|
2007-11-14 06:46, egyedls:
-
A csőben sütés besamell szósszal leöntött akármi,előre főtt spárga, karfiol, vagy bármi más zöldség amit azután a sütőben (nem a kályhacsőben) megpirítasz.
|
|
|
2007-11-13 22:43, perec:
Ismereteim szerint a "csőben" kifejezés a megkülönböztetés a többi sütési módtól (bő zsírban, szárazon-platnin, kizsírozott felületen, fedő alatt, stb). A sütő ugyanis az újabb alternatívája a régebben kályhacső (v. füstjárat) e célra kiképzett üregének, amelyben kukoricát, krumplit, stb. lehetett sütni...
|
|
|
Tulajdonképpen soha nem értettem, mitől "csőben" sütés az, ha valamire fehér szószt öntenek és megsütik.
A szószról jut eszembe, ma nálunk kaporszósz (is) volt, ünnepnapi nevén kapormártás .
|
|
|
2007-11-13 22:00, Tihi:
Salzstangel ist gut, sajnos az nem egy étel.
De az! Csak rájöttem kimaradt egy fontos momentum a receptemböl! )))
A hami amit készítettél: csöben sütött Elbimbó
|
|
|
2007-11-13 21:48, Andu:
hopppá!!! Nem írtam, hogy be a falatokkal a sütöbe, ott fog megolvadni a sajt!
|
|
|
2007-11-13 21:48, Andu:
-
Salzstangel ist gut, sajnos az nem egy étel.
Kelbimbót vettem, sós vízben puhára föztem, utána tejfelféleség és reszelt sajttal kevertem, be a sütöbe 300 fokra 5 percre. Addig a fött krumpli is készül, tehát jó étvágyat.
|
|
|
a múlt héten, amikor már tényleg nem tudtuk mi a fenét is együnk vacsorára...felvágott? tojás? ....fintorgott az egész csapat (velem együtt) ekkor megeröltettem magam...gondolkodóba estem.
és beugrott:
kiflikarikákat (németeknél: Salzstangel, Bécsben: Salzstang´l ) megkentem vajjal, rá egy-egy szelet kolbászkarika, a tetejére pedig sajtkockák. Majd az egész átdöfve fogpiszkálóval. Durván 10 perc alatt a sajt (ami természetesen nem mikroszkópnyi,hanem ahogy írtam, kockányi a javából) megolvad.
Isteni!! Becsapós mert azt mondod, jé csak ennyi, de állati laktató.
|
|
|
2007-11-13 13:52, bovi:
Bovika képzeld el, én habarom! Valahogy könnyebbnek tünik (lehet,hogy csak tünik vele a leves.
Ofi vigyázz ha fözöd a karfiolt, nagyon hamar megpuhul. Ha felteszed föni ne álmodozz se email íráson, se fórumozáson!
|
|
|
2007-11-13 19:06, bovi:
Azt megmondom elöre, mielött megcsinálod, hogy ez akkor is karfiol marad
Nem baj, ezt azért ki fogom próbálni. Tudod, a sárgarépával is úgy vagyok, hogy nem szeretem, de a böfsalátát imádom. 
|
|
|
2007-11-12 20:51, Ofi:
Nagyon egyszerü, krumpli helyett karfiolt teszel a vizbe és berántod, fokhagymás rántással amikor puha ))
Azt megmondom elöre, mielött megcsinálod, hogy ez akkor is karfiol marad 
|
|
|
Zellerkrémleves karácsonykor
Jó idöben van tervezve, lányunk apák napján, mult vasárnap, sajtos-sonkás kifliket sütött és avval lepett meg tegnap. Délutáni kávézásunkon elbeszélgettünk és mondta, hogy a karácsonyi estét nálunk tölti, mert párja akkor dolgozik. Majd emlékezett, hogy valamikor szerette a zellerlevest és azt kéri a karácsonyi vacsorára is.
Feleségemmel töprengtünk, hogy hogy is lehet zellerlevest csinálni, esetleg évtizedekig nem csináltunk azt, feleségem kereste a recepteket, de nem találta azokat. Akkor lett egy ötletem, keresem a Googlén. Beírom finnül: "Sellerikeitto" és rögtön jön egy oldal: "Sellerikeitto (Zellerkrémleves)"
Kiderült, hogy ez a recept a Finn-Magyar Társaság internetoldaláról jött: "www.suomiunkari.fi/unkariviikko/reseptit/zeller.htm"
Ami érdekes az az, hogy finnül írtam be a "sellerikeitto"-t és finn-magyarul válaszolt a Google.
|
|
|
2007-11-12, 20:47, Bovi:
Karfiol fözelék? Ez engem is érdekelne, mivel hogy én nem nagyon szeretem a karfiolt. Hátha ez beválik. 
|
|
|
2007-11-11 16:08, poe:
Ma nincs novembries idö
Hétágrol süt a nap!
Ujra fözök : zöldborsó leves+pogácsa.
Söt, már azt is tudom, holnap mi lesz!
