|
Tenyleg Bovika, reg nem föztünk!
Volt a piacon nagyon szep szilva, hat sütöttem szilvas pitet, de a szilva darabokat lisztezes nelkül raktam a teszta tetejere, igy aztan minden lement az aljara...Azert megettük, a reggeli kavehoz.
Ma elsantikalok a halashoz (a terdem meg mindig banja a berlini fogocskazast), veszek Doradet, foliba, zöldseggel es sok friss füszernövennyel, fokhagymaval sütöm meg. Köritesnek rizs lesz, meg egy jo nagy tal zöld salata.
|
|
|
Rég nem főztünk it
Ma nálunk, rizseshús volt uborkasalátával.
Egyszerű magyaros eledel, de finom.
|
|
|
2011-08-01 10:54, ravic:
-
A tökételröl jut eszembe valami, bejövök a kávézóba és ott mondom el.
|
|
|
Jól sikerült a gomba étel, egy adag ment a mélyhütöbe is. A magyar császárhús is jó volt csak nagyon zsíros, hát kivettem a serpenyöböl és kiöntöttem a felesleges zsírt. Csak ezután pároltam a gombát a tejszínben. Általában hagyma nélkül csináljuk a rókagombát, igy jobban megmarad a finom zamatos íze a gombának.
|
|
|
Egy idöben mi is gombaztunk a közeli erdökben,de erröl az evek soran aztan leszoktunk...
Tegnap ebed vendegeink voltak, csinaltam elöetelnek töltött tököt (hus nelkül), jo kaprossan es teljfölössen.Aztan egy vörösboros marhapörkölt volt kovaszos uborkaval(kicsit telies etel), aztan sütöttem tejszines gyümölcstortat. Mindenki elegedett volt....
|
|
|
Lányunk jött és egy kis vödörben fekete áfonyát hozott, egy másik vödörben finom erdei vadmálna volt, abböl is kaptunk. A harmadik vödör meg tele volt róka gombával.
A róka gombából nagyon finom ételt lehet csinálni, nem kell leforrázni, fözni, szárítani, hanem rögtön be a serpenyöbe...
Egy marketben magyar császárhúst találtam, kipróbálom, ehetö-e. Még emlékszem magyar szilvás kudarcomra.
Pirítom a császárhús szeleteket, majd édes tejszínben tejjel higítva dinsztelem a gombát, csak fehér borssal füszerezem, a só elég a császárhúsból. Héjáben fött új krumplival tárolom.
|
|
|
Kedvem lett egy tejfeles zöldbab levesre. Kimentem a piacra és kerestem vajbabot, sajnos nincs. A marketböl vásároltam aztán fagyasztott belga zöldbabot, szépen pucolva és darabolva. de hogy tovább?
Tegnapról maradt egy töltött pulykaszelet (német, dioxinos vagy nem, nem érdekel) és a konyhai szekrényböl találtam durva tarhonyát, száraztészta van a csomagra írva.
Ezekböl az anyagokból és egy leveskocka felével egy csipet cukorral készítettem egy levest. (Eintopf, annak aki érti, a többieknek gyorsleves )
Mivel itt még most is nagyon meleg van, ma is +28 fok, ez egy jó telmesítmény. A jövö hétre jósolják, hogy ott lesz meleg, itt lesz hüvös. Remélem 
|
|
|
2011-05-24 15:02, ravic:
-
Ravicka, probaltad mar grillezve a spargat? Nagyon finom ugy is. Bekened oliva olajjal, soval, orolt borssal es egy par percig grillezed! Mindenhez jo es onmagaban is.
|
|
|
A heten joforman csak sparga es eper evest engedelyezek magamnak (a hitves sem banja), mert az a "fixa ideam", hogy hetföig igy leadok valamit, es nem folyok le a mütöasztalrol.... Na igen, ez a franya hiusag...
