|
2017-06-01 18:03, poe:
Boldogan bármikor drága Druszám!
Itt vagytok már?
|
|
|
2017-06-01 17:08, Tessényi Györgyi:
Meghívhattál volna erre a sok finomságra Én a fagyasztóból vadásztam ki a kedvesnek egy adag pacalt, nekem egy adag gombás húst. Csak ha volt, finom volt, hiszen éhesek voltunk
_________________ poe
|
|
|
Ma a száradt zsemlék hasznosítása folyt:
mákosguba habos tetővel, sütőből.
Elötte saját paradicsomléből leves.
Sajnos a repülő hangyákkal harcoltam,a bodza szirupot is 5 napos áztatásra elkészítettem, ezért csak fél óra maradt főzni.
|
|
|
2017-05-27 07:50, Tessényi Györgyi:
-
(ugye 2 k van a nokkedliben?)
A németek az ö velük született szerénységükkel megelégszenek egyel is benne:
http://www.kochbar.de/rezept/461601/Erikas-Nokedli-ungarische-Nudeln-Spaetzle.html
|
|
|
2017-05-27 07:50, Tessényi Györgyi:
-
Az enyemben 2 k van!
Nagyon finom lehetett az ebed. En tokfozeleket ebedeltem zucchinibol, mivel itt nincs tok. Igy is finom lett.
Kellemes hetveget kivanok.
-
|
|
|
A mai napra csúsztatott takarításnap menűje:harcsapaprikás nokkedlivel uborkasalátával.(ugye 2 k van a nokkedliben?)
Szép hétvégét az erre tévedőknek!
|
|
|
Kedves Valéria, köszönöm a jótanácsot, ha arra járok biztosan benézek. "Jó pap holtig tanúl".
2016-12-01 04:08, Valeria:
-
2016-11-24 01:41, gvirag:
Kedves Geza"
Ha egyszer Budapesten jarsz, halaszleert menj el a Horgasztanyaba, Halasz uca es Fo utca sarkan van, Budapesten a legjobb halaszle, harcsabol belsosegesen,szep pirosan, kis bogracsban hozzak, finom feher kenyerrel. Nem fogsz csalodni!
-
|
|
|
2016-11-24 01:41, gvirag:
Kedves Geza"
Ha egyszer Budapesten jarsz, halaszleert menj el a Horgasztanyaba, Halasz uca es Fo utca sarkan van, Budapesten a legjobb halaszle, harcsabol belsosegesen,szep pirosan, kis bogracsban hozzak, finom feher kenyerrel. Nem fogsz csalodni!
|
|
|
2016-11-24 01:41, gvirag:
Élvezetes írás volt minden értelemben, pedig nemrég ettem
Bécsi szelet, hm, hát végül is örülhetsz, hogy nem szójából volt
A halászlé pedig egyszerű étel, kevés hozzávalóval, mégis rettenetesen el lehet szúrni. Optimistán feltételezhetjük, hogy az alapanyagokban volt a hiba.
A díjnyertes négylábúhoz gratulálunk! Nekünk csak 3 parasztcicánk van
_________________ poe
|
|
|
A sógoroknál jártam. Hát, kaptam hideget meleget. Külföldön általában nincsenek elvárásaim, kíváncsian faggatom az étlapot, aztán hozzák amijük van én meg kóstolgatom az idegen ízeket. mindig találok olyan ételt, amiben van fantázia. Ezeket megjegyzem és legközelebb már tudom mire számíthatok.
Legkisebb lányommal jártam nemrég a Traunsee menti Ébensee-ben. Macskakiállítás volt. Aznap ünnepi ebédre hívtam, mert világbajnok lett a kék abesszín kandúrja, ezt meg kellett ünnepelni. Biztosra akartam menni és egy wiener snitzlit rendeltem. A pincér meg visszakérdezett, sertéshúsból, vagy pulykából készüljön-e. Elment a kedvem még az élettől is, hát a bécsiszelet az nem borjúhúsból készül? Kihozták pulykából. Azért megettem.
Másik nagy csalódás egy tóval arrébb ért. Patinás kis szálloda az Attersee partján. A gazdasági bejárat előtt találtam szabad parkolóhelyet. Kiszállok, magyarul köszön rám az éppen cigaretta szünetet tartó szakács. Nagyszerű, itt nem lesz gond az ízekkel. Nézem az étlapot: halászlé. Szívesen járok Rétimajorba egy jó vegyes halászlére, pedig nem a szomszédban van. De megéri, mert olyan fínomat máshol nem kapni. Harcsafilé, busa, ponty, belsőségek bőven és kellemesen fűszerezett halgombóc. Válogatottan jó pirospaprika, minden alapanyag elsőosztályú. Valami hasonlót vártam itt is ebben a kis fészekben.
