|
2007-07-09 17:01, Erazs:
Mit lehet csinálni articsókából?
Most olvasom csak a kerdesed,... en nagyon sok elkeszitesi modjat tudom az artocsokanak.
A szemelyes es az orvosok legtobbje kimondottan nyersen ajanljak a fogyasztasat: egy kis cseszeben finom olivaolaj, so, es citromlebe belemartogatni a gyenge leveleket es elragcsalni. Izles szerint lehet frissen orolt borst is adni hozza.
Mindenesetre elosegiti a gyomor mukodeset.
|
|
|
Ma tejszínben dinsztelt rókagomba új krumplival volt, hozzá szokásunk szerint egy vegyessaláta. Füszerként csak egy kevés só és fehér örölt bors.
Idén meleg és nedves tavasz volt, a nyár is melegen és nedvesen kezdödött, tehát jó lehetöségek vannak a gombázáshoz. A rókagomba így nyár elején jelentkezik, ha jelentkezik, tavaly nagyon száraz idö volt és kevés gombát lehetett találni az erdöben.
ps: majd elfelejtettem, utóételnek volt magyar görög dinnye kellemesen lehütötten.
|
|
|
2007-07-17 13:52, bovi:
A hőséget valószínűleg ide küldted Magyarországra. Lassan már ropogósra sülünk, tehát gulyáslevesről szó sem lehet. Jégbehűtött gyümölcslevest, dinnyét, fagylaltot, csokitortát eszegetünk, éhhalál ellen 1-1 kiflit, vagy feltúrjuk a mélyhűtőt egy kis maradék zöldséges rizsért, túrógombócért. Azt elég a mikróban meglangyosítani. Reggelünk, esténk a kert locsolásával telik, nap közben, ha lehet, az elsötétített szobában olvasunk, vagy alszunk.
Jövő keddig marad a harmadfokú hőségriadó, a postásoknak bevezették a déli sziesztát .
_________________ poe
|
|
|
Az idöjárástol függetleneül fözni kell, mert éhesek vagyunk
A höségtöl kiszáradva, ma nagyon jólesett egy gulyásleves.
Volt benne minden, ami belevaló: marhalábszárkockák, zöldségek, tarhonya, krumpli,és persze füszerek.
Darált köménymag elmaradhatatlan, a paprika, bors, só mellett.
Ki mit föz ilyenkor?
Itt a höség eltávozott más országokba, pedig mi szeretjük a meleget!
|
|
|
Ma péntek és 13. nap van. Természetesen ma semmit sem föztünk, hanem a tegnapi zöldségleves maradékot melegítettük. Megjegyzem, hogy a péntek 13. nem befolyásolja fözési tevénységeimet, mindennap olyan lusta vagyok, mint amikor a naptárban 1-töl 31-ig tart a napok jelzése.
Holnap tehét 14. lesz, elmegyünk egy kínai étterembe, ahol szombatonként délközben kedvezményes áron, 10 euróért többfogásos menüt adnak, leves, 3 fajta húsétel, sült csirkedarabok, sült rákok combja, saláta stb. Egyszerüen élvezzük, hogy lustálgatunk.
Vasárnapra a kertben grillezést tervezem, marinádos tarjaszeletet keresek a piacon egy húsüzletben. Ez az üzlet különben kisvárosunk utolsó hentese, különben csak supermarketok vannak.
|
|
|
2007-07-13 18:44, sycamore:
Ne is mondd meg Lizike, nehogy valaki lemásoljon
Nálunk, ma füstölt pisztráng volt, krumplisalátával. Fölséges volt!
Holnap, spagetti bolognai módra.
Vasárnap, megyünk enni, hogy mit, azt még nemtudom, de valami jót 
|
|
|
Péntek 13-án senki sem főz????
(Igaz, tegnap sem volt "menu" az asztalon.)
Hová tűntetek ti mindnyájan?
Akkor én sem mondom meg, hogy tegnap kocsonyát csináltam. 
|
|
|
2007-07-11 12:54, Ofi:
az nem baj, hogy óriási adagot föz, a maradék jöhet.. Hmmmmmmm..
|
|
|
Ofi, hogy Ti miket esztek
Körömpörköl=örömpörkölt
Nálunk ma túrógombóc volt, elötte krumplileves, amiben volt egy kis kóbika is 
|
|
|
2007-07-11, 12:50, Balu:
A hús omlott le magátol a csontrol, de ezért több mint három órán át fönie kellett.
A páromra ilyenkor büszke vagyok, ö szeret fözni, csak az a baj vele, hogy óriási adagokat szokott késziteni.
|
|
|
2007-07-11, 12:46, Erazs:
Gyere csak nyugodtan, vedd Frankfurt felé, aztán onnan már érezni az illatot. 
|
|
|
Ofi
Nagyon guszta a pörkölt, szép és látványos. Juj az a sok csont,mind leszopogattátok,vagy omlott magától? Hmmmm. Megint éhes lettem
Feltétlen tartsd meg a párod, és nemcsak ezért a kajáért, főzhet máskor is mást. Na meg egyébként is! Légy büszke rá. 
|
|
|
2007-07-10 14:20, Ofi:
ò de nagyon guszta! Merre is laktok? 
|
|
|
2007-07-09 21:32, Juli:
Köszi! Àtadom páromnak az infót, ö kérdezte ugyanis 
|
|
|
2007-07-10, 14:16, Balu:
Tegnap megvolt a körömpörkölt, de csak vacsorára, ezért nem tudtam elmesélni milyen volt. Hát ilyen volt:
Nagyon finom, sürü lett a leve, ugy ahogy kell.
A végén ez maradt belöle:
Ugy döntöttem, hogy megtartom a párom. 
|
|
|
2007-07-09 17:01, Erazs:
-
-
Erröl nem sokat tudok. Amit viszont igen, azt megosztom veled:
Megfözni. Min.20 percig kell sós, egy picit cukrozott,ecetes vizben.
A lényeg a körítés hozzá, a "dipp", amibe mártogatják a letépett leveleket. Tejföl,joghurt,túrókrém sózva, borsozva,stb. de a legfontosabb a jó sok fokhagyma belekeverve!
Szóval:belemártogatni és kiszivni a levél közepét. A többi eldobandó.
Kisebb társaság nyugodt esti beszélgetéséhez, iszogatáshoz való.
(Persze, éhesebb társaságnál nem árt valami konkrétabb is elötte-utána-közben-mellé...)
|
|
|
Mondjuk elviszed őket a tópartra és akkor lesz belőlük particsóka!
|
|
|
Megint a tapasztalt rókák tanácsára lenne szükségem.
|
|
|
Ma nagy munkában voltam
Szedtem tegnap földrehullott sok kis sárga szilvát, itt mirabellának nevezik.
Amikor eszem, finom édes, de sütöttem belöle egy németes gyümölcslepényt, hát behúzza még a kombinét is, olyan savanyú
Jól megcukrozva ehetö, de nem lesz ismétlés!
Viszont, amikor szedtem a szilvát, párom halászott a tavon, egy szép tükörpontyon kivül sok kis piroszszárnyú keszeget.
Ezt ma megsütöttem, paprikás lisztbe hempergetve elötte.
Fölséges volt!!!
|
|
|
Ofi
Ma van az a holnap... milyen volt és hogy ízlett a körömpörkölt... hmmmmm már megint éhes lettem, ahogy rágondoltam.
Nálunk csak sima pörkölt lesz galuskával és kovászos uborkával.
|
|
|
2007-07-08 19:51, Ofi:
értem )
Én is hasonlóan "kreatív" szakács vagyok, azaz szeretem dicséretetni magam. Amit főzök, az igen tápláló, kiadós, de ha finom, nekem nem jut, ha kevésbé finom, nekem kell mind megennem...
|
|
|
2007-07-08, 19:46, egyedls:
Holnap elárulom, hogy milyen volt a körömpörkölt, nem a férj. Azt már ismerem 6 éve. Ö szokott ilyeneket fözni, mert imád sokat késziteni, ezuttal egy másik családdal fogunk vacsorázni, igy hát megvan az alkalom arra, hogy bográcsban készüljön, mert egyébként két személynek nem szoktunk bográcsban fözni.
|
|
|
Isteni illat terjeng nálunk, a sütöben sül a majorannás-fokhagymás dagadó, gombás-májas töltelékkel. Nemsokára kész!
|
|
|
2007-07-08 11:06, Ofi:
Gratulálok! Szóval holnap férjhez mész a szakácshoz és azonnal bográcsolásra fogod!
:>)
|
|
|
2007-07-08, 11:59, Balu:
Igaz, nálunk is mindig a párom szokta az ilyen bográcsos ételeket fözni, majd holnap elárulom milyenre sikerül.
Nálam már nagyon jó illatok áradnak a konyhábol, nem sokárra kész a báránysült.
Neked is szép vasárnapot és jó étvágyat az ebédhez.
|
|
|
Ofi
Az aztán körömpörkölt lesz a javából, azt csak a Férfiak tudják istenigazán elkészíteni. Jó étvágyat Nektek hozzá ! Húúú, de éhes lettem ahogy ezt elolvastam
Itthon marad a szokásos rántott hús friss zöldsalátával. Már fogok is hozzá
Szép vasárnapot !
|
|
|
Itt az ideje, hogy valami kiadósat fözzek, már két napja csak a maradékokbol táplálkozunk. Tehát ma rozmaringos báránysült zöldborsóval lesz az ebéd.
Holnap a férjem lesz a szakács, körömpörköltet készit bográcsban.
|
|
|
2007-07-08 00:51, Mary:
Mary, csodállak az energiádért
Dolgozni jársz, szeded a gombát, fözöl, kertészkedsz
Mikor pihensz
Nekem a kedvem most a béka feneke alatt van, jobb lenne reggel felsem kelni!
|
|
|
Tegnapi ebéd pisztráng, párolva, fokhagymás vajon. Melléje rizs, fehér zsemle és "pityóka", a proletáriátusnak.
Ma kivettem egy csomag marhahúsruládot a mélyhütüböl, kiolvasztás céljából, és amíg olvadt, elkerekeztem az erdöbe. Viszzajöttem egy nagy kosár gombával, így a még mindig fagyott hús visszavándorolt eredeti helyére.
Mivel még mindig élek, elég bizonyíték kell legyen a gombászati téren elért eredményeimre.
Kertészetböl sem lehetek nagyon rossz: egy rend vajbabot föztem ma, olvasztott vajjal nyakonöntve. A család bekapkodta, mint a Chipset a tévé elött. Még reklamáció sem volt az étel vegetáriánus volta miatt. 
|
|
|
2007-07-06 16:04, sycamore:
-
Csalós lehet a görögdinnye diéta a sok cukortartalma miatt. A "Weight Watchers" ebbôl csak bizonyos mennyiséget engedélyez. Ha jól emlékszem, talán csak egy 1/2 csészényit, ami 125 ml
Ki elégedne meg ennyivel, én biztosan, hogy nem.?!
|
|