|
Valéria, nekem két robotgépem ment ilyen módon tönkre, igy inkább ledarálom. Az egyiknek a kése tört el, a másiknak meg a motorja mondta fel a szolgálatot (még füstölt is).
|
|
|
2007-06-07 14:43, sycamore:
-
Igazad van, kenyérmorzsát lehet kapni, de nekem arról a prézli eddig még eszembe se jutott! Pirított kenyérmorzsát szoktam készíteni, de majd a te módszereddel is kipróbálom. Sőt, ha igazán megszáll az ihlet, lehet hogy még fűszereset is készítek Mary módra.
Ma egyébként Böbe-féle palacsintatésztában sült szalonna lesz vacsorára, egyszerű, gyors, és finom vacsorarecept.
|
|
|
2007-06-07 13:46, perec:
A prézlit én is gyakran csinálom, de csak azért, mert az száraz zsemléket nem dobjuk el. Száraz helyen tartom és gyüjtöm, aztán elöveszem a konyhagépet és az összetördelt száraz zsemlét a kívánt darabossági fokig örölöm. (a pirítást nem próbáltam eddig, de jó ötletnek tartom).
Az így kapott prézlit viszont ízesíteni szoktam: egy adagba paprika és só jön, a következöbe darált mandula, a következöbe bors és szárított füszernövények - esetleg szárított reszelt citromhéj. A fantáziának nem kell határt szabni, rengeteg ízt elö lehet állítani.
|
|
|
2007-06-07 13:44, perec:
-
- A felfedezés öröme. Remélem, a párodét nem vetted el?
-
Dehogy. Mondtam: hinnye, nézzen oda az ember, ez tényleg tárkony akar lenni!
-
be kell ugrania a szupermarketbe mert rozmaring kell az estére készítendő rozmaringos krumplihoz. Eközben épp egy marhanagy rozmaringbokor mellett haladtunk el.
-

|
|
|
Nekem van egy darálom, amivel úgy prézlit mint diót, mogyorót lehet örölni. A fehér kenyéreket én is egy kicsit pirítottam a sütöben mert az üzletben kapható prézli nekem nem tettszett.
Van, volt, egy mákdarálom is, de azt OMGI-nak adtam ajándéknak.
|
|
|
2007-06-07 14:43, sycamore:
-
Ha van robotgeped (food processor), akkor nem kell husdaraloval daralni, hanem beledobod a mar megszaritott felkockazott kenyeret es egy, ketto, harom nyomas a robotgeppel es megvan a finom prezli 
|
|
|
Perec, van prezli a nagyobb uzletekben, de olyan nagyszemuek, hogy undorito.
En azt szoktam csinalni, hogy veszek egy csomag feherkenyeret, ami mar eleve felszeletelt. Kiteszem szaritani egy napra, aztan egy nagyon alacsony hofokon a sutoben megjobban megszaritom, majd megpiritom es husdaralon ledaralom. Igy elmondva korulmenyes, de hidd el Perec, hogy megeri az idot, mert nagyon finom lesz tole a rantott hus, a rantott csirke, fasirozott. Nekem honapokig van igy finom prezlim.
De ha nem akarsz otthon csinalni, mondom a nagyobb uzletekben mint a Tesco, vagy a Sainsbury, Morrison, van. De rettentoen duva daralasban lehet csak kapni (bread crumbs)
Csak egyszer probald ki ugy ahogy leirtam, meglatod eg es fold a husika ize a sajat prezlidtol. (A lenyeg az,hogy nem csak megszaritani kell, hanem megpiritani is a kenyereket, es ugy ledaralni. Igy ad valami folseges izt a husnak.)
|
|
|
2007-06-07 09:07, poe:
-
Sycamore gondolatmenetét folytatva, ez a másik, ami Angliában nincs, a prézli. Vagy ha van, akkor igen jól elrejtve tartják. Szoktam én kenyérmorzsát szárítgatni, de ez idő meg alkalmas kenyér kérdése.
|
|
|
2007-06-06 23:51, Mary:
-
Én mindig úgy megörülök, amikor valami titokban növögetett, én meg elmentem mellette ki tudja meddig, míg egyszer csak hirtelen észreveszem. A felfedezés öröme. Remélem, a párodét nem vetted el?
Erről egyébként az jut eszembe, mikor jópár éve egy fiatal kolléganőmmel egy parkon vágtunk át, ő pedig arról beszélt, hogy még be kell ugrania a szupermarketbe mert rozmaring kell az estére készítendő rozmaringos krumplihoz. Eközben épp egy marhanagy rozmaringbokor mellett haladtunk el.
|
|
|
2007-06-06 23:45, Mary:
Itt vagyok én -félig - de míg a május az ünneplés és utazás jegyében telt, a június a vendégjárásé, egyiket kikísérem, másikat fogadom. Amúgy nem kell nagyon megszokni a jelenlétemet, mert hónap végén megint útnak indulunk
Mai vendégem túrógombócot rendelt, szaladok is prézlit venni.
_________________ poe
|
|
|
2007-06-06 01:11, perec:
Jó, hogy eszembe juttattad, ez volt nálam régebb a Plan B, ha a Plan A félresikerült. Már rég nem csináltam, de hamar megy és ízletes is. Persze, itt is vannak kritizálni való pontok, pl. mi az a sok úszkáló zöld a leves tetején (petrezselyem), nem vagyok én nyuszi stb.
Apropó, a tegnap a párom öntözget szorgalmasan és egyszer felhevülve beront a szobába, ahol éppen egy borzasztóan érdekes krimit olvastam és ki akar ráncigálni a kertbe, hogy nézzem meg, ott mintha tárkony lenne. Ezt az egy füszernövényt ismeri. Mi ebben a gag? Hogy a növényke csekély két éve tengeti életét a kertben és a párom min. 100-szor már meglocsolta, mielött kinyílt a szeme. 
|
|
|
2007-06-06 08:56, poe:
-
Kompromisszum született: paprikás krumpli lesz kolbásszal
-
És miért? Mert kolbász van benne.
P. S. Csak fel tetszett kelni, ezért nem ágyúzok és semmis a beírás a Mi vagyunk alatt. 
|
|
|
Kompromisszum született: paprikás krumpli lesz kolbásszal és ... na vajon? Bingó! Kovászos uborkával.
A tökfőzelékötlet halasztást szenved
_________________ poe
|
|
|
2007-06-05 21:57, Mary:
-
Ajánlom Mary 'Flädlsuppe'-ját (azt a palacsintásat). Kipróbáltuk, finom, és a férfinép sem esett csalódásában az asztal alá evés közben.
|
|
|
2007-06-05 22:25, Tihi:
Tapasztalatom szerint a legtöbb férfi (legalábbis, akikkel nekem dolgom van), mély depresszióba esik, ha vegetáriánus ebéd kerül az asztalra. Lekonyulna a bajusz is, ha lenne, és két karral könyökölnek az asztal szélén, nehogy beessenek alája, nagy bánatukban. Olyant kérdést feltenni, hogy ízlik-e, nem szabad, hiszen nem kell Sherlock Holmes-nak lenni, aki nem vak, látja, hogy a természet koronája azon gondolkodik, mit is ehetne ebéd után, hogy jóllakjon. Ha mégis feltevödik a kérdés, akkor kedvetlen nyámmogás hallatszik, artikulátlan valami és az energikus kérdés után (mi van? mi nem tetszik? halljam!), akkor összeszedi magát az éhes nép és férfi módjára felel: semmi, nagyon finom, minden rendben. 
|
|
|
2007-06-05 21:57, Mary:
-
a jajveszékelö férfiembereknek esetleg fasírt vagy valamilyen kolbász
Sajnos kolbászom nincs, nem is visítok a férfi nem lebecsületésére, de ma vettem füstölt disznóbordát és azt rozskenyerrel élvezem. 
|
|
|
2007-06-05 16:09, poe:
-
egy kis leves vagy főzelék. Ötlet?
-
Mostanában a zucchinit majdnem ingyen dobálják az ember után. Nálunk 99 cent kilója. Áltökfözeléknek nagyon jó. Legyalulva kis vajban olvasztott cukorra dobni, párolni, tejszínnel, sóval, borssal bolondítani és kicsit besüríteni (kapor is mehet bele, aki szereti). Tükörtojás melléje, a jajveszékelö férfiembereknek esetleg fasírt vagy valamilyen kolbász.
|
|
|
All Night Long.. 
|
|
|
Kovászos uborka forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
Hetek óta nem főztem. Utaztunk, aztán vendégeink voltak Magyarországról, elmászkáltunk erre-arra, és ettünk, amit elénk hoztak. De én már kinyávogtam magam. Ma még kipihenem a fáradalmakat (melegszendvicset főztem kovászos uborkával és yoghurttal!!!), de holnapra már jó lenne egy kis leves vagy főzelék. Ötlet?
_________________ poe
|
|
|
2007-06-04 16:05, perec:
A tárkonynövényke hosszabb szálait ollóval le kell kattintani (annál több oldalhajtása lesz). A levagdalt ágacskákat fel lehet használni frissen, vagy sóban és ecetben egy beföttesüvegben.
Egy növénykémröl egész nyáron annyit szedek le, hogy télre is megvan a tárkony, üvegben, söt tárkonyecet is.
Ha egy-két ágacskát dekoratív üvegbe teszel, közönséges ecettel felöntöd és kb. egy hetet vársz, finom tárkonyeceted lesz (amelyet amúgy árulnak az üzletben is, méregdrágán ).
|
|
|
Nemrég szó esett itt a krumpli nélküli gombóc tészta készítéséről, amelyiket a forrázott tészta módjára kell elkészíteni. Valamelyik nap kipróbáltam. Érzésem szerint az enyém elég ragadós volt így is, bár krumplis változatot olyan régen készítettem utoljára, hogy lehet, már nem is tudom milyen az, amikor valami úgy őszintén, teljes odaadással ragad mindenhova.
Ja igen, időközben lett egy igazi, eleven, gyökeres kis tárkonynövénykém is. Egyelőre még hagyni kell kicsit erősödni és növögetni mielőtt elkezdeném komolyabban megtépdesni.
|
|
|
A füstölt csülköt elözö napon kb. 20 percig fözöm egy fazékban, elöször összevissza vágom, hogy a forró víz mélyen is belemenjen a csülökbe. Csak másnap használom fel, de rengeteg fölösleges zsír és só már kijött belöle. A fözési levet nem használom.
Húslevest marhahúsból ugyanígy lehet kezelni, más esetben a zsírréteget kanállal könnyü leszedni. Mangalica disznózsír használatát is ajánlanám, aki hisz jó hatásaiban, annak az biztos segít, úgy mint magamnak a vörösbor segít mindenféle bajokban. 
|
|
|
Zsuzsam, ezt a trukkot mar mindnyajan alkalmazzuk, mivel egyre tobben szeretnenk egeszsegesebben taplalkozni.
|
|
|
2007-06-03 06:59, Ferencz Zsuzsanna:
Én szoktam, föleg, ha fogyókúrázok. De a forró ételre is szoktam konyhapapírt teríteni, ha túl zsíros, ez felszív valamennyit.
|
|
|
Ma sztrájkolok.
Viszont meg akarok valamit kérdezni tőletek.
Szóval: ha látom, hogy valamely húsos étel kissé túl zsíros, beteszem vagy tíz percre a mélyhűtőbe, majd kanállal leszedem a megfagyott zsírt.
A kérdés: ti is használjátok ezt a trükköt, vagy én találtam ki?
|
|
|
Kedves Tihi, gratula.
Ne bánd, hogy több lett: a hűtőben hosszan eláll, s az íze egyre jobb lesz.
Végül te leszel a MON főszakácsa...
Liz, nagymamám úgy tárolta a paprikát, hogy minden darabot külön újságpapírba csomagolt...s közéjük fokhagyma-cikkeket tett, mert ezek tartósítanak. A paprika nem vette át a szagot.
|
|
|
2007-05-31 19:18, bovi:
-
Kedves Bovi,
egyetértünk, hasonló helyzetben élhetünk, párom jelenleg nem érzi jól magát, gondoskodok amíg tudok gondoskodni, évtizedek folyamán rájöttünk, hogy mi vagyunk azok, akik saját maguknak segítenek.
|
|
|
Bovikám még az imádott lecsó kedvéért sem költöznék Németországba (akkor már inkább haza), hiszen egy szót sem beszélünk németül.
Abban viszont igazad van, hogy itt nincs igény a magyar paprikára. Meg amig a holland húsos eláll két hétig is, addig a magyar paprika nem.
Na mindegy, majd csak kibirom valahogy.
De jó, hogy csak ez a legnagyobb "élelmiszer problémánk". Éppen most olvastam egy könyvet az első világháborúról. Teljesen beleéltem magam. Ki figyel oda, hogy ehetek-e magyar paprikát vagy nem!
Hál istennek manapság mindnyájan már annyi élelmiszert vásárolhatunk, amennyit csak elbir a pénztárcánk. Nincs jegyrendszer. Van minden. (Csak magyar paprika nincs.)
|
|
|
2007-05-31 17:35, Tihi:
Kedves Tihi!
Mi is csak ketten vagyunk és bajom van a 4 személyes adagokkal.
Idöközben úgy teszek, hogy minden husinak a felét azonnal lefagyasztom egy más étel készitésére.
Egyfélét napokig nemtudok enni!
A fél káposzta fej is eláll sokáig a hütőszekrény also részében, a fözelékesben.
Ma pujkahúsbol volt giros és holnap lesz a tegnapi maradék elfogyasztva.
Igy nem unalmas az evészet 
|
|