|
Kedves Zsuzsanna
Nagyon örülök hogy a kis Eszke szereti. Vannak még ilyen hasonló receptjeim.
Majd elökeresem.
Kellemes Vasárnap délutánt.
|
Kedves Em, eszke nagyon szerette a gyümölcskenyeret,
s megkért, még süssek neki ilyet.
Kösz.
|
|
|
2005-11-30 11:32, JUÁR:
Szoval a norvegok nagyon tartjak a karacsonyi hagyomanyokat, ami azt jelenti, hogy az orszag nagyjabol 3 reszre oszlik karacsonyi menu ugyben. Mindenki azt eszi, ami a szuletesi helye szerinti szokas.
Ettol nem szivesen ternek el, a hazasparok ugy oldjak meg, hogy egyik evben egyik, a masik evben a masik menujet eszik. Aki ebbe nem egyezik bele, komoly csaladi perpatvarra szamithat. Persze tobbnyire nem megy verre a dolog, de bizony mindenki erosen ragaszkodik a sajat hagyomanyahoz.
1. Ribbe og pølse med surkål og poteter,
tyttebær
Oldalas kolbasszal parolt kaposztaval es
krumplival. A tyttebær egy skandinav
erdei bogyosgyumolcs
2. Pineskjøtt(baranyborda, a szuzerme is
benne van)
3. Torsk. (tokehal)
Leirom az elso menut, mi azt esszuk.
Oldalas kolbasszal, paroltkaposztaval
Az oldalast nagy darabban lehet venni, ami nagyon fontos, hogy a bor rajta legyen.
Otthon ezt kisebb darabokra vagjak es a suto racson finom ropogosra sutik, egy tepsiben felfogva a kisult zsirt.
A kolbasz az kisse elter az otthonitol, Inkabb a virslihez hasonlit, viszont vastagsagra olyan mint a kolbasz, es itt is van ketfele. Egy virsliszinu es egy majashurka szinu. De a konzisztenciaja a virslihez hasonlit.
A parolt kaposzta az nagyjabol olyan mint az otthoni, de a komenymag nagyon fontos.
A krumpli fozve van, leginkabb mandulakrumpli, ez sztem nincs otthon.
Hozza sort isznak es akkevit-et isznak (Ez egyfajta palinka (ha rakeresel megtalalod hogyan keszul (inkabb akvavit-kent keresd)
Kenyer gyanant levse-t esznek (keress ra)
A desszert lehet:
egy bizonyos multekrem, a multe egy (sztem csak Skandinaviaban talalhato erdei bogyos gyumolcs),
vagy Trollkrem (a troll-ra is rakereshetsz)
vagy risengryn
Ez majdnem tejberizs, tobbnyire eperszosszal leontve (lenyeg, hogy piros legyen
Aztan johet a kave es a konyak (mar aki keri)
Es az ajandekozas!!!
Fontos meg, hogy a karacsonyfat mar 23-an este feldiszitik. (Lillejulaften)
Mentsegukre legyen mondva, hogy ennyire nehezeket leginkabb csak Karacsonykor esznek.
es ha mar hozzafogtak a nehez kajahoz, elso napjan folytatjak. Az esti maradek sultet eszik mostmar hidegen tobbyire bore nelkul (mar nem ropog) levse-vel es mustarral.
Meg persze minden foldi jot is lehet hozza.
A sok sutemenybe inkabb nem fogok bele.
Remelem segitettem.
Kedves Zsuzsanna!
Én is készitettem többet belöle és már a fagyasztoba vannak . Az unokáim nagyon szeretik.
Jo étvágyat nektek hozzá
Viszont ma kocsonyát fözök.
_________________ Em
|
|
|
Kedves Em, elkészítettem az általad ajánlott banános gzümölcskenyeret. Nagyon fínom. Viszont Eszke csak holnap kóstolja meg...
|
|
|
2005-12-01 10:25, poe:
köszi
- Értem. - mondta a vizesuborka és a ház asszonya azonnal lekötötte, kamrába tette és nem tárolta tovább januárig, hanem megette ...
|
|
|
A vizesuborka a kovászos téliesített változata. Nem ecetes, mert magától savanyodik..
Receptje itt
_________________ poe
|
|
|
Sajnos mégis csak ide kénének a válaszok, mert a levelező rendszerem összeomlott.
Bocs, de újabb segítség kéne. A görög karácsonyról, szokásokról és karácsonyi étkekről is szükségem lenne pár adatra.
|
|
|
2005-12-01 10:11, poe:
vizesuborka
- mitől vizes? hát a víztől te éngyagya ... de miért nem ecetes vagy tejfölös vagy kovászos vagy mittudomén? szóval azon kívül, hogy a vizes uborka vizes, mégis milyen? (beáztattam egyet, ha ez a megoldás)
|
|
|
2005-12-01 09:56, bovi:
Ès Ti mit föztök???
Rizseshús lesz, mellé vizesuborka
_________________ poe
|
|
|
Ennyi norvég eledel!
Mivel ma is megfogunk éhezni déltájt, igy nálunk sült disznóhússzelet lesz poréhagymás burgonya gratinevel.
Holnapra lazacot tervezek zuchinis-paradicsomos-hagymás fözelék ágyikóban
Ès Ti mit föztök???
|
|
|
2005-11-30 11:32, JUÁR:
-
Bocs, de újabb segítség kéne. A görög karácsonyról, szokásokról és karácsonyi étkekről is szükségem lenne pár adatra.
|
|
|
Köszönöm az eddigi segítséget a Norvég karácsonyi szokásokkal, étkekkel kapcsolatban!
