|
2006-06-28 07:32, bobe:
-
Köszi Böbe megmentetted az életem s a szakácsnői becsületem
A hozzávalók készenállnak, recept is lett, és a nyálam is csorog már
Mond egy kis vörösbor nem kell bele véletlenül, csak úgy mellékesen? 
|
|
|
2006-06-28 14:55, huba:
-
és akkor az milyen bab lapos zöld és nem fejni kell hanem darabokra vagdalni?
-
vágott zöldbab 
|
|
|
és akkor az milyen bab lapos zöld és nem fejni kell hanem darabokra vagdalni?
|
|
|
2006-06-28 14:38, Tihi:
-
Kedves bovi!
Mosolyogjunk együtt a fosztott zöldbabon, elöfordulhat egy ilyen mellélövés nekem is, mint jelenleg a vb-on.
Biztos vagyok abban, hogy 50 évig nem kellet leírnom magyarul, mit értek a zöldbabon. Ösztönösen írok magyarul, ha gondolkozok, hogy hogy is kell valamit írni, megállok és bizonytalan leszek.
Tehát a zöldbab az, amit a héjából kibontunk és ami nem is zöld, hanem inkább sárgás-barna, a babok viszont inkább tarkák mint zöld. A zöld azt jelenti, hogy még puha. Jó így?
Üdvözlettel
Tihi
|
|
|
Slambuc:
Hozzávalók 10 személyre:
15 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 kg burgonya
60 dkg füstölt kolbász
3 paradicsom
3 zöldpaprika
1,5 dl olaj
60 dkg lebbencstészta
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
2 evőkanál ételízesítő
1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika
Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.
allitolag nem ez az igazi , ezert itt egy oldal ahonnan ihletödhetsz:
http://grill.grocceni.com/bogracs.html
|
Főztetek ti már slambucot?
Hogy kell? Megigértem a zuramnak ha épít bográcsolóhelyet lesz slambuc
Bográcsolóhely kész, slambuc meg még sehol.
|
|
|
2006-06-27 17:06, Tihi:
itt fosztott zödbabot nem lehet kapni,
Hallo Tihi!
Mi még nem találkoztunk, de jót mosolyogtam a felénk fejtett babnak nevezett fosztott babon
Majd holnap fözök már én is valamit, sajnos nem lehet a szép emléktöl jól lakni
Toscanaban olyan antipastikat ettem, amit soha nem tudok úgy elkésziteni, szerintem a környzeten múlik 
|
|
|
2006-06-27 16:47, rigojanos:
|
|
|
2006-06-27 04:04, Valeria:
-
2006-06-27 00:02, Tihi:
Köszönöm, azt szeretem, csinálok is. Sajnos itt fosztott zödbabot nem lehet kapni, de késöbb fiatal vajbabot lehet kapni a piacon.
|
|
|
2006-06-27 13:30, elckerlyck:

|
|
|
Ma nagyon fincsit fozok (azert is jegyzem meg).
Zoldborsoleves grizgaluskaval.
Ici-pici csirke kirantva, petrezselymes ujkrumpli.
Gorogdinnye/ sargadinnye.
|
|
|
http://www.panlogic.net/fart/
|
|
|
-
Zoldbab
|
|
|
2006-06-26 13:16, nahomy:
-
Megmondanád, mi a zöldpaszulyleves. Szeretem a leveseket.
|
|
|
Nálunk a leves nagyon fontos része az ebédnek. Zöldpaszulyleves lesz és tehéntúró(s) gomboc. Utána gyümölcs.
|
|
|
2006-06-25 14:13, perec:
-
Hogy kell készíteni?
-
Hu, pontos receptet nem tudok mellekelni, mert csak szemtanu voltam, de beleteszik az edenybe a borsot (konzervbol, tisztan), valamint paradicsomszosz is kell bele. Igy lehet vagni, hogy milyen koretrol van szo? Erdeklodes eseten beszerzem a konkret leirast.
A csirke kulon meg kulon keszitendo, az egyszeru sult csirke, lasd korabbi leirason.
Hunor
|
|
|
2006-06-24 22:46, hunor:
-
"Pedig egy paradicsomos borso csirkevel nem megvetnivalo. "
Biztos nem megvetnivaló, de számomra legalábbis újdonság. Hogy kell készíteni?
|
|
|
2006-06-24 22:46, hunor:
Igen, paradicsomos borsót én is szoktam enni, amikor felváltva lehet borsót és paradicsomot legelni. A csirke olyankor még élve szaladgál, saját lábain.
De idöközben "megföztem" a hideg uborkalevest, és nagyon jó lett. Itt a recept - variálható.
1 kiló uborka (kígyouborka vagy rövid, mindegy)
Zöldségleves (por vagy kocka, de lehet húsleveskocka is - 250 ml)
400 gr. tejföl, tejszín, kefír vagy a Quarknak nevezett friss túró, esetleg jogurt.
Zölhagyma vagy más enyhe hagymaféle
Füszernövények, mint kapor, petrezselyem, snidling
Kaviár, rákok + mentalevél.
