|
Rigó, én évekkel ezelőtt egy igazi szakácstól tanultam a pörköltsürités titkait.
Első titok: nem kell viz, csak a végén esetleg. A pörköltöt első forralás után nagyon lassú tüzön kell piritani (mert nem véletlen hivják pörköltnek és nem főtt húsnak) amig zsirjára nem sül.
Ha ekkor nem tartod elegendőnek a szaftot, tehetsz hozzá egy pici vizet, amivel gyorsan felforralod... és kész.
A másik titok, hogy elég sok hagymát tartalmazzon a pörkölt vagy paprikás, mert a hagyma az, ami a legjobban sürit.
|
|
|
2004-12-06 16:46, Perec:
-
Biztos ne küldjek karácsonyfadísznek, a pizza-karácsonyfára?
Levest lehet vele suriteni?
|
|
|
2004-12-06 00:43, Pompéry Berlin:
-
Mai ebédünk (még a vasárnap irásbeli feldolgozásánál tartok):
- a tegnapi gyömbéres sárgarépa leves....
Ez jól hangzik, megadnád a receptjét?
|
|
|
Most azon gondolkozom, hogy Hunor felelossegre vonhato-e a porkoltlevesert.
|
|
|
Hunor talán a nyereg alatt puhított hús receptjét osztotta meg veled, csak nem volt nyerged vagy lovad otthon?
_________________ poe
|
|
|
Csatlakozok az előttem szólóhoz. Esetleg ha ragaszkodsz a pörkölthöz, és löttyös, forralj el a vizéből lassú tűzön, levett fedő mellett.
Jut eszembe, tegnap húsos szalonnába tekert csirkecombokat sütöttem. Biztos ne küldjek karácsonyfadísznek, a pizza-karácsonyfára?
|
|
|
2004-12-06 16:42, poesje:
-
eleve ne tegyél bele vizet, és akkor nincs gondod vele. Vizet levesfőzéshez kell használni, tehát a kész pörköltből víz hozzáadásával gulyáslevest sikeríthetsz. Ezt megtehetted volna sűrítés helyett némi krumpli és répaféle, uram bocsá' csipetke hozzáadásával
Es ezt Hunor nekem miert nem mondta??
|
|
|
Nos a kérdés egyszerübb, mint gondolnád:
eleve ne tegyél bele vizet, és akkor nincs gondod vele. Vizet levesfőzéshez kell használni, tehát a kész pörköltből víz hozzáadásával gulyáslevest sikeríthetsz. Ezt megtehetted volna sűrítés helyett némi krumpli és répaféle, uram bocsá' csipetke hozzáadásával
_________________ poe
|
|
|
árgus szemem van
_________________
poe
|
|
|
2004-12-06 16:28, poesje:
-
Kérdésem: mit kell sűríteni egy pörköltön? Ez olyan lehet mint a "döglöttlópatkolás " ?
Hogyhogy mit, hat annak suru a szaftja nem? Csak az enyem inkabb a levesre hasonlitott. Es ekkor sietett segitsegemre Hunor nehany nem tul magabiztos jotanaccsal. Mint pl, hogy ontsek ki a vizbol. De az mar nehez volt, mert feltem hogy az egesz a mosogatoban kot ki. Ugyhogy kikanalaztam belole. Aztan tettem bele lisztet is, amit Hunor helyeselt vegul, bar kezdetben ketkedoen fogadta az otletet.
|
|
|
2004-12-06 16:31, poesje:
-
Latom a Te figyelmed nem kerulte el
Mindjart beteszem.
|
|
|
Rigo
Lentebbi üzenetedböl vajon milyen freudi mélylélektani megfontolásból maradt ki az "álló" szócska?
_________________ poe
|
|
|
rigojanos 2004-12-06 16:19
Vak vezetett vilagtalant
Legközelebb fordulj látóhoz.
Kérdésem: mit kell sűríteni egy pörköltön? Ez olyan lehet mint a "döglöttlópatkolás " ?
_________________
poe
|
|
|
2004-12-06 16:24, Zuloaga:
-
Te mar horgoltal, Hunor meg virrasztott, es mint egyetlen rendelkezesre allo MON-os, adott fozesi tanacsot.
|
|
|
RJ, engem kellett volna kérdezned.

|
|
|
Tegnap csinaltam porkoltet, dehat sajnos nem volt fenykepezesre erdemes. Hozzateszem, hogy kozben Hunor adta tippeket a suritesre. Vak vezetett vilagtalant
|
|
|
2004-12-06 02:51, fellegvar:
-
Jelentem, még élünk! De azért igazad van, köszönöm a figyelmeztetést. Tudod, az ilyen finomságot sajnálom feladni bárkinek. Ezért mindig marad, mert nem találom a menetközben szóbajövő népeket elég érdemesnek, majd a végén gyorsan meg kell enni. Ez volt a családom szerencséje.
Megboldogult orosztanárnőm, a Marosvásárhelyről származó felejthetetlen Ági éni, akihez gondoskodott a zsebpénzemről, mert küldte hozzám korrepetálásra a gyenge tanítványait és akiohez imádtam traccsolni járni a felejthtetlen erdélyi ízek és hangulat miatt, (mindig beültem a konyha sarkába és figyeltem, hogyan főz, miközben lelkiztünk), szóval ő mondta egyszer közbevetésemre, miért az ezüsttel tálal a konyhában:
"Tudod, fiam, magamnál előkelőbb vendégem nincs." Hát, a tegnapi ebéd is ilyen mottó alapján született.
|
|
|
barabera 2004-12-06 02:40
A Szakácskönyvbe beírtam, sok sikert.
Ui: A cica receptje nem kell?
_________________ poe
|
|
|
2004-12-06 02:51, fellegvar:
-
A fanyar utoiz nem volt sikeres a "kosztosaim" koreben .
Nagyon meg kell hagyni erni, egeszen puha kell, hogy legyen, akkor isteni finom es nincs utoize.
Tudjatok, hogy a kaki rokon gyumolcs a datolyaval?
|
|
|
2004-12-06 00:43, Pompéry Berlin:
- a mélyhűtőben már kb. egy éve tartott kacsamájat végre fel kellett dolgoznom."
______
Jo lesz vigyazni arra , hogy mennyi ideig tartalekolod a melyhutoben a kacsamajat ... vagy akarmilyen hust ! Egy ev ... azert egy kicsit sok ! Nem ajanlatos meg melyhutoben sem tartogatni ilyen sokaig barmit is . Nem erdemes vallalni a kockazatot .
A mi mai ebedunk : zoldseg leves es prezlis csirkemell zoldborsoval ... es kaki ... Bar itt is $2 dollar darabja , meggyoztek az egzotikus gyumolcsfogyasztok A fanyar utoiz nem volt sikeres a "kosztosaim" koreben . 
|
|
|
Ennek a ferdinand rozsanak a receptjet leirna nekem valaki ha nagyon szepen megkerem?Nagyon gusztusosan nez ki!!!:)
Elore is koszi..Barabera
ez nálunk Ferdinánd rózsa néven szerepel
-
|
|
|
Mai ebédünk (még a vasárnap irásbeli feldolgozásánál tartok):
- a tegnapi gyömbéres sárgarépa leves másodszor és
- kacsamáj mézben, borban sütve melegen, pirított kenyérrel tunkolva a szószt. (Eredetileg ez meleg előétel, de nálunk, ha van, nagy ritkán, akkor inkább erre fektetem a hangsúlyt = főétel.) Abszolút nem fogyókúrás!
Családi társbérletem tagjai kétszer vettek a levesből, majd Zsófi kinyalta a maga tányérját. A főétel szemrevételezése után a következő beszélgetés zajlott:
Férj: "Minek köszönhető ma ez a különlegesen finom ünnepi koszt?"
A ház asszonya: "Ennek két ... nem, három oka van:
1.) Mert szeretlek Benneteket
2.) Mert tegnap nem mentem el bevásárolni
3.) Mert a mélyhűtőben már kb. egy éve tartott kacsamájat végre fel kellett dolgoznom."
1szem pepita gyermek: "Legjobb lesz, ha a jövőben gyakrabban nem vásárolsz. Ebben eztán direkt akadályozni fogunk, ha ilyenkor mindig van a mélyhűtőben kacsamáj."
Igazság szerint ez az árukapcsolás nem egészen ilyen automatikus, de hadd higyjék. 
|
|
|
2004-12-02 20:13, kaytee:
Katikam, en is koszonom a Spice Express cimet, majd jovore irok nekik.
En mar elkezdtem a beigli sutest, de most csak a diosnal tartok. Makos csak a jovoheten lesz. En nagyban sutom, mert azt ajandekozok karacsonyra a barataimnak. Tavaly 22 db. keszult, azt hiszem, hogy az iden rekord lesz, mert Magyarorszagon hagytam hetet.
Sok sikert a suteshez. Majd ird meg hogy sikerult es, mi lett a karnisok sorsa
|
|
|
Judit ne add fel..
Ez egyébként nem recept alapján készült....mérlegem sincs bevallom...szóval ez ferdinánd rózsa nem diós csiga...a maradék tésztából pedig egy tepsi kapros-túróst csináltam
Nekem a fagylalttortával volt mindig bajom, nagyon szeretem , de sose sikerült
De a házikedvenccel Te nyertél
_________________ poe
|
|
|
2004-12-02 18:46, poesje:
-
Na, ez az! Az én múltkori lávaszerű ömlenyem is ennek készült, csak hááááááááááát ...
Igen-igen. Nem, nem hasonlít. Jó. Tudom. De elfogyott. Hm. Talán nem kellett volna olyan őszintén, rögtön és kitárulkozóan bevallanom, hogy mi akart lenni. Tanultam belőle.
Megjegyzem, Pablónk se. Szintén fekete ugyan, de legalább 3x ekkora.
|
|
|
2004-12-02 00:32, Valeria:
Köszi, Valikám.
Megadtad az ihletet, de sokallottam a szállitás árát.
Az EBay-n találtam egy füszerárus boltot - Spice Express - ahonnan 18 oz. kiszerelésben már meg is rendeltem a mákot, plusz valami mást is, ami éppen kellett.
(Férjem annyira megörült, hogy majd megpróbálok bejglit sütni, hogy nekiállt az egy éve halogatott karnisfelszerelésnek!!!)
http://stores.ebay.com/Spice-Express_W0QQsspagenameZl2QQtZkm
|
|
|
2004-12-02 19:17, poesje:
-
Örömmel értesülök, hogy megoldódott az ebgond, ezek szerint örökbefogadtad a kutyust? Vagy ő lesz az udvari főkóstolód?
Jaj, meg viccnek is rossz
|
|
|
rigojanos 2004-12-02 19:11
2004-12-02 18:56, poesje:
Akkor en is odaallitom majd a Rotweilert a fazek melle, mikor a krealmanyaimat fotozom
Örömmel értesülök, hogy megoldódott az ebgond, ezek szerint örökbefogadtad a kutyust? Vagy ő lesz az udvari főkóstolód?
_________________ poe
|
|
|
espa 2004-12-02 19:04
2004-12-02 18:46, poesje:
1. A fekete macska vészjósló
2. Mindjárt annyi a sütinek!
Nos Maugli cicánk nagyon édesszájú, bár főképp csokoládé-pudding-tejszinhab vonatkozásban. Ennek ellenére a fotózás időtartamára maradt csak asztalközelben
_________________ poe
|
|
|
2004-12-02 18:56, poesje:
-
Tévedsz Rigó, ö a bizonyíték, hogy a fotó nem egy virtuális szakácskönyvböl való
-
Akkor en is odaallitom majd a Rotweilert a fazek melle, mikor a krealmanyaimat fotozom
|
|