2019. március 25. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Mit főztünk ma? Mit főzzünk holnap?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-18 06:22   
2006-10-17 23:16, bobe:
-
Gyönyörű!! Nálatok is varecával főzik a macsánkát?

 
 Rzsike  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-18 00:14   
2006-10-17 23:16, bobe:
-
Hú Böbe, ennyitől már én is elrontom a gyomrom

2006-10-17 22:59, poe:
de mi az a tea?

A tea az, hogy "tea" napsárga kacsasült után ne vágjál fel ennyire

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 23:16   
En sem tudom mi a matutka de talaltam még néhány kifejezest, szemelgessetek:
lepcsánka, lepcsánk, lapcsánka, Észak-kelet Magyaroszágon tócsni, tócsi, Északon tósni, beré, berét, bëre, cicege, cinege, cicedli, málé, krumplilángos , krumplifasírt, krumplibaba, macok, tapsikolt, hadipecsenye, hadifasírt, huszárrostélyos, placsni, plecsni, pacsni, pacsa, krumplihús, enge, enge-menge, röszti, rösztike, krumpliprósza, prósza, a bukovinai székelyeknél leppalacsinta, és még lapótya, lapotyka, marcafánk, babagudovica, toksa, matutka, borzaska, bujka, bramborák, görhöny, görhe, göre, recsege, gánica, bujka, egérke, kremzli, hemzli, recsege, istérc, terc, tótlángos, tisztviselő pecsenye, harula és végül mackó.
Vagy menjek a nyelvrovatba?


_________________
bobe a 87 eves sarkany

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 22:59   
2006-10-17 22:55, Rzsike:

A matutkát ma tuti hogy tudom mi fán terem, de mi az a tea?
_________________
poe

 
 Rzsike  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 22:55   
Néha eszembe jut milyen jó volt a nagyinál minden nap "harangozáskor" ebédelni!
Gyors ebéd a munkahelyen, itthon csak este jutottam hozzá hogy a konyhában készítsek valamit. Forró tea, és matutka volt a vacsora.

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 18:52   
2006-10-17 18:45, egyedls:
-
mi az a zöldlecsó

Most írtam lecsó készítéséröl, az zöld lecsó volt, mert a paprika zöld volt, a paradicsom viszont piros.
Itt olyan rövid a nyár, hogy a paprika nem ér be, zölden kell leszedni.

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 18:45   
2006-10-17 18:42, Tihi:
Fizetek egy 50 filléres fagyit annak, aki megmondja, mi az a zöldlecsó és hogy kell elkészíteni!?

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 18:42   
Lecsót csináltam én is a mult héten a lányom kivánságára. Hát odautazok hozzájuk, csak 22 km-re laknak tölünk, a vejem segít nekem, vágja a hagymát, én meg mutatom neki, hogy vágom a paprikát, mutatom most be a paradicsomot víz nélkül, utána be a többit. Üvegházban (müanyag folia, fém szerkezetel) sok paprikájuk és paradicsomuk termett idén, evvel szórakoztak. Az itt termett paprika íze nem olyan igazi, örölt piros paprikát kell betenni, de csak késöbb, ne hogy leégjen. A lecsót fött rizs körezettel tároltam.

Érdekes, lányom évtizeteik folyamán látta, hogy csinálok különféle magyaros ételeket, de a mai napig is kivánja, hogy azokat én csináljam, kivánságai a már említett paprikás csirke mellett babfözelék és egy szarvas ragou, amiröl majd december elején számolok be. Csodálkozom arról, hogy vejét küldi a lecsó fözésének tanulására, aki meg is tanulta és csinált azóta egy jó lecsót.
Itt valami mélypszihologus-dologról lehet szó, egyelöre nem értem, de különben jól megértjük egymást és ez a legfontosabb

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 16:41   
Lecsó volt ma kolbásszal és friss franciakenyérrel
_________________
poe

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 15:28   
2006-10-17 00:38, magduska:
-
Kedves Magdi,

A savanykás ételekhez szerintem passzol a fött krumpli. A zukkinit kockára vágom és 10 percig fél puhára fözöm, utána be egy üvegedénybe a tejfellel és a reszelt sajjal, esetleg belekeverek egy tojást is. Fött krumplival tárolom a lecsót, a savanyú káposztát, a különféle gomba ételeket.

A fött krumplit (burgonya helyesen) viszont mindig héjában óvatosan fözzük, hogy ne legyen nagyon puha. Kis mennyiségben veszem a krumplit a piacon a termelöktöl télen nyáron, ök jól tudják raktározni. Magyar ismeröseim lehámozzák a krumplit és hosszára vágva fözik, az nekem nem izlik, az nagyon puha és vízízes.

