|
Ne haragudjatok, de nem igen figyeltem, hogy mukodik a valasz, de igerem, figyelmesebb leszek a kovetkezo alkalommal.
Ma "szegenyes" ebed lesz (tojasos nokedli salataval), meg van meg tegnap esterol egy kis ez az, suti, meg sajt. Most nincs idom, de majd este irok magamrol bovebben.
_________________
|
|
|
2007-10-30 10:50, papadoxa:
Elöször is üdvözöllek a topikunkon!!!
Látom régi tag vagy, de mégis ismeretlen
Hogy fözésröl irsz, valószinü nö vagy, de van kivétel is itt, mint Tihi
Ö egy nagyon szorgalmas szakácsférfi
Franciában élsz, ott nem gond még a borjúhús, ezt tudom, de felénk....
Minden esetre, finom a borjúpaprikás, de lassan csak elveszik a konyhárol, azon okbol, amit Tihi irt.
_________________
üdv:bovi
|
|
|
2007-10-29 15:29, perec:
-
Amerikaban, a deli videkeken, kirantva eszik a zoldparadicsomot. Senkisem halt meg meg tole. Volt egy film is ezzel a cimmel: Fried green tomatoes (sult zoldparadicsomok)
|
|
|
2007-10-30 10:50, papadoxa:
-
Ma borjuporkolt kelkaposztafozelekkel. Ki mit gondol rola?
Sajnos borjúhúst manapság majdnem lehetetlen vásárolni mert termelése nem gazdaságos. Ausztriában is az igazi bécsi szeletet néha a vendéglökben hamisítják és pulykahússal pótolják.
Finom a pulykahús is, de nem igazi bécsiszelet az így készítve. Viszont a kelkáposztfözelék finom és enném kenguruhússal is, ha valaki megkínálna.
|
|
|
2007-10-30 10:50, papadoxa:
-
koszi a javitast
_________________
|
|
|
Ma borjuporkolt kelkaposztafozelekkel. Ki mit gondol rola?
_________________
|
|
|
Ez a Horváth Ilona-féle zöldparadicsom saláta lett volna, amit szintén fel kell forralni. Otthon mi is savanyítottunk, én mindig szerettem. De most, hogy említetted, utánanéztem kicsit, és vannak olyan vélemények, amelyek szerint zöldparadicsomot semmilyen formában nem jó enni. Lehet, hogy helyesebb, ha mégsem lesz nálunk sem zöldparadicsom saláta. A végén még fejessaláta lesz vacsorára!
|
|
|
2007-10-29 13:14, perec:
Zödparadicsom, állitólag mérgezö anyagokat tartalmaz.
Vagy, idöközben esetleg elkerülte a figyelmem, hogy mégsem ?
Ki tudja ezt követni, hogy mi jó és mi nem
Nálunk nagyon régen, savanyitottuk, de nyersen soha nem ettük.
|
|
|
2007-10-29 08:28, bovi:
-
Valahogy eddig elkerültem a felfújtak készítését, lehet, hogy a kudarctól való félelem az oka. Elképzelem, ahogy többórás vacakolás után egy összeaszalódott kis valami kijön a sütőből, vagy éppen a szemem előtt ereszt le! (Jut eszembe, sajnos megint itt a megrepedezett bejglik ideje is nemsokára. )
Ma zöldparadicsom-saláta a konyhai kísérlet tárgya. Még gondolkozom, hogy mi legyen mellé, vagy ha a sors úgy hozza, helyette.
|
|
|
2007-10-28 18:06, perec:
Köszi Precke!
Ma nem, mivel tegnap karfiolsaláta volt, de megvan a fél fej, az a héten igy fog elkészülni
Kb igy van a felfújt is, ahogy ezt irtad.
|
|
|
Bovi, a karfiolos-tésztás izé egyszerű dolog, de tegnap valahogy népszerű volt.
Karfiolt rózsáira szedünk, nem túl puhára pároljuk. A tésztát (az enyém csavart tészta-szerűség volt) majdnem készre kifőzzük, lehet kis olajat csöpögtetni rá, összekeverni a karfiollal, pici só, bors, tűzálló tálba bele. A szószhoz néhány szelet baconszalonnát kockákra vágunk, feltesszük fedő alatt párolni, kockákra vágott kisebb hagymát hozzá, amikor megpuhult, 1-2 kanál liszttel lehintjük, apránként hideg tejet hozzáadogatunk, mártásnak felfőzzük, reszelt sajtot bele, ízlés szerint pici bors, só, szerecsendió (szerintem az utóbbi volt a népszerűség titka!). A mártást rá a karfiolos tésztára, kis reszelt sajt a tetejére, közepes sütőben addig sütjük amíg a teteje kicsit ropogós lesz és a sajt megpirul.
A töklevest beírom a szakácskönyvbe!
|
|
|
2007-10-28 14:13, perec:
Ha valakit érdekel, beírhatom a receptesbe.
Bovika, csőben sült karfiolos tészta baconszalonnás sajtos szósszal hogy hangzik ötletnek?
Minket minden ujdonság érdekel!
Nagyon jól hangzik Prerecke, úgysem tudom még holnap mi legyen az ebéd 
|
|
|
Őszi nosztalgiáim egyike a friss pirított tökmag. Frissen természetesen azt értem, amikor az éppen beérett termetes tököt felvágjuk, magjait kiszedjük (nagyon jó a köröm alatti rész fehérítésére ), és sütőben megpirítjuk. Az idén ebben nemigen lesz részem, így kárpótlásul apró tökökből főztem levest, hozzá boltban vett hántolt tökmagot pirítottam. Ha valakit érdekel, beírhatom a receptesbe.
Bovika, csőben sült karfiolos tészta baconszalonnás sajtos szósszal hogy hangzik ötletnek?
|
|
|
Itt kakassült, rizs zöldségekkel és saláta lesz az ebéd. Kellemes vasárnapot mindenkinek.
|
|
|
2007-10-27 16:04, bovi:
-
Füstölt lazac-tekercs (roulade) héjában fözött krumplival egyszerüen. Sógorom hozott a piacról egy kóstolót nekünk és igy csak krumplit kellett fözni.
A füstölt hal nagyon finom volt, de sajnos nagyon is sós volt. Évszázadokig a só volt a füstölés mellett az egyetlen konzerváló lehetöség és ez mai napig is érezhetö. A friss halakat viszont tudjuk izlésünk után kezelni.
Az öszi sötétség engem is zavar, lenyomja hangulatomat, véleményemet viszont inkább a "pofám leszakad topikba írom", hogy most jobban érzik magukat a tehenek a téli(normális) idöszámitásban.
|
|
|
Csudafinom lecsót sikerítettem, magyar paprikából, magyar kolbásszal
Holnap csirke lesz itt is, gombamártással, tésztával. Előtte a szokásos "gyógyleves"
_________________ poe
|
|
|
Hogy ne komplikáljam az életem ebben a sötét idöszakban, holnap csak grillcsirke lesz az ebéd, karfiol salátával
Szerintem, nem lenne nekem való az észak hosszú sötét hónapokkal.
Nincs semmi ötletem, de kedvem se a fözéshez 
|
|
|
Bukaresti puliszkát. Beiirom a Szakácskönyvbe.
|
|
|
2007-10-21 09:07, amadeus:
-
2007-10-20 20:33, Valeria:
Cikoria??
http://postharvest.ucdavis.edu/Produce/ProduceFacts/Veg/belgian_en.shtml
|
|
|
Ma igazi magyaros ebéd volt: Füstölt oldalas paprikáskrumpliban + saláta.
Majd estére nagykanállal eszünk!
Bizony ám ))
Nem én leszek a szakács 
|
|
|
2007-10-21 10:47, Andu:
Köszi a linket kedves Andu!
Igy világos minden, a képek igazolják
Azt tudtam, hogy a Chikore nem endivia
Igaz, mindkettö egyformán kesernyés 
|
|
|
2007-10-21 09:07, amadeus:
Èn is meg mertem volna rá esküdni, de utánanéztem a neten. Meglepödtem, létezik cikória saláta is! Szoktam ilyet is enni, de nem tudtam, hogy magyarul így becézik.
Ez még a legérthetöbb: http://salataolaj.blogter.hu/?post_id=167700
Az endivien saláta magyarul is endívia.
A malátás és cikoriás kávékra, tejeskávékra még én is emlékszem, pedig felejthetöek.
Hát igen, pótolni kellett annak idején a kávét valamivel.
|
|
|
Azért mi sem hagyuk magunkat!! Itt özsült lesz, tészta zöldségekkel, és káposztasaláta. Desszertnek jó lesz a maradék krémes.
|
|
|
2007-10-20 20:33, Valeria:
Cikoria??
Nem az volt régen 50-60 as években a kávépótló?
|
|
|
2007-10-20 21:36, poe:
-
nem kellett volna ilyen részletessen... ez már kinzás.
|
|
|
Mi is nagyon finomat főztünk ma. A hugom születésnapját ünnepeltük családi körben. Anyukámmal közösen készítettük az ünnepi ebédet: pulykaszárnyból húsleves metélttel, csirkecombok fokhagymával, szalonnával, sajttal sütve, pulykamedallion kínai édes-savanyú mártásban, zöldséges rizottó, tejfölös uborkasaláta, krumplisaláta, cékla. Gyümölcstorta, almás-diós linzer, capuccino, pezsgő!
Jaaaj, nagyon jót ettünk, de délután vagy 2 órát mosogattunk is
_________________
poe
|
|
|
2007-10-20 19:21, bovi:
és endivien (? magyarul?)
Cikoria!!
|
|
|
Finom vacsi volt ma este.
Fött tojas összenyomkodva, bele aprora vagott hagyma, fokhagyma, pici mustár, vaj helyett olivaolaj, mindez piritóskenyérre kenve.
|
|
|
Nálunk is csirkepaprikás volt ma, tésztával, és endivien (? magyarul?) saláta.
Ez maradék volt csütörtökröl, mivel mi soha nem tudunk megenni egy csirkét 1x-re.
Holnap steek lesz burdonya gratine-el.
A süteményt (almásszelet) most esszük, mert ilyenkor jobban élvezzük, mint evés után
Kivánok kellemes hétvéget Mindenkinek!
|
|
|
2007, 10-20, Balu, bobe:
Mi tulzásba vittük az evést az utolsó idöben, már az Unicum sem segít ezt a sok kaját megemészteni. Hátha megkivántok valamit azokbol, amiket én készítettem. Tegnap délre zöldbableves és káposztástészta volt, vacsorára meg pizza. Ma délre sült halat ettünk, krémest, és estére, mivel vendég jön, sonkáskifli lesz. Csak amikor a párom szabad hétvégeken, akkor szoktunk ennyire zabálni. 
|
|