|
2006-12-22 11:46, Ferencz Zsuzsanna:
Nem rugó, ez egy különálló, kimondottan a magyar háziasszonyok bánata. Minden évben karácsony körül újul ki a seb. Nekem is. 
|
|
|
Kedves Mary, végre megtudtam, mi a magyar bánat rugója. )
|
|
|
2006-12-22 11:28, bobe:
-
Ebben van valami, de arra nem gondoltok hogy a liszt a zsiradek a tojas semmi sem olyan mint ....idejeben?
-
Kedves Böbe, én úgy tudom, hogy a repedt bejgli problematika egy nagyon régi, tipikus magyar bánat, kb. annyi idös, mint a liszt.
|
|
|
Ebben van valami, de arra nem gondoltok hogy a liszt a zsiradek a tojas semmi sem olyan mint ....idejeben? lehet ez is gond. A tavaly en valami szuperdraga specialis lisztet vettem hogy majd abbol sutök karacsonyra ne is mondjam eletem legszegyeneltesebb bejglinek nem nevezhetö absztrakt szörnyusegei lettek belöle. Az iden a legolcsobb liszttel csinaltam ugyanazt a receptet es lam az iden bejglik lettek . Szoval lanyok, fiuk ahogy a horgasz mondta még a giliszta sem olyan mint régen
_________________ 
|
|
|
2006-12-22 07:28, Ferencz Zsuzsanna:
akármilyen zsíradékot teszünk a tésztába, kell tenni egy púpozott kiskanálnyi disznózsírt.
Köszi Zsuzsa, ezt beirtam a nagykönyvembe és jövöre kipróbálom!
Nagyon hiszek az idös, kipróbáltak tapasztalatában.
_________________
üdv:bovi
|
|
|
2006-12-22 07:28, Ferencz Zsuzsanna:
-
Kedves Zsuzsa, en mar nagyon sokszor sutottem beiglit, volt amikor csak zsirt tettem bele, volt amikor margarint es legtobbszor sikerult , nem repedt meg,most jottem ra miert. A tegnap sutottem egy adag dios beiglit, csak az egyik rud repedt meg hosszaban, s nem keresztben, ahogy maskor szokott. Most megprobaltam egy kicsit vastagabbra hagyni a kinyujtott tesztalapot, s tenyleg, amelyik vekonyabb volt, csak az repedt meg, a tobbi (az en amulatomra is) nem. A receptjet beirom a masik topicba, ha ugy gondolod, hogy van idod meg megsutni.
|
|
|
Kedves mindenki,
napokig gondolkoztam, van-e erkölcsi alapom beleszólni a bejglirepedés témájába, mivel életemben egyetlen egyszer sütöttem bejglit, s az is rosszul sikerült, viszont NEM REPEDT MEG.
Szóval: a nagymamám azt magyarázta volt nekem, hogy egyetlen titka van: akármilyen zsíradékot teszünk a tésztába, kell tenni egy púpozott kiskanálnyi disznózsírt.
|
|
|
2006-12-20 22:20, bobe:
-
kedves Tihi nalatok nincsen "bevandorlo" uzlet?
Itt nincs bevándorló üzlet, de a délkeleti finnek ismerik a savanyú káposztát amit a nyugati finnek borzalmas ételnek tartanak.
Lehet itt kapni német savanyú káposztát az üzletekben, az jó ízü, azt használom. A piacon találok biztos füstölt csülköt, ez lesz a keddi kaja. Nem nagyon karácsonyi étel, de én ezt tudom jól csinálni. Jobb mint egy pizza!
|
|
|
2006-12-21 17:12, rigojanos:
-
ez egy jo ötlet... a pizza..
|
|
|
2006-12-21 17:08, huba:
Ha segit, osszeallithatok egy figyelmezteto szabalyzatot, amit referencianak hasznalhatsz, ha tanakodnal azon, hogy beirj-e valamit, vagy sem.
P.S.: hogy ne offoljunk, ma lehet, hogy pizzat eszem.
|
|
|
2006-12-21 17:03, rigojanos:
-
akkor majd vigyazzni fogok.
|
|
|
2006-12-21 16:52, huba:
na jöhet..
Egyelore csak figyelek. Nem kell elsietni az ilyesmit.
|
|
|
2006-12-21 16:43, rigojanos:
-
nagybögön. Húzom, tolom a vonómat..
na jöhet..
|
|
|
2006-12-21 15:49, bovi:
Igen pontyot lehet kapni szinte mindenhol, de én úgy tudtam, hogy a halászléba különbözö halacskák kellenek, meg kisebbek. Azt hittem ezeket találtad meg valahol, és kapok töled egy tuti tippet. A metróban is már becserkésztem a terepet, a halasnál is. De tegnap tényleg meglepetésként hatott a Karstadt-i haleladó bácsival folytatott eszmecserém. Azt mondta, hogy elkészíti, felvágja nekem úgy a halat ahogy akarom (mint a lazacot) - mint mondjak már haladás a többi bolthoz képest! - , de a börét nekem kell leszednem + meg kell vennem az egész halat. Vagy a másik megoldás, hogy pontyfilét veszek és ez mehet szeletre is. De ugyibár ez a filé vizszintesen van vágva nem úgy ahogy otthon.
Azt hiszem holnap megveszem azt az pár darab filét és lesz rántott hal. A maradékot meg leecetezem. Próba szerencse!
Anyós pajti "megtisztel" minket a jelenlétével, hoz krumplisalátát. Azt amelyiket ö és a fia eszik esetleg a halhoz, mert én másfajta krumplisalit szeretek.
Van itt gond! ))) De már alakulunk, mint púpos gyerek a prés alatt!! ))
Ha még a franciasaláta receptjével megszánnál / megszánnátok, nagyon hálás lennék! A szakácskönyv az más, nekem az "életszagú" receptekre van szükségem, amit már más is kipróbált, megkóstolt!
|
|
|
2006-12-21 13:42, Mary:
Mert az ember lánya késön döbben rá, hogy praktikusabb lenne egy fözö férj.
Hat meg ha trombital is. Vagy min is jatszik Huba?
|
|
|
2006-12-21 11:31, Andu:
Ha Bovi lesz olyan kellemes és elárulja végre, hogy hol veszi a milyen halat, akkor lesz itt halászlé is! )
Most karácsonyra minden halüzletben kapni pontyot. Általában abbol készül a halászlé, de a miénket egy barát fogta vagy 2 hónappal ezelött, igy most a mélyhütöböl veszem (ki)
Ha ismered a REAl üzleteket, ott is van hal?
|
|
|
2004-07-06 22:11, Mary:
-
Férjem receptje:
Végy egy tízliteres fazekat, töltsd majdnem tele vízzel (tele is lehet, amíg a kályháig elérsz, a plussz víz úgy is kilocsog). Öntsél bele egy fél doboz ételízesítöt. Két vagy három fej tömött salátát vágjál csíkokra és dobd bele (ami a földre hull, rúgd be az asztal alá, ott nem látszik). Töltsél böven ecetet bele és szórjál néhány cikk fokhagymát is a lébe. Ne vágjad apróra, ne préseld, fölösleges firlefranc. Egy hagymát is utánaereszthetsz, természetesen épen, söt paradicsomot is. A szalonnát, sajnos, fel kell apróra vágni, kiolvasztani és a levesbe önteni. Egyet-kettöt lobban és már kész is van a leves, kb. két hétre. Tejfölet tesz mindenki magának.
Ha valakik felhördülnének, hogy a salátalevesbe nem jár hagyma, az próbálja ezt a páromnak megmagyarázni, én nem jártam sikerrel. A paradicsommal és néha a lében úszkáló gombákról nem is beszélve. És hogy minek 10 liter? Hát ez az ö titka. Szerencsére nincsen mosófazekam, mert akkor kibövítené a receptjét néhány fej salátával.
-
A kacagástol fogom már a hasam. De grillezni azt tud, ugye?
|
|
|
2006-12-21 13:52, Ibolya:
Én is nagyon szerencsés vagyok, hogy nem föz túl gyakran. Ugyanebben a topikban a 142 oldal közepe táján megírtam már a magyarázatát.
Sajnos, a helyzet azóta is változatlan.... 
|
|
|
2006-12-21 13:42, Mary:
-
Mert az ember lánya késön döbben rá, hogy praktikusabb lenne egy fözö férj.
-
Akkor nekem nagy szerencsém van. Álltalában én fözöm a hagyomános kajákat meg a férjem "gurmézik" és improvizál pedig nem én vagyok a szöke hanem ö Ha sütésröl van szó akkor nem üti bele az orrát 
|
|
|
2006-12-21 13:17, huba:
Mert az ember lánya késön döbben rá, hogy praktikusabb lenne egy fözö férj.
|
|
|
2006-12-21 13:17, huba:
-
Miért kellett tecceni olyan korán férjhez menni.... "máshoz"!?
