|
Salataleves volt ez is zölcsig nem?
|
|
|
2005-09-06 22:06, rigojanos:
Bobe sok zolcsiget ismer.
Nemcsak Böbe, van felénk is sokféle: Ma hagyma, zuchini, paradicsom volt (Rigóka, tudom, most elcsurran a nyálad) lazacfilével 
|
|
|
2005-09-06 19:29, Mary:
-
még sok más zöldséget behajigálok a paradicsomok mellé.
Bobe sok zolcsiget ismer.
|
|
|
Mary biztosan nagyon finom lesz meg az is lehet meglatogatnalak hogy megkostoljam ,:P
|
|
|
Köszönöm a recepteket! Lehet, hogy a dézsánál maradok... Én mindig az adagokkal vagyok elakadva: miböl mennyit? De azt hiszem, improvizálni fogok és még sok más zöldséget behajigálok a paradicsomok mellé. 
|
|
|
2005-09-06 14:49, Mary:
-
Anyukám egy nagy dézsában rakja el, egészben. Tesz bele még kisdinnyét, karfiolt, paprikát, gyöngyhagymát és uborkát. Felönti lével, és hagyja összeérni.
Andi
|
|
|
Csemege zöld paradicsom savanyúság
A még csak nem is pirkadt, zöld színű, kemény húsú, 2-3 cm átmérőjű, paradicsom bogyókat megszurkálás után az üvegekbe rakják, feketebors/
szegfűbors/szegfűszeg/mustármag/koriander/babérlevél fűszerkeveréket az ecetes felöntőlében melegen tartják (digerálják), majd a fűszerekről leszűrt híg ecetes lében feloldják a konyhasó és cukor adagot, majd ezzel a felöntőlével feltöltik az edényt. Légmentesen zárják és hőkezeléssel tartósítják.
Ezt talaltam a neten
itt egy masik .
Zöld paradicsom ecetben.
A kis, kemény paradicsomokat megmossuk, lecsumázzuk. 2-3 kis zöld dinnyét is megmosunk, ha nem egészen kicsik, akkor félbe- vagy gerezdekbe vágjuk őket. Az üveg aljára szőlő- és meggyfalevelet, kaporszárat fektetünk, erre rétegezzük szépen elrendezve a zöld paradicsomot és a dinnyét. Néhány apróbb zöldpaprikát is rakhatunk közé. A tetejére is tegyünk kaporszárat és szőlőlevelet. Ízlés szerint hígított és cukorral, sóval ízesített ecetet felfőzünk néhány szem borssal, forrón a paradicsomokra öntjük, az üveget szorosan lekötjük és száraz gőzbe tesszük.
|
|
|
Tud valaki egy bombabiztos receptet zöld paradicsom eltevésére? Csalamádé nem jó: pici zöld paradicsomokról van szó, egészben szeretném eltenni, esetleg egyébbel vegyítve. Itt állok egy tonna zöld paradicsommal, ami sosem fog beérni. 
|
|
|
2005-09-05 20:33, SOM:
Mondd, Bovi, hovà menjek, hol fellelhetném azokat a nyàlat-csorgatò kürtösöket?
Sajnos innen is elég távol van: Bükfürdö Magyarország. A strand tele finomságokkal a jó meleg gyógyvizen kivül!
_________________ üdv:bovi
|
|
|
2005-09-05 19:32, bovi:
-
Bableves füstölt csülökkel... és kürtöskalács! Nnaaa, ez teljesen földhöz vàgott engem.
Mondd, Bovi, hovà menjek, hol fellelhetném azokat a nyàlat-csorgatò kürtösöket?
som
|
|
|
Tudom ám már, milyen a kürtöskalács 
|
|
|
Ma elkezdödött a kötelességteljesités:
Hoztunk M.o-rol óriási babot (lóbabnak nevezik köztünk mondva) ebböl volt leves benne a hirös füstölt csülökkel
Kéthetes hotelkoszt után mennyei volt!
|
|
|
2005-09-03 22:19, Mary:
Kedves Mary!
Köszönöm a jókívánságot, remélem haszna lesz.
A pörköltes fazék pincesétáltatása nekem nem jutott eszembe (ui. nincs pince a lakóházunkban, -se pincénk, se kemencénk?!-), de azt hiszem boros pincébe célszerű vinni. Máris van fantáziám hozzá, hogy ott mi történthet a fazék és a borok társaságában. 
|
|
|
2005-09-03 05:38, Laira:
Kedves Laira!
Köszönet a receptért, a következö napokban kipróbálom (hadd gyarapodjon a párom "úszógumija" ) Mennyi bor marad meg, a pincepörköltet ünnepelendö (lásd: unikumos pulyka D: ) ?
Jó utat és jelentkezz minél hamarább!
Szeretettel:
Mary
P. S. A fazekat leviszem majd a pincébe, hallám, mi történik.
|
|
|
2005-09-01 14:39, Mary:
Kedves pincepörkölt érdeklődők!
Elutazom 5 napra (Győrbe, majd 86 éves Anyukámmal onnan járunk át pár napig Bécsbe napi vonatozással -két nyugdíjas így sportolva múlatja a nyárutót), ezért hallgatnom kéne a következő napokban, ez pedig udvariatlanságnak tűnne.
Tehát, ha már felcsigáztam az érdeklődést pincepörkölt ügyben, gyorsan átmegyek a repectes topicba, és amennyire szükséges még, tovább részletezem a dolgot.
|
|
|
Nos hát, az alább látható nyersanyagból rántottam ki néhányat, zöldborsós-rizzsel és tartármártással. Nam-Nam, igencsak fincsi volt.
A gombicsek maradékát (találtunk jócskán ), szárítottam télire, meg fagyasztottam, rántani.

|
|
|
2005-09-01 13:48, ubuge:
-
Mindent bele!
OFF
Kerdesek megvalaszolasa, uram?
ON
|
|
|
2005-09-01 13:34, Laira:
Ez úgy hangzik, mintha megnyalnám utána mind a tíz ujjamat! Kérek receptet plíz. 
|
|
|
2005-09-01 13:34, Laira:
-
Ha érdekel benneteket, részletezhetem a repectekről szóló topicban.
-
Mindent bele!
|
|
|
2005-08-31 08:02, espa:
2005-08-30 20:20, Mary:
-
Természetesen a "pince" pörkölt elnevezésért nem én vagyok az ügyeletes felelős. Ellestem a tv egy recept műsorából. Mivel "kitróbáltam", elmondhatom jó dolog. Lényege a következő:
Marha és sertés húsból vegyes pörkölt, vörös bortól pikáns, gombás, tarhonyás, csirkemájas tünemény. Nem épp diétás, de rendesen elfogyott, és ha utána a maradék vörös borral kezeli magát az ember, megjárja.
Ha érdekel benneteket, részletezhetem a repectekről szóló topicban.
|
|
|
2005-08-30 20:20, Mary:
-
Ezt a pincében fözted vagy a pincéböl dobtál bele valamit?
-------------
A pincében pörkölte
_________________
|
|
|
2005-08-28 07:04, Laira:
"Mára pincepörkölt készült, azzal mérgezem a családot."
Pincepörkölt? Ezt a pincében fözted vagy a pincéböl dobtál bele valamit?
|
|
|
2005-08-27 21:32, Pompéry Berlin:
A konyházó háziasszonyok kiváltsága, hogy bizonyos tapasztalati idő után átmehetnek alkotóba! Jó ideje úgy főzők már én is, hogy elég a recepturák összetevőit hallani, és készül is valami, amit soha többé nem tudok megismételni, hiába sikerült jól, mert elfelejtem mi mindenhez nyúkáltam főzés közben.
Ha épp ötlettelen vagyok mit főzzek, és repectek olvasására fanyalodom, 5-10 olvasása után készül "valami". Rettegek attól, hogy anyám megkérdezi mit főzök, mert sokszor címet sem tudok adni a főzeményeimnek.
De ez így változatos. Éljen a konyhában az alkotó szabadság!
Más "konyha művészektől" is hallok erről a "betegségről"!