Fasirt+karfiol fözelék
|
|
|
2007-11-11 13:50, bovi:
és ez nálam egy olyan hónap, amit nyugodtan kilehetne törölni a naptárbol
És ki akadályoz meg benne? szakítsd ki a lapot és nézd a decemberi szép havas képet a következő lapon. Ez a mi kiváltságunk, otthon levőké, nálunk olyan hónap és nap van, amit épp akarunk
_________________ poe
|
|
|
Köszi kedves vigasztaló szavaitok Poe és Perecke!
Nekem ez az év már borzalmasan hosszú!
Ha emlititek az ünnepeket, akkor sem jön meg a kedvem, söt ellenkezöleg!
Nemtudom miért, csak azt, hogy november van és ez nálam egy olyan hónap, amit nyugodtan kilehetne törölni a naptárbol
|
|
|
Drága Bovi, nekem is ismerős nagyon ez a hétköznapi "nincskedvemfőzni" c. dolog, de amikor jobban van időm és energiám, azért szivesen főzök.
No, mivel Poe a vlaai-t említette, nálunk tegnap egy crumble nevezetű édesség volt: a tál aljára gyümölcs kerül, amire liszt, cukor és vaj keverékéből készült morzsát kell teríteni és megsütni.
|
|
|
2007-11-11 09:44, bovi:
Bovikám
Mindannyian besokallunk néha a konyhától, majd megjön neked is a kedved a közelgő ünnepek idején. Olyankor lendületet kapunk, mert az annyira más, mint a hétköznapi Mitfőzzek robot.
Ma itt marhahúsleves készül velőscsonttal. Disznó módon nem esszük a velőt, majd megörül ismerősünk kutyája a váratlan hétvégi ajándéknak, neki már most is karácsony lesz.
A leves után lesz még bőrös csülök sok hagymával, fokhagymával a római cseréptálban készítve, krumpli és borsófőzelék. Desszertnek rizses vlaai. Ez olyan linzerféle kerek tészta, sokféle töltelékkel készül, most épp tejberizs van rajta. Lehet fahéjjal, kakaóval, gyümölccsel, lekvárral, szörppel és/vagy tejszínnel díszíteni, tálalni. Finom, de nem épp diétás
_________________
poe
|
|
|
Szinte restellem magam nö létemre, de annyira nincs kedvem fözni, hogy...
Nem venné át valaki ezt a tiopik irányitást
Valaki, szuper ötletekkel, gyorsan és olcsón és jól is tudna sütni-fözni 
|
|
|
Eddig a mélyhűtőből ettük az előre megfőzött kész ételeket, ma végre halat sütöttem frissen, a mikróban ezalatt elkészült a kínai zöldséges rizs. Anyukám svéd uborkasalátáját bontottam fel hozzá.
_________________ poe
|
|
|
Itt ma süllö söröstésztában volt az ebéd. Nagyon finom volt, föleg hogy nem nekem kellett fözni (a kedves párom készitette).
Holnap lassagne bolognese lesz.
|
|
|
2007-11-04 15:31, papadoxa:
Igen, bocsi, a félreértelmezés szándékos volt 
|
|
|
2007-11-04 13:18, egyedls:
-
talan rosszul magyaraztam ki magam,(elnezest) gyongytyukbol husleves, es utana toltottkaposzta de nem a gyongytyuk-bol hanem disznocskabol. es meg hozza tolna-megyei svab meg szekely recept keverekbol. hat igen
(pauvre garcon)
|
|
|
2007-11-04 06:38, papadoxa:
-
Azt, hogy a gyöngytyúkból hogyan lesz a húsleves, értem. De a töltöttkáposzta?
|
|
|
sziasztok, ma gyongytyukbol husleves es toltott kaposzta lesz. mindenkinek szep vasarnapot es jo pihenest kivanok.
|
|
|
Nálunk ma bableves volt az ebéd, füstölt disznófüllel. Holnap csirke lesz, rántott gombával és paprikasaláta.
|
|
|
Ma - 5-napos szalmaözvegységem utolsó napján - lusta voltam valamit készíteni, az elörefözött finom kajákat pedig meggondolatlanul már megettem.
Szórjatok hamut fejemre, de felbontottam egy konzervet!
Istenem, azt sem tudtam már hogy müködik a konzervnyitó
De sebaj, holnap a kínainál ünnepeljük meg a viszontlátást! 
|
|
|
Ma csak pizát sütöttem, de holnap
Vettem egy új sütöedényt, az lesz kipróbálva
Itt úgy nevezik, Bräter, de van ezerféle.
Egy ovális formájú már van régen, de az nagyon otromba. Most amit vettem, egy kis ügyes
Egy szép, 1kg-os hasaalja lesz a próbadarab
Hozzá még nem tudom mi, de valószinü krumpli zöldbabsalátával.
|
|
|
ma mivel hogy nincs sok ido " ndive au jambon" lesz (endiva gepsonka szeletbe csomagolva, fokhagymas tejfolos szosszal), sutoben.
|
|
|
2007-11-02 11:18, papadoxa:
-
hat ti ma nem foztok? na csak hamar, hamar, irjatok
Mi is fözünk, söt már meg is ettük
Tengeri halfilé volt tejszinmártásban, sok fokhagymával, füszernövénysóval, pardicsom ketchuppal. Hozzá tagliatelle tészta.
|
|
|
hat ti ma nem foztok? na csak hamar, hamar, irjatok
|
|