És jött a meglepetés! Magyar szakács ide, magyar szakács oda, a halászlé olyan volt mint a mosógatólé. Hogy tudták ezt a szombathelyi fiatalembert rákényszríteni, hogy ilyent főzzön.
Már-már minden bizalmam elszállt, amikor a minap (egy tóval arrébb a Mondsee-nél, hadd dicsekedjek el hogyan váltogatom én ott a tavakat) olvasom az étlapon, negyed liba sütve, számomra ismeretlen szószban, gnédlivel. Felcsillant a szemem! Gyermekkorom jutott eszembe. Így Karácsony táján gyakran volt sült liba otthon. Kemencében sült porhanyósra, rásült bőre ropogós volt és az íze semmivel nem volt összehasonlítható. A madarak közül nekem a liba ízlik legjobban. (Különösen a vadliba, mert azt vadásszák és így a húsában benne marad a vére). Jó a gyöngytyúk is meg a pulyka, még a fácán is elmegy, de a liba az felülmúlhatatlan. Kicsit meglepett, hogy egy negyed liba volt az étlapon. Hát ehhez már jó étvágy kell, egy normális liba öt-hat kilós, egy hízott megvan kilenc is. Node majd elbánok én vele csak hozzák már. Hozták. Kis liba volt de az illata az fennséges. Kicsit sülhetett volna még, de biztosan nem akartak soká várakoztatni. Kár érte, mert úgy sokkal jobb lett volna. Így is jó volt, persze segített a fantáziám is. Jó volt a szósz is és érdekes volt körítésnek a gnédli. Valami édes ribizli (?) dzsem is volt mellette, jól harmónizált. Habár én egy pár szilvával is beértem volna. Az nem volt hozzá.
Fizetésnél megkérdeztem szakácsuk, vagy szakácsnőjük van-e. Szakácsuk volt, így a kézcsók elmaradt, csak a dícséretem küldtem a szakácsnak remek teljesítményért.
|
|
|
2016-11-23 04:26, Valeria:
Kedves Valéria. Örülök a hírnek és igérem, ha arra járok én is megkóstolom a sztapacskájukat. Kezedet csókolom, Géza
|
|
|
2016-11-22 17:31, gvirag:
-
Kedves Geza,
Igen, par eve mar mukodik es nagy szeretetnek orvend az Uj Budaiak koreben> En csak latogatoban jarok ott, de most meg erte, mert a sztrapacska tenyleg nagyon finom volt.
Olellek,
Valeria
|
|
|
2016-11-22 17:26, gvirag:
Kedves Géza, szívesen tettem
Még nem költöztünk haza, készül a házunk, anyukám már benne lakik. Talán jövőre sikerül itt mindent felszámolni, és végre megint újra kezdhetjük az életet
_________________ poe
|
|
|
2016-11-21 01:57, Valeria:
Kedves Valéria ennek különösen örülök. Ezek szerint a Hadik kávéház ismét működik. Még "kabinet főnök" koromban szorgalmaztam, hogy ezt a nagyszerű múlttal rendelkező éttermet állítsuk helyre. Akkor nem sok sikerrel jártam, de ha most újra működik, nagyon boldog vagyok. Híres hely volt az valamikor és gondolom most is megszeretik majd az Új Budaiak. Kezedet csókolom, Géza
|
|
|
2016-11-19 09:44, poe:
Kedves Poe, köszönöm a segítséget. Csavarogtam az elmúlt hetekben, nem igen jutottam internetközelbe, ezért késtek a válaszaim. Üdvözöllek szeretettel, Géza.
Hazaköltöztetek már?
|
|
|
2016-11-19 02:01, kanten:
Szia kanten, elnézést de úton voltam, ritkán jutottam internet-közelbe. Örülök, hogy Poe megválaszolta a kérdésedet és hogy ezt ilyen szakszerűen tette.
|
|
|
2016-11-19 09:44, poe:
-
En nem regen a Hadik kavehazban a Bartok Bela uton ettem, nagyon finomat!
|
|
|
2016-11-19 20:58, poe:
O,-megint tanultam valamit!
|
|
|
2016-11-19 20:58, poe:
-
Tegnap épp kipróbáltam! A húsevő társnak persze volt még maradék pörköltje....nekem kis tejföl elég volt.
|
|
|
2016-11-19 20:02, nidda:
Igazad van, bár az igazán jó sztrapacskát, akár a túrós csuszát a végén sütik is egy kicsit, lepirítják.
_________________ poe
|
|
|
2016-11-19 09:44, poe:
Szia,
igaz az én szakácstudományom, csak annyi, hogy ebédre zabpelyhet fözök, vacsorára meg kölest, de "guglizni" azt tudok és szerintem lényeges különbség még, hogy a sztrapacskát fözik, a lepcsánkát pedig sütik.
|
|
|
2016-11-19 02:01, kanten:
Szia, Géza helyett talán én is felelhetek: ez egy reszelt krumplival készült galuskaféle, amire tejfölt, juhtúrót és szalonnapörcöket tesznek. Finom étel, némelyik étteremben is kínálják, érdemes megkóstolni.