Mára pincepörkölt készült, azzal mérgezem a családot. Talán túlélhető. Tegnap az alma mellett meleg töltött tojással kísérleteztem. Tojás ügyben is megütötte valami a fülemet az összetételről. Nagyon finom lett belöle, ha lesz időm, leírom a repectes topicban, hátha mást is érdekel.
Az a csadoros, fátyolosan szeme aljáig szemérmes hölgy, amint emelgeti a díszes melltartót, nagyon szemléletes és jellemző az emberi polaritásra. Más befelé, mint kifelé látszik! 
|
|
|
2005-08-27 20:01, Laira:
-
AZ ötlet Ribizlié, de majd továbbadom neki. Örülök, hgy így megihlettünk.
Ma nálunk a tegnapi töltött paprika - másodszor. Paprikát a török piacon vettem a hét elején. Igazi sárga, nagy, hegyes, mint ahogyan az a magyar nagykönyvben áll.
A török piac különben csodás! Teljesen Isztambul 2. Oda járnak kendővel, kaftánban, gyerekkocsival társaséletet élni. A csúcs a teljesen lefátyolozott, fekete csadorban orrahegyén is bebugyolált hölgy volt, aki hosszasan és nagy érdeklődéssel turkált a selyem, strasszal díszített melltartók között. Máig sajnálom, hogy nem lehetett lefényképezni.
|
|
|
2005-08-26 11:37, Pompéry Berlin:
Alma héjában, juhtútó csak natur bele, sütőbe vele?
Na, Juditkám, nem bírtam kivárni a válaszodat, sürgős volt ma délelőtt saját fantáziával kipróbálni.
Négy kemény, savanykás zöld almából csináltam. Ahogy mondod, a karalábévájót használtam, majd a töltendő almákat citromos vízben tároltam.
A tölteléket natur juhturóból, egy reszelt héjú, tejben áztatott, kifacsart zsemléből csináltam. Csempésztem bele 1-1 kiskanál majonézt, meg majonézes tormát, színes bors örleményt, beleapróztam a kivájt almát, pici só, pici örölt köménymag jött bele. Kivajazott tálba állítva a töltött almákat, rajtuk bacon szalonna szeletek, be a sütőbe!!!
Isteni! Nem véletlenül izgatott!
És talán nem sokat tévedtem az elkészítést illetően, csak még megcsicsáztam.
Köszi az ötletet. 
|
|
|
2005-08-26 06:21, Laira:
-
Alma héjában, juhtútó csak natur bele, sütőbe vele?
-
Körülbelül. Alma magházát a karalábévájóval kivájta, úgy mint a hagyományos töltött almánál. A juhtúró esetünkben egy francia készítmény, juhtúrós krémsajt-szerűség, készen kapható kis kerek valami. Ezt bele, köré pedig "bacon" szelet rátekerve. Sütőben 180C-nál 15 perc.
|
|
|
2005-08-25 18:56, Pompéry Berlin:
-
Ribizli jóvoltából mai ebédünk:
- juhtúróval töltött alma (kertben a lehullott, még kicsit éretlen, savanykás fajta), körülötte angol szalonna csíkkal
Ez is nagyon jól hangzik. Valami részletet kérek szépen az elkészítésről. (Alma héjában, juhtútó csak natur bele, sütőbe vele?)
Köszi.
|
|
|
Ribizli jóvoltából mai ebédünk:
- juhtúróval töltött alma (kertben a lehullott, még kicsit éretlen, savanykás fajta), körülötte angol szalonna csíkkal
- tengeri hal párolt hagymán fehérbor-tejszín szósszal (paradicsommal szinesítve, szegfűszeggel ízesítve), hozzá rizs
- rebarbara lepény - a péktől
Laira, kösz a receptet, ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik. 
|
|
|
2005-08-20 13:17, poe
Attól függ, a vendég melyik kategóriába tartozik
-
Nem tudok visszaemlékezni, hogy lett volna màr az én kategoriàmbol ( legyengitett formàju hive vagyok én is!) vendégeim között!
_________________
|
|
|
2005-08-20 12:04, Tessényi Györgyi:
Nàlam az elövigyàzat sokkal indokoltabb, nem?
Attól függ, a vendég melyik kategóriába tartozik
_________________ poe
|
|