A meghámozott uborkát mixerrel felaprítani, habosra kavarni. Mehet bele a hagyma (nem erös, nem fözöhagyma, nem szabad az ízet agyonüsse)és a füszernövények. Jöhet a kockából készített lé és a joghurt+füszernövények. Minden ízlés szerint. Sózni, borsozni nem árt.
Amikor minden habosra van keverve, akkor az edényt a mélyhütöbe tesszük, minimum egy félórára, de lehet több is. Tálaláskor még egyszer habosra keverjük, a tetejére mentalevél jön dísznek és pénztárca szerint, egy kiskanál kaviár vagy apró rák.
Forró nyári napon egy nagyon felfrissítö, aromatikus leves ez. Csak ajánlani tudom. Kísérletezzetek vele, ízlés szerint.
|
|
|
2006-06-24 22:44, Mary:
-
Pedig egy paradicsomos borso csirkevel nem megvetnivalo. 
|
|
|
2006-06-24 19:05, sycamore:
Mostanában nálam is állandóan borsó van, de mi ezt úgy hívjuk, hogy "legelünk". Mivel errefelé a borsó eléggé ismeretlen dolog (kivéve a konzervet, ami mégsem ugyanaz), ültetünk magunknak és szó szerint lelegeljük, leves vagy fözelék sose lesz belöle. 
|
|
|
Varady, mostanaban nalam is borsoleves van, mert szeretem a frissen fejtett borsot, es a hejat megfozom, annak a levevel csinalom a levest. Grizgaluskaval egyenesen mennyei. Ma reggelire is borsolevest ettem.
|
|
|
Holnapi menü:
- zöldborsóleves (saját termésű borsóból)
- párizsi szelet, rizs és kovászos uborka
- almás pite
Jó étvágyat mindenkinek!
|
|
|
2006-06-23 19:59, nahomy:
-
68 éves koromban is azt jelentem, hogy egészséges az, ami nekem izlik. Sajnálom, hogy nem voltam meghívva vacsorádra.
|
|
|
Nahomy, nagyon finom lehetett az ebédetek, néha jo egészségtelenul étkezni !
|
|
|
Mi erdélyiek nagyon egészségtelenül étkezünk, ezért senkinek sem ajánlom a mai ebédünket, melyet teljes egészében otthon készítettünk:
Szénen sült fatányéros volt sertéskarajból {flekken}, amit egy friss fokhagymamártással locsolgattunk és szalmakrumplival meg kovászos uborkával fogyasztottunk.
Desszert: dobostorta, földieper tejszínhabbal.
Mértékletesen megöntöztük sörrel, borral.
|
|
|
Ma csirkeleves lesz ha sikerül, elöször próbálom most. Egy MON-tag költöszködésén ki kellett üríteni a mélyhütöt és a maradékokat én örököltem. Egy dobozban zöldségeket találtam, rájöttem, ez húslevesbe való.
Nekiindultam, fel a húst, ha forr, leszedni a habokat, bele a zöldséget, nagyjából puhára föztem. Örökségemhez tartozik egy zacskó 8 tojásos száraztészta "Cérnácska" is, azt tudom, ezt külön kell fözni.
Érdekes, hogy a csirkeleveshez száraz fehérbor is kell, nem a levesbe, hanem a szakácsnak.
Amikor mo-n voltam, mindenütt levest ettem, néha a leves után egy másik levest rendeltem hazudva, hogy egészségi okokból csak leveseket ehetek. Mivel a levesek nekem itt ebben az országban nagyon hiányzanak, ha levest akarok enni, nekem kell megcsinálni. Most kipróbálom, hogy sikerül e,egyelöre a leves illete nagyon is meghívó!
|
|
|
Grillezett hal- és padlizsánszeletek, sajt, tejfölös krumplisaláta sok kukoricával. Desszert majd vacsorára: tiramisu.
|
|
|
Nürnbergi Bratwurst grillezve, hozzá új krumpli. Az itteni Lidlben lehet kapni, jó ízü de nagyon sós, a fött krumpli segít, hogy lehet enni.
|
|
|
Ma tipikus észak-Franciaországi ebéd lesz, steak, frites, zöldsaláta, különböző sajtok a tálcán, persze van az a jó büdös Maroilles ! s végül gyümölcs.
|
|
|
Almaleves hidegen.
8-10 darab közepes borizű almát meghámozunk és felcikkeljük. 2 liter vizet megsózunk, kevés cukrot, apróra vágott zöld petrezselymet teszünk bele és felforraljuk. Ha fô, beletesszük az almát és fôzzük, amig megpuhul. Egy kávéskanál lisztet kevés vizzel simára kavarunk, 1 dl. tejjel felengedjük és beleöntjük a fôvô levesbe, még egyszer felfôzzük. Ha gazdagabban akarjuk, hozzáadhatunk egy tejföllel kikavart tojássárgját. Hidegen, melegen finom magyaros leves.
Más gyümölccsel is készíthetô (meggy, egres).
|
|