-
Jóbb lett volna hamarább egy szerenádot énekeljél az erkélye alatt, akkor nem kérdeznéd 
|
|
|
Mi van, Huba? Főzöd Maryt?
|
|
|
2006-12-21 10:06, Mary:
-
Miért kellett tecceni olyan korán férjhez menni.... "máshoz"!?
|
|
|
Most elnézést hogy beleszollok, elvégre most semmi kedvem a sütéshez fözzéshez, pedig én láttam el az egész nagy családot, szüleimet, férjem szüleit is, karácsonyi sütikkel.
Van nekünk egy gyönyörü receptes topikunk. Ott mindig megtaláljuk a jóbbnál jóbb recepteket. Itt valahogy elvesznek, nincs kézügyében. Javaslom hogy irjátok át oda, a receptesben, hogy meglegyenek örökitve
Család, szabadidő, érdekességek >> Szakácskönyv. Ide csak recepteket irunk.
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1408&forum=27&620
Az idén, karácsonykor, szoval a hétvégén, Nürnbergben leszünk. Lehet hogy ott maradunk szilveszterig.
|
|
|
2006-12-21 12:39, Ferencz Zsuzsanna:
Erröl van szó!
apropó most egy isteni gombapaprikás rotyog a konyhámban. )
|
|
|
2006-12-21 12:12, xavier:
A krumplisaláta pofonegyszerü, egy-két nappal azelött is el lehet készíteni, a hütöben szeépn eláll és mindenféle sülthöz, halhoz talál.
Megfözzük a krumplit héjában (annyit, amennyit akarunk. A vízbe lehet tenni egy kis sót és köménymagot is, jobb az íze és jó illat van a konyhában is.
Meghámozzuk, ha kihült és vékony szeletekre vágjuk. Hagymát vágunk, szintén vékony szeletekre, vagy apró kockákra és összevegyítjük a krumplival. Sózzuk, borsozzuk és olajjal, ecettel ízesítjük.
A jobb konszisztencia érdekébe lehet majonézt is keverni hozzá, ki amennyit szeret. A salátának állnia is kell, hogy összeérjenek az ízek.
|
|
|
Kedves Andu,
a lányom is elég gyakorlatlan...meg kicsit lusta is... meg ideje sincs... meg nem is nagyon tanítottam főzni... nem tudom, mit hoz össze, de biztosan jól érezzük majd magunkat
|
|
|
2006-12-21 12:30, Andu:
Bármit, amit mindannyian szívesen esztek. Ünnepivé teheted a tálalással, díszítéssel. Csinálj rántott húst, rántott zöldségeket és rántott halat. Minden egy edényben bepanírozódik, egy másikban kisül. Mellé 2-3 féle saláta, ami előre elkészíthető.
_________________ poe
|
|
|
2006-12-21 12:21, poe:
Egyszerü ötletre várnék, semmi más. Tudok én fözni nem arról van szó, csak még soha nem vezényeltem le egy X fogásos menüt és megmondom öszintén,nincs is hozzá ingerenciám.
Kacsa/liba nem jöhet szóba, nem kérik a fiúk. Rántotthalat csak én ennék, más nem. Lazacot csak apus enne.
Ebböl kell kiindulnom.
A fantáziád valahol csak elakad amikor ennyi ötlet ölö bástyába ütközöl! Mirelit: nix, szóba se jöhet.
Hidd el nem könnyü a szokásokon és a tradicionalis ételeken túl a 2 ember izlését is összehangolni! Mi vegyespáros vagyunk alkalmazkodnunk kell, de egyszerüen most elakadtam. Ezért várom az ötleteket, mit lehetne még készíteni a fentieken kivül!
|
|
|
2006-12-21 11:36, Andu:
Ha mindig a gyakorlatlanságra hivatkozol, az is maradsz. Olyan ez, mint a szex, mindenkinek van egy első alkalom. Valamiket csak főztél ennyi éven keresztül, tehát az alapfogalmakkal tisztában vagy, nem? Kis bátorsággal és csipetnyi fantáziával csodás dolgokat lehet összeütni a konyhában. De ha utálsz főzni, akkor ne görcsölj rajta, ma már remek dolgokat vehetsz készen, vagy mehettek étterembe is.
_________________ poe
|
|