|
2007-02-05 15:14, rigojanos:
En sem a sutobe javasoltam.
oppárdon, azt hittem a témához szóltál hozzá mint a többiek.
De egyebkent tarthatod az arcod ele is, vagy legyezonek is jo.
ez humor lenne?
|
|
|
Nekem a nagymamám azt tanácsolta, az olajba tegyek kicsi sót, akkor nem fröcsköl.
Kipróbáltam: néha fröcsköl, máskor nem 
|
|
|
2007-02-05 15:22, rigojanos:
-
En szoktam aszalt szilvat dugni csirkemellbe, meg feldarabolt tokot (butternut squash) meg tovabbi aszaltszilvakat tenni kore az uvegtalban, az ala olivaolaj + viz, szeletelt mandulaval megszorom, alufoliaval letakarom, es ugy 30 percig sutom, aztan takaras nelkul meg 10 percet.
-
Rigó, recepted jól hangzik, kiprobálom még akkor is, ha a férjem a csirkét utálja 
|
|
|
2007-02-05 13:31, Valeria:
Feldarabolt csirket is lehet sutoben sutni, azzal is ugy kell eljarni mint a sult csirkevel, nem kell ala olaj, hiszen a csirkeben van eleg sajat zsirja.
En szoktam aszalt szilvat dugni csirkemellbe, meg feldarabolt tokot (butternut squash) meg tovabbi aszaltszilvakat tenni kore az uvegtalban, az ala olivaolaj + viz, szeletelt mandulaval megszorom, alufoliaval letakarom, es ugy 30 percig sutom, aztan takaras nelkul meg 10 percet.
mmmm
(A tok meg az aszalt szilva nagyon jol mennek egymashoz tapasztalataim szerint)
|
|
|
2007-02-05 13:05, Andu:
(sütni, sütöben!) Ezeket a teniszütöket fözéshez, nem sütéshez használják!
En sem a sutobe javasoltam. De egyebkent tarthatod az arcod ele is, vagy legyezonek is jo.
|
|
|
2007-02-05 12:11, poe:
-
Valahogy úgy tünik nekem, hogy itt egy természetvédelmi probléma lesz. Egy kiló só meg a csirkezsír, az hovamegy? A szemétbe, a biogyüjtésbe vagy le a csatornán.
Mind rossz megoldás. Nem vagyok zöld de zavar a maradékok kezelése.
|
|
|
Kijelentem, hogy lusta vagyok a fözésnél, tehát mindig keresem az egyszerübb/rövidebb maegoldást.
Egész csirkét nehéz sütni, különben is ha többen vagyunk mint ketten veszekedés lesz, ki kap combot, ki nem.
Nemrég láttam egy üzletben aluminium folia dobozba csomagolt csirkecombokat készen füszerezve. A füszerezés javítása viszont lehteséges. Az aluminium dobozban ki lehet sütni a sütöben, én 175 fokot használok és akkor nem spritzel a zsír. Alacsonyabb hömérséklet, hosszabb sütési idö, 1 1/2 óra vagy hosszabb ha kell. Az egésznek az az elönye, hogy a sütöedényt nem kell mosogatni, az mindig nagy de néha nagyon is fölösleges munka
Tarhonya és zöld saláta jó illik hozzá, ahhoz nem kell sok mosogatás.
|
|
|
2007-02-05 14:22, ubuge:
-
…Fontos, hogy papír legyen, ne egyéb.
-
Tudom, anyu is olyan zsirpapirfélét használ csirkesütéshez. Nagyon finom volt mindig. Itt is lehet készen papírzacskót (Backtüte) vásárolni.
|
|
|
2007-02-05 13:12, Andu:
Normál méretű csirkét nem kell sózni, de ha másfél kilónál nagyobb, akkor belül igen. A sómennyiség ne zavarjon, csak a gőze jut a húsra és az pont elég. A só meg ott marad a tepsiben, a zsírral együtt.
Pár monos is kipróbálta két éve ezt a receptet, és dicsérték.
|
|
|
Ma nálunk túros csúsza volt ebédre!!
|
|
|
Andu, nálatok nem lehet kapni barna papírzacskót (kenyeret, kiflit, meg mittudomén miket szoktak belecsomagolni)? Fontos, hogy papír legyen, ne egyéb.
