2019. február 21. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Mit főztünk ma? Mit főzzünk holnap?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-17 01:16   
2007-03-17 01:09, Mary:

Mary kedves

nem a máj szalmonellás, hanem a csibe és a tojás
Gyerünk aludni
_________________
poe

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-17 01:09   
2007-03-16 08:51, bovi:
-
A májat, ha fél órára tejbe rakjuk sütés elött, nem enyhiti a sok méget, ami benne van?
-

Nem valószínü. Mit tud a tej a sok mßereg ellen?

Szalmonella ellen csak a fözés, sütés segít, nem a tej! Tehát a hevítés! (Ez nem a májjal kapcsolatos, de a csirkemáj is tartalmaz szalmonellát).

Csak figyeld a híreket, minden nyáron elhalálozik pl. sok szenior az öregotthonban, Kartoffelsalat után stb. Vagy majonézes saláták, pudingok, fagyik után. Ez nem muszáj, ha az ember tudja, mitöl óvakodjon. Mindig megfözve, megsütve, nyersen nem! Félig sült csirkét sem!

A szalmonella nem veszélyes, ha nagy höfokon készíted a tojást, húst stb. Akkor elhalnak a baktériumok. De tejtöl nem!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-16 08:51   
2007-03-15 20:51, Mary:

Én is úgy tudom, hogy a szalmonella veszély a nyers tojásból ered.

Ezért készitem a Tiramisut mindig tejszinnel, nyerstojás helyett Ugyanolyan finom!

A májat, ha fél órára tejbe rakjuk sütés elött, nem enyhiti a sok méget, ami benne van?

Ezt remélem, mivel az emberek, akik pl. egészségtelen helyen dolgoznak is kapnak naponta tejet a munkaadótol.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-16 04:24   
Kedves Mary, vashiány ellen székelyeknél: egy almába beleszúrsz néhány szöget, majd 24 óra múlva kiszeded a szögeket, és megeszed az almát.
Népi gyógymód, nem biztos, hogy rossz.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-15 20:51   
2007-03-11 18:43, perec:

Én is úgy tudom, hogy a szalmonella-veszély a nyers tojásból ered. Ezért kell kerülni a majonézes ételeket, föleg nyáron és minden olyan ételt, amelyben nyers tojás van. Kb. 70 foknál elpusztul a szalmonella, ezért a szárnyasokat, de a tojást is, fözni, sütni kell és akkor csökken a veszély.

A májjal kapcsolatosan: nálunkfelé a vérszegény gyerekeket etették állandóan májjal, az állítólagos vastartalma miatt.
Akkor még nem volt egészségtelennek kikiáltva. Mostanában nem ajánlják a gyakori májfogyasztást, mert állítólag minden méreg ott van összegyülve (a máj, ugye, a természetes kiszüröje a szervezetbe került mérgezö anyagoknak). Ugyanez érvényes a többi bensöségekre is, mint vese, zúza.

Hogy igaz-e vagy nem, azt nem tudom.
Amikor májat eszek, igyekszem nem gondolni az egészséges életmódot prédikálók érveire.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-15 20:45   
2007-03-13 13:28, Ferencz Zsuzsanna:

Telepátia? Nálam csirkepaprikás puliszkával. Túróm nincs.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-13 13:28   
Túrós puliszkát.
 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-11 18:43   
2007-03-10 16:17, egyedls:
-
"A libatojás szép (szép nagy), és viszonylag magas a szalmonella tartalma, ezért nem javasolják étkezésre "

Ez bizonyára így van Laci, de az ördög a részletekben szokott megbújni. Úgy tudom, a szalmonella baktériumot a hőkezelés megöli, azaz ha rendesen megfőzik-sütik a tojást, nem kellene szalmonella maradjon benne. Másrészt, a szalmonellát az intenzív tenyésztéssel szokták kapcsolatba hozni, nem? Az alább említett tojások szabadban tartott libáktól származnak, és csak néhány libája van az ismerősnek. Amikor valamilyen általános egészséget érintő figyelmeztetést adnak ki, az inkább a legsúlyosabb eshetőségből szokott kiindulni, biztos ami biztos alapon. Mindenesetre, még egyelőre nem vettem észre tüneteket magamon .

Ez engem kicsit arra emlékeztet, hogy amikor babát vártam, lépten-nyomon arra figyelmeztettek a védőnők, a kismama könyvek, és mindenki aki csak alkalmat talált rá, hogy ilyenkor nem szabad májat enni. Egyszer meguntam és megkérdeztem, mi az alapja ennek. A védőnő úgy tudta, talán Amerikában volt egy terhes nő aki állandóan májat evett, és aztán ebből lett a bonyodalom...

Ofi, a libamáj valóban finom. Kb. 100 éve ettem utoljára.

Főzés! Ma Poe-recept szerinti zuurvlees készült (receptje talán 2004-ben lett beírva a "szakácskönyv" topikba). Már korábban is megfőztem és igen jó szokott lenni. A módosítás annyi, hogy nem fele ecetet teszek hanem egyharmadát. A gombóc még eztán fog elkészülni mellé, ha szerencséje van.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-11 05:06   
Na megoldódott a rejtély, hogy miért maradt annyi csiriz a múltkori lángos-lapótya készítés után... A receptemben azt írta, hogy fél kg. liszthez fél liter vizet kell hozzáadni. Nos, ilyen fele-fele összetétellel készítik a legtartósabb csirizt.
Tegnap ismét lapótyát sütöttem, s két deci vizet tettem hozzá. Láss csodát! Gyúrható volt, nemigen ragadt, a bűnjeleket húsz perc alatt eltüntettem...

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-10 16:17   
2007-03-08 22:11, perec:
A libatojás szép (szép nagy), és viszonylag magas a szalmonella tartalma, ezért nem javasolják étkezésre

 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-09 17:24   
Mary,perec,

és a libamájhoz mit szoltok? Az is nagyon finom, nem?

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-09 16:14   
2007-03-09 13:36, perec:

Többször megfordult a fejemben, hogy fér ez bele a libába?

Kitőti.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-09 13:36   
2007-03-09 00:22, Mary:
-
Libám sajnos nincs. Pedig nem bánnám ha lenne, csak egyelőre nem praktikus a dolog. Egy ismerőstől kaptunk pár tojást, akinek van néhány libája. Tyúktojáshoz szokott szememnek aránytalanul nagynak tűnt a libatojás. Többször megfordult a fejemben, hogy fér ez bele a libába?

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-09 00:22   
2007-03-08 22:11, perec:

Van libád? Honnan? Vagy tojás? Honnan?

Ejnye, hogy felcsigáztál. Ezer éve nem ettem libatojást.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-09 00:18   
2007-03-07 11:40, hunor:

Csend legyen, te kis ál-szadista.! Illene a fogyókúrásokra is gondolni (ezt írja elö az EU emberjogi bizottsága. )

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-08 22:11   
Ma (számunkra legalábbis) rendhagyó omlett volt vacsorára, libatojással készült. Szép sárga színe lett .
 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-07 18:33   
Itt tökfőzelék volt cukkiniből, fasirttal (szójával és sok kenyérrel gyúrtam, "szinte diétás" )
_________________
poe

 
 Tündérke25  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-07 17:20   
Nálunk is húsmentes nap a mai. Rakott karfiolt készítettem, sajttal, főtt reszelt krumplival, kis zsemlemorzsával és tejföllel. Könnyű étel és finom, csak hamar megéhezünk utána

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-07 11:40   
Piacon jártam, volt lacipecsenyés, háromszáz forintért ezt ettem (hazahoztam, azért nem volt kedvem álldogálni közben): sült kolbász, mustár, ecetes almapaprika, friss fehér kenyér.

Hunor

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-07 09:05   
Ma tegyünk az egészségünkkér valami jót:
Zöldségfelfújt lesz az ebéd, 0 hússal
Viszont sok foghagymával, hogy behozzam a lemaradasát.
Itt Némethonban nem illik emberek közé menni, ha valaki (sok)foghagymát eszik.
A fanciák azt észre sem vennék, mivel ott eszi mindenki és mindig!

Halljam, Ti miket esztek ma?

 
 Ofi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-06 12:56   
Én hájaskiflit sütöttem, íme:
(nagyon finomra sikerült; nem voltam lusta 3-szor hajtogatni)

Photobucket - Video and Image Hosting

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-06 11:10   
Köszönöm a tanácsokat, legközelebb odafigyelek a lisztre, már amennyire lehet. A múltkori kísérlet ötlete este "jött rám", és olyan lisztből lett, amilyen itthon volt. Itt egyébként nem láttam még grízes lisztet, lehet hogy van, csak rejtőzik.
 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-05 09:43   
Kedves Perec, a liszten nagyon sok múlik.
Ha van rá lehetöséged grizes lisztet (Instant)
használj.

Ha tesztat vagy barmilyen kalacsot akarunk kesziteni, a regi szokasok szerint, jo nehanyszor atszitalni. Nem azert, hogy van- e benne valami, hanem a liszt mar onmagaban is tart nedvesseget 12-15%. Szitalas kozben a levego kiszaritja es a kesz termek lagyabb es foszlossabb lesz.

Udvozlettel:
Iren-Tucipatch

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-04 20:42   
2007-03-04 16:19, perec:
És hogy főzésről is legyen szó: tegnap Horváth Ilona-féle gyors leveles vajastészta lett kipróbálva. Hááát, én jobbat reméltem, de a társaságnak úgy tűnik tetszett. Ez volt az első kísérlet, majd meglátjuk, lesz-e második is.

Kedves Perec, a liszten nagyon sok múlik.
Ha van rá lehetöséged grizes lisztet (Instant)
használj.


_________________
üdv:bovi

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-04 16:26   
2007-03-04 16:19, perec:

Bár lehet, inkább falun mondanak ilyesmit, ahol a szőlőt is szöllőnek.



tegnap Horváth Ilona-féle gyors leveles vajastészta lett kipróbálva. Hááát, én jobbat reméltem, de a társaságnak úgy tűnik tetszett.

Attol fugg, kik voltak a tarsasagban. Ha olyanok, akiknek a fonoke vagy, akkor ne vedd keszpenznek a velemenyuket

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-04 16:19   
"Csak nem a zacskos levesre gondolsz?"

Látom, azért mégis sikerült megérteni.
Szerintem régies szövegkörnyezetben szokták használni, ma már inkább informálisan, vagy tréfásan. Én legalábbis ott a Nagyalföldön hallottam. Bár lehet, inkább falun mondanak ilyesmit, ahol a szőlőt is szöllőnek.

És hogy főzésről is legyen szó: tegnap Horváth Ilona-féle gyors leveles vajastészta lett kipróbálva. Hááát, én jobbat reméltem, de a társaságnak úgy tűnik tetszett. Ez volt az első kísérlet, majd meglátjuk, lesz-e második is.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-03 14:58   
Eddig úgy tudtam, hogy nem szeretek fözni, de megteszem, mert kötelessédtudó feleség vagyok
Most egy ideje egyedül vagyok, férj klinikán, meguntam a nem fözést!
Nem ismerek magamra, ma csináltam egy burgonya gratint és sült pulykahús vagdaltatat (Geschnezeltes).
Agyon dolgoztam magam Fél órámba telt.

Szép hétvéget kivánok az egész gárdának!
Fözzetek, süssetek finomakat!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-03 13:48   
2007-03-03 13:45, Mary:
-

Úgysem ezért szerettek bennünket, és mi sem ezért csak.

Hunor

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-03 13:45   
2007-03-03 10:18, Tündérke25:
-
a szándék a fontos.
-

Én is így láttam, ezért elhalasztottam a rákkeltö acrylamidról szóló elöadásomat.

-
Bár nem tudom eddig mennyire értékelte a párod a főztödet, de az biztos hogy ezentúl duplán fogja
-
Erre azért nem mernék fogadni. Értékeli ugyan, de fogalma sincs, mennyi munkával jár.
-
De jobb is így...egy "szakács" egy családban elég
-
Pontosan, egy csárdában két dudás nem fér meg. Én is csak betegség miatt adtam fel a harcteret.

Különben evés közben jön meg az étvágy, így egyesek vérszemet kapnak és a sikeren felbuzdulva újabb konyhai merényleteket követnek el. A párom pl. az este fasírtot sütött. Mondjuk, elsö pillantásra nem lehetett felismerni, mert teniszlabda formájú és nagyságú gombócok lettek, de nem volt rossz. A közepe egy kicsit "médium" volt és még elfolyt nehány liter olaj, de azért nem fáradok bele a dícséretbe, hadd hízzon a mája.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-03 13:39   
2007-03-03 11:35, Ofi:

Nem ismered a férfimottót: Mindegy, úgyis egy helyre megy?

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó