|
2006-11-04 18:33, bovi:
-
Apám felvidéki és ö nagyon szerette a sztrapacskát juhtúróval. Otthon tanultam szeretni a sztrapacskát.
|
|
|
2006-11-04 14:46, Erazs:
-
Kedves Erika!
Pacal és sóska, az már két étel és az a fözés két napra elég. Akkor a másik nap nem kell fözni.
Féltréfásan írok, de 46 éves házasság folyamán nagyon sok harmonizálás történik az együttélésben. A kezdettöl fogva próbáltuk figyelembe venni nézeteinket, szokásainkat, érzéseinket és még mindig együtt vagyunk.
üdv. Tihi
|
|
|
2006-11-04 02:48, Valeria:
Köszi Valéria! Majd legközelebb úgy csinálom
Ahhoz nincs türelmem, hogy késsel a deszkárol lögdösem a nokedlikat a vizbe, hanem a nokedliszaggatóval csinálom és gondoltam talán az a baja. Igy elég aprók lesznek a nokedlik, de maj adok bele annyi tojást, hogy ne uszkáljon szét.
Vettem 4 óriási krumplit és alig maradt 2 adagocska mire kifött
Párom füstöltsonkábol készült, paradicsomos pörkölettel szereti, mig én inkább juhtúróval.
Ö felvidéki, talán azért
_________________ üdv:bovi
|
|
|
2006-11-03 20:05, Tihi:
Meggondolom még, de mit eszik akkor feleségem? Ilyen dolgokban az (evés)kultúrák különbségei zavarják a családi harmóniát.
Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy amíg én pl. pacalt eszem, addig a párom sóskát. Egyszer-egyszer kibírja a család, hogy nem egyformát eszünk. A gyerekkel meg megkóstoltatjuk persze mindkettöt..
Nálunk nem az a fontos, hogy egyformát együnk, hanem hogy együtt 
|
|
|
2006-11-02 09:17, bovi:
-
Ti hogyan bántok ezzel az eledellel
Tobb tojas kell bele, akkor nem fog szetesni.
|
|
|
2006-11-02 09:17, bovi:
-
Ma sztrapacska lesz
Sajnos egy jó fél évet kell várnom, hogy megint sztrapacskát ehessek, majd jövö év áprilisában Mo-ra látogatok és akkor lesz, vagy a pesti szlováknál vagy egy kedves MON-tagnál aki most éppen hazaköltözött.
Eszembe jut, csinálhatnák reszelt krumpliból lángost, az alapanyaga hasonló a sztrapacskához, esetleg valami erös reszelt sajt jó ízt adna rá. A problémán az, hogy lusta vagyok, mert itt olyan sok jó félkészételt lehet kapni amiket csak javítani kell. Meggondolom még, de mit eszik akkor feleségem? Ilyen dolgokban az (evés)kultúrák különbségei zavarják a családi harmóniát.
|
|
|
Tegnap sóskaleves volt, utána rakott krumpli házi savanyúsággal. Ma holland borsóleves, mazsolás-fahéjas kalács.
_________________ poe
|
|
|
2006-11-02 09:17, bovi:
-
Ma sztrapacska lesz az ebéd, máris száguldok bevásárolni.
-
Azt en is szeretem.
Hunor
|
|
|
Ma sztrapacska lesz az ebéd, máris száguldok bevásárolni.
Ez egy kicsit maceráns ebéd, mert sokszor amikor beszaggatom a galuskákat, elveszik minden a forrásban levö vizben
Ha több lisztet teszek hozzá, akkor nem finom.
Ti hogyan bántok ezzel az eledellel 
|
|
|
2006-11-01 16:40, bovi:
-
Nem, kinai.
Hunor
|
|
|
2006-11-01 16:04, hunor:
Ananaszos csirke feher rizzsel.
Gratulálok, ezt Te fözted?
Azért a barna rizs egészségesebb lenne
|
|
|
Ananaszos csirke feher rizzsel.
Hunor
|
|
|
Megtalaltam a brassoi apropecsenye receptjet.(itt volt az internetes fuzetemben es nem a szakacskonyvben).
Hetvegere megcsinalom.
Tehat koszi Varady, nem kell faradnod!
|
|
|
Nagyon örülök, hogy ilyen jó étkeken éltek
|
|
|
Bableves krumplislàngossal.
|
|
|
2006-11-01 10:24, bovi:
Es Ti
-
rántott leves piritos kenyér beleapritva, tojással, egyszerü de nagyszerü. Bécsi szelet rizsa, kovászos uborka. 
|
|
|
2006-11-01 10:24, bovi:
Es Ti
Tegnap székelykáposzta volt, ma halat sütök sörtésztában, és lesz hozzá krumplisaláta
_________________
poe
|
|
|
2006-10-29 16:16, Várady:
Varady!Legyszi ird mar le az igazi brassoi apropecsenye receptjet, mert imadjuk,de az "igazit" nem talalom a receptkonyvekben.
Amit nem tudok: a krumli hogy marad viszonylagosan ropogos akkor amikor szaftban all! (En eddig chipszet sutottem,az volt a krumpli hozza, de tudom,hogy az nem az igazi.)
Ird mar le legyszives.
(Persze a receptekhez, majd ott fogom keresni.)
|
|
|
Ma nálunk ünnep van (Bayern) igy ünneplöset is fözök:
Sertésfilé gomba-tejszines szószban a sütöben. Hozzá zsemlegombóc lesz és saláta.
Es Ti
|
|
|
Hú de bekajáltam!!!
Kápostás kocka volt, elötte zöldbableves.
Föztem annyit, hogy 4-nek is elég lett volna és mind megettük!
Majd mindjárt megyek a kertet rendezni, remélem az segit az emésztésben, mert nyom már minden iránybol 
|
|
|
Én már tegnap befűszereztem ma délre a húst, flekken fűszer + fokhagyma + pici bors. Így ma csak elővettem a hűtőből és be a sütőbe. A köret hozzá sütőben sült krumpli vegetával és oregánóval megfűszerezve. Ehhez jött még a vajban párolt zöldség.
A desszer pedig egyszerű vaniliás puding volt.
|
|
|
Ma nálunk brassói aprópecsenye volt burgonyával. Majd almás és túrós pite is.
Holnapra rizskoch van beütemezve.
Mindenkinek jó étvágyat kivánok!
|
|
|
Marhahúsleves metélttel, őzpecsenye, krumplipüré, párolt-reszelt sárgarépaköret
_________________
poe
|
|
|
Igen, kedves egyed, eszem én is... Most megyek a piacra, s főzök lecsót...
|
|
|
Úgy látom, a lecsó téma teljes vertikumában kifejlődött, már csak a zöldlecsó hiányzik innen :>)
Nem is tudok tovább ellenállni az unszolásnak, közreadom:
Tehát a hozzávalók: (kalibrálás érdekében mondom, hogy mindenből kb. egy tyúktojásnyi mennyiséget számítunk egy személyre)
- 1 db zöldparadicsom
- 1 db vöröshagyma
- 1 db csöves paprika (csipős, v. édes, tetszés szerint)
Az egészet vékony karikákra vágjuk és kevés zsiradékon üvegesre pároljuk (5-6 perc). Személyenként 1 db tojással elkeverjük. Sokan szeretik a hasonló ételeket szinezni, itt erre kevés, apró karikákra vágott burgonya, aprított fokhagyma, kakukkfű, vasfű, v. egyéb fűszerek, ill. szafaládé jellegű felvágottak közül lehet választani. Kora tavaszi csemege, amikor a paradicsom még éretlen, de már nem győzzük kivárni, hogy beérjen...
|
|
|
Nem szeretném az erdélyiek találékonyságát lebecsülni, de én is nyaranta rizses lecsót ettem minden héten. Azóta is szeretem, csak kicsit csipős legyen
Sőt, a magyar konzervgyárak is gyártják, most is van a kamrában rizseslecsó kolbásszal dobozban.
_________________
poe
|
|
|
2006-10-28 22:42, Pompéry Berlin:
Én nem szeretem a lecsót csak úgy magára, jobb, ha van benne egy kis rizs és az apró (tényleg apró, elenyészö) kockákra vágott krumpli is jobb ízt ad, meg süríti az eledelt. Egy valódi lecsó-fannek ez istenkáromlás, de hát ez van. 
|
|
|
Judit! 
|
|
|
Én kimondottan szeretem a rizses lecsót. persze ebben van kolbász/virsli, de tojás helyett rizs. Asszem, a rossz emlékek inkább a rizs túlzott mennyiségével lehetnek összefüggésben. Lehet az?
|
|
|
2006-10-28 05:11, Ferencz Zsuzsanna:
Kedves Zsuzsa, régebb én is így föztem a lecsót, mert szentül hittem, hogy a rizs szerves része a lecsónak. Késöbb derült ki, hogy ezt nálunk csak jóllakás céljából fözték bele, esetleg apróra vágott krumplival is dúsították.
Tévedésemre akkor jöttem rá, amikor a párom megkérdezte, mit föztem, amikor szerintem nyilvánvalóan lecsó volt a tányéron. Ö pedig erre elöszedett a titkos raktárából egy gyuvecs-nek nevezett konzervált zöldséget, megmelegítette a mikróban és azt ette. (Mellesleg ebben böven volt kékparadicsom héj és egyéb hulladék, de egy szem rizs sem!)
|
|