Viszonzásképpen szívesen küldenék recepteket a gyűjteményemből (több ezer darab), de mivel az internettel én nem rendelkezem, így csak e-mailben tudok küldeni.
Írjátok meg, hogy miilyen recept kéne.
kepeslap@dpg.hu
Üdvözlettel: Árpi
|
|
|
2005-11-29 19:38, espa:
Tudnál-e esetled reperte is adni róluk?
|
|
|
2005-11-29 19:27, espa:
-
Annyit sikerült kideritenem, hogy hétvégére készen kell lenni, mert hétfőn kell leadni nekik.
Ellenben kérnélek, hogy mindenképpen az e-mail címemre írd meg, mert az internethez nem férek mindig hozzá. ( kepeslap@dpg.hu )
Segítségedet előre is köszi.
Üdvözlettel: Árpi
|
|
|
Szendvicset hoztam magammal, az éjszaka sült friss kenyérre "kasseler" (ez egyféle füstölt/párolt disznóhús-tekercs). A fiam kapott egy pizzára valót, szívesen eszi s elromlott kályhával otthon nem süthetem. Egy örményországi ismerösünknek van egy kis vendéglöje, oda megy a gyermek, ott szereti a pizzát is meg ismerik is...
|
|
|
Ma az édesszújuak vannak soron:
Rizskoh, vanilliaszósszal, elötte karalábéleves.
Ez aránylag idöigényes étel, de lehet többet késziteni és lefagyasztani.
Két személynek, csak igy érdemes.
A rizs már megfött, mig hül és tovább dolgozom vele, van idömm ideülni
Szép napot Nektek!
|
|
|
Koszonom Em, talan majd egyszer jovok, de akkor biztosan legyen bableves .
Valeria
|
|
|
2005-11-29 19:04, Valeria:
-
Kedves Valéria.
Viszont föl lehet melegiteni a bablevest csak gyere szeretettel várlak és nemcsak bablevest fogsz kapni
|
|
|
2005-11-29 06:51, JUÁR:
Cimszavakban:
1.Ribbe og polse (pölse), surkal (pároltkáp.)
2.pinekjött
3.torsk (hal)/Észak Norvégia/
4.Lutefisk (hal)(1.napján, vagy Karásony
előtt, vagy környékén,
5.Rakfisk /Karácsony előtt/
6.MINIMUM 7 fajta aprósütemény,de lehet
akár 20 féle is
7.Römmegröt (édesség)
8. Smultringer (sütemény)
9. Goro (sütemény) fattigmann (sütemény)
10. Lefse (kenyér gyanánt)
11. akkevit (pálinkaszerüség)
http://www......hu.
--------------
Hát ez sztem igy nem jó....
Ugy mellesleg meg sem nyilik. De ez nem gömbölyű igy ugye?
2005-11-29 06:51, JUÁR:
Kedves JUÁR!
Mi a határidő?
Ugyanis kicsit összecsaptak felettem a hullámok, de azért ha van időm, szivesen segitek. Profi vagyok norvég karácsonyi étkek terén. De időm az most kevés....
Mi a határidő???
2005-11-29 14:50, Em:
-
Kedves Em:
Koszonom, de sajnos messze lakunk. En Virginiaban Te meg Kanadaban. Eleg nagy a tavolsag, a bableves kihulne mire odaernek
Valeria
|
|
|
OMGI
A reggelin túl vagyok, Az mindig csak egy kávé.
A fözest késöbb kezdem de elöre kigondoltam.
Az idegesség igaz árt de néha jó fogyokura
Mindeannak ellenére nem idegesedem többet. Hadlegyek kövérke.
|
Valéria
Seretettel várlak.Nem tudom de ugy gondolom nem is olyan messze lakunk egymástol? lehet tévedek
Tudok diétás rakot palacsintát is csinálni.
|
2005-11-29 13:41, Em:
Em, orulok, hogy visszajottel.
-
" jó bablevest fözök csülökkel és utána rakot palacsinta."
A bablevesre jovok, a palacsinta elmaradhat, ugyanis FOGYOKURAZOM
Valeria
|
|
|
Em! Szép jó reggelt Neked!
Elôbb tessék kérem jól bereggelizni (mint a királyok), kávézni, s aztán eldönteni az ebédet!
Egyébként az a menû amit felsoroltál, nam-nam! De legalább a felét tett el holnapra!
Jövök segítek elfogyasztani, jó?
Ja, és mérgelôdni meg nem szabad, sôt 55 év fölött szigoruan tilos! (Mondom én, ha-ha)
|
|
|
Két napja nem föztem csak mérgeskedem.
Ma viszont már annyira korog a gyomrom hogy hogy kigondoltam hogy jó bablevest fözök csülökkel és utána rakot palacsinta.
Megjegyzem ezzel agyon ütöm a fogyokurát.
_________________ Em
|
|
|
2005-11-29 13:12, bovi:
-
hirtelen azt hittem, hogy a sült csirkecombomra haragudtál meg.
|
|
|
2005-11-29 10:56, hunor:
Ami engem illet, tölem kitörölheted!!!
Ilyen tolakodó alakokat nem kell ide engedni.
_________________ üdv:bovi
|
|