|
Nem értem mit panaszkodtok, hogy a férjetek a legnagyobb lábosban főz.
Az enyém mindig a lehető legkisebben, amibe szerinte még beleférnek a hozzávalók. És akkor ezt az edényt a tüzhely legkisebb rózsájára rakja, amit a legkisebb lángra (villany van nálunk, azt hogy mondják?) állit.
Hogy a természetesen kifröcskölődő étel ne piszkolja be a tüzhely tetejét, azt körberakja újságpapirral. Óvatos, mert még nem gyulladt ki semmi. Utána órákig főzi a főznivalót, mert az úgy lesz jó. Közben el-elfeledkezik róla, mert elmegy valamit szerelni. Erről a megfelelő rovatban van rinyálás.
A főzésnél csak az rosszabb, amikor süt. Imád kész, dobozolt tortaporokat feljavitani, de annyi mindennel, hogy egyszerübb, olcsőbb és jobb süteményt tudna gyártani a doboz elhagyásával. Igy könnyü, sárga piskótaféle helyett sötétbarna, téglanehéz tömböt gyárt, ezt is süti vagy másfél órát mindig. Rendszerint hozzáragad az ember szájpadlásához a neki olyan finom süti, mert tekintet nélkül arra, hogy a porban már van elég cukor, ő még belerak egy csomó mézet és apróra vagdalt datolyát, lekvárt és néha banánt is. Igen büszke a müveire, mert "nem szereti" azokat a tortákat, amik olyanok, mintha levegőből lennének. Kivéve, ha elékerülnek, mert akkor bizony nagyonis szereti.
A legnagyobb horror azért a mosogatás, mert ő mindent, amit használ, elmosogat. Hideg vagy langyos, de sose meleg vizben, Palmolive nélkül, ha lehetséges még mosogatórongyot se használ, csak a kezecskéjével pucovál. Úgy kell visszalopnom mindent, hogy rendesen elmossam, és ne vegye észre, mert akkor megsértődik.
A fürdőszobakagyló probléma nálunk nem áll fenn. Édesemnek saját fürdőszobája van, azt szépen rendbentartja. Nekem ott nem kell takaritanom, csak sátoros ünnepek előtt, és máskor nem is szoktam.
|
|
|
2004-07-07 14:31, rigojanos:
-
2004-07-07 12:14, ubuge:
-
<
A pacallevest csak akkor tudnam gyomorforgatobbnak elkepzelni, ha lenne benne hal meg zeller.
--------------------------------
Habár szerintem a pacallevesen a hal meg a zeller javitana
|
|
|
2004-07-07 14:29, rigojanos:
-
"Meg valamit? Mar majdnem elkezdtem csinalni a recept alapjan, erre kiderul, hogy nem pontosak az utasitasok."
Kedves Rigójános! Tehetsz bele mindent, ami kézügyben van, pl. pirospaprikát is. Az "alapmüvet" lehet variálni, a párom még nem védte le.
|
|
|
2004-07-07 06:13, espa:
-
By the way...
Nem tudja valaki hány éves korára jegyzi meg egy férfi, hogy borotválkozás után a mosdókagylót ki kell mosni, nemcsak leengedni a szőrös, szappanos vizet ?
Ugyan ez OFF, de valaszolok. 93.
|
|
|
2004-07-07 12:14, ubuge:
-
Egyébként én is élek-halok a pacallevesért, s most jut eszembe, hogy nagyon régen nem ettem már. Előbb-utóbb pótolni fogom ezt a hiányosságot.
-
A pacallevest csak akkor tudnam gyomorforgatobbnak elkepzelni, ha lenne benne hal meg zeller.
|
|
|
2004-07-07 11:45, Mary:
-
Apropó, elfelejtettem, hogy a leveshez néhány tojás is tartozik, felverve és a levesbe csurgatva.
-
Meg valamit? Mar majdnem elkezdtem csinalni a recept alapjan, erre kiderul, hogy nem pontosak az utasitasok.
|
|
|
Azt hiszem, ciberének hívják a savanyú levet, de ne kérdézd, miböl van, talán jobb, ha nem tudjuk. 
|
|
|
2004-07-07 13:24, Mary:
-
es azt hiszem, meg valamilyen savanyitott le is, nem tudom, hogy azt mikepp hivjak. Marhacsorbahoz csak etteremben volt szerencsem, ahol kihoztak, es hozza a tejfolet, paprikat is.
Hunor
|
|
|
"en a marhacsorba mellett szavaznak, melyhez szukseges tejfol es nagyon eros zoldpaprika is."
