|
Szia Kertészlány!
Jó, hogy ilyen nagy bográcsban föztél, igy jut mindenkinek a fincsi halászléböl 
|
|
|
FIGYELEM - EZT EN IRTAM BE KERTESZLANY KORABBI UZENETE HELYERE!!! - MINT MODERATOR, TECHNIKAI LEHETOSEG MAS UZENETENEK SZERKESZTESERE IS, IGY TUDTAM MEGTENNI:
Szia Kerteszlany!
Az ide betett kep mar tul nagy volt, szettolta a topik kereteit, ezert kivettem (szettolta a topikkeretet - nagyobb volt a szelessege, mint a topik szelesseg). Kerlek, kicsinyitsd, es utana nyugodtan kattints eme uzenet feletti modositas feliratra (megteheted, mert Te vagy a szerzoje), torold ezt az en beirasom, es tedd be a Te beirasod/ kepet.
Udv,
Hunor
|
|
|
Na mégegyszer!

|
|
|
2004-10-19 13:20, Pompéry Berlin:
-
2004-10-16 21:24, Kertészlány:
-
... a szlovákok által készített nemzeti kaja, ez egy hosszú fehér kenyér, amit gőz fölött főznek meg. 4 szelet jár egy tányér ételhez. ...
-
Isssssssteni!
... A lényeg, hogy nem lisztől, hanem darából csinálják. ...
Darából??? Talán grízes lisztből, nem? Szerintem. Más lenne az állaga. 
|
|
|
Ah ... : ... ez felér egy ...
Elcky, drága vagy! Köszi.
Mikor hozod? 
|
|
|

|
|
|
Valaki sütne nekem sajtós rolót? Eszméletlen hogy megkívántam!
Forognak a szemeim. ( )
|
|
|
2004-10-19 23:31, Kertészlán
csak később sütni,
FÖZNI kell, nem sütni
Különben csináltam már, csak vadászok egy originál recept után.
(A receptesben benne lesz.)
|
|
|
2004-10-19 13:12, bovi:
-
"Holnap megreszkirozom azt a bizonyos savanyúkáposzta ételt:"
Ühüm, azután, ha finom lett, kérjük ám a receptet!
Talán be kell fedni, kicsit kelni hagyni és csak később sütni, valószínüleg nem sokáig, attól függően, hogy mekkorák a gombócok.
|
|
|
Tegnap báránysült volt krumpligratin-nal. Társbérletem tagjai döbbent, egyben vádló pillantással néztek rám, némán és szemrehányóan. A tál közepén 4 apró szeletecske, kicsit cipőtalpasan. Nem hitték, hogy amikor betettem a sütőbe, a tál televolt. Visszaszaladt a henteshez - mondja a német. Az is lehet, hogy tovább telefonáltam a kelleténél.
Ma a maradék körethez lazacpisztráng (Lachsforelle) tejszínes szószban. Ha nincs időm, akkor vagy reszteltmáj van vagy hal. Utóbbi mégkevésbé időigényes.
|
|
|
2004-10-19 15:12, poesje:
Poe, ide nem irunk recepteket, ahhoz átkell menni a szomszédba és ott meg csak igény esetén irjuk le.
|
|
|
Vargabéles volt ma ! annal nincs is finomabb 
|
|
|
Lányok nagyon fölcsigáztatok ezzel a sok gombóccal, igazi recept meg sehol. Vagy fehérrel írtátok, ne lássam?
Az én zsemlegombócom csak olyan parasztos, szárazon pirított kenyérkockák a galuskatésztában. ti biztosan tudtok ettöl jobbat.
Ma finom karfiolkrémlevest csináltam kanálka darált sonka, bolhányira vagdosott piros húsú paprika, es apró zellerlevél szinezte.
_________________
poe
|
|
|
2004-10-19 13:25, bovi:
-
Nem, nem, a Serviettenknödel normál zsemlegombóc, csak más formában. Én is kedvelem, mert szeletelhetö, garantáltan sikerül, itt nem ismerik, ezért biztos siker. Vadashoz mindig ezt! Szoktam még marhanyelvet is csinálni vadas szósszal + Serviettenknödel. Ez is biztos siker, ezt sem ismerik a bennszülöttek.
|
|
|
2004-10-19 13:20, Pompéry Berlin:
-
Judit, azt hiszem az a Serviettenknödel, nem ilyen, amiröl én irok. Ez csak normál nokedlitészta élesztövel. Persze az is nagyon fincsi!!!
|
|
|
2004-10-16 21:24, Kertészlány:
-
... a szlovákok által készített nemzeti kaja, ez egy hosszú fehér kenyér, amit gőz fölött főznek meg. 4 szelet jár egy tányér ételhez. ...
-
Isssssssteni!
Egyszer Brünn fölött az autópályán (168-as km-nél, ha valaki ki akarná próbálni), ahol pont ezért a knédliért mindig meg szoktunk állni enni, elkértem a főpincérnőtől a receptet. Igazság szerint be akartam volna menni a konyhába megnézni, de azt nem engedte. A lényeg, hogy nem lisztől, hanem darából csinálják.
|
|
|
Poe reklamál, hogy nem lát bennünket mégcsak fözni sem. Ez csak megtévesztés, mert fözünk mi szinte mindannyian, csak titokban, nehogy vendég jöjjön
Szóval, ma pujkamell görögösen rizzsel, káposztasalátával.
