|
2005-07-29 17:46, Pompéry Berlin:
-
Javaslom a Leifheit magozót, asztalhoz erősíthető változatban.
Védőruházat: fürdőruha
Helyszín: terasz
Nálam ez a hármas kombináció bevált.
-
Köszönöm, megveszem a jövöhéten ezt a masinát. Csak az idö lenne jobb, a szomszédok megcsodálhasák a fürdöruhámot.
U.I. A darázsfészek még a redöny alatt laknak. Kis mérget be szortam és nem annyira vidámok mind eddig voltak. A porszivási taktika nem hatékony, pár napmulva ott vanak az útodok.
|
|
|
2005-07-29 18:33, bobe:
Böbe, pont most akarod elvenni az étvágyunkat
Ma ilyen marinált húst grillezünk, de eddig minden alkalommal nagyon jó íze volt és nekem ugyan finyás orrom van, még soha nem éreztem rajata nem odatartozó szagokat.
Tudom honnan van és ki készitette a húsokat. Persze garancia nincs!
Remélem kitart az idö addig, mert nagyon lóg a lába az esönek.
A saláta már kész, nem ismeritek a Miska salátát: Uborka, paprika, hagyma, paradicsom. Minden karikára vágva, salátafüszerrel,(8 Kreuter) ecet so ,cukor, olaj.
Jól összkutyulva 1 órát áll és lehet enni
|
|
|
2005-07-29 18:33, bobe:
-
A Reichelt jó szinvonalú élelmiszerlánc. Mindenféle saját gyártású salátákat is árulnak, halas készítményeket és naponta frissen készítik az adott üzletben, de, hogy miből, ..., eddig bizalommal voltam. Persze még nem álltam a pult túloldalán. 
|
|
|
En nem igazan vasarolok marinalt dolgokat az uzletböl mert sajnos jo szokassa valt hogy a kedves uzlettulajok a regi hust marinaljak es ugy probaljak rank mit sem tudo vevökre tukmalni az arut. A kislanyom a karrierjet elelmiszeruzletben kezdte es ö tiltotta meg hogy barmikor barhonnan marinalt hust vasaroljak . Nalatok mi a helyzet?
|
|
|
2005-07-29 16:12, Ibolya:
-
Javaslom a Leifheit magozót, asztalhoz erősíthető változatban.
Védőruházat: fürdőruha
Helyszín: terasz
Nálam ez a hármas kombináció bevált.
Különben 2 napja meggylevest eszünk a kisméretű vadmeggyfánk és az állandósult trópusi eső jóvoltából. A teremtés rám jutó koronája legutóbbi m.o-i útja előtt napiparancsba adta a fa leszedését, mert hogy időjárásilag veszélyeztetettnek vélte a termést. Igaza lett. Csak 3 nap múlva - félvén hazatértekor várható emocionális véleménynyilvánításától - szedtem le a még használható maradékot.
Eredmény: eltenni kevés, megfőzni sok. Így lett belőle:
- 4 l hideg meggyleves
- 1 üveg rumosmeggy
- 1 tál még nyersen vár sorsára
Viszont nem magoztam. A termés olyan kisszemű, hogy nem bíbelődtem vele. Dologidőben (irodai) elég a gyümölcsszedés + levesfőzés, gondoltam.
Ergo mai ebéd:
- meggyleves másodszor
- fóliás sertéssült Reichelt* módra
- gyümölcssaláta - többek között a férjem által hozott barackok, valamint az új karalábékaparó felhasználásával. (Utóbbi munkaeszköz, nem a hozzávalók része. )
*a legközelebbi élelmiszerbolt, ahol így fóliában készen árulják mustáros, foghagymás marinádban. Utóbbi vélhetőleg valami kész bárbikjú-szósz, de ehető
|
|
|
Most sárgabarack lekvárt fözök.
Jövöhéten meg szeretnék megylekvárt is csinálni de elöre valami mag kiszedö gépezetet is kellene szerelni.
|
|
|
2005-07-29 00:19, Ibolya:
Kedves Ibolya,
a válasz itt:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=2112&forum=27&11
(Hagyjuk a többieket fözni )
|
|
|
2005-07-28 11:17, Mary:
-
Kürtöskalácsot a Balatonnál, Siófokon is árulnak, csak mindenféle nem odatartozó dologgal beszórják
-
Szentgyörgyön töbször vettem Küröskalácsot, olyan is volt hogy cukros dioval volt megszorva, hmm de fincsi volt.
|
|
|
2005-07-28 11:15, Mary:
-
Az általad felsorolt sütiket ismerem, persze, söt nemrég ettem is ilyesmiket, az erdélyi szászok találkozóján.
-
Mary, te hol voltál, melyik találkozon. Kapcsolatod van a szászokkal?
Én is voltam julius 3-án a Honterus találkozón Pfaffenhofenben. találkozon, legtöbb szász volt de akadt magyar is. Beszámolot irtam a Család, szabadidő, érdekességek >> Brassóiak topikjában de oda sajnos nagyon egyedül vagyok. Ott ettem mici-t, ismered biztos azt is. Nekem nagyon izzlik az is.
|
|
|
2005-07-28 21:08, Mary:
Pedig vannak hasonló borzadályok barátnöm!! èvek óta látom a Plattensee ( ) -nél, hogy lángos lekvárral!! Rögvest tudtam, honnan fúj a szél!!!
Ilyet normális ember nem esz meg, csak a nyugatiak!
|
|
|
2005-07-28 18:52, rigojanos:
"Neha jok ezek az ujitasok, pl. a langost en nagyon szeretem, mikor tesznek ra tejfolt, meg sajtot meg ilyeneket "
Én is, de tudtommal, ez dukál hozzá. Mit szólnál azonban egy kis osztriga-öntethez, vagy, uram bocsá', halászléhez, a lángoson? 
|
|
|
2005-07-28 11:17, Mary:
-
Kürtöskalácsot a Balatonnál, Siófokon is árulnak, csak mindenféle nem odatartozó dologgal beszórják
Neha jok ezek az ujitasok, pl. a langost en nagyon szeretem, mikor tesznek ra tejfolt, meg sajtot meg ilyeneket
|
|
|
2005-07-28 10:12, bobe:
Böbe, valóban csodálatos dolog lehet, szerencsére ebéd után olvastam, néztem a linket 
|
|
|
Egyszerut kell kérni semmi oda nem illöt nem raszoratni . Sosem fogok lefogyni de legalabb finomakat eszem 
|
|
|
2005-07-28 11:17, Mary:
Nagyon hasonlot éltem àt Peste egy palacsinta sütödében, ugy uszott a szegény palacsinta a vanilia szoszban, hogy teljesen elment a kedvem töle! Belefulladt szegény!
_________________
|
|
|
2005-07-28 10:12, bobe:
Kürtöskalácsot a Balatonnál, Siófokon is árulnak, csak mindenféle nem odatartozó dologgal beszórják, mint kókuszreszelék, kakaópor, vanília, fahéj stb. Pfuj, nem volna szabad így elrontani! Máskülönben finomra sütik.
|
|
|
2005-07-27 22:59, Ibolya:
"Mary, te süttél itt kürtöskalácsot, van neked fahenger hozzá?"
Igenis, sütöttem! Van hengerem, kisebb, mint a képen, de két darab. Egy bajuk van: kb öt év alatt nem volt képes a kedves párom valamilyen nyelet készíteni nekik, amivel forgatni is lehessen. De erröl a inkább a Nök vs. férfiak topikban fogok fortyogni és háborogni. De feltaláltam magam: rászereltem a motorral járó csirkegrill nyelét, így nem is kell forgassak semmit, automatizáltam a dolgot.
A receptet elökeresem, most éppen munkában vagyok, de valamelyik délután beírom ide.
Az olajban sütött verzióhoz is forma kell és egy tepsi, amelynek széle´n bemélyedések vannak, abba kell belehelyezni a formát, hogy a tészta alsó része a forró olajjal érintkezzen és állandóan forgatni. Ezt azért nem ajánlom annyira!
Az általad felsorolt sütiket ismerem, persze, söt nemrég ettem is ilyesmiket, az erdélyi szászok találkozóján.
A Ludwig-pékségröl hallottam, de még nem jártam ott, inkább a Mooser-féle mészárszékben vagyok törzsvendég.
Üdv,
Mary
|
|
|
Bovikam !
Pedig ezt nem szabad kihagyni nincsen finomabb a kürtöskalácsnál. Egerben sütik a Dobó tér melletti kisutcaban, szemben veluk szep cipöket is arulnak . Behunyt szemmel odatalál az ember csak az illat utan menjen.
http://www.hetedhethatar.hu/master.html?http://www.hetedhethatar.hu/irasok/antos20040416.htm
|
|
|
2005-07-27 22:42, Mary:
Köszönöm a jókivánságot, abbol soha nincs elég!
Ezt a körülményes kalácsot nem fogom kipróbálni, nekem az volt csak fontos, hogy mi is az.
