|
A szigorú diétának nem vagyok hive annak ellenére, hogy diabéteszem van. Szedem a tablettákat eszek normálisan és semmi baj a cukrommal. Megjegyzem a nagyanyám felnevelt 7 gyereket mindent megevett nem válogatott és sosem volt beteg mégis 88 évet élt meg annó. Emberi alkat is számit a fogyás és a hizás vonatkozásában. Van aki annyit eszik mint egy szakadt ló és sovány, van aki egy falat kenyértől is hizik mint egy mangalica. Elismerem nem szabad túlzásba vinni az étkezést de akkor sem vagyok hive a nagy koplalásoknak! Pedig a hetedik X felé haladok. Mindenki azt egye ami jólesik neki de mértékletesen. Akkor nem fog "gurulni" és a csontjai sem "zörögnek". Már elnézést kérek mindenkitől ezért a kis kitérőért de muszáj volt kiadni magamból! Soryyyyy!!
|
|
|
további püffedést...
Kelkáposztafôzelék, amúgy magyarosan, sok köménymaggal, burgonyával, de viszonylag kevés rántással. (a krumpli besûríti).
A tetejére bûnösen sok hagymával készült pörkölt, kevésbé jó gyomrúnak (nekem) sovány virsli grillezve.
Remélem fogok tudni aludni
|
|
|
2005-12-14 16:32, espa:
Sivesen tenném ezt én is, de a drága, ha lehetne csak panázst enne minden nélkül
Azt viszont megkell hagyni, hogy semmi panasza nincs. Soha nincs püffedve, se epebántalma, minden nagyon jól müködik nála csak a "Vernuft" (józan gondolkodás) nem
Amit szeret, az jó!!!
|
|
|
2005-12-14 11:41, Pompéry Berlin:
-
A magam részéröl semmilyen zsírban sültet nem készitek, így rántott akármi nem szerepel az étlapon.
------------
Csatlakozom.
Az utolso prezlit par eve dobtam ki miutan kis madarak szalldogaltak ki belole.
_________________
|
|
|
2005-12-14 13:47, bovi:
-
Az illatát kiviszi a páraelszivó!!!
-
Sajnos nem eléggé
|
|
|
Sikerült délben jólaknunk, még a párom is megette az uj kosztot
brokoli rüviden sósvizben megpárolva kis rózsákra szedve, utána egy tüzálló edénybe amit kivajazunk bele, rá kockára vágott piritós, föttsonkacsikok, pohár tejszinben belekavart reszelt ementáli, füszerek. Kész.
Ma készül a beigli, már pihen a tészta, a töltelék hül....
Remélem nem reped ki 
|
|
|
2005-12-14 11:05, Zuloaga:
Valószinü Zulóka, az áttört föttburgonyábol készült, csak már nem emlékszel rá
Felén is volt, mi Ticsli-Tacsliank neveztük, mert a két tenyér között lett széttapsikolva, mielött a zsirba tettük.
Váradynak
amit holnap sütsz, azt itt Kartoffelpuffernek nevezik és kötelezö hozzá az almamusz
Én szeretem nagyon, de amint Pompery irta nem kalóriaszegény, annak ellenére, hogy konyhakreppre szedem, ami felitatja az olajat!
Az illatát kiviszi a páraelszivó!!!
|
|
|
2005-12-14 13:02, Valeria:
-
Elnezest Bobe, tisztara az amerikai pancakere hasonlit. Mitol olyan sarga? Nalatok biztosan sargabb a tojas mint itt, mert az itteni nagyon sapadt.
-
Egy kicsit megdolgozzak a kepet is de a tojas sargaja az tenyleg sarga 
|
|
|
2005-12-14 11:05, Zuloaga:
-
... én egy más tudat vagyok
-
Ha nem tegezödnénk, megkérdezném: ön tudat?
Egyébként is jó volna tudni, hogy magam alatt, vagy tudat alatt vagyok. Jó lenne ezt kifözni.
|
|
|
Elnezest Bobe, tisztara az amerikai pancakere hasonlit. Mitol olyan sarga? Nalatok biztosan sargabb a tojas mint itt, mert az itteni nagyon sapadt.
|
|
|
2005-12-14 12:55, Valeria:
-
A lepcsankat mar egyszer megbeszeltuk, az a burgonya (nem a burgonyas) langos. Amit viszont Bobe mutat, az szerintem amit itt amerikaban "pancake"-nek hivnak, nincs benne burgonya csak liszt, tojas, pici cukor es sutopor es forro platnin sutik, nem zsirban.
-
Amit en mutatok abban van burgonya ,
itt a recept:
1 dl liszt
1/2 kiskanal so
2 1/2 tej
1 tojas
4 nagy burgonya
vaj a suteshez
összekeverjuk a lisztet, tejet, sot tojast es belereszeljuk a megpucolt burgonyakat (a finom reszelön ) majd kisebb formaju palacsintakat sutunk .
Jo etvagyat
_________________
bobe a 87 eves sarkany
|
|
|
A lepcsankat mar egyszer megbeszeltuk, az a burgonya (nem a burgonyas) langos. Amit viszont Bobe mutat, az szerintem amit itt amerikaban "pancake"-nek hivnak, nincs benne burgonya csak liszt, tojas, pici cukor es sutopor es forro platnin sutik, nem zsirban.
|
|
|
2005-12-14 10:50, Zuloaga:
-
Felenk ugyanezt "raggmunk"-nak nevezik es ugy sutik mint a higpalacsintat es aztan vörösafonyalekvarral szervirozzak:
_________________
bobe a 87 eves sarkany
|
|
|
2005-12-14 11:00, Várady:
-
Kalóriaszegény az én fogalmaim szerint a sovány hal párolva. De ami panírozott és értelemszerüen zsírban/olajban rántott, az kb. annyira diétás, mint a hasábburgonya.
Különben nálunk ma "sovány" hal lesz fehérborban párolva. Ezt azért is szeretem, mert csak betolom a sütöbe és 10 perc alatt kész, semmi macera, semmi zsírszag.
A magam részéröl semmilyen zsírban sültet nem készitek, így rántott akármi nem szerepel az étlapon. Elsösorban az utána következö 3 napos szellöztetés miatt, de nem is szeretjük. Utóbbi végett a különben elég jól felszerelt konyha nélkülözi a fritözt.
|
|
|
2005-12-14 10:54, Pompéry Berlin:
A krumplis pogácsát sütöben sütik, a fentieket zsírban serpenyöben.
-
Amit Anyukám csinált, az is így nézett ki és ő is zsírban vagy olajban sütötte, semmi esetre sem sütőben. Valszeg akkor mi neveztük el otthon krumplis pogácsának, de a köztudat nem így ismeri... én egy más tudat vagyok 
|
|
|
A mai a kalóriaszegény a halas étel. A holnapi a gulyásleveses az már "normális"étel. Egyik kiegyenliti a másikat átlagban!
A lapcsánkát még németben is ismerik "kartoffelklitsche" ha jól irtam. Egyébként a név mindenhol lehet más a tartalom a lényeg na és az étvágy!
|
|
|
2005-12-14 08:46, Várady:
-
Te ezt nevezed kalóriaszegénynek?
A lapcsánka a legkevésbé sem az, akár így, akár tócsninak hívjuk. A krumplis pogácsát sütöben sütik, a fentieket zsírban serpenyöben.
|
|
|
2005-12-14 10:48, Mary:
Viszont cukrot rá? Ezt még nem hallottam.
-
Sőt! Úgy tudom, lekvárt is. Persze nem a fokhagymás, petrezselymes változatba
Egyébként magyarul ez nem a krumplis pogácsa?
|
|
|
2005-12-14 08:46, Várady:
Megjegyzés a "lapcsánkához": ezt én plecsninek szoktam nevezni, de tócsni néven is hallottam már róla. Liszt helyett lehet néhány tojást is tenni bele, az is jól összefogja (de akár mindkettöt is). Lehet apróra vágott petrezselyemmel és egyéb füszernövényekkel bolondítani.
Viszont cukrot rá? Ezt még nem hallottam. 
|
|
|
Ma kivételesen kalóriaszegény vacsi lesz. Panirozott halszelet kisütve és párolt rizs hozzá,majd egy frissen főzött almakompót.
Holnapra betervezve: gulyásleves és utána lapcsánka.
Ha valaki nem ismeri a lapcsánka: nyers burgonyát lereszelve liszttel sóval kevés borssal esetleg tört fokhagymával összekeverve. Majd olajban kisütni tenyérnyi nagyságúra és egy cm vastagon. Frissen finom. Lehet cukorral megszórva is enni akkor a borsót és a fokhagymát el kell hagyni.
Jó étvégyat hozzá!
|
|
|
Nagyon érdekelne, férfiszakácstársunk miket föz nap-mint nap.
Kedves Várady ez hozzád tett kérdés
Nekem ma pl egy világért nincs ötletem
de kedvem se vásárolni menni.
Annyit tudok, hogy brokoli van a hütöben, ebböl lesz valami, aminek férj nem fog örülni 
|
|
|
Ma friss káposzta van az étlapon: Káposztás kocka. Az elötte levesen, még töröm a fejem, hogy mi legyen.
Szerencsére ezt férj is szereti, igy nincs lelkiismeretfurdalásom 
|
|
|
2005-12-05 18:27, Híúz:
-
Az egészben savanyított káposztafejet hiányoltam.
-
Kedves Zsóka,
savanyitott káposztafejet én is sokat kerestem. Amig Augsburgban éltem ott a piacon vettem egy horvátországi magyar hölgytöl. Most meg én is keresem és csak a megvágott sarvaltkáposztát találom meg azt is legtöbször ecettel savanyitják, nem sóval. Viszont hallottam hogy az orosz és a török üzletekben lehet savanyitott káposztát venni, vakuumban van csomagolva. Nézz te is körül a török üzletekben, abbol van elég.
|
|
|
2005-12-03 18:21, espa:
-
Nagyon köszönöm a segítséget. Biztosan összejön az ötös érte.
Üdvözlettel: Árpi
|
|
|
Szombaton csináltam én is székelykáposztát, méghozzá német savanyú-káposztából. Tehát ott biztosan népszerű nagyon.
|
|
|
Kedves Bovi, ezt értettem sarvalt káposzta alatt. Az egészben savanyított káposztafejet hiányoltam.
|
|
|
2005-12-05 12:52, Híúz:
-
Kedves Zsóka!
Mit értesz savanyitott káposzta alatt, ami itt Németben nincs?
A németek nemzeti eledele a savanyúkáposzta! Azt eszik Klopsszal, sózott hússal, füstölthússal stb... szinte mindenhez.
Nem is nagyon fözik, csak jól felmelegitik
Nálunk tegnap köznapi eledel volt, mert a vendég azt szereti: Körömpörkölt, olyan, ami a csontrol leválik és az ember a nyelvével szét tudja nyomni Krumpli a tetején, fejessalátával. Nem pont az én kedvencem, de ritkán, megeszem.
Ma túrógombóc Schichtkäse-böl, elötte gombaleves.
Ma nagyon jól sikerült a gombóc, a túró friss volt, nem savanyú. Ez is ritka eset, pedig mindig ügyelek a dátumra, hogy friss legyen.
_________________
üdv:bovi
|
|
|
Friss káposztából, itt Németországban nemigen lehet savanyított káposztát vásárolni, hacsak nem sarvaltat. Nem sokat dolgoztam vele, egyszerüen megföztem a kuktában egy darab füstölt húst, utána kivettem (nagyfiam nem szereti a húst a levesekben), három krumplit apró kockákra vágtam, beleföztem, majd egy apró hasábokra vágott sárgarépát, s végül a káposztát. Mikor minden megfött, kikavartam egy pohár jogurtot egy tojással és apróra vágott friss kaporral, s belekavartam. Ennyi. Ja igen, a habarékba egy kis lisztet is tettem, hogy ne csapódjon ki.
|
|
|
Nagyon finomat fözöl Hiuz és nagyon jó fogyokurára a káposztaleves.
Savanyitott vagy édes káposztából készited?
_________________
Em
|
|
|
Káposztaleves, a fiam kívánsága
|
|