Holnap megreszkirozom azt a bizonyos savanyúkáposzta ételt:
Sózott oldalas (dagado) s.káposzta között és a tetejére jön az élesztös galuska. Ha sikerül isteni, a gombócokba jól belehúzódik a káposztás-húsos iz
|
|
|
Ez nem olyan gőzgombóc knédli volt, hanem a szlovákok által készített nemzeti kaja, ez egy hosszú fehér kenyér, amit gőz fölött főznek meg. 4 szelet jár egy tányér ételhez. Minden tunkolnivalót avval esznek, nagyon szeretjük.
Van azután a gőzgombóc, amit buchti marmeladou néven ismernek és olvasztott vajon tálalnak, megszórva kakaós porcukorral, vagy mákosan is lehet.
A töltelék valamilyen lekvár általában.
Mi a Magas-Tátrában ettünk ilyet először. Olyan, mint a damfnudeln.
Igaz, ahhoz karamellt szoktam készíteni. 
|
|
|
2004-10-16 19:26, bovi:
-
..de jobb lenne olyantól, aki már csinálta, mivel a lefedésnek van valami titka.
-
Nem ismerem, de talán ez?
http://mein-saarland.arno-hornberger.de/essen/dibbelabbes.shtml
Die Dampfnudeln 15 - 20 Minuten bei schwacher Hitze ziehen lassen, auf keinen Fall zwischendurch den Deckel öffnen: Das bedeutete sonst das Ende der Dampfnudel.
|
|
|
2004-10-16 19:22, andi_usa:
-
Ha Te nem lennél Andrea!!!
Köszönöm majd bekukkntok, de jobb lenne olyantól, aki már csinálta, mivel a lefedésnek van valami titka.
|
|
|
2004-10-16 10:36, bovi:
-
Látod, ezt a receptet hajkorászom már rég.
-
"Was die Grossmutter noch wusste" receptek között biztos megvan az Interneten, nekem van pár könyvem abbol a szériábol.
|
|
|
2004-10-16 10:36, bovi:
-
A nagyanyám tudta ezt nagyon fözni, úgy neveztük svábosan: Kraut und dicke Knödeln.
De finom is az. Egyszer én is ettem egy sváb néni főzte dicke Ködelnt, sajnos azóta se.
|
|
|
2004-10-15 22:20, Kertészlány:
-
A fiúk knédlit káposztával és füstölt főtt tarjával,
Látod, ezt a receptet hajkorászom már rég. A knédli a kápszta tetején fö, de van rá egy szigorú szabály, hogy hogyan.
A nagyanyám tudta ezt nagyon fözni, úgy neveztük svábosan: Kraut und dicke Knödeln.
Ez egy élesztös galuskatészta, amit rászaggatunk a majdnem kész káposztaételre és utána nagyon szorossan le kell zárni fedövel. Legutóbb a kuktába tettem, elég jó lett, de soha nem az igazi.
|
|
|
Ma nem főztem, csak ettünk.
Párkányban/Sturovóban voltunk vásárban. A fiúk knédlit káposztával és füstölt főtt tarjával, én pedig jó kis juhtúrós sztrapacskát ettem. Nagyon finom volt. 
|
|
|
Hehe páncélos tök, az elnevezés nagyon találó. )
Itthon istengyalulta töknek hívják.
|
|
|
2004-10-15 08:45, bovi:
A páncélos tök is enged sok levet, előfőzés után is. Érdekes, hogy zsiros a leve...
Azt hiszem, több kalória van ebben a tökben, mint az avokádóban.
De finom lett.
Buenos Airesben annyi steaket ettünk, hogy a fülünk is kettéállt tőle. Ott az a népi eledel, és az éttermek (is) elképesztően olcsók. A steak mellé hasábburgonyát tálaltak legtöbbször, az is nagyon finom volt, jobb, mint Amerikában. Gondolom, a krumpli minőségében van a különbség.
Santiagoban egy étteremben pedig olyat láttam, amit eddig sehol. A grillt kezelő szakácsok mindannyian maszkot használtak a szájuk előtt.
|
|
|
2004-10-15 16:15, bobe:
A Szakácskönyvünkben betettem egy palóclevest, nézd meg, ott is birkát ajánlanak.
|
|
|
Föztetek-e palóclevest? Meseljetek ti hogyan keszititek.
Nekem van egy nagyon jo szakcskönyvem amit Magyar Elek irt ,de ö birkahust ir a receptben . Mi lenne ha mas husra cserelnem?
|
|
|
2004-10-15 14:38, zitazita:
-
Bovi.......jaj de szeretem,csak sajnos én egyedül,magamnak meg lusta vagyok,jó kis pörkölttel a tején
Pedig csinálhatsz magadnak is, a maradékot le lehet fagyasztani.
|
|
|
Bovi.......jaj de szeretem,csak sajnos én egyedül,magamnak meg lusta vagyok,jó kis pörkölttel a tején
_________________ :zita
|
|