|
2006-09-19 18:30, hunor:
Tudtatok, hogy van olyan konyhakesztyu, amivel tobb szaz fokos edenyeket is meg lehet fogni, es akar forro vizbol is ki lehet venni dolgokat?
Ilyen?
|
|
|
2006-09-20 11:56, Mary:
-
újabban a kályhán is van Reset-gomb?
-
Aha. ServicePack II. és Norton Antivir kell még. Milyen lehet egy offline rántotta
Bovi, a pogácsáert még beugrom ma hozzád 
|
|
|
2006-09-19 21:38, bovi:
Kedves Bovi,
újabban a kályhán is van Reset-gomb? 
|
|
|
Én meg sütöttem egy tortát Bovinak
_________________
poe
|
|
|
Bovikam !
Ma mi fözunk neked
_________________ 
|
|
|
2006-09-19 18:30, hunor:
-
Peldaul: a kezemet a tüzbetennem hát dugd oda valamiert
|
|
|
2006-09-19 19:57, Tihi:
Kedves Bovi, remélem új konyhád jól müködik,
Nagyon jól müködik, ha bemegyek
Ma nemcsak fasirtot, hanem tepertös pogácsát is sütöttem!
Kipróbáltam az új sütöt, ami már okosabb, mint egy szakács
Könyv elöttem, kezem a gombokon és nyomás.
A krumplit is programmal föztem, amikor a rántást készitettem ami rájönne, akkor már lejárt a program a platni nem akart ujra kapcsolni:-) Kikapcsoltam és kezdtem elöröl, hogy is volt mint itt amikor semmi nem megy, ujravisszaállitási lehetöséggel 
|
|
|
2006-09-19 08:36, bovi:
Lusta népség, nem föznek
Pedig minden nap kell valamit enni, különben bajok lesznek. A fözést csak akkor lehet elkerülni, ha olyan szerencsés a helyzet, hogy ajándékba kapok kész ételeket. A lányomtól kaptam csirkelevest és egy adag krumpli-ételt, aminek a neve nem mond semmit, azt körül kell írni.
Tehát az a finn krumpliétel ilyen: darált húst könnyen megsütve, hozzádva szeletekre vágott nyers krumplit egy tüzálló edénybe kell tenni, folyadéknak tojásos tej keveréket adni hozzá, egy kis sót bele és be a sütöbe 1 óráig 175 C fokon sütni, és kész az étel.
Lányom 4 adagot csinált alumínium fólia dobozokban, egyet ök fogyasztottak, két adag be a mélyhütöbe, egy adagot én kaptam.
Kedves Bovi, remélem új konyhád jól müködik, és ha nem is élvezed a fözést, de mégis szivesen dolgozol az új környezetben. T
|
|
|
2006-09-19 12:18, hunor:
ket kg sertes-, es 1 kg marhahus
Kb ennyi húsa lehetett barátomnak, aki olyan finom fasírozottat csinált, hogy ritkán ettem olyan jót. Jó sok hagymát is vágott bele és saját markában formázta a gombócokat, be a forró olajba, majd jó lecsöpögtette és szárította a fasírozottat.
Autóval ment a Baltikumon és Lengyelországon keresztül Mo-ra és ezt kajálta az uton, miközben vezetett. Korán reggeltöl estéig, amig világos volt, hajtott, hogy gyorsan hazaérjen.
Aki így szereti a fasírozottat, az egyszerüen megcsinálja magának.
|
|
|
én is ma fasírtal dolgozom. Van egy olyan hogy libamájkrémet is keverek a dolgokhoz. Izgalmas.
|
|
|
Tudtatok, hogy van olyan konyhakesztyu, amivel tobb szaz fokos edenyeket is meg lehet fogni, es akar forro vizbol is ki lehet venni dolgokat?
En most tudtam meg, es kaptam is egyet, gondolkodom eppen, hogy min teszteljem.
Hunor
|
|
|
2006-09-19 12:18, hunor:
És? Nincs kötényed? Vagy kezed? Fasirtot igazán nem nehéz sütni
_________________ poe
|
|
|
2006-09-19 12:17, hunor:
-
Nekem egyszer mondtak, hogy foznek, erre beallitottam ket kg sertes-, es 1 kg marhahus kisereteben, arra mar csunyan neztek. 
|
|
|
Juj. Fasirtszezon van?
Finom egyebkent mindket fozelek.
Poe: legyen ma is fasirt. 
|
|
|
2006-09-19 11:41, hunor:
Szólhattál volna előbb Itt is fasírt volt tegnap. Tökfőzelékkel. De hogy ma mit eszünk?
_________________ poe
|
|
|
2006-09-19 08:36, bovi:
-
Nálunk fasirt lesz ma krumplifözelékkel.
-
Juj, tegnap is fasirt volt egy jo helyen.
Ehes vagyok, es fasirtot akarok. 
|
|
|
2006-09-18 21:25, Tihi:
Bocs, hogy ilyen hosszan írok, de nem tudom rövidebben kifejezni magamat, így csak csevegek, a gondolatok jönnek egymás után a fejembe ha már itt vagyok a MON-on.
Szia Tihi!
Ne mentegesd magad, amint látom van részünkre hely böven irni:-)
Rajtunk kivül senki nincs már napok óta.
Lusta népség, nem föznek
Nálunk fasirt lesz ma krumplifözelékkel.
_________________ üdv:bovi
|
|
|
2006-09-18 14:45, bovi
Sok helyen éltem és laktam, rájöttem, hogy ha az étel nekem nem izlik, nekem kell próbálkozni és egyet-mást megtanultam. Elöször próbálkoztam kedvenc ételemeit csinálni, lassan belejöttem.
Jelenleg myugdíjasan van idöm, a házi munkákat megosztjuk feleségemmel. Megsajnáltam öt, hogy évtizedekig rohant haza a munkából és rögtön nekiállt a vacsora keszítéséhez. Szokásunk az volt, hogy este 5 óra tájban a család együtt étkezik. Ez a szokás megmaradt a mai napig is, csak már most egyedül vagyunk, de az ebéd/vacsora az 5-kor van.
Ma a "nöknek" megint irodalmi délutánjuk volt, de most nálunk. Én szeretem az irodalmat, de ebben a társaságban én szóhoz sem jutok, így meghivattam magamat vacsorára a lányomhoz. Csirkelevest csinált curry és bazilika füszerrel, zöldség is volt benne, meg krumpli-hagymás valami készen a zacskóból, egész más mint egy magyar csirkeleves, inkább egy Eintopf-hoz hasonlít.
Tehát mit fözünk holnap: melegitem a levest amiböl egy adagot kaptam és elhoztam egy fazékban.
Bocs, hogy ilyen hosszan írok, de nem tudom rövidebben kifejezni magamat, így csak csevegek, a gondolatok jönnek egymás után a fejembe ha már itt vagyok a MON-on.
üdv. Tihi
|
|
|
2006-09-14 19:33, Tihi:
Nekem is jót tenne, ha valaki mindig kéznél lenne, aki szeret fözni:-)
Tegnap óta készen van az uj konyhám, de szomorúan állapitom meg, hogy igy is nekem jut a föszerep
_________________ üdv:bovi
|
|
|
Eintopf = Egyfazék á la Tihi.
Ma a nöknek irodalmi délutánjuk volt, elvittem Öt oda felpakolva kaláccsal és másfajta kávézáshoz tartozó anyagokkal, úgy gondolom, estére mégis éhes lesz, valamit ki kell találni ételnek.
Egyelöre szabad délutánom van, 4 óra tájban hazajövök. Behúzom a konyhaajtót, most "off limit for non-kitchen personnel = nem konyhai személyeknek a belépés tilos". Egy pohár vörösborral kezdem és rágyujtok egy cigarettára és körülnézek mit lehet a konyhában találni.
5 krumplit hámozok, az egyfazékba egy liter vizet forralok, bele a kockára vágott krumplit. Ízesítönek bele egy fél húsleveskocka, bele szárított leveszöldség (a Liedlböl), ha jól forr bele egy zacskó vegyes fagyott zöldség és darabokra vágott durvahúsú virstliféleség. Biztonság kedvéért durván örölt fekete borsot is örölök a levesbe. Szépen forr a kaja, rá a fedö, most jó tíz percem van, jöhet a következö pohár vörös bor.