Mi a húst is elekrtogrillen sütjük 
|
|
|
Ma zöldségleves volt csirke husikával. Este meg, mozarela paradicsommal. A nagy melegben több nem kell.
|
|
|
2005-07-27 22:42, Mary:
-
a kürtöskalács sütése nem nehéz, ha megvan a formád hozzá
-
Mary, te süttél itt kürtöskalácsot, van neked fahenger hozzá?
Ha idöd, kedved van a receptes füzetedben keresni, nagyszerü lenne. Az olajost még nem ismerem de ha a forma nincs akkor igy is megprobálnám.
Köszönöm.
Kürtöskalácsot mindig szivesen ettem mikor Csikban, Háromszéken voltam a rokonoknál. Brassóban nem volt. Amit ott kaphato volt az a szavari, chou a la creme, krémes, diplomat, dobos, ischler, krantz, eclair...volt. Talán te is ismered.
Mikor Nürnbergben vagyok, és idöm van, szoktam a szavarinbol venni. Egy szász cukrász csinálja. Ismered a Ludwig pékséget Nürnbergben?
|
|
|
2005-07-26 23:21, Ibolya:
"kissé körülményes a sütése, látod a képben."
Kedves Ibolya (és Bovi),
a kürtöskalács sütése nem nehéz, ha megvan a formád hozzá. Egyszerü élesztös tészta kell hozzá (ha valakit érdekel, elövakarom a receptet), amely jól meg kell keljen. Aztán "kígyóvá" sodorva, rá kell tekergetni a fára, kristálycukorba hempergetni és faszénen percek alatt megsütni. Grillezésnél már adva van a szén, liszt, élesztö stb. kerül, csak a forma! Azt egy jó asztalos hamar megcsinálja, egyik fele vastagabb, a másik keskenyebb kell legyen, hogy sütés után le lehessen a kész kalácsot taszítani a fáról (amit azelött persze megolajoztunk. )
Van olajban sütött variánsa is, nem olyan jó, mint az eredeti, de elmegy.
Vastagsága kábé olyan kell legyen, hogy a házassági évfordulósok (minden, minden jót továbbra is, Bovi!), a kürtöskalácsot a karjukra tudják húzni és onnan eszegessék a spirál formában felbontható finom sütit. 
|
|
|
2005-07-25 08:07, bovi:
-
Ilyet én még látni sem láttam, nemhogy ettem!
Mi van benne? Faszénen sül?
-
Bovi, a Kürtöskalács Erdélyben nagyon népszerü. Szivesen sütnék nektek, most házzasági évfordulotokra, de kissé körülményes a sütése, látod a képben.
De ha valaki egy könnyeb megoldást tud a Kürtöskalács sütésére akkor közölje...Már nagyon kivánom...
|
|
|
Én is várom!
Más: sütött már valamelyiktek "magyar" kenyeret?
Több receptet találtam a neten, de nem volt köztük két egyforma, és nem tudom, megbizhatóak-e a források.
|
|
|
2005-07-26 16:38, Pompéry Berlin:
a receptrovatban közlöm.
Mikor 
|
|
|
2005-07-26 11:21, bovi:
-
Ma görögnél fogunk ebédelni!!!
Majd jön a beszámoló.
Azt mondják pehhes embet ne menjen a jégre!
A görögnek nyári szünte van még 1 hétig
Igy koreai vendéglöben kötöttünk ki, jó volt, de másra készültünk.
Tengeri herkentyüket ettünk, sok fözelék- félével.
Ami nagyon izlett, hogy jó csipös volt!
|
|
|
Nálunk egy hete egy francia diáklány vendégeskedik némettanulás céljából - és marad még további két hétig. Tegnap sütött egy tipikus és csodás francia citromtortát, amely maradékaihoz ( ill. előtte) töltött karalábé (maradék) volt. A torta receptjét leírta nekem - a receptrovatban közlöm. 
|
|
|
2005-07-25 15:39, poe:
Köszi a jo tanàcsodat! Remélem belebotlok Pesten egy ilyen magos boltba!
_________________
|
|
|
Ma görögnél fogunk ebédelni!!!
Majd jön a beszámoló.
|
|
|
2005-07-25 14:38, Tessényi Györgyi:
Esetleg hozok Peströl soskamagot, vajjon mikor kell annak földbe jutni?
Nekem is van a teraszon virágládában . Évelő növény, vetheted koraősszel is és tavasszal is, az a legbiztosabb, ha felét-felét veted, lehetőleg ritkás sorba vagy bokorba, akkor kapsz szép nagy leveleket. Minél sűrűbb, annál apróbb.
_________________ poe
|
|