|
2007-05-26 18:19, Ferencz Zsuzsanna:
-
Kedves Bovi, ha nálatok nincs júhtúró, mit teszel a körözöttbe helyette?
Van szemcsés tehéntúró (Schichtkäse)
Nagyon finom, amikor elég friss
Ez nem is zsiros, csak 10% a zsirtartalma, ezért jól megtejfölözöm
Ma jó volt!
|
|
|
2007-05-26 08:27, egyedls:
-
Már hogyne szabadna belebeszélned, sőt, folytasd a gasztronómia-történeti adalékokat .
A hólébe áztatásról nem tudtam. Nekem azt mondták, a zöldbabot is jobb só nélkül főzni, nemcsak a szárazat. A zöldborsót viszont mindig sóval. Ki érti ezt?...
Valami rebarbarásat kellene készíteni, csak még nem volt lelkierőm hozzákezdeni. Itt vár egy egész zsák rebarbara!
|
|
|
Kedves Bovi, ha nálatok nincs júhtúró, mit teszel a körözöttbe helyette?
|
|
|
Megkezdodott a zukini virag szezon...
Mar kifogytam a toltott zuknivirag receptekbol. van valakinek jo ottlete, hogy mit is lehetne kezdeni ezekkel a viragokkal?
Koszonom elore is
Iren-Tucipatch
|
|
|
2007-05-26 16:52, Ferencz Zsuzsanna:
-
Mivel nagyon meleg van nálunk, körözöttet "főztem".
Ezt fözök én is ma vacsorára
|
|
|
Mivel nagyon meleg van nálunk, körözöttet "főztem".
|
|
|
2007-05-25 19:58, perec:
Ha szabad belebeszélnem?: a száraz hüvelyeseket (bab, borsó, lencse, stb.) valamikor hólében előáztatták, majd ugyancsak hólében (esővízben/lágyvízben és valóban só nélkül)főzték meg, akkor a kuktát csupán a fedő helyettesítette...
|
|
|
Èn úgy próbáltam, ahogy anno apukámtól láttam: pörialap, aztán felönteni és bele a babot. De mivel a pirosarany sós.....
de a babérlevelesen elöföze´s nem hangzik rosszul
meg így jobban belegondolok, nem is babgulyás volt az már, annyi minden hiányzott belöle 
|
|
|
2007-05-25 14:21, Erazs:
Én nem foglalkozok 24 órás menükkel, csak egyszerüekkel.
Kell hozzá egy kukta és perec okos tanácsa a sótalanságról.
Ha nem volt idöm beáztatni, akkkor úgy, ahogy van, berakom a babot a kuktába, vizzel (babérlevéllel) és kb. egy óra ideje van, hogy megadja magát.
Utána leszüröm és hagymával, füszerekkel fözöm még egy kicsit, más fazékban. 
|
|
|
Erázs, nekem azt a tanácsot adta az anyukám, hogy a babot só nélkül kell főzni mert úgy hamarabb megpuhul, a sót a vége felé kell hozzáadni. A tanácsot megfogadtam, és így tényleg nem tart félnapokig. Ha sietek, én is kuktában teszem fel.
|
|
|
2007-05-25 15:18, Ferencz Zsuzsanna:
-
Kedves Zsuzsa, ahogy írod rögtön értem, hogy kuktafazékról van szó, viszont ha írok, akkor keresem a szavakat, magyar szókincsem manapság már passzív lett.
Nagyanyám kuktafazékja kb 100 éves lehet, apám 1904-ben született, tehát akkor volt a család aktív.
Kitünö ízü belga vagy olasz barna babot sósvízbe föve találtam itt az üzletekben és ez megoldotta problémámat, hogy ne órákig kelljen fözögetni a konyhában, ha valami jó kaját akarok magamnak (és családomnak) készíteni.
|
|
|
2007-05-24 19:01, Ferencz Zsuzsanna:
-
Szóval ti fogakat főztetek.
-
nem, csak tejbegrizt. 
|
|
|
Szóval, Erazs, nem tettél csülköt. Paccermunka. Legalább Eisbeint tettél bele?
|
|
|
2007-05-25 15:27, bovi:
Szerintem azt, hogy nem tettél bele füstölt csülköt
tényleg
|
|
|
2007-05-25 14:21, Erazs:
Tapasztalt rókák: Mit csinálok rosszul?