_________________ poe
|
|
|
szia gvirág en még nem ettem nyögöt sem sztapacskát sem gondolom nem azonos a lepcsánkával
|
|
|
Nem tudom ki hogyan van vele, de én szeretem a nyőgőt. Mások sztapacskának hívják, de én jobban szeretem ezt a régi magyar nevét. Nagyon találó.
Hozzávalók:
⦁ 1 kg burgonya
⦁ 2 db tojás
⦁ 50 dkg finomliszt (a burgonya nedvességtartalmától függően)
⦁ 30 dkg juhtúró
⦁ 3 dl tejföl
⦁ 30 dkg füstölt mangalica szalonna (apró kockára vágva)
⦁ só ízlés szerint
Tegyünk fel vizet főni, közben hámozzuk meg és reszeljük le a burgonyát. Az így előkészített krumplit keverjük össze liszttel, tojással és sózzuk is meg. A nokedli szaggatónk segítségével szaggassuk ki, miután feljött a víz felszínére hagyjuk még főni kb. 5 percig, majd szedjük ki és szűrjük le. Vágjuk a szalonnát apró kockákra és zsiradék hozzáadása nélkül süssük arany barnára. Ha kész, tegyük egy tányérba a nyögőt, keverjük hozzá a túrót, a tetejére jócskán tejfölt, majd a szalonnát a kisült zsírjával és kész!
Frissen kell fogyasztani, ha kihűl a burgonya miatt a tészta megszürkül.
Jó étvágyat kívánok hozzá! (Aztán lehet nyögni)
|
|
|
2016-07-25 21:13, Tihi:
-
Igazad van, a gomba porkolt nagyon finom tesztaval is, tulajdonkepen izlestol fugg, hogy mivel keszitjuk.
A gulyas meg nagyon finom krumplival es, hozza a finom, friss kenyer elengedetlen. Jo etvagyat kivanok mindkettohoz kedves Tihi.
|
|
|
2016-07-24 18:53, Valeria:
-
2016-07-22 21:22, Tihi:
Szeretem én is a galuskát, de kis adagokat csinálni nagy munka. Hoztam egy látogatásom alkalmában egy galuska-szakítót, ki is próbáltam, sikerült is galuskát fözni, de túl nagy munka volt. Itt annyi késztésztaféleség van hogy nagy a csábítás a lustaságra.
Szoktam csinálni pörköltet is de aztán krumplit vágok bele és felöntöm vizzel és az étel paprikáskrumpli leves lesz ami friss kenyérrel megint finom és másnapra is marad egy jó adag. Mint látod a praktikust a hasznossal próbálom összekötni. 
|
|
|
2016-07-22 21:22, Tihi:
Biztosan nagyon finom volt.
En is szeretem a gombat, de en porkoltet szoktam kesziteni belole, hozza galuskat. Az sem rossz kedves Tihi!
|
|
|
Egy gombaétel amire vágyok. Meg kell csinálnom mert más ezt nekem nem teszi. Ki a piacra, az az egyetlen hely ahol friss erdei gombát lehet kapni. A vásárlás sikerült is és itthon kezdem tervezni, hogy hogyan is csináljam.
Mint mindig most is húsos szalonnával kezdem, azt megpirítom, utána bele a tisztított és apróra vagott gombát. A gomba különben rókagomba, így hallottam egy ismeröstöl, a finn neve kantarelli ami estetleg hasonlít latin nevéhez, mindenesetre finom gomba nem kell külön kezelni csak be a serpenyöbe, megsütni és már lehet is enni.
Fehér borssal és egy kis sóval ízletesítettem és frissen fött új burgonyával táraltam, finom volt.
|
|
|
2016-05-16 20:14, poe:
Nagy kedvet csináltál a spenótgaluskára! Ki kell próbálni!!! Tulajdonképpen csak a liszt maradt ki ma, a tojáshabbal lett sütve, de legközelebb ezt a variációt kipróbálom, mindig tartok fagyasztott spenótot.
|
|
|
Ismeritek a spenótos nokedlit? Fagyasztott, darált spenótból szoktam készíteni. Tojás, spenót, só, esetleg kis reszelt fokhagyma, bors, szerecsendió is mehet bele, és liszt, amennyit felvesz. Forró vízben kifőzni a zöld nokedlit, vagy nagyobb galuskákat kiskanállal szaggatva. Ha kifőtt, kis vajra, vagy akár szalonna zsírjára szedni, reszelt sajttal vagy tejföllel isteni étek! Ragadozóknak köret
_________________
poe
|
|