Egyebkent szeretjük a spargat, minden varioacioban, ma zöld spargat eszünk fött krumplival, sok friss petrezselyemmel, es azert mellecsempesztem ket kis szelet füstölt lazacot is...
|
|
|
Jól sikerült a korábban említett paprikáscsirke a lányom kívánságára.
Megtanítottam vejemet a tarhonya fözésére, galuska jobb lett volna, de az nekem túl nagy munka. Ha elkészül nyári konyhájuk, jön a paprikáscsirke és a panírozott bécsi szelet ételek tanítása.
Másnap késö délután valaki csöngetett nálunk. Hát vejem volt az és hozott egy még forró, frissen füstölt lazacot. Ö kitünöen érti a halakat kezelni és azokat elkészíteni.
Én meg lusta szakácsként ma rizseshúst csináltam, de megint furcsán, egyesek szerint, a sütöben. Jó fél óra elökészítés utan agyagedényben be a sütöbe és én meg mehetek a sezlonra olvasni míg az étel elkészül.
A terítést és a salátát, esetleges utóételt, a párom csinálja. Manapság ritkán veszekedünk, ki mit csinál és miért.
|
|
|
Köszönöm a válaszokat!
Mindegyiket ki fogom próbálni.
Igaz, nem olajban kisütött fánkot keresek, hanem olyan tésztát, mint otthon a bukta, briós. NRW-ban vagyok.
Tegnap örömmel láttam az egyik újságban a Zopfot. Nagy reményeket fűzök hozzá, ha ezt sütik a pékségek is.
A húsvéti böjt után jó lakomákat kívánok mindenkinek!
|
|
|
Kedves VidraKatalin! En is leginkabb a szilvas lepenyt (Pflaumenkuchen) ajalhatom, bar sok helyett kelt teszta helyett(Hefeteig), omlos tesztabol (Mürbeteig) csinaljak, szilvaeres idejen minden kenyer-es sütemeny boltban kaphato. Nalunk is "Berliner"-nek mondjak a fankot (Hessen), Farsang tajan van igazi "dömping" belöle. A mi sarki pekünk naha kitünö lekvaros buktat süt, de ajanlom figyelmedbe meg a különbözö kalacsokat mazsolas, szaritott gyümölcsös, vagy a "Zopf", "Kranz" ugyancsak kelt tesztabol. Most Husvet tajan minden Kenyer-Sütemeny üzletben kinaljak, frissen nagyon finom! Na, jo etvagyat hozza!
|
|
|
2011-04-05 19:43, VidraKatalin:
-
Ahhoz, hogy helyes tippet tudjunk adni, tudni kellene, hogy hol élsz N.o-ban. Az alábbiak Berlinre és környékére vonatkoznak.
Fánk:
Pfannkuchen Berlinben. Ugyanakkor a Pfannkuchen más összefüggésben a palacsinta német neve.
Más vidékeken hívják még Berliner-nek, Berliner Boulette-nek a fánkot. De tudtommal mindenütt töltik.
|
|
|
2011-04-05 19:43, VidraKatalin:
-
Milyen kenyeret/sütit kell keresnem itt Németországban, ha jó élesztős tésztát szeretnék enni?
-
Én imádom az itteni kelttésztás süteményeket, amelyek ugyan egyáltalán nem hasonlítanak a magyarokra, de nagyon jók, úgymint:
- Butterkuchen
- Bienenstich
- Pflaumenkuchen
ezek egytöl egyik a magyar fogalmak szerint lepények.
Abszolút favoritom továbbá a mindenféle fánk, ami mindig ugyanaz a fánk, csak más-más töltelékkel. A magyar hagyományokkal ellentétben nem ráöntik a folyékonnyá higított baracklekvárt, hanem beletöltik egy nagy injekcióstüvel a szilvalekvárt. sSerintem a szilvalekváros az igazi, a többi (epe, vegyes gyümölcsíz, mindenféle alkoholos, stb.) csak gyenge utánzat. Az "igazi" Pfannkuchen tehat a szilvalekváros, amit a porcukros külsöröl lehet felismerni. A cukorglazúros errefelé epres vagy más, a porcukor jelenti a szilvatölteléket.
|
|
|
Ismeri és főleg szereti valaki a Ferdinándit? Más néven rózsatorta, olyasmi, mint az arnygaluska, kelttészta, csak tekercsekben.
Pár hónapnyi német konyha után már muszáj volt sütnöm. Pedig sok-sok óra a kelesztéssel együtt és eszközöm is alig volt hozzé.
Vajas-mazsolás túróval kentem meg. Mesés illatok voltak!
Szeretnék mindjárt segítséget kérni a tapasztaltaktól. Milyen kenyeret/sütit kell keresnem itt Németországban, ha jó élesztős tésztát szeretnék enni?
Eddig nyomát sem leltem.
|
|
|
2011-03-26 21:10, boszildi:
Másoljam a receptesbe, vagy titkosan kéred?
_________________ poe
|
|
|
Valamikor nem sokára egy csirkepaprikást kell csinálnom. Így kivánja lányom, gyerek korában húsvét közelében ez volt az ünnepi étel és ezt még mindig kívánja.
Nincs más megoldás, mint megtervezni és elkészíteni a csirkepaprikást tarhonyával. Nem lustaságból kéri, hanem csak ragaszkodik a gyerekkori hagyományokhoz.
Én meg örülök, hogy 40 év után is megvan egy ilyen bizalmas kapcsolat gyerekemmel.
De aztán a nagy ünnepeken olyan finom ebédekre hív, hogy ***** csillagot kell adni azért. A húsvéti ünnepi ebéd idén eredeti lappföldi rénszarvas pecsenye lesz krumplipürével és dinsztelt piroskáposztával.
|
|
|
2011-03-26 18:52, poe:
de a receptet megtartom!)
Pedig el akartam kérni.
|
|
|
Nálunk ma paradicsomleves volt és szilvalekváros kukoricamálé. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy nem is tudott kihülni (igaz, nem nagy adag és a szomszédasszonynak is vittem egy darabot, de a receptet megtartom!)
_________________ poe
|
|
|
2011-03-24 09:57, ravic:
-
Gratulation!
Végre valaki, aki finom steaket tud sütni, 2 és fél perc minden oldalról a forró serpenyöben. 
|
|
|
Valika: Na ki tudja milyen ösallatot vettünk?!Nekem egyidöre elment a kedvem a kacsa evestöl.
|
|
|
Bovika: A steak prima lett! Serpenyöben sütöttem, dobtam melle ujhagymat meg egesz gerezd fokhagymakat, es egy szal rozmaringot. Öt perc alatt kesz lett, belül rozsaszin, es nem volt cipötalp!
|
|
|
2011-03-08 11:06, ravic:
Igy jartam en egy friss libaval amit egyszer Karacsonyra vasaroltam Clevelandban a piacon. Meg labon jartak, kivalasztottam egyet, mondtak, hogy jojjek vissza egy ora mulva keszen lesz, megpucolva, stb.
Eljott a Karacsony, ebedre voltunk hivatalosak, en vittem a libat. Amikor kicsomagoltam latom, hogy nincs rajta egy gramm zsir sem es gerincferdulese van. Befuszereztem es kezdtem sutni. Negy ora mulva meg olyan volt mint a ko. Sogorom azt javasolta, tegyem a mikroba. Onnan kiveve meg olyan lett mint egy gumilabda. Ment a szemetbe akar Ravicka kacsaja. Meg jo, hogy a vendegsegben volt mas etel is nem csak az en libamra vartak.
-
|
|
|
2011-03-23 13:54, ravic:
Nekem, erre a célra nagy segítség a kukta Ha nem akar olyan lenni, ahogy szerteném, akkor pirítok hagymát a kuktába és abba suhintom az ujdonságot
Persze akkor, már nem sült, csak párol lesz belőle.
_________________ üdv:bovi
|
|
|
Ma vettem ket szelet argentiniai marhasteeket, na kivancsi vagyok milyen cipötalpat gyartok ezuttal. A biztonsag kedveert csinalok többfele köretet is....
|
|
|
2011-03-13 17:31, poe:
Vagyis feláldozza a lelki üdvét a gazdaságosság oltárán
Egy ilyen áldozati báránykám van nekem is
Hoztam vagy 3 kg rizseshurkát Hévízröl, de lefagysztottam, hogy majd beosztva elfogy.
Minden este ezt kérdi, hogy nem árt a hurkának, ha sokáig a fagyasztóban van
_________________
üdv:bovi
|
|
|
Nálunk szerda óta böjt van
Ilyeneket főzök
- paradicsomleves, almaleves, rántott leves, zöldségleves
- sült hal rizzsel, zöldséges rakott krumpli, sajtos tészta, halfasírt spenóttal.
A kedves még nem ment étterembe, de reggelire-vacsorára kárpótolja magát a hűtőből némi sonkával, kolbásszal, "valakinek ezt is el kell fogyasztani" jelszóval. Vagyis feláldozza a lelki üdvét a gazdaságosság oltárán
_________________
poe
|
|
|
Tegnap engedem a lustasagnak, es vettem egy melyhütött kacsat, ami mar teljessen elö volt a keszitve, söt meg elö is volt sütve...(Ilyet egyebken tiz evben egyszer csinalok...).A sütesi idö 45 perc volt.A keszre süt allatkat ezutan fel akartam vagni, de nem sikerült. Akkor hivtam ferjem uram, es ketten huztuk, nyuztuk mint a gumit, nagy nehezen sikerült szettepni. Hat ilyen kacsat meg nem lattam, böre volt jo vastag, de valahogy zsir nelküli, csak valami furcsa le csöpögött belöle. Megkostoltuk ugyan a hust, de aztan az egesz kacsa, (bar nem biztos, hogy az volt!) a szemetesvödörbe landolt. Na, ennyit a feligkesz etelekröl, egy par evig biztos, hogy nem vasarolok ilyet. Ezekutan aztan elökaptam a serpenyöt, belevagtam az összes friss zöldseget, es olivaolajon megparoltam, jo sok friss füszernövennyel meg fokhagymaval. Radobtam az olasz "Penne"-re, jött ra meg egy kis reszelt kecskesajt, es kitünöen megebedeltünk. A karnevalra es a sikertelen kacsa-ügyre valo tekin tettel elpusztitottunk egy üveg roset (olasz) is...
|
|
|
2011-03-05 20:35, egyedls:
Nem maradt egy falat sem...
Nálad is vendégek voltak
Mi kettesben pucoltunk el egy nagyon finom, kukuricán nevelt(made in Ausztria) csirkéböl készült paprikást, nokedilivel.
Sütöttem egy almáskalácsot, más nem volt.
Egyelöre úgy vagyok, mint aki ujra korcsolyázni tanul. Kiestem a gyakorlatbol, ami a fözést illeti 
|
|
|
Kedves Bovikam en is rogyadozo allapotban vagyok! Elmentek csütörtök delben a vendegek (ket felnött egy gyerek),ket csokoladetortat sütöttem es egy tepsi dios-lekvaros racsos linzert. Hat minden elfogyott! Egyfolytaban föztem es mosogattam, a vendeghölgyem meg jokat aludt az ebedlö pamlagan....Pentek delutan megint vedegek voltak, szerencsere nem voltak igazan ehesek, megelegedtek egy kicsinyseggel! Ma aztan "csak" nekünk fözök! Halfile lesz minden fele zöldseggel, meg edes-krumplival (en nagyon kedvelem). Süti most nincs, majd holnap krealok valamit. Szep hetveget minden fözöcskezö forumozonak!
|
|