A csirkét kend meg kívül-belül kevés zsírral (jóna, olajjal, ha az előbbitől rádjön a lábrázás), sózd meg, borsozd meg, paprikázd meg hasonlóan kívül belül, vágd be a papírzacskóba, annak nyílását hajtogasd be (ha nem akar úgy maradni, tűzd meg valamivel), az egészet tedd a forró sütőbe, s köbö 40 perc mulva életed legjobb grillcsirkéjét eszed. Mosni csak a tepsit kell.
|
|
|
A garnelarákot, köszönöm Valeria, nem olajban, hanem vajban sütöm ki, mikor majdnem készen van, hozzáadok apróra vágott fokhagymát.
Andu, próbáld meg, ez is ugy spriccol mint a fene. 
|
|
|
2007-02-05 13:08, Andu:
-
Én egy órát mindenképpen rászánnék, aztán majd látod. Fél óra eltelte előtt nemigen szoktam a fóliát nyitogatni, nincs különösebben értelme. Aztán ha már levettem a fóliát, gyakrabban megnézem.
|
|
|
Ibolya, shrimp = garnelarak magyarul.
En sohasem teszek olajat a csirke ala, bekenem olajjal elkevert fuszerrel es beteszem a sutobe takaras nelkul, masfel ora alatt megsul szep pirosra es nem szarad ki. Ha beleszursz egy kes hegyet es mar feher le folyik belole,mar kesz
Rantott csirket sohsem keszitek, de tudom, hogy erre is vannak elektromos sutoedenyek amiben letakarva sul a csirke es az sem spriccel.
Feldarabolt csirket is lehet sutoben sutni, azzal is ugy kell eljarni mint a sult csirkevel, nem kell ala olaj, hiszen a csirkeben van eleg sajat zsirja.
|
|
|
2007-02-05 13:14, Andu:
-
Andu, szürd ki a vizet a pipiböl, a nürnbergi bratwust-ból és akkor nem kell a konyhát sem felmosni
Mahlzeit! (még most sem szoktam meg ezt a hülye szót.. )
|
|
|
2007-02-05 12:24, Ibolya:
Köszi Ibi, ezek szerint a felmosás szinte hozzátartozik a konyhai pepecseléshez.
(nürnbergi bratwust otthoni sütögetése a másik válóok nálunk. Spricccccul! )
De spriccel nekem a máj, a natur szelet minden.
Azt hittem, csak én vagyok ennyire béna, de most már kezdek megnyugodni!
|
|
|
2007-02-05 12:11, poe:
Köszi Poe, már megfordult a fejemben, láttam valamilyen receptklubban, de ami eddig visszatartott, az a só mennyisége volt. Ugy emlékszem, több zacsival javasolták, ezen úgy megborzongtam!
De ezek után, ki fogom ezt is próbálni!!! Mert ha Te mondod!!!
(elötte be kell sózni az állatot? )
|
|
|
2007-02-05 11:40, perec:
Köszi Pereckém, ki fogom próbálni!
A sütési idöt szerinted mennyi egy kisebb kétlábúnál? Jó másfél óra, vagy valóban elkészülhet 1 óra alatt?
A referenciaként említett összehasonlító elemzés a bejglivel, nagyon is fontos információ, sokat nyom a latban!
|
|
|
2007-02-05 12:53, rigojanos:
Látom, Te sem szoktál pipit sütni!
(sütni, sütöben!) Ezeket a teniszütöket fözéshez, nem sütéshez használják!
(Ilyen izénk különben nekünk is volt/ van 3 méretben, de egyre inkább a kuka felé irányítottam öket, ugyanis az az olajmennyiség, ami ki akart spriccuni, annak ezek nem voltak akadályok. )
|
|
|
Holgyek es Urak,
Ilyen "splatter screen"-t kell beszerezni, es ezt tenni az edenyre, hogy ne frocskoljon ki az olaj, de megse legyen teljesen letakarva. Minden meretben lehet kapni.

|
|
|
2007-02-05 10:55, Andu:
-
Andu, férjem leszoktatott a pipihúsrol, nem szereti, igy nem is maszatolok a madárkával, meg a teflon edények nálunk tabu, nem akar ilyent a házban látni, viszont imádja a Nürnberger Bratwurst-ot. Vettünk is, mikor anyosnál voltunk a mészárszékban, de mondom, ezek a kolbászkák jobban fröcskölnek mind a te kis ártatlan csirkéid.
Ha mégis csirkét sütök, akkor ugy mind perec is mondja, elöre bekenem olajjal, füszerrel és azután meg elöveszem az egyik magasabb érclábasomat és abban sütöm meg, de mégis körös-körül mégis minden olajos lesz, fel kell mosnom a padlot a müvelet után.
Tudtom szerint van egy olyan “Back tüte“, probáld meg vele, a nürnbergi Küchen Lösch-ben biztos van, nézz utána. A sütöben meg a Hähnchen-Bräter-t is használhatod
Az enyém is okoskodik a konyhában, a hússal jól el tud bánni, de csak azzal.
Elso évben készitett nekem Vitello Tonnatot, Fél szemmel csak ugy bámultam hogy mi lesz készen. Megengedtem magamnak, hogy igazitsak itt-amott az elkészitésében, habár én még akkor nem készitettem ezt az olaszos ételt. A majonéz természetesen a szemetesbe került, majd én készitettem neki egy adagot. Büszkén mondja az annyának, hogy “képzeld Ibi megtanitott majonézt késziteni”.
Shrimpset (ennek most mi a a magyar neve?), ha sütök, az is nagyon spriccol, zsiros lesz minden a tüzhely körül.
|
|
|
2007-02-05 10:55, Andu:
Andukám, sós csirkét sütöttél már? Az lenne a neked való recept. Végy egy kiló sót, tedd a tepsibe. Fektess a sóágyra egy egész csirkét és told a sütöbe. Ha piros, vedd ki.
Elrontani nem lehet, nem fröcsög, spriccel, mert a só maradéktalanul beissza a zsírokat. És kellöképpen sós. A hasüregbe dughatsz hagymát, almát, füszereket.
_________________ poe
|
|
|
Andu, egybensült csirkénél én nem teszek sok olajat alá, épp csak annyit, hogy vékony filmréteg legyen a tepsin. Ha a csirkét átkened kicsit olajjal a sütés előtt, akkor meg nem is kell, főleg teflonnál.
Nem tudom, milyen csirkére számítva írták azt a szakácskönyvet, én mindig lefóliázom az elején. Elég magas lángon de nem a maximumon sütöm. Amikor már megsült belül (egy nagy tű vagy hasonló belebökése után nem rózsaszín hanem fehér átlátszó lé folyik ki), akkor le lehet venni a fóliát. Ha sok lé van a csirke alatt akkor a nagyját leöntöm, vissza a sütőbe és lehet pirosra sütni. Időközi ellenőrzéskor meg lehet kicsit locsolgatni a megmaradt lével. Benfenntesek mondják, hogy ha kész, jó a már kikapcsolt sütőben tartani egy kicsit, persze nem sokáig nehogy kiszáradjon.
Próbáld ki, hátha így sikerül jobb hangulatban megsütni a csirkét. Ha ez számít valamit referenciának: jobban szokott sikerülni, mint a bejgli Apus előtt meg okolj engem nyugodtan, majd igyekszem elkerülni a környéket egy darabig.
|
|
|
2007-02-04 20:37, Tihi:
Tihikém egészen egyszerüen nem is hasonlítható össze az osztrák, pontosabban a bécsivel. Grill és Backhändel a specialitásuk elsösorba ez stimmel.
A grillpipi olcsóbb ha náluk megveszed és hazaviszed, néha akciókat is csinálnak.
De, valahogy mégsem az az íz, aminek lennie kéne.
Itt Nürnbergben is van (asszem 2 ) ilyen étterem, hát helyette inkább McDonaldsba megyek (pedig ezt is nagyon utálom! )
Az a baj, hogy szerintem franchise rendszerben müködnek és állatira hiányzik az ellenörzés.
|
|
|
2007-02-05 10:07, bovi:
Köszi Bovikám!
En a "csibealkatrészeket" jobban szeretem, föleg a jól befüszerezett szárnyat, vagy combikákat. Ezt is sütöm, de elöször letakarom fóliával és nem tudom, de valahogy engedelmesebbek mint egy egész pipkó, azaz nem fröcsögnek ész nélkül.
A grillpipi úgy im Ganzen apus kedvence és ilyenkor ragaszkodik hozzá, hogy úgy készüljün, ahogy az ö szakácskönyvében áll. Hihetetlen, mindent betart mindig. A perceket, a höfokot. Hiába füstöl a dög, azt mondja, így kell csinálni és különben is még van 3 és fél perc.
Próbálkoztam fóliával, de ilyenkor azt a választ kapom, hogy nix fólia, nincs bent a receptben, majd ha én fözök jöhet a fólia.
Szóval a problémás pipink egyben sül, végül is sültpipi. A legvégén grillez rá a sütöben. De a tragédia már mindjárt a legelsö percekben megtörténi, amikor (érthetö módon 230°-on ) fröcsög a pipi feneke alá tett olaj. Komolyan mondom, már magától a fröcsögés hangjától olyan dührohamot kapok, hogy ki tudnék ugrani az ablakon! )
Hogy sütöd Te az egybedögöt, hogy nem kell meszelni/tapétázni és 2 napig a sütöt sikálnod?
|
|
|
2007-02-04 20:37, Tihi:
-
Van még Németországban "Wienerwald"?
Van kedves Tihi, de az ö specialitásuk inkább a rántott csirke, nem a grillezett.
Pár éve volt valami botrány, azóta nem megy olyan jól az üzletük.
_________________ üdv:bovi
|
|
|
2007-02-04 20:13, Andu:
Na figyu:-)
Nemtudom eldaraboltad, vagy egészben sütötted?
Egy jó nagy Pfanne fedövel kell hozzá a csirkén kivül!
Kevés olajat felmelegitesz, ezt elviszed a mosogatód föle, ahol óvatosan belerakod a csirkedarabokat. Lefeded még ott azon nyomban. Vissza a platnira és visszakapcsolod a lehetöségek felénél kevesebbre. Nálam 9 van, tehát 4-re.
Pici vizet öntögetsz alá, de csak annyit ami elis párolog. Végül, mikor már puhának nyilvánul, kb fél óra, nem teszel vizet alá, hagyod zsirjára lesülni. Valahánszor a fedöt felakarod emelni, elöbb a mosogatódhoz viszed!!! A szeletek megforgatására is Ott gyorsan lehül annyira, hogy megnézheted annélkül, hogy a tüzhelyed telespritcelje.
Gyakorlat teszi a mestert!
Egészben csak a sütöben sütöm, az az grilezem. Azt megnézheted a tüzhelyed használati utasitásában, mert a csirke mindenhol szerepel.
Különben én igy sütöm a húszszeleteket is, van néhány folt a tüzhelyen, de az inkább a göztöl.
Remélem kedvet kapsz ujra a csirkesütéshez?
_________________ üdv:bovi
|
|
|
Van még Németországban "Wienerwald"? Ott lehetett annakidején grillezes sült csirkét kapni. Emlékszem egyetemista koromban, ha volt pénzem, egy 1/2 csirkét a "Wienerwaldban" ettem barátaimmal.
|
|
|
Soha többé, soha többé!
ùgy vágom ki a sültcsirkét, hogy lába nem éri a földet!
Kérlek benneteket, áruljátok már el a csirkesütés titkát. Azt kérném, amikor nem kell töviröl-hegyire kiganajozni az egész konyhát utána, mert mindent körbe-karikába lespriccelt az olaj!
Utálom, nem is ettem belöle bosszúból!
|
|
|
2007-02-03 20:47, Mary:
-
Az is egy jó kritérium, ha senki nem vágta a fejedhez a tányért.
-
az se lett volna nagy baj, mert mint egytál étel ilyen ügyes praktikus mosogatásmentes plasztik tányérok voltak.
Zenész társaságba csak a kaja a fontos.
De tényleg egész jól sikerült. 
|
|