2019. október 14. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Mit főztünk ma? Mit főzzünk holnap?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 13:15   
2005-11-15 09:44, bovi:

Rigóka, nem hallottad még a kifejezést otthon? Kukoricamálé???

Nem, soha. A szot mar hallottam (nem otthon), de sosem tudtam mit takar

Mi sem föztük, de volt a háború után egy menekült segitségünk Erdélyböl, aki csak a puliszkárol álmodott bivalytejjel

Fejtetek neki bivalyt?


 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 12:38   
Az az édes málé. Egyszer megpróbáltam sütni, de semmi nem lett belöle.

 
 didergö  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 12:29   
2005-11-15 10:36, Híúz:

Zsoka,

a màlé az nem csak puliszka.
Azt is kukoricalisztbol sütötte nagymamam de abba meg jart savanyotej es tojas is.Olyansmi mint egy piskotasüti csak eppen a liszt helyet kukoricaliszt van benne.
Na most jol kioktattalak en is.

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 10:36   
A mamaliga a puliszka román neve.
Különben vidékenként málénak is nevezik.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 10:27   
Valószínüleg a mamaligával keverte össze, Bánátban, Vajdaság Tiszán túli részén ugyanis mamaliga a puliszka.

_________________
poe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 09:44   
2005-11-15 00:57, tucipatch:

-

Bacskaiasan "ganca"

-

Elnézést, ha tévednék, de szerintem a ganca burgonyábol készül és a puliszka kukoricábol.

Rigóka, nem hallottad még a kifejezést otthon?
Kukoricamálé???
Mi sem föztük, de volt a háború után egy menekült segitségünk Erdélyböl, aki csak a puliszkárol álmodott bivalytejjel
Bácskaban a buza dominált!!!

 
 tucipatch  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-15 00:57   
2005-11-14 15:18, rigojanos:

-

Bacskaiasan "ganca".

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 23:44   
2005-11-14 12:47, Ferencz Zsuzsanna:
-
Ubi, költői leírásodból kifelejtetted, hogy cérnával vágtátok a puliszkát...
-
Emlékszem anyu a megfözött puliszkát kinyujtotta a deszkára, eggyenletesen egy réteg júhturó, felcsavarta és cérnával szeletekre vágta. A bajuszunkat is megnyaltuk.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 19:27   
2005-11-14 15:07, perec:
-

Arra en is mert már megint odaegett
Volt is morgás itthon.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 19:01   
2005-11-14 19:00, didergö:

Jaaa, tudom akkor, hogy melyik az Koszi.

 
 didergö  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 19:00   
2005-11-14 15:18, rigojanos:

Kukoricadarat vagy erdelyiesen puliszkalisztet enyhen sos vizben addig fözöl amig jol összeall. De lehet higabbra is hagyni.
Olasz vendeglöben polentakent ismerik

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 15:18   
2005-11-14 12:41, ubuge:

Mi a puliszka?

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 15:07   
Köszönöm a tanácsot és az érdeklődést: a rizs basmati típusú, hosszú szemű volt (ilyen volt itthon), és bizony több léből meg is mostam. Majd máskor jobban odafigyelek a rizsára!
 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 14:21   
2005-11-14 12:52, perec:

Kedves Perec, ha adhatok egy tanácsot a rizst illetöen: Ne mosdd meg elötte, annál ragacsosabb lesz!!!
_________________
üdv:bovi

 
 didergö  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 13:40   
2005-11-14 13:11, poe:

meg ne szidjatok...de olyan jol olvasni hogy masnak is felresikerül valami neha...mert en ugy tudok magamon bosszankodni olyankor...persze mindeg akkor törtenik mikor nagyon jol akarom hogy sikerüljön...mert eppen vendeg van az asztalnal.
A Mary töltött palacsintajat biztos meg fogom probalni, eddig is csinaltam hortobagyi palacsinatat annak a töltete is finom, ismeritek?
Na hogy erre ne legyen valaki éhes.

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 13:29   
Ha a barátok meg voltak elégedve, s nem akadékoskodtak, akkor meg tökmindegy, hogy siekrült a lángos vagy sem. Legközelebb biztosan jobban sikerül. Ha nem, süssenek ök legközelebb...
 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 13:11   
2005-11-14 12:52, perec:

apropó elszúrás
Szombatra meghívtam lángosra pár környékbeli magyart. Az este jól sikerült, a lángos nem. Nem a receptben volt a hiba - bár szokás szerint újítottam is rajta - hanem a sietségben. Vastagra sikerültek és a közepük nyers maradt. "Leégtem, na" de az vesse rám az első követ, aki meghív engem finomabbra. Azért körbeettük mindegyiket és előtte egy korty házipálinka, utána a finom borok gondoskodtak a malőr feledéséről
_________________
poe

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 13:04   
2005-11-14 12:52, perec:
-
szerintem is a rizs volt a hibás. Milyet tettél bele? Ilyenkor a kerek szemü, tejberizsbe való, kásásra fövö a legjobb.

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 12:52   
2005-11-14 12:47, Ferencz Zsuzsanna:
-

Mi kivételesen nem cérnával vágtuk. Meg is lepődtem rendesen, amikor először láttam ilyesmit.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 12:52   
A szemmértékkel főzésről jut eszembe. Tegnap erre nagyon ráfáztam. Húsgombóc lett volna paradicsommártásban, de túl sok rizst sikerült beletenni a masszába (talán nem is az "összeállós" fajta volt a rizs), és nem voltam képes gombócokat formálni belőle. Végül a sötőben próbálkoztam egybesütni az anyagot, de úgy se lett valami tökéletes. Már régen szúrtam el valamit ilyen látványosan.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 12:47   
Ubi, költői leírásodból kifelejtetted, hogy cérnával vágtátok a puliszkát...

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 12:41   
2005-11-14 12:16, Híúz:
-

Juhujjuj, ez fájt!
Szilvaízes puliszka frissen fejt tejjel, mindjárt fellázadok. Faluhelyen rengeteget ettünk annakidején, nagynéném készítette, s nem volt az az ipari mennyiség, ami el ne fogyott volna.
A puliszka nem volt sem lágy, sem kemény, pedig a főzésidő valahogy úgy lett megállapítva, hogy a háziasszony ránézett a pöfékelő masszára, s azt mondta: megetetem a tyúkokat, addigra kész lesz. Úgy is történt, hiba ritkán csúszott a folyamatba. S akkor a szilvaíz, amit órákon át kellett kavargatni, s felügyelni, hogy oda ne égjen, ahhoz, hogy aztán olyan legyen, hogy nem csak a kés, de a nagy fakanál is megállt benne.
Ez a kettő kombinálódott össze a rétegesen lerakott ételben, amely általában sütőben melegedett össze, melléje meg dukált néhány csésze iziben fejt langyos, habos tehéntej (különlegesebb alkalmakkor bivalytej).
Ott volt még nagynéném szenzációs vegyesbefőttje, amely nem kifejezetten befőtt volt, hanem a tavasztól őszig termő mindenféle gyümölcs összeérlelése egy azóta sem utánozható ízharmóniába.
Van egy sanda gyanúm, hogy jövőre kulináris gyűjtőuta(ka)t fogok megejteni a rokonság körében, bár sok minden hibádzik már az évszázadok alatt kialakult technológiák feltámasztásához.

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-14 12:16   
Én petrezselymes vagyok. Lavesbe, salátába, fözelékbe, mindenbe friss peterzselyem kerül nálunk. S mivel jön a tél, s a füszernövényeim következetesen kidöglenek a konyhámból, lefagyasztottam a téli adagot, s abból veszek, amikor kell.

Ma el sem hiszetek, hogy mit eszem ebédre: a tegnap este föztem egy adag puliszkát, víz helyett tejben, s ami megmaradt - úgy a fele - felvágtam szeletekre és felcsomagoltam magamnak az iskolába. Nem is rossz. Cukrot nem tettem bele, csak egy csipet sót, de így is elég.

Ha jól emlékszem, anyám mesélte, hogy amikor nem volt kenyér, kenyérként ették a puliszkát, szeletelve, még lekvárral is néha.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-13 12:42   
Köszi a sok ismertetést a lestyánrol!
Most már igy ismerem: Magikraut.
Volt nekem is a kertben, de kicsit túl intenziv az ize. Szokni kell!
A németek mindenbe tesznek néhány cseppet a folyékony formájábol, amit egyszerüen Maginak neveznek.
A zeller izt jobban szeretem. Nálam annak a levele kerül minden levesbe

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-13 12:34   
Én például nem szeretem.
Ma nálunk gyermekkedvenc-ebéd van, panírozott csirkemell krumplipürével és salátával.

 
 Em  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-13 11:16   
Kedves Ibolya!

Igen sok helyen lestyánnak nevezik, de minálunk Nagyváradon nem lestyánnak mondták hanem Leostyánnak.
Ez egy nagyon kellemes illatu zellerhez hasonlo levelü növény.
A románok a csorba levesbe használják. Én szoktam majdnem minden zöldséglevesbe tenni, mert finom izt add. Természetesen nem kell elfeledni, hogy nem mindenki szereti.
Probáld ki, de nem sok kell belöle, csak egy kicsi.

Üdv
Em



_________________
Em

 
 Ibolya  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-13 08:57   
2005-11-12 18:40, bovi:
-
Hallo Ti Erdély lányai!
Most megint feladtátok a kérdést: lestyán (vagy?) az meg mi?

-
Bovi, lehet hogy ismered a növényt, minden növény üzletben tavaszal, nyáron megtalálhato.
A németek két nevet is adtak a növénynek, Magikraut vagy Liebstoeckel (Levisticum officinale Apiaceae).
Image hosted by Photobucket.com

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-13 04:27   
Kedves Bovi,
a lestyán hasonlít a zellerlapihoz külsőleg, az íze pedig nagyon különleges, erős és fínom. Németül, úgy tudom, Lieblstock a neve, vagy valami hasonló...
Talán Liebstöckl?

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-12 22:14   
Böbe nálad mikor lesz kész a szarvaspörkölt?
 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-11-12 22:10   
2005-11-12 18:40, bovi:
-
Hallo Ti Erdély lányai!
Most megint feladtátok a kérdést: lestyán (vagy?) az meg mi?

En lestyant a budapesti elelmiszeruzletekben szoktam venni a fuszerreszlegen, van nekik száritott es az is finom a levesbe.

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó