha a felesegem nem sut egy vasarnap akkor mindig betorpan valaki.(amugy ez a vasarnap del elotti szorakozas, egyik foz a masik sut)
udv, es jo vasarnapot mindenkinek csak ne egyetek sokat vigyazzatok a cukorra, de egy kis kis ustos segit majd emeszteni


_________________

 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 11:38   
2007-11-18, 11:37, perec:

Köszönöm szépen, hát persze hogy nem látszik, hiszen a csúnyákat nem fotóztam le.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 11:34   
Még annyit, hogy most láttam a képeket a kürtős kalácsaidról Ofi, szépek lettek. Egyáltalán nem látszik rajtuk, hogy első próbálkozások!
 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 11:33   
2007-11-18 11:28, Ferencz Zsuzsanna:
-
Ofi, kürtőd van-e, amire rátekered a tésztát?

Kedves Zsuzsa, van minden, csak sütönk nincs, de mindent meg lehet oldani.

Nálunk ma húsleves lesz, özikesült hasábburgonyával, piros párolt káposzta. Deszert Hát persze, a tegnapi kürtöskalács.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 11:28   
Le vagyok maradva, ez most üzenetgyűjtemény lesz, elnézést!

Bovika, felgyógyultál már a lencse után? Tulajdonképpen elég kínos, hogy még szabályozás is kell legyen rá, mennyi vizet lehet 'legálisan' megitatni a sonkával.

Laci, én meg úgy tudtam, a csőtészta a kályhakürtőről kapta a nevét!!

Papadoxa, vendégeket vártok, vagy ezek vasárnapi ínyencségek lesznek?

Amúgy nálunk ma nem tudom mi lesz főzve, nem én leszek a szakács. Tulajdonképpen sajnos mindegy is, a megfázás miatt úgysem érzem az ízét semminek. Tegnap este az indiai curry sem ízlett, pedig ha már annak sincs íze...

 
 papadoxa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 11:05   
meg el felejtettem, meg meg rumos meggyes golyot is.

_________________

 
 papadoxa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 11:03   
ma nyul lesz 'a la pronvencale'
a kedvesemmeg csinalja a sutit, az viszont magyar lesz; kokuszos rumos tekercs. kivul csokis, belul kokuszos gesztenyes rumos. egybe tekerve, es amikor meghul, csokimazzal leontve (egy magyar recepbol szedtuk ki). amugy kokuszos tekercset sokszor csinal, de a regi recepttel.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 09:20   
Na igen
 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 08:49   
2007-11-18 04:35, Ferencz Zsuzsanna:
- Én úgy tudtam, hogy a csőtésztát úgy készítik, hogy lyukakat fúrnak a levegőbe és rátekergetik a tésztát...

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-18 04:35   
Ofi, kürtőd van-e, amire rátekered a tésztát?
 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-17 17:44   
Mi maradékokat ettünk ma, mivel nagy akcióra készültünk a párommal, kürtöskalács sütésre. Meg kell mondanom, hogy fogalmunk sem volt arrol, hogy hogyan kell ezt csinálni, csak otthon láttuk hogy parazson sütik.
A szenesgrillt nem akartuk begyujtani, igy hát megsütöttük elektrogrillen.
A második darabnál már oda akartam vágni, de aztán számoltam tízig és csináltam tovább. Ahogy haladtunk, mindig jobban sikerültek.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-17 15:17   
2007-11-17 14:54, bovi:

Hát tudod ez úgy van, hogy a kedves a combokért rajong, én meg a szárazabb húsokat kedvelem. Meg a sajtot és vasárnap a diéta is szabadnapos!!!

_________________
poe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-17 14:54   
2007-11-17 14:47, poe:

Ez igen! 6-fogásos ebéd!!!
A napfénnyel együtt

Nálunk holnap rántottszelet, fött-sült krumpli, uborkasaláta és savanyú pofa, mert itt napfényre nem számithatunk

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-17 14:50   
2007-11-14 20:21, egyedls:
-
Miután a csőben sütést emigyen kielemeztük, ejtsünk pár szót a csuporban (köcsögben, kancsóban) főzésről! Ismeri valaki a technikát?

Nem ismerem, de mutasd be légyszives!

Nem olyasmi lesz, mint a romai tál?
Mi, üvegcsuporral húztuk a bort ki a hordóbol, de abban biztos nem lehet fözni-sütni

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-17 14:47   
Itt ma bolognai spagetti készül, vagy legalábbis valami hasonló
Holnap marhahúsleves lesz, gordon bleu, marinált csirkecombok, sültkrumpli, tejfölös-pikáns gombamártás.
Desszertnek - ha marad a napfény - séta.
_________________
poe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-17 14:43   
2007-11-14 22:01, perec:

Perecke,
végignéztem ezt az oldalt, sok érdekességet találtam és nagyon megkapott ez a szó: csajtos hús.
http://www.valtozovilag.hu/qg/C.htm

"Csajtos hús – Régi receptekben előforduló szó, a nedves húst jellemezték vele"

Sajnos a mai supermárktokon vett húsokat, söt, néha a hentestöl valót is lehetne igy nevezni, mert igencsak jó vizes, hogy a 75dkg-t lehessen 1kg-nak eladni!!!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-17 14:34   
Ma lencseegytál volt az ebéd, de majd meg halok töle, annyira puffaszt
Mit rudtok ajálni ellene

Beázattam még az este, vizét elöntöttem, frissben föztem, mégis..
Ha egy nagy robbanást hallanátok, akkor én pukkadtam fel

Megyek is gyorsan a kávézóba, ott kapok egy unikumot

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-14 22:01   
Nekem tetszik a kályhacsöves magyarázat, a kemencék idején biztos volt is ilyenre szükség.
A csuporban főzésről csak a debreceni leves jut eszembe, ahol a végén tésztát kell a csuporra teríteni.
De van itt egy gasztronómiai link, amiből ugyan a csuporban főzésről nem sokat tudtam meg, de azt igen, hogy mi a csomoszolás!
http://www.valtozovilag.hu/qg/C.htm

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-14 20:21   
Miután a csőben sütést emigyen kielemeztük, ejtsünk pár szót a csuporban (köcsögben, kancsóban) főzésről! Ismeri valaki a technikát?
 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-14 17:16   
Az elektromos kályhákban a sütö felsö részén általában van egy u.n. "grill" (magyar szavát nem tudom) amit külön be lehet kapcsolni és az pirosra forrózódik. 5 perc elég, hogy a sajt olvadjon és szép szinesre pirítja az ételt. Ezt nevezem én németül "gratinieren" vagy magyarul "gratinírozni"
 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-14 16:29   
A magyar csőben sütés tulajdonképen a francia "au gratin"-al egyenlő.

Igen Tihi, látszik a hosszú Ő.

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-14 15:42   
A "csőben sütés" az szerintem a "sütöt" jelenti és mivel elektromos a kályha, nincs ott semmi csö. Kényelmes ételeket a sütöben készíteni mert a fözés közben a díványon lehet olvasgatni amíg az étel elkészül.

A tegnapi étel fehér szósza jó laktató volt, tejfel és reszelt sajt, de finom volt. Fele megmaradt, ma melegítem, csak friss krumplit fözök.

ps: a "csőben sütés" -ben a hosszú ő-t Valeria írásából másoltam. Köszi Valeria

ps2: érdekes lenni tudni, hogy ki látja a hosszú ő-t írásomban és ki nem vagy mit lát. Nálam müködik jól, hogyan máshol.

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó