|
Ma valami teljesen ujat probàltam ki. Sütötököt kockàra vàgva vajban sütöttem, rà tojàsos tejfölös, sajtos öntettel megföztem , szerecsendioval, borssal, soval izesitettem kész! Hozzà köleskàsa volt , tegnapi maradék!Ecetes uborka volt jo még hozzà. Birskompot desszertnek utàna.
_________________
|
|
|
Spenótot készitettem jó magyarosan, sok fokhagymával.
|
|
|
Ma császármorzsa volt, ami nevéhez méltón is sikerült! Elötte krumplileves, nulla kolbász. Nem kell minden nap husi
Holnap igazi magyaros ebéd lesz!
Egy nagyon fontos személy jön ebédre, férjem ügyintézöje a biztositónál. Kicsit hizelegnünk kell !
Gondoltam azt fözök, amit otthon biztossan nem kap: Csirkepörkölt nokedlival, tejfölös fejessaláta. A somlói galuska nagyon jó lenne utóételnek, ha....Jó lesz a tiramisu is
Aztán szerdán vacsorára jön 3 barátnöm: Füstölt pisztrág poréhagymás burgony gratine-vel. Elötte kicsi majonézes garnellákkal töltött avokadofelek, saláta levélen.
Utóétel valószinü tiramisu lesz, a holnap déli maradék.
Csütörtökön, felrakom a lábaim, mert nagyon fárdt leszek ( Csak lesz valami maradék )
_________________ üdv:bovi
|
|
|
2005-10-20 12:05, espa:
-
Vajas mézes kenyeret
Gyakran ezt vacsorázom, egy csésze tejjel!
Valóban isteni ))
_________________ üdv:bovi
|
|
|
2005-10-20 12:08, Fredi:
-
Megkaphatnánk a receptjét?
-
Meg kedves Frédi
De a kenyér saját sütésű ám! Barna kenyér tönköly búzalisztből, benne tökmag, lenmag, isteni!
Aztán szokás szerint: alul a margarin, rá (most éppen) napraforgóméz. De lehet selyemfű, akác, stb.
Gyógyuljál kedves Frédi
_________________
|
|
|
Megkaphatnánk a receptjét?
|
|
|
Vajas mézes kenyeret főztem tegnap
Még egy kicsit egyedül vagyok...
_________________
|
|
|
Èn tegnap Frikadelle-t készitettem, hozzá hagymaszószt+ krumplit 
|
|
|
2005-10-19 14:48, Pompéry Berlin:
Túléltem a tegnapot, igy ma ujra kell valami ebéd az asztalra
Német nemzti szint készitek
Véreshurka, sült burgonyán és paradicsom saláta. A sorrend ugyan nem stimmel, de összeállitva, piros, fekete és aranysárgára sütöm a krumplit 
|
|
|
2005-10-19 13:53, bovi:
-
Sok sikert az asszonyzsúrhoz! Ilyen rereptoár mellett ez garantált! 
|
|
|
2005-10-19 13:09, monika masala:
... Nálunk 13:00 óra körül esznek,...
-
Ez az! Elvben nálunk is, de én 13.30-14.00 előtt sose készülök el. Ma pont fél kettőkor tálaltam, úgy hogy ez rendben volt.
A recept pedig az én változatomban úgy egyszerűsödik, hogy nem töltöm, hanem kockára vágom az összes karalábét és a tölteléket gombócként teszem a tetejére. Kuktában 15 perc. Végül behabarom és ízesítem. Azért sem töltöm, mert a pontos fűszerarányokat csak a végén sikerül eltalálnom és akkor a töltelék "foglalatja" rendszerint ízetlen marad. 
|
|
|
2005-10-19 12:20, Pompéry Berlin:
Viszont kimondottan megkedveltem a német "Kuchen"-t (más országokban élőknek: lapos, 6x12 cm-esere vágott lepény, többnyire kelttészta alapon).
Ezen nem csodálkozom kedves Judit, mivel ugyancsak szeretem és sütöm is.
Ma pl 8 asszony jön hozzám kávéra.
Sütöttem magyar almásbélest, németes gyümölcspizzát,egy cseresznyés túróstortát (valamikor már bemutattam a receptes rovatban képpel)
A tányérokba tettem mindenkinek egy mini képviselöfánkot, mint fogadót.
A problémám csak az, hogy ezek mind nagyon tudnak sütni
A németes kosztokban azt csodálom, hogy gyorsan elkészül! Pl.Fött burgonya kocka meleg húskolbásszal (Fleischwurst) Brrrr.
Mi magyar nök, az életünk nagy idejét a konyhában töltjük, persze csak, ha a férj is magyar és gyakori, amikor példának állitanak az ismeröseim elé. Ilyenkor szoktam mondani, hogy Ti meg sütni tudtok!
Valamikor nagy vendégjárás volt nálunk, ami szerencsére megszünt, mivel a viszonzás nekik is fárasztó volt
|
|
|
Jó étvágyat kedves berlini...
úgy tűnik ám önnek is nagy konyhaművészeti tapasztalata van ha 12:30-kor kezdi el a töltött karaláb(é) készítést. Nálunk 13:00 óra körül esznek, s bár én tényleg fiatalasszon vagyok, nekem fél óra még a recept elolvasására sem elég...
Complimenti...
Ezt a receptet én is szeretném megismerni, minden ami gyorsan elkészíthető és finom, engem érdekel. Itt a karalábét amúgy is nagyon aláértékelik, hátha ez alkalommal, ez az új recept meggyőzi az olaszokat, hogy a karalábé is egy konyhanövény...
|
|
|
Azért változatlanul nyomásnak érzem, hogy a férjek gyöngyének gyomra vekkerre jár, az enyém nem. Ezért évtizedek óta képtelen vagyok "időre" elkészülni. A figyelmeztetést sokszor sértőnek, reklamálónak, követelődzőnek érzem. Ma viszont más. Mialatt az alábbit pötyögtem, megkérdezte az irodában velem szemben ülő műsz. ig., - és most idézem: "Ma minek örülhetek?"
Úgyhogy most abbahagyom és rohanok töltött kakarláb(é) témában.
|
|
|
2005-10-18 18:20, bovi:
-
Igazság szerint nagyon szerencsés vagyok megboldogult anyósommal, akit életében nem-igen szíveltem. (A száraz tényekhez hozzátartozik, hogy ez kölcsönösségen alapult. Ennek története azonban túllépi a topic témáját.) Szóval ő súlyos gyomorbajos volt és ennek megfelelően fűszertelenül főzőtt. A repertoár pedig jottányival sem tért el a háborút megélt berlini konyha meglehetősen fantáziaszegény hagyományaitól. Ehhez képest én bármit készítettem, az sokkal színesebbnek, izgalmasabbnak, változatosabbnak tűnt, amelyre germán Apolló férjem azonnal hálás vevőnek bizonyult.
Egy időben nagy nyomás alatt éltem és próbálkoztam - határozottan átmeneti jelleggel - fagyasztott, konzerv és egyéb előregyártott élelmiszeripari termékekkel. Családi társbérletem tagjai - Ribizli még meglehetősen kiskorú volt ekkor - unisono kijelentették: "Korábban, amikor még főztem, a koszt jobb volt!" Így kb. 1 hét után visszatért a megszokott gyakorlat.
Csak a tradicionális berlini étkeket nem tudom "jól" csinálni, ezért nem is kísérletezem. Ha a teremtés rám jutó koronája ilyesmire vágyik, akkor vagy étteremben, vagy maga. Ebbe a kategóriába tartozik az "Erbsensuppe mit Spitzbein", egyáltalán mindenféle "Eintopf". Ezeket a helyi kulináriai gyakorlat szerintem egységesre pofozza azáltal, hogy bárhogy hívják, mindenben van krumpli. Ettől a bab, a borsó, a bármi egyforma, vagyis krumplileves ízű. Nekem nem esetem.
Viszont kimondottan megkedveltem a német "Kuchen"-t (más országokban élőknek: lapos, 6x12 cm-esere vágott lepény, többnyire kelttészta alapon). 
|
|
|
Nekem nagyon tetszik a topik címe; Mit főzzünk ma? Mit főzzünk holnap?
Ez egy nagyon fontos kérdés, mert nálunk igazi "munkamegosztás" van, én bevásárolok - mert természetesen, ezt TÉNYLEG nem lehet a férfiakra bíni - a párom pedig megfőzi.
Most kérdezhetitek ÓÓÓÓÓÓÓÓ, hogy el van kényeztetve a kicsi. Hát nem erről van szó. Egész egyszerűen a férjem főszakács ezért elég igényes is a konyhában. Bármit kotyvasztanék ( és ezt tapasztalatból tudom ) kedvesen megjegyzi, hogy mifelénk elég "tájjelegű" a konyha és ő nem akadékoskodik; elhiszi, hogy magyarországon ezt vagy azt így meg úgy főznek, de miután ilyen különleges alkalmakkor - amikor én főzök - még az étkezés befejezte előtt önként felajánlja, hogy "segít" a vacsoránál, már meg is értettem: ki a konyhából...
Na de ez így van rendben, ha már van egy férjem aki szakács és nem tud még egy villanykörtét sem kicserélni odahaza, legalább megfőzi a vacsit, míg én "kicserélem a villanykörtét". Így aztán már elég könnyű elképzelni, hogy étterembe nem nagyon járunk, és ha igen, akkor eléggé kritikusan bámulunk a tányérba, és mindíg azzal záródik az este, hogy "ennyi pénzért odahoza a dupláját és sokkal jobban ettünk volna, na de mivel mossogatni senki sem szeret, hát megalkuszik az ember..."
Nálunk egyébként tegnap a hűtő olyan üres volt, hogy már kétségbe voltam esve, hogy piritóst kell vacsorázni, mikor "Ő" talált a fagyasztóban még egy csomag vékonyra szelt borjúszeletet, a teraszon pár szár száraz rozmaringot (amit a hétvégi sétán szedtem a hegyekbe, én azt sem tudtam, hogy ehető, csak olyan jó illata volt...), egy gerezt foghagyma, egy fél citrom, ami a tegnapi teaivásról maradt, finom szeletekre vágva, só, bors, egy csipet liszt, egy csepp a fehér borból a végén, és tíz perc múlva már kész is volt a "fileto di vitello al limone e rozmarino", köretnek zöld salátalevél olajjal és balzsamecettel...
Hát így is megy...
Azért a magyaros ízek nagyon hiányoznak, a fiammal mikor egyedül maradok, azért gyakran előszedjük a szabolcsi recepteket...
Na meg szeretem az articsókát. Emlékszem rá, hogy amikor németországban éltünk, a németek éltek haltak az articsókáért... Nagyon egészséges, írtam egy receptet a Receptek topikba... ha valakit érdekel.
|
|
|
2005-10-18 23:30, bovi:
Hát Bovikám, nekem aztán tényleg nincs mit "rázni", nem rendszeres amit írtam. Hetente 1-2szer max. Ebböl sokszor mind a 2 alkalom ebédidöben menü valahol. Szóval nem gyertyafényes 5 fogásos menü. Havonta egyszer aztán "ünnep" a kedvenc éttermünkben, ahol én csak és kizárólag u.azt az ételt rendelem, a filesteakot. Imádom, szeretem, beleborsózok, ha csak az ízek harmóniájára gondolok. Soha nem tudnám otthon magunknak ezt igy elkészíteni. Kivül kész, belül szaftos, egy kulináris élvezet!! Maga a hús is elég drága ahhoz, hogy én otthon próbálkozzak vele.
Mit föztünk ma? Nálam ez igy néz ki: mit föztem én, és mit ettek a fiúk?
A legeslegidegesítöbb, amikor kérdezem apust, hogy mi legyen holnap/hétvégén a hami és a válasz egy vállvonogatás, hogy nem tudom, honnan tudjam, majd megmondom holnap délben, amikor éhes leszek, hogy mire "lenne" (!) gusztusom!
Ilyenkor, ha egy nyitott ablakot látok,már ugrom is kifele!!
|
|
|
2005-10-18 21:43, Andu:
Azért ennyire mi nem rázzuk a rongyot
Csak szabin járunk el enni, vagy itthon jeles ünnepeken. Persze olyankor mi is különbözöt választunk. Nekem a tengeri halfajták, mig neki a disznóság a kedvenc.
|
|
|
2005-10-18 21:58, bobe:
Kedves 87 éves Böbe!
Szerintem maximum 60 ! ))
|
|
|
2005-10-18 21:37, Andu:
-
Kedves Andu felre a viccel mit gondolsz hany eves vagyok?
|
|
|
2005-10-18 18:20, bovi:
Sajnos a párom nem szeret semmi tejföl, tejszin-es ételt.
Mit tesz egy szerencsétlen háziasszony
Alkalmazkodik!!!
Ùgy tünik a férfiakat egy családból választottunk magunknak! (az enyém dettó, rá se néz az ilyenekre )
Viszont az alternatíváink mások:
én mint szerencsétlen háziasszony fözök magamnak, és a szerencsétlen háziúr(am) is magának, vagy elmegyünk hamizni és mindenki választ magának kedvére. )
Nálunk ez utóbbi, a drágasága mellett még mindig olcsóbb, mint otthon 5 pitliben 6 félén elkészíteni u.azt. Pl. gulyás.
Minimum 2féle készül. En a magyarost, apus a bécsi gulyást készíti. Nincs kompromisszum, én azt nem tudom megenni.
Képzeld el, hogy a bécsi saftgulasch receptje szerint pontosan annyi hagyma kell bele, mint hús. Iszonyat. Nem tudom megenni. Ö meg az enyémet nem szereti.
|
|
|
2005-10-18 17:35, bovi:
Kedves Bovi!
Világért se vedd magadra a korra tett megjegyzésemet, természetesen csak Böbe korabeli hölgyekre gondoltam, nem fiatalokra, pláne nem a Te korosztályodra !!!
A kis Fürtikémmel (nagyi) mindig veszekedtem, hogy ne izélj már, az nem láb, hanem lábé! Jól van, jól van, mindig helyben hagyta. Erre most megláttam nálad is az ominózus "lábat" Csak ezért kérdeztelek, azt hittem beletenyereltem a "folklórba"
|
|
|
2005-10-18 18:02, Pompéry Berlin:
Ti azért úrimódin eszetek hozzánk mérten!
Sajnos a párom nem szeret semmi tejföl, tejszin-es ételt.
Mit tesz egy szerencsétlen háziasszony
Alkalmazkodik!!!
|
|
|
2005-10-18 17:35, bovi:
-
Nálunk holnap töltött karaláb(é) lesz.
Ma még megvoltunk a tegnapi és -előtti maradékokon, mint pl. zöldségleves harmadszor, sertésérmék zsályás (nő a kertben, főleg dísznövényként, de hússal is jó) tejszínes szószban rizzsel.
|
|
|
2005-10-18 13:50, bovi:
-
"Talán már hiányoltál "
Igen.
"Én is Téged "
Jojjunk akkor gyakrabban.
Hunor
|
|
|
2005-10-18 14:09, Andu:
Kedves Andu!
Nem igazán tudom, hogy minek is nevezem
Szerintem karalábénak kellene irni, karalábét veszek, viszont karalablevest fözök
Gondolod ez a kortol függ
|
|
|
2005-10-18 14:24, bobe:
En már a hamut is mamunak hivom
de a karalábé az meg lehet kalarábé is
Böbém, ebben a korban már mindent el lehet nézni! Azt is, ami nem!
|
|
|
2005-10-18 14:09, Andu:
-
En már a hamut is mamunak hivom
De a karalábé az meg lehet kalarábé is.
|
|
|
2005-10-18 13:50, bovi:
Kedves Bovi ez most véletlen elirás volt, vagy Te is karalábnak hívod a karalábét?
Az én kis nagyim (Böbe korabeli ) hívja még így!
|
|
|
2005-10-18 12:38, hunor:
-
Bovi,
merre fozzol? Es mit foztel tegnap?
Hunor
-
Ma igazi wienersnicli volt (borju) sültburgonyával és endiv salátával.
Tegnap, krumplistészta, karalábleves.
Talán már hiányoltál
Én is Téged
_________________
üdv:bovi
|
|