De minden a szokás dolga, én így müködök. Tréfásan mondom, hogy fél óra étel készítés, fél óra az étel élvezése és utána fél óra pihenö. Megosztjuk a munkát feleségemmel, ö a hal-ételeket ügyesen csinálja, de megint fött krumplival.

Tészta ételeket olaszosan csinálunk, rizses ételek általában rizseshús gombával, birka- vagy disznóhússal. Húsvét körül lányom követeli, hogy paprikás csirkét csináljak, azt tarhonyával tárolom.

üdv. Tihi


 
 magduska  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-17 00:38   
2006-10-15 20:19, Tihi:
-

Kedves Thihi, nagyon sajnálom, hogy nem tudok azonnal segiteni Neked. Mint érzékelem, nagyon messze vagy tölem. De ne haragudj, hogy passzol a zukkini a fött krumplihoz?
Örülnék, ha elmesélnéd, mert nem tudom elképzelni ezt a kombinációt!
Szivesen fözök, így nagyon érdekel.

Üdv. Magdi

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 20:19   
2006-10-15 00:08, magduska:
-
Merre laksz?

Sajnos nagyon messze, ötven év folyamán csak egyszer jutottam el Nürnbergbe. De kimegyek még a piacra és megnézem mi van ott. Ha más nincs akkor zukkínit veszek és sütöben Créme Fraiche-vel és reszelt sajttal garnírozom. Fött krumplival tálalom.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 15:36   
2006-10-15 15:32, bobe:

Dieta? Az nem olyan veszelyes manapsag, ezelött 20-25 evvel nehezebb volt.
-

Szerintem mindig akkor és annak a legnehezebb, akit pont érint!
Azért köszi, hogy sajnálsz

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 15:32   
Kedves Bovi sajnallak igaz nem tudom miert kellene. Dieta? Az nem olyan veszelyes manapsag, ezelött 20-25 evvel nehezebb volt.
 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 15:10   
Mai ebédünk kicsit hasonlit Poe föztjére.

Csirke grillezve, krumplipüre, galambbegysaláta (Feldsalat).

Nehéz idök várnak rám, mint szakácsnö: nekem diétázni kell beégomba miatt, de párom makk egyészséges (hála Istennek)
Ma, amikor ette az utóételt, kimentem mosogatni
Tegnap sütöttem zsemlét teljeskiörlésü lisztböl
és sikerült Ilyeneket kell majd ennem, semmi tartósitószer, még kevesebb cukor
Várom, hogy sajnáljatok!!!

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 12:05   
Kérem, hogy gyengébb idegzetűek, vegetariánusok, fogyókúrázók, diétázók és állatvédők az alábbiakat csak saját felelősségükre olvassák.

Tegnap fejtett bableves volt füstölt pulykahússal, utána almás, meggyes, mákos rétes. Jól sejtitek, a hozzávalók otthonról

És ma:

Szóval nemrég keleten jártunk és kaptunk egy gyönyörű, napsárga, hatalmas hízott kacsát. Eddig a mélyhűtőben didergett, de megszántam szegényt. Aprólékjaiból becsinált leves készül, a nagyobb darabok a mínuszok után a sütőben élvezik a meleget, és mivel nem kentem be őket 36-os UV faktorú naptejjel, szépen pirulnak. Krumplipüré és vegyes gyümölcskompót lesz mellé, jó hazaiasan.

Közben, mivel ezzel az ebéddel nem sok dolog van, a másik gázlángon mással foglalkoztam. Kaptunk két nagy üveg, kb. 7 liternyi házi készítésű ajvárt. Ez török eredetű, de szerte a délvidéken kedvelt finomság. Paprika, sült padlizsán, fokhagyma, fűszerek, ecet, olaj keveréke. Két bajom volt vele: túl nagyok voltak az üvegek egy kétfős családnak, és nem volt elég csípős. Szóval újra felfőztem, némi Erős Pistával összeházasítottam, és kis üvegekbe raktam. Most egy dunsztos ládában lapulnak.

_________________
poe

 
 magduska  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-15 00:08   
Hálás köszönet Mindenkinek, aki tök ügyben megosztotta tudását velem. Ki fogom próbálni a megadott leves receptet. A sült tököt én is ismerem, söt csak ebben a formában ismerem ezideig a sütötököt. Ha jól emlékszem Tihi panaszkodott, hogy idén még nem látott tököt. Nekem van itthon Nürnbergben lefagyasztva nyári tök, szivesen adok. Akkor tettem el, mikor otthon minden nap kaptam valamelyik szomszédasszonyomtól tököt, annyi termett nekik. Merre laksz?
Üdv. Magduska

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 19:09   
2006-10-14 15:48, magduska:

Kedve Magduska,

szerencséd van, mert ma töklevest föztem, csak úgy találomra, improvizálva és mivel jól sikerült, közzé teszem a receptet:

Krémleves Hokkaido-tökböl

Ehhez szükséges az a rikító narancssárga tök, amely most mindenhol kapható. Hokkaidónak nevezik, nem tudom, hogy miért. Ezt általában sütni szokták vagy Halloweenre kifúrni. Én megföztem.