Lassan kész van a leves, leveszem és öt percre pihenni hagyom, addig van idö a kövekezö fél pohár vörösborra. A leves ehetö, friss kennyérrel élvezem. A kenyér négy gabonafajtából készült (búza, rozs, árpa, zab), frissen finom. A leveshez már nem iszok vörösbort, azt az estei MONozáshoz spórolom.
Utoétel gyümölcs, szomszédomnak nagy almafája van az elökertjében, most érik az alma. A terep lejtös, az utca is, a szél fúj, potyognak az almák és gurulnak felénk, lesz a vacsora után gyümölcs is. Összeszedek 5-6 almát, mivel lepotyogtak, megsérültek, rögtön kell fogyasztani. Különben szomszédom engedélyével szedhetnem a a fa alól is a hulladt almákat, de nem kell oda fáradni, gurulnak hozzám az almák. Nagyon jó szomszédaim vannak, egyikkel sem veszekszek, elbeszélgetünk, viccelünk, ha találkozunk.
A leves után már a szófán pihenek amikor feleségem érkezik, egy barátnöje hazahozta öt, hallom hogy a konyhában van és izlik neki az egyfazékos vacsora.
ui: elfelejtettem írni, hogy az ételkészitéshez a jó zene is hozzátartozik, az most Schubert C-minor string quartet volt.
|
|
|
Ma egy pisztrángot próbálok ki másmódon elkésziteni: füszeres tejszines szószban a sütöben, hozzá végtelen hosszú zöldtészta
|
|
|
Gyorsrecept meleg vacsorához: Készen vehetö levelestésztát megkenünk füszervajjal, ráteszünk egy virslit és megszórjuk reszelt sajttal. Becsomagoljuk és mehet a meleg sütöbe kb. 15 percre. Hamar megy és nagyon finom, mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána, mert ragad a leveles tészta.
Kitünö sok vendég esetén is: mindenki kap egy tányért és szalvétát, önkiszolgálás van és nem mosogatunk annyit. 
|
|
|
2006-09-10 08:56, hunor:
Ilyesmit is ettem, tányér nélkül.
Jól sikerült a bográcsgulyás, sajnos, a fényképezkedést a stresszben elfelejtettem. Kissé vitte a szél a lángokat ide-oda, tehát így megvolt a napi torna is. Én voltam a tüzszerész is, slaggal álltam lesben.
|
|
|
2006-09-10 08:49, Mary:
-
Csiki.
PS: tanyert ne erintsd meg. 
|
|
|
A vénasszonyok nyarát kihasználva, ma bográcsgulyás készül. Úgy gondoltam, megy bele marha-, csirke- és disznóhús, böven hagyma és krumpli.
Tervezem mellette párhuzamosan a kürtöskalács sütést, de az ehhez szükséges fáknak még nincsen nyele. Párom kb. 7 centis vasakat tett bele és szerinte azzal lehet forgatni a tüz felett. Mivel a kezemet nem szeretném megsütni, szét kell nézzek, mivel is lehetne improvizálni. A motorral hajtott grillcsirkesütöre gondoltam, talán összekötöm ezt a két "hardware"-t.
Ha minden sikerül, fénykép jön.
P. S. Ubu is elöállhatna egy jó hideg csíki sörrel, az nálam hiánycikk. 
|
|
|
2006-09-07 19:57, poe:
-
Nálunk is lencseleves volt de palacsinta nélkül, ahelyett egy zöld vegyes saláta. Holnap halnap, nálunk is.
|
|
|
2006-09-07 18:56, melindalaczay:
aztán jön a habos torta, 5 kiló tejszínnel.... aztán meg a fotel.
Ubu nem ugy nez ki, mint aki tortat sut.
|
|
|
Ma lencseleves volt és lekváros palacsinta.
Holnap halnap.
_________________ poe
|
|
|
2006-09-07 19:17, poe:
-
aaaz úgy hallottam nagyon egészséges...
|
|
|
2006-09-07 18:56, melindalaczay:
Mennyivel jobban hangzik, hogy hozattak egy óriási pizzát és utána a konyhaasztal...
_________________
poe
|
|