|
Kitűnő ez a topic! Már árulom a régi szakácskönyveimet 
|
|
|
2007-09-19 14:46, egyedls:
Persze. Hús, rizs, kolbászka a kutyusnak, neked a savanyúkáposzta
_________________ poe
|
|
|
2007-09-19 12:57, poe:
Ez működik a kolozsvári töltöttkáposztával is?
|
|
|
Nekem is itt forog a tudatomban, hogy ennék rakottkáposztát, (savanyúbol) Andi beojtott mindannyiunkat
A jövö héten lessz, ez a hét mát kivan könyvelve
Remélem nem rontom el vele a mind szebbnek igérkezö idöt
Nálunk általában, ez téli eledel.
|
|
|
2007-09-19 11:38, egyedls:
Végy egy csülköt meg egy liter vizet. A csülköt add a kutyának, a vizet idd meg magad
Ettöl lájtabbat ebben a müfajban nem tudok
_________________ poe
|
|
|
Segítséget kérek! Hogyan is kell készíteni a főtt füstölt csülköt light?
|
|
|
Tegnap nálam is rakott káposzta volt, itt ihletödtem.
Egy kicsit változtattam: friss káposztából és nem savanyúból csináltam. Raktam közéje friss kaprot is és nagyon finom lett.
|
|
|
2007-09-17 14:48, Erazs:
Nem szoktál tésztát gyúrni hozzá?
Hát azt nem!!!
Annyira nem vagyunk igényesek, hogy olyan nehéz munkát végezzek
Már nem is emlékszünk a házi gyúrtra, igy finom a vett tészta is.
|
|
|
2007-09-17 08:36, bovi:
Nem szoktál tésztát gyúrni hozzá? Nálunk anyukám mindig saját készítésü tésztából csinálta a krumplis- és a káposztástésztát.
(Lehet "elkényeztetett" mert a lebbencsböl készült "alkotásokat" meg se bírom enni)
|
|
|
2007-09-17 11:45, huba:
a németek felfigyelnek arra is, ha csak leülök a puffra. Ki érti öket?
|
|
|
nagyon felfigyelnek a németek ha "kockatésztás" kajáról van szó.. lehet mert a „kotz“ szó itt más?... hasonló a falrahányt borsóra.
|
|
|
2007-09-16 21:04, Tihi:
Majd várom a beszámolót kedves Tihi, hogy sikeredett 
|
|
|
Ma káposztás kocka lesz, elötte karalábé leves, persze tejfölösen
Az idén hoztam otthonrol rengeteg kockatésztát, ez itt nincs és nagyon tetszik az új desszing, fodros kocka
Ma föpróba fodrosan 
|
|
|
Ma itt is volt főzés, mégpedig több napra szóló. Ma ebből a lazacos saláta és az almáspite lett megkezdve (az előbbi be is fejezve).
A sülő fahéjas almás pite illata az őszre szokott emlékeztetni. De mert itt csak akkor van ilyen almás pite, ha én sütöm, ma délután először arra kellett emlékezni, hogy van ez az illat, ami... és így tovább. Egyébként jó lett, pedig le se reszeltem az almát.
|
|
|
Különben a rakottkáposzta egyszerü:
Kedves Bovi,
ez csak jó lehet, én is megcsinálom a következö napokban. 
|
|
|
2007-09-16 16:39, Erazs:
-
... annyit evett belöle, hogy a tejberizs már nem ment le
-
Na, akkor nagyot alkottál valóban!
Nekem ma annyira izetlen cipőtalp került elő a sütőből, hogy felért egy fogyókúrás gimnasztikával az elfogyasztása. Egész izomlázat kaptam a számban, illetve a csuklómban. Következésképp a receptet nem adom meg.
A teremtés koronája megadóan viselte sorsát. Díjaztam, hogy nem reklamált. Bíztattam, koncentráljunk inkább arra, hogy mindez kellemes napsütésben zajlott a teraszon. Gondolom, idén utoljára.
|
|
|
èn ma tárkonyos csirkeragulevest föztem, a "ragu" az volt, amit itthon találtam csirkemell, zöldbab, répa, zeller, na meg a Marytöl kapott tárkonyecet. Nagyon jó lett, fiam meg is jegyezte, hogy mindig ilyet fözzek neki. De az igazi dícséret az volt, hogy annyit evett belöle, hogy a tejberizs már nem ment le 
|
|
|
2007-09-16 11:44, Andu:
Szerintem nincs már szükségem a régire
Csak azt fözöm, amit már kivülröl tudok, vagy hát, mire jó a net
Van rengeteg szakácskönyvem és a gyakorlat azt bizonyitja, hogy felesleges!
|
|
|
2007-09-16 05:27, Ferencz Zsuzsanna:
Akkor szükséges egy tömörítés, meg a winchestered "takarítása"
Az én "Festplattémra" már régóta nem fér semmi, kockásfüzet és sajtcédulák (külsö adathordozók)segítségére szorulok.
|
|
|
2007-09-15 14:26, bovi:
Bovika, megbocsátok!
Nekem 1993-as kiadású Horváth Ilonám van (ezt hogy hívják különben: képzavar? )
Megjegyzem jártam már úgy, hogy kerestem benne az egyszerü mezei babfözeléket és nem találtam. De hála a rendelkezésemre álló szókincsemnek elkezdtem a falat szinonímáit keresni és bummm! Meglett!! Szárazbabfözelék!
A régebbi kiadásu könyveit szerintem antikváriumban fel lehetne lelni, meg kéne prószálni.
Köszönöm a receptet! Szóval sav.káposzta. Kelböl nem szoktál készíteni?
|
|
|
Kedves Andu, semmi Szokol rádió... A baj az, hogy én a fejemben raktároztam el a receptet...S látom, hogy az nem jó hely 
|
|
|
Kedves Andu!
Most bocsánatot kérek, hogy gyorsan utána néztem Horváth Iloná-nál a rakottkáposzta végett.
Hát tényleg nincs benne !
Amikor mi itt letelepedtünk, minden ételt annak a könyvéböl föztem. Azt is külön Bécsböl rendeltem, csak onnan jutottunk magyar könyvhöz itt külföldön. (1958 körül)
Idöközben ronyggyá vált és nemrég hoztam otthonrol egy újabb kiadást. Az öreget kidobtam
Hát most sajnálom már másodszor ezt a könnyelmüségem, mert nem ugyan az, ami régen volt.
Benne volt a rakottkáposzta és abbol megtanulva szoktam késziteni.
Karácsony tájt vettem észre, azt is, hogy a gyorsan készithetö leveles vajastésztát is kiszürték belöle
Nálam az a könyv helyettesitette anyukám, a szomszádasszonyt és a mai nettet Magyarosan nem tudott senki fözni körülöttem!
Nagyon hiányolom a régi kiadást!
Különben a rakottkáposzta egyszerü: Darálthúsbol készitesz pörköltet, a rizsát vizben puhára fözöd, a savanyúkápszotát kinyomkodod, megdinszteled egy kicsit zsiron.
Tepsiben alul káposzta, rá rizsa, arra husi, ha magas a tepsid, akkor ismétlés. Tejföllel apaosan meglocsolva, be a sütöbe.
A káposztában finom a füstölt hasaalja (Dörrfleisch) kis kockára vágva, ha nem nézitek a kalóriákat, akkor ezen dinszteld.
Kb igy állat a könyvben.
|
|
|
2007-09-15 12:22, Ferencz Zsuzsanna:
igen jártam már én is így, amikor rátettem a Sokolt (beföttesgumival a hátuljához rögzített 2 db 4,5 voltos elemmel - csak a hitelesség kedvéért ) )egy receptre és az pont eltakart egy-két mozzanatot az ételkészítés menetéböl.
Ment a "dolog" a kukába.
|
|
|
Kedves Andu, épp most rontottam el... asszem valamiket kifelejtettem belőle. Azt hiszem, megkérjük Valit, ismét adja meg....
|
|
|
2007-09-15 11:44, Ferencz Zsuzsanna:
En pedig szeretném úgy emlegetni, hogy receptet Ferencz Zsuzsannától kaptam.
Also: megkaphatnám?
|
|
|
2007-09-15 11:35, Balu:
Baluka a receptet kérem szépen!! )))
A Horváth Ili féle szakácskönyvböl hiányzik ennek a fennséges falatnak a receptje, a neten meg tisztára megkevertek: hol savanyúkaposztáról, hol sima káposztáról, hol kelkáposztáról regélnek.
Az anyut eddig még mindig elfelejtettem megkérdezni, Te most kapóra jöttél! )))
Különben "rakott hínár"-nak hivtam mert a hamiban azok a zöld izék pont úgy néztek ki, mint ez a vizinövény. De a neve ellenére imádom!
|
|
|
Diós-tehéntúros gombócot főzök, a receptet annak idején Valéria adta...
Erről jut eszembe: nagymamám arra tanított, a diót pár órára áztassam vízbe, akkor nem hizlal.
|
|
|
Nálunk rakottkáposzta sül a sütöben,tejfellel és húsos szalonnával a tetején Megyek a boltba friss kenyérért. 
|
|
|
Hubicsek, te a lecsók királya!
Lecsót főztem, a kutya is nagyon szereti Hát Buddha?
|
|
|
Hogy elne kiabáljam, nálunk olyan jó lett az idö, hogy kinn a teraszon grilleztünk ma.
Bepácolt hasaalja volt, jó resre grillezve, hozzá vegyes magyar saláta: Paprika, paradicsom, hagyma, uborka egy paperonival erösitve.
|
|