Nem kell (ill. nem lehet) hámozni. Megmostam és egy éles késsel darabokra vágtam. Kanállal kivájtam a magházát. Az így megtisztított darabokat fövö vízbe tettem, kis cukorral és sóval ízesítettem. A vízbe dobtam még egy szem hagymát, két szem krumplit és egy hosszú szál sárgarépát felkarikázva. 10-15 perc fövés elég (ezért kell aprítani a zöldséget).

A tökdarabokat kiszedtem és félretettem hülni meg lecsöpögni. Utána kanállal kivájtam a puha belét és eldobtam a héját. A fött tökre darált borsot hintettem, sót, kis ételízesítöt és kurkumát (a szín miatt). Pürésítettem a Stabmixerrel (magyarul botmixer lehet? ) úgy, hogy töltöttem még hozzá tejszínt és a fövövízból egy kicsit. Vaj is mehet bele.

A leszürt fövövizet vissza a kályhára, mehet bele a pép, a szintén pürésített zöldség is. Egyet rottyan és kész van. Ízlés szerint lehetne tenni bele valami zöld füszernövényt is; én nem tettem, mert így is finom volt.

Mivel a krémlevestöl föleg a férfinépség békaszemet kap és méltatlankodik, lehet csíkokra vágott pulykamellet kis vajban megpirítani és azzal garnírozni a levest.


 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 18:59   
Köszi mindenkinek a sok érdekes infót: nagyrészük teljesen új volt elöttem.
Mindenesetre a magyar üzletekben több helyen láttam mangalica szalonnát és mangalicazsírt, tehát valóban jó zsíros sertés lehet.

Még csak az ejtett gondolkodóba, hogy egy legelészö, tehát végeredményben vegetáriánus sertés hogy válhatik ilyen zsírossá?

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 18:56   
2006-10-14 18:20, Tihi:


 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 18:20   
2006-10-14 18:15, hunor:
-
Emlékszem a képre és világosan látom gondolatban Mary tökét (nem kétértelemben hanem csak egy értelemben értve), esetleg az a gondolati kép fogtatott ez üzenetre küldésére.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 18:15   
2006-10-14 18:13, Tihi:

-

A kerteszkedes topikban legalabb kepen lathatsz, azt hiszem, Mary tett be az idei termesrol.

Hunor

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 18:13   
2006-10-14 17:53, hajnalkaszl:
-
A sütetlen sütötököt be a sütöbe, én így ismerem a sütötököt. Idén sajnos nem láttam tököt a piacon, se sütö- se más tököt se. A tökfözelék kedvenc ételem, sajnos két éve nem kaptam már. Segítség!

 
 hajnalkaszl  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 17:53   
Szia Magduska, a sutotokbol én levest vagy purét csinàlok, de krumplit is teszek hozzà. A levest francia modra, nincs ràntàssal befejezve ! és szerecsendiot reszelek bele.
 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 16:14   
2006-10-14 15:48, magduska:
-
Sziasztok, azt hittem ezen a topikon jó recepteket olvashatok.

-

Es tevedtel?

Receptek egyebkent eggyel tovabb, itt:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1408&forum=27&617

Hunor

 
 magduska  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 15:48   
Sziasztok, azt hittem ezen a topikon jó recepteket olvashatok.
Ha valaki tud jó sütötökböl való ételeket, kérem irja meg a receptet. Èn csak sülve ismerem, állitólag vannak jó ételek belöle. Fözelék, feltét, vagy leves is érdekelne. Köszi elöre is!
Kellemes hétvégét Mindenkinek!

 
 egyedls  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 12:58   
2006-10-14 10:47, bobe:
Szenzációs! Hogy mik vannak?!

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 10:47   
A spanyol sonka tenyleg nagyon finom no meg nagyon draga legalabbis nalunk. Aki még ezek utan sem unta meg a mangalicat itt egy oldal
http://www.mangalica.com/

jo szorakozast

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 10:25   
2006-10-13 19:01, Mary:

ha még nem unod az infóáradatot:

http://www.transycan.net/cafe/index.php?contentid=526

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-10-14 08:42   
2006-10-14 08:21, egyedls:

Ha 2003 óta nem romlott meg, akkor még ezt a pár hónapot is eláll, vagyis ellóg

Ma csak egyszerü lencseegytál lesz az ebéd.

Rigóka, ha az órára néznél, ezt már tegnap óta tudom, mert beáztattam a lencsét

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó