|
Ma este nagy sikert arattam a vacsorával, német vendégeim is degeszre ették magukat. A recept nem új, valahol már olvastam, de inkább improvizáltam. Vasárnap esti vacsorának is megteszi. Ezért megosztom veletek is. Íme:
Töltött palacsinta forrón
Vékony (híg) palacsintát sütünk a köv. hozzávalókból: liszt, tojás, csipetnyi só, ásványvíz, tej. A mixerrel szépen kidolgozzuk nyers tejszín állagúra. Én két tojást vettem és valamennyi lisztet. Valamennyi olajat is kevertem bele. A serpenyöt olajos ecsettel simogatom.
Töltelék: hagyma (mindegy, milyen színü).Vajon megpároljuk. Mehet bele póréhagyma (ha éppen egy fonnyadásnak indul és nem tudjuk, mi is legyen vele). Jöhet a sampinyon gomba és apróra vagdalt préselt sonka. Sózzuk, borsozzuk, parmezánt rá. Mehet egy kis ételízesítö is bele. Vagdalt petrezselyemlevél, snidling, minden színes, ami szem-szájnak ingere. Lisztet szórunk rá, keverintünk egyet és nyakonöntjük annyi tejszínnel, amennyit jónak látunk. Nem szabad túl híg legyen, mert kifolyik a palacsintából. Ha összefött, levesszük a tüzröl, hülni hagyjuk (nem sokáig, hiszen forrón meg szeretnénk enni).
Minden kész palacsintára kenünk a töltelékböl, megszórjuk reszelt sajttal (mindegy, milyen). Feltekerjük, a meleg sütöbe tesszük, nehogy megfázzanak.
Melegen tálaljuk.
(ha marad palacsinta üresen, eperízet kell tenni az asztalra és megvan a desszert is. )
Egy baj van: nekem nem jutott semmi, tehát ti készítsetek több lisztböl palacsintatésztát. Adagokat nem írok, mert szemre szoktam fözni, de azt hiszem, nem lehet elrontani.
|
|
|
2005-11-12 18:40, bovi:
Kedves Bovi, a lestyánt németül Maggi-Krautnak hívják, minden kertben szépen terem, ha van egy tö (nekem is volt a nyáron egy egész bokor). A leveleket sós vízben el lehet télire tenni. Tipikus ízesítöje a román csorbának (azt hiszem, az orosz borscsnak is). A bezöldségelt húsgombóclevest nagyon feldobja, föleg, ha kissé savanyítod is. 
|
|
|
Hallo Ti Erdély lányai!
Most megint feladtátok a kérdést: lestyán (vagy?) az meg mi?
Ma nagyon finomat föztem! Arab ételt: Cous-coust, bárányhúsbol.
A hozzávaló zöldségeket imádom!
Holnap is azt esszünk, mivel ebböl nem lehet kevéskét fözni.
|
|
|
2005-11-12 14:39, Ibolya:
A húsgomboclevest nálunk mindenki szereti jó tejfölösen, citrommal vagy pedig ecetben eltett lestyánnal savanyitva.
|
|
|
A férjem szenved, ö csak a krémlevesekhez van szokva, azt meg ö fözi én meg a hagyományos leveseket fözöm, igy osztottuk be.
|
|
|
Kedves Ibolya, jelen esetben ki szenved?Te, a férjed, a lestyán vagy a húsgombóc?
|
|
|
Annak ellenére hogy a férjem nem kedveli a leveseket mégis ma húsgomboclevest föztem, az útolsó friss lestyánbol ami az erkélyen termett. Citrommal savanyitottam. A szerelemért meg kell szenvedni 
|
|
|
Kedves Espa, nem bolondultál meg, hehehe.
A pszichológusok azt mondanák, hogy az agyad norvég nyelv központjában nagyon erős a serkentés, és emiatt a környéken minden más központ gátlás alatt áll...
Vagyis magyarul: várod a norvég férjedet.
|
|
|
2005-11-12 12:59, Ferencz Zsuzsanna:
-
Látod Zsuzsa tényleg most jöttem onnan!
Megőrülök!
De komolyan.
Most meg azt hittem, hogy persze hogy itt mindenki érti.
Egyébként igen karfiol.
Úristen! Megbolondultam.
_________________
|
|
|
kedves Espa, és mi az? Karfiol?
|
|
|
Hétfőn jön a zuram és vásároltam a piacon. Régóta meglévő "szokásom", hogy amikor már tudom, hogy melyik nap jön, elkezdek - persze tudat alatt - norvégul gondolkozni. Szóval vásárolok a piacon, ma - szobaton - délelőtt, és mondom a kofának, hogy azt a blomkal-t kérem.
Szegény néz rám, én meg rá, de csak áll. Mondom: nem eladó?
Mi?
Hát a blomkal!
Ne haragudjon - mondja - de az meg mi?
Na akkor leesett
Biztos azt hitte, most jöttem ki a pszichiátriáról ...
_________________
|
|
|
Ahány ház, annyi gulyás
_________________ poe
|
|
|
Mult hetvegen azt olvastam, hogy a gulyasba kell egy kis fokhagyma is, nemcsak voroshagyma. Tettem is bele, es jo lett.
|
|
|
Sziasztok!
Köszi mindkettötöknek a köménymagtippet. Ma van a buli, és még most, előtte ujra átföztem, és szortam bele. Estére átjárja az egész levest, és még jobb lesz az ize.
|
|
|
Ma gulyasleves, hagymasrostelyos tarhonyaval es uborkasalataval lesz az ebed. Csemegenek sutotok (majdnem doblecet irtam ).
|
|
|
2005-11-11 20:00, Híúz:
-
Nagyanyám szerint a gúlyás elengedhetetlen füszere a köménymag.
-
Kedves Híúz, nagymamám mindig tett pár szem köménymagot a gúlyásba, ezért én is így főzöm.
|
|
|
2005-11-11 21:49, Mary:
-
Kedves Bovi, mi a neve a kölesnek németül? Semmiképp se jut eszembe...
-
Hirse
Egyébként van egy nagyon jó online-szótár (német-magyar / magyar-német) itt:
http://dict.sztaki.hu/deutsch-ungarisch
_________________
|
|
|
2005-11-11 19:26, bovi:
Kedves Bovi, mi a neve a kölesnek németül? Semmiképp se jut eszembe... 
|
|
|
Nagyanyám szerint a gúlyás elengedhetetlen füszere a köménymag.
|
|
|
Sziasztok!
Gulyás levest készitettem, úgy ahogyan kell:erös pistával, borssal, babérlevvel...20 fös vendégsereg számára föztem, a holnapi buliba. 3 kg hús, 3 kg krumpli, kb 10 darab hagyma. Üdv: Fresch
|
|
|
Az én mai vacsorám is olyan puliszkaféleség volt.
Ismeritek a kölest?
Itt Németo.-ban nagyon finom kölest lehet kapni, föleg a bio üzletekben.
Abbol készitek 1/2 l fele viz, fele tej, só egy vanillias cukor, egy kis vaj és egy csésze köles. 25-30 percig lassú tüzön megfö. Kevergetni kell néha!
Ehhez eszem beföttet, a kölest meghintem fahéjjal, igy pont olyan, mint tejben risz vagy griz.
|
|
|
2005-11-11 15:32, tucipatch:
Kösz a tippet ki is fogom probalni. Ne nevess ki de en is megennem a puliszkat minden nap.
|
|
|
2005-11-11 15:10, Híúz:
-
Erröl azert vitazhatnek egy keveset.
A tejfölsöcsirket nem igazan jo eltenni es ujra melegiteni hiszen tudjuk hogy a tejföl erjed. A krumplisalata pont igy keszul errefele is(Svedorszagban).
|
|
|
2005-11-11 15:10, Híúz:
Az ilyen krumplisalata tenyleg csak erdelyben ismerös? Ezt nem is tudtam.
Persze hogy sok mast is lehet melegitve enni, de en ezt a mondast igy ismerem.
|
|
|
2005-11-09 10:18, didergö:
-
Ebben a könyvben a puliszkahoz grizes lisztet is adnak. Ismeri ezt igy valaki?
-
Igen. En ismerem ezt a valtozatat. Olaszorszagban a puliszka kasa vagyis a "polenta" eleg surunk van az ettermek meujeben, mivel nemzeti kulonlegessegnek szamit, hus martasokkal, porkoltekkel. A dara lisztet azert teszik hozza, hogy jobban el lehessen keverni fozes kozben ami legalabb egy orig is eltarthat!!!.
Az en ferjem Alto Adige-i szarmazasu vagyis Sud Tirol-i, neki a polenta minden nap jo lenne az asztalon, igyhat leegyszerusitette a fozesi idot. Kuktaba tesz 1 liter vizet es amikor fel forr belonti a fel kilo puliszka lisztet, s legabb 10 dkg dara lisztet sozzas utan lecsukja es 25 percig lassu tuzon fozi, semmi keveres nelkul. Aki szereti probalja ki, szemelyessen nem rajongok erte.... 
|
|
|
A tejfölös csirkepaprikás is jó melegítve, nem csak a káposzta.
Nálunk sült kolbász volt krumplisalátával, erdélyi módra, piros (lila) hagymával, olajjal, ecettel... A fiam elöbb megkérdezte, hogy tejföl vagy majonéz lesz-e rajta, de aztán jóízüen megette pósz-pász nálkül is.
|
|
|
A tegnap este mar megföztem es ma ez volt az ebedem, kolozsvari rakakott kaposzta jo sok tejföllel. Hatha valakinek etvagyat csinaltam vele...es rajöttem hogy ez is nagyon gyorsan elkeszül.
Meg nem muszaly frissen enni söt nalunk azt mondtak hogy csak a kaposzta jo felmelegitve a szerelem nem 
|
|
|
Az este halat sütöttem magamnak - a gyerköcök nem szeretik. Korábban én sem voltam oda érte, de az itt vásárolható, szálkátlanított halat szívesen megeszem. Legutóbb a Lidl-ben vettem egy csomaggal, fantasztikus. A halat borssal és citrommal is panirozták, képzeljétek az illatot, már amikor süti am ember... hozzá salátát, s megvolt a vacsora - hát igen, ebédelni nem volt amikor, ma is vajas-sonkás kenyeret hoztam magammal, jó sok fodros salátával, hogy legalább valami vitamin is legyen hozzá.
|
|
|
2005-11-09 14:19, Híúz:
Igen
|
|
|
Így már más a leányzó fekvése, gombával biztosan finom volt.
|
|