|
Meglett a lucskos káposzta, forrón kivettem a sütöböl, majd holnap megkóstoljuk, illata viszont már most is finom.
Sajnos olyan lucskos lett, hogy kifutott az edényböl a sütöbe, azt egy kicsit takarítani kell. De ennek is megvan a magyarázata, túltömtem az edényt mert, ... aki átélte az 1945-ös Budapest ostromát és az élemiszer hiányt akkor, az megérti, ha mondom, hogy semmi élelmiszert nem lehet eldobni, mindent be a fazékba. Csak egy kis káposztafej volt, de mindent be kellett tennem az edénybe, a 700 grammos húsadag is sok, kevesebbet nem lehetett kapni, minden elöre van itt csomagolva, hentesek már nincsenek, semmi élemiszert a mai napig sem tudok kidobni (az 1945-ös élmények miatt) stb.
Tehát a lucskos káposztát 2-3 napig esszük, egy részét betesszük a mélyhütöbe, mindenesetre az étel készítése nekem egy kellemes élmény lett.
|
|
|
Ma is addig halasztgattam a lucskos káposzta készítése kezdetét , hogy már megint délután 1/2 4 óra lett. Nincs más megoldás, mert már éhesek vagyunk, mint a tegnapi leves maradékait melegíteni 2 tükörtojással megerösítve.
Aztán káposztát vágok, egy fazékban forralom fel egy kis vízzel, hogy össze-essen. Egy serpenyöben addig hagymát piritok, utána megpiritom a a húst is. Végül beteszek mindent az elömelegített agyagedényembe és be a sütöbe 1 órára 150 fokos hömérsékleten. Füszerként sót, hagymát és durván örült feketeborsot használtam.
Mivel lusta vagyok és nincs lelkiismereti zavarásom akkor, amikor betolom az ételt a sütöbe és egy kicsit elszundikálok a díványon amig a sütöben az étel keverés nélkül magától készül automatikusan, de élvezem hogy ételeim általában ehetök. 
|
|
|
2007-05-31 15:24, sycamore:
Lizike,
nem lecsó volt tegnap, hanem töltöttpaprika magyar sárgábol
Itt van a LIDEL, a REWE üzletekbe böven.
Sajnállak szivböl, hogy nálatok nincs, de valószinü nem keresik az angolok, azért nincs.
Szerintem, költözzetek át ide 
|
|
|
Huba azt képzeld el,itt is van LIDL,minden héten kétszer járok is oda,de nálunk itt a LIDL sajnos csak német vagy angol dolgokat árul.Magyar paprikának se hire se hamva.Az a ronda holland húsos kandikál ki állandóan a ládájukból.
Egyszer egy ismerősünk aki Chesterfieldben él( mi meg Manchesterben,az ország másik felén)telfonált,hogy azonnal ugorjunk kocsiba és menjünk Chesterfieldbe,mert az ottani Lidl-ben van magyar paprika.
Azonnal el is indultunk.Két órás út volt csak oda.Aztán mindent láttunk csak magyar paprikát nem.Rákérdeztünk,azt mondták nincs és nem is volt magyar paprika.(Amit az illető látott az görög volt,de mire odaértünk az is elfogyott)
Minden évben megyünk haza,olyankor egy kisbőrönd paprikát vásárolok fel a piacon.Csoda,hogy eddig még nem büntettek meg ezért.(Még szerecse,hogy hagyma és paradicsom van dögivel)
|
|
|
2007-05-31 11:35, sycamore:
-
Lecsó vagy nem lecsó, ez itt a kérdés.
Kipróbáltam már én is "fake paprikapótlóval", de szerintem is csak a magyar zöld/sárga paprikával lecsó a lecsó!
Itt No-ban van hálisten egy üzlet „Lidl“-nek hívják, ahol kapni lehet.
Küldök egy zsákkal, akkor te is tudsz igazi LECSÓT fözni.
|
|
|
Lecsó szezon következik,és ti egyre gyakabban irjátok le a "lecsó" szót,én meg majd' megbolondulok már attól is,ha látom ezt a szót leirva.
Imádom a lecsót,persze jó csipősen,finom fehérkenyérrel.....Ez az egy amit itt nem tudok késziteni.Mert a lecsó CSAK a magyar paprikából jó.Próbáltam én már a holland husosból(tiszta héj lett az egész lecsónak mondott akármi.Csináltam én már görög,ciprusi paprikából is lecsót(az nagyon hasonlit a magyarhoz,de az ize teljesen más)
Na szóval,ha istent ismertek,nem beszéltek lecsóról.
|
|
|
2007-05-30 19:14, Ferencz Zsuzsanna:
-
Ibi, nem tudom, nálam sose marad meg semmi bor...
-
Tudod, tegnap éjel már nagyon korán volt "reggel" fél egykor már sok lett volna kiüriteni az üveg bórt, igy megsporoltuk és kotyvasztottam a maradék borocskábol, igy is finom volt 
|
|
|
Kedves Huba, te román nemzeti színwekbe öltözteted az ételt és az italt?
Ibi, nem tudom, nálam sose marad meg semmi bor...
Tihi: igen, lucskos azt jelenti, hogy nagyon nedves.
|
|
|
Valami káposzta-étel lesz, mert ma bevásároltam, de hogy lucs vagy lucskos lessz e, azt nem tudom. Mit jelent különben a szó "lucskos"? Nedves?
Ha valakit érdekel beírom, hogy a kb 1 kilós magyar tavaszi káposztafej 1,25 e volt. A 700 grammos kockára vágott hús (40% borjú, 60% disznóhús) 5 euró! A magyar tavaszi káposztának jónak kelleni lennie, hogy ilyen drága, vagy pedig csak az itteni kis- és nagykereskedök megszedik magukat.
Hogy azután mi történt azt következö üzenetemben írom, nehogy a MON kikapcsoljon a beíráshoz, néha eltünt valami írasom, így óvatos vagyok, nehogy átlépjem az idöhatárt a bejelentkezés megszüntetésére.
PS sajnos a magyar káposzta-termelö estleg 10 centet kapott, ha kapott, a káposztáért,
én meg 1,25 e fizettem.
|
|
|
A megmaradt tegnap esti olasz borral föztem, amit mult héten Sienábol hoztunk.
|
|
|
2007-05-30 15:49, Ferencz Zsuzsanna:
-
és lecsófözés közben, kékre iszom magam, piros borral... 
|
|
|
Akkor levonom a következtetést: semmi sem az, aminek látszik. Csak a csípős paprika. Meg a Huba lecsója, amelyben sárgállik a vörös paprika.
|
|
|
2007-05-29 18:10, Ferencz Zsuzsanna:
-
ha jól sikerül, nem lesz lucskos a Szegediner Gulyás... se
|
|
|
2007-05-29 18:10, Ferencz Zsuzsanna:
A lucskos káposztát hívják németül Szegediner Gulaschnak?
Nem tudom Te mit nevezel lucskosnak
A Szegediener az egyenlö a székelykáposztával!
_________________
üdv:bovi
|
|
|
Kedves Bovi, itt a kakukkfüvet vadcsombornak is hívják...
Magam is szoktam szedni, az illata és a formája tényleg csombori
Na mindegy. Tihi, szóval tegyél bele valamit...
Bovika és ti németországiak!
A lucskos káposztát hívják németül Szegediner Gulaschnak?
|
|
|
2007-05-29 15:50, Ferencz Zsuzsanna:
A csombor az én könyvemben ezt a sok nevet kinálja: Borsikafü
Népies neve: bécsi rozmaring, borsfü, borsos szatorja, csomborbors, hurkafü, kerti mehlfü, pereszlén.
Latin neve: Saturcja hortensis
Németül, kedves Zsuzsa, Bohnenekraut
A thymian magyarul (az én kedvenc füszerem)
kakukkfü.
További jó fözöcskézést kivánok 
|
|
|
Várjuk, Tihi.
Asszem, a csombort hívják németül Thymiannak.
Picit csípős, az igaz.
|
|
|
2007-05-29 14:36, Ferencz Zsuzsanna:
A csombor az egy fűszernövény. Mondd neked valamit az, hogy kakukkfű?
A neve "satureja hortensis" ez nem mond nekem semmit, de ott írják, hogy bors helyett használják. Mindig az volt a véleményem, hogy a fekete bors a káposzta ételekhez tartozik.
Valamelyik nap megcsinálom és beszámolok a sikerröl.
|
|
|
2007-05-29 14:36, Ferencz Zsuzsanna:
-
sajnos nem
|
|
|
A csombor az egy fűszernövény. Mondd neked valamit az, hogy kakukkfű?
|
|
|
Lucskos káposzta - Tihinek
Ezt a receptet én is megcsinálom a következö napokban mert jóételnek tünik így a leírásban.
De mi a csombor? 
|
|
|
Kedves Tihi,
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1408&forum=27&663
|
|
|
Lucskos káposzta, az valami borzalmas étel lehet. Fogyasztóknak való?
De van egy más ötletem. Magyar tavaszi káposzták vannak az üzletekben itt. Ebböl csinálok valami ételt. Recepteket nem szoktam nézni, probálok inkább teremteni . Tehát káposzta össze-vissza vágva, marha és disznóhús kockára vágott darabjai, készen vágott hagyma a mélyhütöböl, elöször mibndent külön megpirítani,fekete bors, összekeverni és bele az adagedénybe és bele a sütöbe. Ott 1 óra 175 fok melegben. Utána csak a köretre kell gondolni.
|
|
|
Hubicsek, készítsd a konyhaművészetemet illető epés megjegyzéseidet! Holnap megint lucskos káposztát főzök, több napra........
|
|
|
Tegnap végre elkészült a rebarbarás puding, egész jó lett.
A hirtelen felindulásból elkövetett taboulé (báránysült mellé) nem várt sikert ért el, azt hiszem, fel is veszem a rendszeres menüre.
|
|
|
Itt az ideje hogy már fözek én is valamit, mivel hogy 2 napja csak a maradékokat ettük!
Ma tehát pulykasült, zöldborsófözelék lessz az ebéd. A borsó a fagyasztóbol van, nem fiss a kertböl?! 
|
|
|
Ma krumplis tárkonyt főzök.
Nem tévedés. Mivel a tárkony a kedvenc fűszerem, mindent elkövetek, hogy sok tárkonyt használjak.
|
|
|
Ma kint ebédeltünk, a szakácsnönek is lehet 1x kimenöje!!!
Egy nemrég megnyilt szép restaurant van a közelünkben, olyan fleerrel, mintha a Toskanaban lenne az ember
A koszt is fincsi volt, nemcsak az ambiente!
|
|
|
2007-05-26 19:52, perec:
Köszönöm a biztatást, de nekem ihlet kell az adomákhoz :>), azaz konkrét témához jut eszembe számtalan "szebbnél szebb gondolat". Igyekszem rajta lenni a beszélgetéseken.
Üdv
Laci
|
|
|
Kedves Bovi, erre a válaszom egy intelligens AHA
|
|