Szerintem azt, hogy nem tettél bele füstölt csülköt
Viccen kivül, ne vegyél egyszerre többféle babot, mert nem egyidöben születtek
|
|
|
Zepter edényben föztem, kicsit hasonlít a kuktához, leröviditi a fözési idöt. Egyfajta babot vettem: tarkababot, ez a neve. Az egyik ilyen szinü a másik olyan színü.
De az is lehet, legközelebb "elöfözöm"
|
|
|
Kedves Tihi, a kuktafazékra gondolsz.
Kedves Erazs, nem tettél semmit rosszul. Igen, ilyen sokáig fő a bab. Máskor legfeljebb arra vigyázz, hogy csak egyféle paszulyt vegyél, mert jó pár perc differencia lehet a különböző fajták
főzési ideje között.
|
|
|
Egy un. nyomásos fazék segítene a fözési idöt lerövidíteni. Már nagyanyámnak is volt egy ilyen fazékja, amin lezárható fedö és vészszelep volt. Bátyám utoljára a fazékot berendezte pálinka fözönek amit a városi lakás kis konyhájában is tud használni.
A másik megoldás fött babot venni konzervként, a mult napokban volt babgulyás nálunk. 
|
|
|
Èn a babgulyással próbálkozom, most másodjára. Még otthonról hoztunk babot, azt a nagyszemü tarkát. Tegnap du. beáztattam a babot, ázott egész ma kb. 10-ig. Föztem kb. két óra hosszát, mégis a fehér színü babok kicsit kemények. Tapasztalt rókák: Mit csinálok rosszul?
|
|
|
2007-05-24 15:37, sycamore:
-
Szegény férjem is végignézte az egészet. Meg sem mert szólalni, hiszen ő mindent egyenesben látott.
-

|
|
|
OFF
Igazad van Zsuzsa, Hunornak át kéne tenni ezt a pár beirást a 80+ topikba!
ON
|
|
|
Szóval ti fogakat főztetek.
|
|
|
Huba! Nem ám kibeszélni!
Mit gondolsz miért irtam mindezt virágnyelven???????
|
|
|
2007-05-24 15:37, sycamore:
-
Rigójános te még túl fiatal vagy ahhoz,hogy ezt a "traumát" megértsd!
de egyszer majd a Jancsi is fogatlan lesz...
|
|
|
Rigójános te még túl fiatal vagy ahhoz,hogy ezt a "traumát" megértsd!
De ma már újra merek emberek közé menni, elmúlt már a szégyenérzetem is azzal kapcsolatban, amit tett velem a jóképű fiatal dentist.
Szegény férjem is végignézte az egészet. Meg sem mert szólalni, hiszen ő mindent egyenesben látott. Nem volt kellemes látvány, de ő akarta...
|
|
|
2007-05-23 22:43, sycamore:
En viszont tegnap fogorvosnal voltam, es... jaj, nem akarom mondani, hogy mit csinalt velem!
|
|
|
2007-05-24 11:35, Ferencz Zsuzsanna:
-
A töknek a virágát is szokták kirántani. Állitólag finom.
|
|
|
Jó étvágyat, Lizike.
Kedves Vali, rém egyszerű a bodzalé készítése, és 1-2 nap múlva már fogyasztható.
Tehát: tíz teljes bodzavirágot bedobsz tíz liter vízbe, teszel hozzá 1 kg cukrot, egy-két felszeletelt citromot, s vagy két-három kis tasak citromsót. Nem teszel semmit a továbbiakban, magától elkészül vagyis erjed.Ezt onnan tudod, hogy homályos lesz a víz, s átveszi a bodza ízét.Akkor leszűröd, üvegbe teszed, s berakod a hűtőbe, mert különben tovább erjed.
Most azzal próbálkozom, hogy pár bodzavirágot a mélyhűtőben megfagyasztok, hogy valamikor ősszel készítsek belőle bodzalét.
Vajon sikerül?
Amúgy nem hallottam kirántott bodzavirágról, de akácról igen.
|
|
|
A bodzában úgy tudom rengeteg a vitamin.
Aki teheti egye-igya.
Ma lebbencslevest és túrógombócot csinálok.
|
|
|
2007-05-24 09:04, Ferencz Zsuzsanna:
A bodzabol tudom, keszitenek lekvart, olyasmit is hallottam, hogy a viragot kirantjak, de mi lesz a bodzalebol? Tea? -
|
|