|
Ime a sáfrány.
Ez meglepett, akkor a most kibujó crocusvirágaimat dobhatom a rizsfelfujtba? 
|
|
|
Sáfrány = crocus sativus.
Ősszel nyíló hagymagumós, fagytűrő, levelei egy időben jelennek meg 5-6 cm átmérőjű
sötétlila virágaival, melyek erezete még sötéttebb színű. Élénkvörös, hosszan kiálló bibéje
a fűszérként használt sáfrány.
Nekem mindig van a kertemben.
Hajnalka
|
|
|
2006-01-28 15:12, tucipatch:
Ha ker valaki szivesen kuldok...
------
Hogyé adod?
_________________
|
|
|
Más: nagyon szeretem a sáfrányt, s most kaptam a lányomtól... asszem, szirmot, de nem port. Mit lehet vele kezdeni?
Itt Olaszorszagban egyes tartomanyokban oriasi teruleteken termesztik... teszta szinezesere is hasznaljak, szep sarga lesz tole a teszta. "Rizotto alla Milanese" nem lehet elkepzelni safrany szirmok nelkul, kulonos izt es szint ad rizsbecsinaltnak. A cukraszatban is hasznaljak keves vizben feloldva a kremek szinezesehez.
Egy safrany viragbol 4-6 sziromot tudnak osszegyujteni csak... allitolag 40 ezer Euro kiloja.
Ha ker valaki szivesen kuldok...
Iren-Tucipatch
|
|
|
Ma, fincsi gulyásleves készül, kell valami magyaros, mert holnap a kinainál eszünk
Szép hétvéget fözöcskézök!!
|
|
|
A safrany nagyon draga es finom fuszer .
Itt sutemenyekbe, indiai etelekbe es a mennyeien finom spanyol paellaba szoktam tenni
|
|
|
2006-01-27 14:07, espa:
-
Mi az a murok?
Kedves Espa, az a sárga répa, Erdélyben.
Más: nagyon szeretem a sáfrányt, s most kaptam a lányomtól... asszem, szirmot, de nem port. Mit lehet vele kezdeni?
|
|
|
de nagyon orulok, nem is gondoltam, hogy majd ilyen sokan segitetek, es igerem, nem lesz falrahanyt borso! 
|
|
|
2006-01-27 14:42, fodorerika:
" a kicsi gyerek a forro olajjal??? engem tuti a szivbaj kerulugetne!"
Az a kicsi gyerek készíti a legfinomabb tojáslepényt, amit valaha is ettél. ne félj, nem elöször jár olaj a keze ügyében.
|
|
|
Erika, azt hiszem hogy már nem is akarsz több borsót látni, a fözésröl nem is beszélve.
|
|
|
2006-01-27 14:33, Híúz:
-
oh istenem! a kicsi gyerek a forro olajjal??? engem tuti a szivbaj kerulugetne!
Poe: eleg erdekes is lenne ha itt atszaladgalnek a szomszedhoz, es nemetul eloadnam a borsofozelek sztorijat! azt se tudjak mi az a borsofozelek... 
|
|
|
Még egy tipp Erikának: a Lidl-ben van nagyon szép és finom mélyhütött borsó. Én fövö vízbe dobom, pillanatok alatt felenged és néhány perc fövés elég neki. Aztán leszüröd és úgy jársz el, ahogyan alább le van írva.
|
|
|
2006-01-27 14:23, poe:
"mit gondolsz, mi mivel töltöttük fiatal éveinket? Csak mi a szomszédasszonyhoz szaladgáltunk"
Én nem, én egészen másfelé szaladgáltam (és kerültem a pletykás szomszédasszonyokat).
|
|
|
Míg el nem felejtem, dicsekedjem el: a fiam ma fogja élete elsö fasírtját sütni, azt mondta, inkább majd frissen eszi, mintsem melegítve. Salátát készít hozzá és zsemlét melegít (a mélyhütöböl). Ut´na pedig órási narancs, maga vásárolta. S mindehhez 11 éves.
|
|
|
Persze hogy nem nevetünk ki, mit gondolsz, mi mivel töltöttük fiatal éveinket? Csak mi a szomszédasszonyhoz szaladgáltunk mert nem volt internet
A mikros módszer működik, minden fagyasztott zöldfélével. Frissel is, de akkor + pár kanál viz+fedő. Én a rizst, krumplit is ott főzöm. Meg az almát, meg a meg a ...
_________________ poe
|
|
|
Erika, a mikróval kapcsolatban nem tudom, azt mi csak a fiam használja, ha melegíteni akar valamit. Újabban azonban ö is inkább frissen föz.
|
|
|
2006-01-27 14:07, espa:
-
nem tudom! repa?
tenyleg kosz a tippeket! mind kiprobalom! es az ilyen mikorhullamus trukkot ugy is bevethetem, ha mondjuk franciasalit szeretnek? szoval rendesen megfo benne az anyag?
hat igen, van mit tanulnom, de akkor mostmar nem szegyellem megkerdezni, ki se rohogtetek, vagy legalabbis nem lattam! 
|
|
|
Mi az a murok?
_________________
|
|
|
Erika, ha van mikrosütőd, akkor még egy módszer. Kipróbálod mindet és egyik csak beválik
Én egy üveg- vagy műanyagtálban beteszem a fagyos borsót a mikróba, mennyiségtől függően 2-5 percre maximumon. Viz nem kell rá. Ott állok mellette, félidőben megnézem és összerázom. Gyönyörű zöld marad, meg is puhul, nem is esik szét. Az időt/mennyiséget kell csak kikisérletezni, kevesebbel kezdd, ha nem jó, +1 perc.
Mikor kész, megcsinálom neki a rántást vagy habarást és beleforgatom. Egyszerű, gyors, nem ég le, nem fut ki, ha akarom, diétás.
_________________ poe
|
|
|
2006-01-27 13:36, fodorerika:
-
A mélyhütött zöldség mindig sokkal hamarabb lesz kész, mint a friss. Még a murok is. ezért van mindig saját magam szeletelte murkom a mélyhütöben, hogy hamarabb meglegyen az ebéd. A húsos paprikát is (pl. lecsóba valót) a lerben megsütöm, meghámozom s lefagyasztom.
Erika lelekem, te is tudod majd, ha annyi idös leszel, mint én, s annyi ideje anyuka...
|
|
|
És fórróbb. èn csak megérzésre fözök, soha nem kóstolok, s mégis minden sikerül.
|
|
|
kóstolni olcsóbb
_________________
|
|
|
koszi hiuz neked is!!! hogy ti miket tudtok!
de azt hiszem rajottem! akkor ez a borsofozeses dolog ilyen nagyon rovid? mert en olyan husz percig lokettem ala a "tuzet"!
|
|
|
Erika, van egy másik megoldás is: vedd a szenge fagyasztott borsót, s fözz össze mindent, de mcsak amikor készen van, akkor tedd bele a még fagyos szemeket. Összekevered és kikapcsolod alatta a kályhát, azonban nem veszed le, s a fedöt is visszateszed. A borsó magában kienged és átpárolódik. Ez azonban csak villanyégön müködik, ahol a maradék meleg az ételeket tovább pároltatja.
|
|
|
egyébként ajánlom a következő igen könnyű vacsorának valót:
pulykamell csíkokra szabdalva,
fűszerekkel (ízlés szerint) megsütve-párolva
a szósz: a serpenyőben, amiben a pulyka készült burgonyapehely vízzel majd apró darabokra vágott narancs elég sok .(szegfűszeg, szerecsendió, pici bors,só)
Mennyei!
_________________
|
|
|
2006-01-27 13:23, espa:
-
hanyszor mondta jo anyam, amikor otthon laktam vele, hogy figyeljek! dehat akkoriban (17 evesen) annyi dolgom volt!!!
koszonom a tippeket!!! mas eteleket meg tudok am fozni, csak a fagyasztott borso fog ki igy rajtam! irok is majd egy par receptet a szakacskonyvbe...
|
|
|
2006-01-27 13:06, fodorerika:
jaj de édi vagy Erika
Csináld a következőt:
lábasba pici olaj, hagyma szecskázva.
pár perc dinsztelés után bele a borsót, felöntöd vízzel. só, bors, petrezselyemzöld, fokhagyma (ezek szabadonválasztva)
Hadd főjjön pár percig.
és most jön a java: egy csavarostetejű üvegbe liszt, tej (tejföl-tejszin) (ezek is szabadonválasztva) összerázod alaposan és bele a lábasba.
Megint pár perc, kiveszel pár borsószemet, kóstolás. Vagy továbbfőzés, vagy kész.
_________________
|
|
|
koszonom! meg vmi: amikor borosfozeleket csinalok mondjuk, akkor mar kezdjem osszelisztezni, meg tejezni amíkor meg kicsit nyers? merthogy utana fozni kell meg es olyankor lesz, vagy marad kemeny... vagy vegyek konzervborsot? 
|
|
|
2006-01-27 12:28, fodorerika:
-
Ha már túlfőzted, akkor szétmegy a borsó. Ha kemény, akkor még főzni kell.
Akkor az igazi, amikor még egészben van a szem, de belül már puha. Ezt izlelésre megállapithatod.
|
|
|
2006-01-27 12:28, fodorerika:
-
Többnyire túlfőzted. Kapcsold ki alatta akkor, amikor azt hiszed, hogy még nem elég. Különben meg is lehet kóstolni.
|
|