|
kedves Zsuzsa, csak együtt ne edd öket, nem tudom, ha igazán ízletes lenne. Vagy próbáld meg gyömbérrel, az legalább a sáfrányhoz talál 
|
|
|
Kösz.
Sáfrányból és parmezánból doktorálhatok. 
|
|
|
2006-01-30 12:54, ubuge:
A parmezánnak sok utánzata van, de az eredeti természetesen jó drága, a legolcsóbb fajta kb. 15 Euró/kg. Így nézve a juhsajt olcsóbb, de még jobb a juhtúró: ízben hasonlóak, habár a parmezán nem annyira pikáns.
S spagetti tetején semmi kifogásom nem lenne a "csípöstúró" ellen, de ez például itt nincs, szóval nekem annak a beszerzése nehezebb.
|
|
|
Bovikám, képzeld el, ha az edényeket is ki kellene sütni...Akkor kétszer annyi lenne a mosogatnivaló...
|
|
|
Ma egy un. egyszerü magyar ebédünk volt:
Zöldborsóleves és sonkástészta.
Az asztalon egyszerünek néz ki, de mire kész 66 edény kell hozzá
A tésztát kifözni, (fazék)a sonkát átdarálni,(húsdaráló) a tojásfehérjét felverni,(magas müanyag tál 1) a sárgáját külön kikeverni vajjal,(müanyagtál 2) egy lapos jénait kikenni, morzsával megszórni, a tésztát a sonkás masszával összevegyiteni, bele az laposba....
Ezután jön a készresütés!
Ehhez képest a borsóleves valóban egyszerü 
|
|
|
2006-01-30 12:45, Mary:
-
Nálunk nem árulnak sajtot. Ami kapható, az mind tejporból készült, s az import dolgokról sem vagyok meggyőződve, hogy eredetiek (értsd: nem elég drágák - persze, ha elég drágák lennének, akkor túl drágák lennének).
Ezért igyekszem megmaradni az őstermelőtől vásárolt juhsajtnál, ami ugye szintén nem tiszta juhsajt, hanem juh- és tehéntej keverékéből készült. Kifejezetten jól esett, amikor a napokban a mélyhűtőből előkerült az előrelátóan odamenekített (juh)sajtdarab.
|
|
|
Kedves Zsuzsa, a frissen reszelt parmezán minöségben és ízben fényévekre áll a reszelt formában kaphatótól. A már lereszelt sokat veszít az ízéböl és találékony üzletesek meg is tudják szaporítani. Ezzel ellentétben a friss parmezánról (darabokban árulják) tudod, hogy nincs semmivel keverve és mindig csak szükség szerinti mennyiséget reszelsz le, vagy darabkákat "hántasz" egy jó sajtkéssel.
Összehasonlításként gondolj a darált borsra, amit kábé elöállítása után egy évvel vásárolsz meg és a frissen ledaráltra. Azt hiszem, ott is nagy a különbség. 
|
|
|
2006-01-30 11:07, Ferencz Zsuzsanna:
-
Akkor biztosan az, csak azert kerdezem mert Magyarorszagon megjartam. Bizonyos elelmiszereken azt irta: ilyen meg olyan jellegu en meg termeszetesen rakerdeztem es akkor megmagyaraztak hogy alapjaban veve nem az amit irnak rajta, hanem eszenciabol, tejporbol, ebböl abbol elöallitott olcsobb variansa annak a bizonyos arunak elelmiszernek. Es azota en kerulöm a "jellegu" arukat 
|
|
|
2006-01-30 10:35, bobe:
-
Amennyire emlékszem, a grana padano a mezítlábasított változata a parmiggiano-nak, amire nem vonatkoznak aannyira szigorú elöírások, olcsóbb is emiatt, de az íze kicsit más, gyengébb. Mo-on a legtöbb boltban ezt lehet kapni, bár láttam már igazi parmiggiano-t is.
Judit:
Kéretik a kulináris képességeimet nem kritizálni. a paprika különben is a csirkéhez volt, a spárga minimális fokhagymával paprika nélkül. amúgy meg aznap mostam, ágynemüt mostam, vasaltam, fodrásznál voltam, városban rohangásztam, boltban voltam, dolgozni voltam , így a fözés jellege "éhes vagyok, mit lehet könnyen-gyorsan összedobni, ami van is itthon"-típusú volt!
G
-
--
|
|
|
Kedves Böbe,
kérded, hogy biztos parmezán-e? Ki tudja? Az van ráírva románul, és jó drága.
|
|
|
Habar a fözeshez megelegszem a Grana padanoval is, ami lenyegesen olcsobb, de hasonlit izben.
http://www.guffantiformaggi.com/old/fr/tecnica/trentino.html
_________________
bobe a 87 eves sarkany
|
|
|
Gyerekek, csak kivántatjátok itt velem...
http://www.parmaitaly.com/parmigianok.html
|
|
|
Zsuzsa !
Es biztosan parmezan amit lattal? Nem parmezan tipusu?
En nem veszem a reszeltet, mert nem ugyanaz az ize.
_________________
bobe a 87 eves sarkany
|
|
|
Kedves Judit, közben tanultam valamit:
"PARMEZÁN
A sajtok egyik legkeményebb és legsúlyosabb egyénisége. Nevét Párma városáról kapta, ám a jól hangzó és 1612 óta létező Parmigiano-Reggiano márkanevet ezen kívül még a Reggio Emilia, Modena, Mantua és Bologna festői vidékein előállított sajtkorongok is birtokolhatják.. Elkészítése hosszadalmas és alapos procedúrát kíván és azt is szigorúan szabályozzák, hogy csakis olyan tehén frissen fejt tejét használhatják hozzá, amelyet gazdái kizárólag zöld takarmányon tartottak. Minimális érlelési ideje 1 év. Persze ennél hosszabb idő, akár 3 év is eltelhet, hogy a lélegzetelállítóan óriási termekből, az ún. katedrálokból a legízesebb stravecchio darabok az üzletekbe kerülhessenek. A szárazanyagában legalább 45%-os zsírtartalmú parmezánkorongok olyannyira híres látványosságnak számítottak már a középkorban is, hogy Bocaccio Dekameronjában is megemlíti őket. /gasztro/"
Nálunk csak reszelt formában lehet kapni...
|
|
|
Mondjuk pl. : Zöld spárga szója szósszal és serryvel..! Yumm..
|
|
|
A mai menü:
Zöldségleves és rakottkrumpli.
|
|
|
Kedves Judit, azt írod:
" rajta szeletelt parmezán".
Miért teszed próbára elég illékony konyhaművészetemet?
A parmezán az nem reszelt sajt? A reszeltet hogyan kell szeletelni?
|
|
|
2006-01-30 00:03, poe:
Izlések és pofonok különböznek. A spárgához nekem is kell valami, mert annyira iztelen és szintelen és szagtalan, szóval jellegtelen.
Hogy lenne mar iztelen es utana a mellekhelyisegben az is kiderul, hogy egyaltalan nem szagtalan (a zoldre gondolok, nem a feherre)
|
|
|
2006-01-30 00:02, hunor:
Vagy barmilyen olasz kajaval, de csak a zold sparga.
|
|
|
2006-01-30 00:03, poe:
-
Legszívesebben kölcsönadnám neked Wolfram Siebeck (a legnagyobb kulinária-guru N.o.-ban) könyvét: "Kochen bis aufs Messer". Ebben vagy egy csodás spárga-fejezet. 
|
|
|
Izlések és pofonok különböznek. A spárgához nekem is kell valami, mert annyira iztelen és szintelen és szagtalan, szóval jellegtelen.
Szerencsére ebben a mi virtuális konyhánkban igaz a mondás: ki-ki egye meg, amit főzött.
_________________
poe
|
|
|
2006-01-29 23:47, Pompéry Berlin:
-
Spagettivel? 
|
|
|
2006-01-29 18:57, bobe:
-
Pedig nagyon jól passzol. Próbáld ki!
Viszont a spárga ellen való vétek azt valami csípös, füszeres egyveleggel összefüggésbe hozni. Egyáltalán, spárga lehetöleg önmagában hollandi vagy Goethe-féle zöldmártásban. Na, egy fene. krumplival. De már szerintem a sonka vagy bármilyen hús hozá vétek!
|
|
|
Csirkeleves májgombóccal,
grillcsirke, borsós rizibizi, tejfölös uborkasaláta. Desszertnek séta
_________________ poe
|
|
|
Judit te haborogsz a gekkom ebedjen de en sem tudom elkepzelni a lazacot korianderes sargarepaval
_________________ 
|
|
|
Mai ebéd:
1.) saláta friss spenótból, rajta szeletelt parmezán, vágott dió és olaj-ecet-dresszing á la Frida Kahlo
2.) Lazac, rajta korianderes párolt sárgarépa, hozzá vadrizzsel kevert rizs indiai módon (koriander, szekfűszeg, kardamon, zira (Kreutzkümmel))
3.) Sütemény a szomszédos kávéházból - még mindent maguk sütnek
Majd 2 órás séta a befagyott Fliess-en (tájvédelmi terület, amely tőlünk 100m-re kezdődik). Ribizli korcsolyával, ősök gyalogosan.
|
|
|
2006-01-28 21:25, gekkom:
-
Spárga paprika-fokhagymával?!?!?! Micsoda barbárság?! Ezt a bűnt még egy csirke sem oldozza fel. 
|
|
|
Sült ill. párolt csirke spárgával, paprikásan, fokhagymásan, friss barna kenyérrel. Nem mondom, rosszul esett.
-
--
|
|
|
Ez magyarul kikerics.
A sáfrány a curry egyik fö alkotóeleme, már a régi magyar konyhában használták. Ezzel sárgították a leveket már Mátyás király korában, akiröl felírták, hogy mindezek ellenére soha nem pecsételte le a ruháját.
|
|
|
2006-01-28 19:23, espa:
-
Espa ugye viccelsz?
Ez nem safrany ez krokus.
_________________
bobe a 87 eves sarkany
|
|