|
Ma karfiolkrémleves volt füstölt pisztránggal és petrezselyemmel, utána csirkepaprikás krumplival és kovászos uborkával. Ebben az a nagy kaland, hogy az uborkát magam érleltem itt a teraszon. Míg régebben nyáron se ért be a hűvös-esős éghajlat miatt, most áprilisban a 30 fokos előrehozott nyárban 2 üveggel is eltettem. Egy trükk is segített, ideírom, talán valaki hasznát látja majd. A második üveghez felhasználtam az elsőből kimaradt levet, így 2 nap alatt beért. Mivel itt nincs rendes, kovászolni való uborka, az Aldiban vettem mini kígyóuborkákat, kicsit drága volt, de megérte, mert szuper lett. Már egy hete mindenhez ezt esszük.
|
|
|
Tökfözeléket igért Rudi barátom felesége, meg is volt, finom is volt. Sajnos a megigért székelyi káposzta elmaradt, mert temetések voltak és azok zavarták a napi eseményeket.
Amikor Mo-n vagyok probálok mindig fözelékeket enni, azokat szeretem minden formában. Egyszer ki is jött a szakácsnö a konyhából megnézni személyesen, ki rendelt tökfözeléket az étteremben. A szakácsnö hozott pörköltet ízetségnek, értette mi a jó. Rudi barátom viszont mondta, hogy neki otthon mindig tökfözelékeket adnak és ö egy lecsós sült hús ételt rendelt, hát amit ö otthon úgy néz ki nem kap.
ps: Rudi egy régi osztálytársam, tartjuk még a kapcsolatot, évente elviszem barátomat valahová ebédelni. Rudi barátom nagyon konzervatív, egy török étteremben ö csak sört inni volt haljando, inkább éhes maradt mint furcsa ételeket rendelni.
|
|
|
2007-04-25 15:20, Ferencz Zsuzsanna:
-
ha nem is ordából, de júhtúróból, az is fínom.
-
Juuuj, tényleg nincs lelked.
Nálunkfelé, tehát Fredi felé is, ismeretlen dolog az orda, söt, a juhtúró is. Mindkettöt csak Erdélyböl, a juhtúrót Magyarországról is, lehet beszerezni, ahol brindza nével szerepel.
Ordát kb. ötévenként eszek, ahányszor sikerül Erdélybe menni. Egyszer adott nagymamám kb. három kilót, hogy vigyük el és egy barátnöm hütőszekrényében felejtettük. Majdnem sírtam.
Én is az ordás-kapros palacsintát ismerem és szoktam is sütni, ha nagy ritkán hozzájutok friss ordához.
Különben minket mindenki szeret Erdélyben, mert olyan olcsó vendég vagyunk: egész nap csak ordát vagy túrót eszünk, frissen sült házi kenyérrel, egyebet semmit. Esetleg kis zöldhagymát a kertböl. 
|
|
|
Íme a mai ebédünk, nagyon finom volt.

|
|
|
Nálunk ma sertéskaraj, vörösboros, tejfölös mártásban, zöldségköritéssel (burgonya, zöldhagyma, zöldbab, sárgarépa) lesz ebédre. Még nincs kész az ebéd, nem tudom megmondani hogy finom volt-e De az illata nagyon jó! 
|
|
|
perec,
én érdekesnek találtam pár receptet, ki is nyomtattam magamnak. 
|
|
|
Talán ez inkább a 'mit süssünk majd egyszer' rovatba illene jobban, de üsse kő. Az EU az idén ünnepli a római szerződés 50. évfordulóját. Ez alkalomból az EU tagállamok születésnapi tortarecepteket nyújtottak be.
Itt található a gyűjtemény:
http://www.eu50.eu/index.php?status=display&window=win_main
Magyarország a dobos és az Esterházy tortával szerepel.
Érdekes, mikor pl. megnéztem a lengyelek közreadott receptjeit, vagy akár a finn élesztős kalácsot, arra kellett gondolnom, elég kicsi Európa.
|
|
|
2007-04-25 16:42, ubuge:
-

|
|
|
2007-04-24 17:51, hunor:
-
Ez nem a "Mit főzött ma más és nekem csak meg kell ennem húsz perc múlva, ha nem jön a villanyszerelő és nem áll neki cégtáblát szerelni" című vitalikba kellett volna menjen?
|
|
|
Kedves Frédi, kiváló ordát beszerezni nagyon könnyű, tele az ország vele, mert senki se tartja be a tejtermékekre vonatkozó
Eu-normákat.
Udvarolj a feleségednek, hátha süt neked... ha nem is ordából, de júhtúróból, az is fínom.
|
|
|
Zsuza van neked lelked?
Amikor olvastam az ordás-kapros lepényt majd kicsordúlt a nyálam. Én ugyan nem a lepényt, hanem az orás-kapros palacsintát ismerem, de azt sem ettem már vagy 30 éve. Fogalmam sincs hogyan kell készíteni, de ma gondolom már az orda (vigyázat az orda az orda és nem túró!) beszerzése is gond lehet.
|
|
|
Poe, gazdag élettapasztalatod nem vitt hagymaszáras túrós lepények vidékére? Nagymamám olyat is tudott sütni...
|
|
|
Kösz, Poe.
Nem tudom, a nagymamámnak volt valami sokkal egyszerűbb receptje...
Na jó, megpróbálom ezt
Mert azt a másikat sose tudtam.
|
|
|
2007-04-25 07:41, Ferencz Zsuzsanna:
Kapros-túrós recept van a receptkönyvben, és jó is, akkoriban kipróbáltam
itt keresd: zitazita 2004-11-21 19:42
_________________
poe
|
|
|
Tudja valaki, hogyan készül az ordás-kapros lepény?
|
|
|
Paprikáskrumpli, tejfölös uborkasaláta - úton van felém, tehát ezt fogom enni 20 perc múlva.
Hunor
|
|
|
Balu,
almáspite! Jaj, azt én nagyon szeretem, csak az a baj, hogy amióta itt élek, nem sütöttem ilyet, csak ezeket a német sütiféléket, de majd elökeresem a receptet, biztos, hogy valahol megvan.
|
|
|
Borsóleves, burgonyás lángos, no meg egy tál almás pite is. Vacsira rizspuding lesz 
|
|
|
Na mi van, ahogy Bovi elutazott, nem föz már senki Vagy talán mindenki étteremben eszik?
Itt pulykasült volt ebédre, sültkrumpli paprikával, savanyúság.
|
|
|
Én ma szerencsésebb voltam mint ti, nem kellett föznöm! Az egyik barátnömnek a kislánya elsőáldozott ma, és ez alkalommal meghivott ebédre minket. Annyi kaját késszitett, hogy egész hétre maradt belöle. Volt ott: elöételként saláták, kolbásszal töltött kifli, aztán meg sült csirke, rántotthús, tejfölöscsirke, burgonya, rizs, nokedli és a végén még sok, sok süti. Annyira belaktunk, hogy kellett az Unicum az emésztésre. 
|
|
|
Ma frissen fogott (férjuramnak volt szerencséje ) szivárványpisztráng lesz ebédre, rácosan.
|
|
|
Én tegnap főztem igazi otthonos babgulyást, óriásszemű babbal. Viszont annyit, hogy még holnap is azt esszük Remélem most már majd elfogy.
|
|
|
Ma mi is grilleztünk, ebben az idöben vétek lenne a konyhában fözni
Nürnberger kolbászkák és sok obergine volt!
Francia vörös bort ittunk rá 
|
|
|
ma ünnepélyesen napsütésben és a Himnusszal, megnyitom a saját Grillszezonomat.
Rippchen, és steak lesz speciális pácolásban, saláta, Bitburger, a kajához Villányi vörösbor.
Mahlzeit. 
|
|
|
Háromféle halat grilleztem ma (tonhal, lazac és tilapia) vegyes kínai zöldséget pároltam currys vajban, gnocchival tálaltam.
A kedves is elégedetten szuszogott
_________________ poe
|
|
|
Itt halászlé volt ebédre, a párom fözte. Kicsit sótlan volt, de finom(tarhonya is volt benne).
|
|
|
Ma este, vajaskenyér, újhagyma, zöldpaprika, (pedig sárga!) paradicsom, enyhén megsózva, borsózva. Rizling trocken...
|
|
|
Ma köménymagos fantáziát főztem. Attól tartok, hogy édesanyám találta ki mind a nevet, mind pedig az ételt.
Akit érdekel, nézze meg a szakácskönyvben. Nagyon hamar elkészül, lehetetlen elrontani.
|
|
|
Módosítom a topit: Mit föztünk tegnap és tegnapelött.... Lusta voltam akkor írni, tehát ma írom: lányom kérte, hogy csináljak egy paprikás csirkét húsvétra, mint minden éven ezelött is.
Vettem 3 csirkecombot a felsö részével, de ez kevés 4 személyre. Rájöttem, lehet pulykahús darabjait is kapni, szeletre vágott darabok, az jó lesz, a broiler ugyis íztelen. Hagymát piritok, bele a pulykahús-darabokat, 10 perc után be a csirkecombokat, vizet rá, majd az OMGI-tól kapott paprikát reá, amit ö egy barna üvegben jégszekrényben tartott itteni tartózkodása folyamán 2 hánapig és elköltözködése után nekem ajándékozta. Most jó használata lett a jégszekrényben tartott paprikának. Ma megkóstoltuk és nagyon is finoman találtunk az ételt tarhonyával, zöldsalátával, mátrai fehérborral és egy avokádó-citrongyümölcs utóétellel.
ps: este felhívtam OMGIt és megköszöntem finom ízü paprikapor használatát.
|
|
|
Ma maradékot ettünk ebédre, mivel este görög étterembe fogunk vacsorázni
Egész nap azon töprengem, mit is válasszak majd
Halételt vagy Moussakát, vagy, vagy ????
Asszem feldobok egy pénzdarabot, hogy fej, vagy irás?
|
|