|
Burgonyafozelek tejfolos habarassal,majd puresitve es hozza fasirozott es friss feher kenyer..
|
|
|
FELLEGVAR UZENETE:
2005-06-04 19:59, stromfi:
nagyon is fejen talaltad a szoget.
---------
Orulok , hogy sikerult megoldani a "problemat" 
|
|
|
STROMFI UZENETE:
-
2005-06-04 03:15, fellegvar:
-
Ugy nez ki, hogy nagyon is fejen talaltad a szoget. Koszonom a jo tanacsot. Most megyek, s eszem egy kis finom, frissen sult palacsintat.
|
|
|
FELLEGVAR UZENETE:
2005-06-03 21:13, stromfi:
En a mindenre alkalmas fajtat (all-purpose) hasznaltam.
----------
Az all-purpose liszt alkalmas palacsintanak . Nincs baj a teflon sutoddel ? Az osszekarmolt teflon okozhatja a ragadast .
|
|
|
BOBE UZENETE:
Hasznalj asvanyvizet akkor
en nem USAban elek tehat nem tudok valaszolni neked
de barmilyen szensavas viz megteszi 
|
|
|
STROMFI UZENETE:
2005-06-03 20:32, bobe:
-
Ne tejjel csinald hanem szodavizzel
es tegyel bele meg egy tojast
-
Koszi szepen a gyors valaszt. Tehat amondo vagy, hogy a fel liter tej helyett fel liter szodavizet tegyek a tesztaba. A szodavizet veszed vagy csinalod? Nekem sajnos nincs szodasuvegem. Ha veszed, akkor milyen markaju vizet veszel? S milyen lisztet hasznalsz? En a mindenre alkalmas fajtat (all-purpose) hasznaltam. Van ennel alkalmasabb a palacsintahoz?
|
|
|
BOBE UZENETE:
Ne tejjel csinald hanem szodavizzel
es tegyel bele meg egy tojast
|
|
|
STROMFI UZENETE:
Segitseg, segitseg, gyorsan siessenek szegeny .... palacsintam .... ragad, de atkozottul!
Mit csinalok rosszul? A Magyarorszagon jol bevalt receptemet hasznalom, de valami nem stimmel. Talan a liszt mas itt, mint otthon? Vagy a tej? Talan az olaj? Cukorrol nem beszelek, mert azt nem teszek a palacsintatesztaba. Ti pontosan milyen hozzavalokkal csianljatok az itteni palacsintatokat?
|
|
|
Nagyszerüen izlett a lencseleves sok finom zöldséggel, utàna dios-almàs süti volt,senki sem reklamàlt!
_________________
|
|
|
Tegnap a maradek teszta -porkolt volt,este mar kelett sutnom csirkecombot.Sorben sutottem meg,alaposan befuszerezve..Isteni omlos beljseju,ropogosboru husikat kaptam igy:)Ma krumpli fozelek lesz ha mindenigaz fasirozottal..
|
|
|
Perecke nem kell ,mert ez sved recept itt nem nagyon hasznalnak tojast 
|
|
|
2005-06-05 13:29, bobe:
-
Böbe, nem kell tojást tenni a krumplis masszába?
|
|
|
Ma egyszeru es gyors kajank volt a gyerek kedvere valo:
Csirkemellet kockaztam fel(kb 2x2cm-re)es porkoltnek megfoztem,lecso is kerult ala..Majd kifott tesztaval es savanyu uborkaval talaltam..
Utana meg jegkrem szendvics van
2 csokis keksz koze fagyi kerul:)Majd apritott mogyoroba forgatom a szeleit..
|
|
|
2005-06-05 13:29, bobe:
-
A „hires“ német krumpligomboc nekem nem nagyon izlik. Viszont valamikor ellátogattunk Lauensteinra, ott nagyon finom gombocokat készitenek, azt szivesen megeszem. Ha legközelebb ujra ott leszek akkor leirom a receptet. Ott készitik Németország legfinomabb pralinéit. A gyárban meg lehet nézni hogy hogy készitik és még hazára is lehet vásárolni.
Bobe meg probálom a te „gombocodat”, lehet izleni fog
-
Ma bodzavirágos palacsintát sütök ma. Probáljátok ti is ki, amugy részben az én találmányom, nálunk ezt már "Ibi palacsinájának" keresztelték, mondjuk azt hogy az öszetételle olyan mind a császármorzsa, mazsola nélkül, helyében bodza virágot keverek.
|
|
|
Mary ! nekem nem izlett. Biztosan nagyon finom aki szereti . Itt is keszitenek es ugyanaz az a massza mint a szilvasgombocnal de itt sult bacont tesznek bele szalonnat es nem forgatjak prelzibe(kenyermorzsa?) hanem csak kifözik es ugy eszik
Hozzavalo:
1/2 kilo fött krumpli(lisztes)
1 kilo nyers krumpli
2 deci liszt
1 1/2 kiskanal so
Sos szalonna (hasa az a husos de nem fustölt)
1 hagyma
es szegfübors
Összekevered a tört fött krumplit a nyers reszelt krumplival liszttel es soval
no meg a kemenyitövel ami leulepedett a krumpli fövövizeben
kb 14 gombocot formazol amibe belegyömöszölsz egy kanalnyi tölteleket(aproravagott szalonnat megsütöd a hagymaval meg a borssal )
Fövö vizbe teszed es miutan fellobbant fel orat lassu tüzön fözöd.
Kihalaszod es itt felenk vörösafonya lekvarral es olvasztott vajjal leöntve talaljak .
Jo evagyat hozza
|
|
|
2005-06-05 02:05, Mary:
-
Vagy keverjem össze mind a hármat?
Igen. Keverj meg bele barmit, amit talalsz a konyha szekrenyben, fiokban, kamraban, hutoben. Forro olajban osszeernek az izek.
|
|
|
2005-06-05 01:54, Pompéry Berlin:
Na, de miböl van, az Isten szerelmére, krumpliból, vagy lisztböl, illetve zsemlemorzsából? Vagy keverjem össze mind a hármat? Knödel= gombóc, ennyit én is felfogtam, de miböl, kérem szépen?
Annyit tudok, hogy mit eszik a párom holnap: Knédlit. Még nem tudom, hogy miböl, de ez nem is fontos. Azt hiszem, a három nyersanyagot összekeverem, majd csak kijön belöle valami ehetö. Szerencsére nem szokott a recept után érdeklödni. A lényeg az, hogy laktató legyen. Valami nemzetközi elnevezésen majd gondolkodom holnap. 
|
|
|
2005-06-05 00:18, Mary:
-
Knödel stimmel, de nem kötelezö a krumpli, az csak az egyik változata. (Nyerskrumplival, pl. szász variáns. Száritott zsemléböl biztosan ismered a zsemlegombócot.) Vagyis a knédli, alias Knödel = gombóc.
A cseh változatban nagy kerek, esetleg ovális hosszúkás valamit formálnak belőle, amely, ha megkelt forró vízben kifőzik. ezalatt a duplájára dagad. Szeletelve tálalják.
|
|
|
Nalam epp most rotyog egy nagyfazek lecso..Ma vacsorara tojasos lecso lesz,holnap pedig lecsos sertes szelet:)A lecsos szelet lecsojaba belefozok egy adag csirkemajat is:)
|
|
|
Mondja már meg valaki, hogy mi a knédli, vagy gnédli? Én egy galuskafélét látok magam elött, lisztböl, tojásból és vízböl (gazdagéknál tejböl vagy tejszínböl), forralt, sós vízben kifözve. Legalábbis eddig terjed az én konyhamüvészetem.
A knédli német változata a Knödel, de az krumpliból (ill. krumplikeményítöböl) van, tehát nem egészen knédli.
Gvirág, van postagalamb is, most éppen be tudnék tekerni egy jó adag csirkepaprikást! 
|
|
|
Helyesbítek: A knédlihez adnak vagy vadast vagy pörköltet. Szerintem leginkább cseh étel, de otthonos a bajoroknál és osztrákoknál is, speciális változata a szászoknál. Én a cseh verziót szeretem a legjobban: gríz, tojás, élesztő --> kelés után forró sós vízben kifőzve.
|
|
|
2005-06-04 23:11 Mary
Hát azt hiszem ennek már annyi (menyeméknél hat gyermek van), de ha gondolod szívesen készítek másikat. Hol és mikorra készítsem el?
A gnédli sem rossz, habár egy kicsit svábos. Lehet, hogy holnap gnédlit csinálok?
A "terroristáim"? Hát láthatod, futok is utánuk egy füttyre!
|
|
|
2005-06-04 23:00, gvirag:
mire leértem már az asztalon párolgott, frissen és kitünően elkészítve .
---------
Egeszen furcsan viselkednek a Te terroristaid !
|
|
|
Mi holnap ebédidőben Prága magasságában járunk. Kicsit tovább, a 168-as km-nél Brünn felé van egy benzinkút és mögötte étterem, ahol ugyan csirkepaprikást nem, de kitűnő vadast, ill. pörköltöt adnak remek knédlivel. Hangsúly a knédlin. Ha tehetjük, vagy oda vagy vissza, de beknédlizünk. 90,- koronáért. 
|
|
|
2005-06-04 23:00, gvirag:
Szegény, úgy sajnállak, mindjárt megszakad a szívem! Kaphatok én is a csirkepaprikásból? 
|
|
|
2005-06-04 23:00, gvirag:
Ugye
Jó az öreg a háznál, ha már csepp esze sicsen
|
|
|
2005-06-04 16:12 Pompéry Berlin
2005-06-04 21:33 Fellegvár
Szárszón (és nem Szántódon) lányomék törzsvendéglője van, ahol már én is törzsvendégnek számítok mert rendszeresen meghívnak oda ha náluk vagyok. Ma aztán kiderült, hogy ha nem vagyok náluk "akkor sem vagyok biztonságban", menni kell és enni kell! Útközben lányom felolvasta az étlapot én meg leadtam a rendelésem: paprikáscsirke nokedlival és fejessaláta. Villámkérdés:
- hol vagy?
- 33-as kőnél
- akkor rendben.
Mint később kiderült paprikáscsirke nem volt az étlapon, de mire leértem már az asztalon párolgott, frissen és kitünően elkészítve.
Közben elromlott az idő itt is, hát futás haza. Vacsora? - Paprikáscsirke! Mégis csak Bovira kellett volna hallgatnom. Még szerencse, hogy menyemék beugrottak az imént, mert rengeteg maradt és holnap már végkép unalmas lett volna, ebédre no meg vacsorára is. Brrrr......
|
|
|
2005-06-04 11:58, gvirag:
a csirkepaprikás nagyon jó ötletnek tűnt.
----------
Es en meg azt hittem , hogy csak en fozok csirkepaprikast ma ...
|
|
|
2005-06-04 11:58, gvirag:
-
És egyáltalán nem biztos, hogy az étlapon lesz csirkepaprikás. Meg ha lesz is, hol lesz az az enyémtől?
-
Ezt készséggel elhiszem.
De mi van Szántódon?
|
|
|
2005-06-04 10:35, Pompéry Berlin:
"nyugat-ázsiai" -
Egészen jól hangzik
Van aki Balkánnak titulálja 
|
|