És léstyán, amit nálunkfelé Maggi-Kraut-nak hívnak és elég körülményes beszerezni, nem mindig kapható. Azt hiszem, általában minden csorbába teszik ezt a füszernövényt.
|
|
|
Es visszaterek a pacalleves temajahoz - nem sikerult meg ravennem magamat, hogy megkostoljam. De ha a romaniai leveseknel tartunk, akkor en a marhacsorba mellett szavaznak, melyhez szukseges tejfol es nagyon eros zoldpaprika is. Ubuge, veletlenul nincsen keped eme etelrol?
Ugyanakkor a hasonlo izesitesu orosz borscs (ha jol irtam) is bejon, valamint a szlovak szoljanka leves is. Ennyit Europa kelet-kozep reszenek leveseirol.
Udv,
Hunor
|
|
|
Tudod Mary mi nem szapuljuk a ferjeinket csak "beszamolunk" a furcssagaikrol....van beloluk boven......az enyemrol is /aldott jo ember/koteteket tudnek irni.....mindent olyan furcsan egyenien csinal, mintha soha nem latta volna hogy hogyan KELL csinalni.....fozni nem tud, illetve olyan egyenien hogy jobb ha nem teszi,-es ugy ahogy te irtad a ferjedrol hogy SOKAT....a legnagyobb labasban................
_________________
|
|
|
Beleolvasgat néha a fórumba, de nem rendszeresen és aktívan nem vesz részt. Inkább én informálom, de csak arról, amit jónak látok.
Tévedsz a "bokázással" Hunor, te is járod néha a más nótájára, csak nem veszed észre! A nöi leleményesség határtalan, ugyanúgy, mint a féfiúi önbizalom. 
|
|
|
2004-07-07 12:25, Mary:
-
Édes Istenem, most jut eszembe, ma otthon van, fözni fog, de mit és mennyit? Talán kellen túlórázzak egy kicsit?
-
Inkabb kuldd ide a MONra.
Hunor
|
|
|
A szerel/nem szerelünk topikba bérletet váltok, késöbb, mert a következö hetekben lesz mit írnom, költözünk. De a párom nagyon sokoldalú, a kreativitása a konyhán és a szerelésen túl is terjed. Édes Istenem, most jut eszembe, ma otthon van, fözni fog, de mit és mennyit? Talán kellen túlórázzak egy kicsit?
|
|
|
2004-07-07 12:11, Mary:
-
Amelyik szembekacsint a fazékból kis fekete szemeivel?
Jóétvágyat is kíván?
Egyébként én is élek-halok a pacallevesért, s most jut eszembe, hogy nagyon régen nem ettem már. Előbb-utóbb pótolni fogom ezt a hiányosságot.
|
|
|
2004-07-07 11:45, Mary:
-
Nem kellene egy "Szapuljuk a párunkat" topikot indítani?
-
Ez olyasmi: http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=686&forum=27&316 Soooot, ez meg az anti/ kontratopik, de meg itt szapulnak bennunket: http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1535&forum=27&104
De mi akkor sem ugy , ahogyan Ti (marmint noi nem kepviseloi) futyultok nekunk.
Hunor
|
|
|
Evett már valaki "szemes" krumplipürét? Amelyik szembekacsint a fazékból kis fekete szemeivel? Mert én igen és ki tudja, még mi mindent, amiröl nem is tudok.
Ubuge, ez rossz ötlet volt, megtörténhet, hogy a párom benéz ide és háromszor találgathatsz, mit eszünk a következö két hétben A jó tippeket mindig megtalálja és él-hal a pacallevesért.
|
|
|
2004-07-07 11:45, Mary:
-
Az ipari mennyiségű levesről nekem a pacalleves jut eszembe. Azt szokták legalább 10 literes recipiensekben főzni, a folyamat meg legalább 24 órát tart. Mondjuk, az eredmény is ennek megfelelő. 
|
|
|
Nem kellene egy "Szapuljuk a párunkat" topikot indítani? Amolyan "Selbsthilfegruppe"-ra gondolok, ahol mindenki elpanaszolhatja a bánatát, mint én a salátalevessel. Apropó, elfelejtettem, hogy a leveshez néhány tojás is tartozik, felverve és a levesbe csurgatva.
|
|
|
Földieper, ahogy a férjem csinálja:
hazahoztunk egy kiló epret, és mivel alig várjuk, már esszük is. ehhez a férjem először bekap egy-két szemet, majd elővesz a szekrényből 3 tálkát. Igazságosan elosztja az epret,(megmosni nem kell, hiszen nem ért le a földre, csumázni sem, mindenki elintézi magának) kiveszi a hűtőből a tejszint, meglocsolja rendesen az epret, majd a konyhaszekrényből a porcukrot, azt is szór re rendesen.
Kész. Tényleg finom. Csak ne gondolnék folyton arra, hogy nincs megmosva
Ha megettük, már csak annyi dolgom van, hogy egy ronggyal körbejárjak.... le kell törölnöm az eper maradványait:
1. a konyhaszekrényről, ahnnan a tálkákat kivette,
1. a konyhaszekrényről, ahonnan a porcukrot kivette,
3. a hűtőről, ahonnan a tejszint kivette.
A konyhaszekrény fehér
By the way...
Nem tudja valaki hány éves korára jegyzi meg egy férfi, hogy borotválkozás után a mosdókagylót ki kell mosni, nemcsak leengedni a szőrös, szappanos vizet ?
|
|
|
2004-07-06 22:30, Mary:
-
(folytatás köv.)
-
Varom!!
|
|
|
Ez saját kulináris kompozíció és meg ne hallja, hogy a háta mögött kissé lenézöen beszélek róla, ugyanis nagyon büszke saját magára.
A leves körútra szokott indulni, egy-két napig a hüvös kamrában áll, aztán bekerül a hütöbe és néha próbálja a gyermekeket rábeszélni, egyenek egy kis levest vacsorára is, hogy fogyjon (meg milyen egészséges!) Nekem kb. három nap után a könykömön is salátaleves jön ki, a gyerekeknek szintén. A fiam gondolt egy merészet és nagyot, áttöltött kb. két litert egy kis fazékba és elindult vele a fürdöbe, hogy útnak eressze a lefolyón. Pechjére összefutott az elöszobában gondoskodó apukájával, aki csillogó szemmel szaladt vissza a konyhába, mondván "Gyere fiam, megmelegítem, egyed, ha jól esik". Végülis csak el kell önteni, de nem baj, mert akkor föz valami mást (folytatás köv.)
|
|
|
Meg valami, ugyanis jegyzetelek. Hutoben kell tartani, vagy eleg a fazekat letakarva hagyni a tuzhelyen arra a ket hetre, amig el nem fogy ez a gourmet leves?
|
|
|
2004-07-06 22:11, Mary:
-
Osi csaladi recept, vagy sajat kifejlesztese?
|
|
|
Férjem receptje:
Végy egy tízliteres fazekat, töltsd majdnem tele vízzel (tele is lehet, amíg a kályháig elérsz, a plussz víz úgy is kilocsog). Öntsél bele egy fél doboz ételízesítöt. Két vagy három fej tömött salátát vágjál csíkokra és dobd bele (ami a földre hull, rúgd be az asztal alá, ott nem látszik). Töltsél böven ecetet bele és szórjál néhány cikk fokhagymát is a lébe. Ne vágjad apróra, ne préseld, fölösleges firlefranc. Egy hagymát is utánaereszthetsz, természetesen épen, söt paradicsomot is. A szalonnát, sajnos, fel kell apróra vágni, kiolvasztani és a levesbe önteni. Egyet-kettöt lobban és már kész is van a leves, kb. két hétre. Tejfölet tesz mindenki magának.
Ha valakik felhördülnének, hogy a salátalevesbe nem jár hagyma, az próbálja ezt a páromnak megmagyarázni, én nem jártam sikerrel. A paradicsommal és néha a lében úszkáló gombákról nem is beszélve. És hogy minek 10 liter? Hát ez az ö titka. Szerencsére nincsen mosófazekam, mert akkor kibövítené a receptjét néhány fej salátával.
|
|
|
Csak azert kerdeztem mert csipte a nyelvemet a fokhagyma, azert gondoltam tuladagolasra...........
_________________
|
|
|
A fokhagymát szerintem sem lehet tuladagolni semmiben. Én rengeteget használok, csak az étel fogyasztását kell jól ütemezni
Miért nem kap a fokhagymaszag (illat) létjogosultságot ? Vagy ki kellene találni, hogy mit kell utána enni, nagy ne legyünk szagosak.
egyébként zöldborsó leves vajnokedlivel, petrezselyemzölddel és meggyes pite a mai menü.

|
|
|
2004-07-02 15:20, nyanyabandi:
-
Csak Neked, ezért a füledbe sugom, hogy szerintem a foghagymát nem lehet túladagolni. Hogy miből mennyit? Érzésre. Ha ízlett, akkor pont eltaláltad.
A téma alapján ma a lecsó mellett döntöttem. Bár hetek óta mindenütt kapható magyar paprika, csak ma éppen nem volt a környékünkön lévő három üzlet egyikében sem. Ezért kénytelen voltam az általam nem szeretett vastag héjú, ú.n. bolgár paprikából főzni, amely nemcsak hogy nem erős, hanem egyenesen édes. Mindegy. Tettem még bele kaprot, valamint rizzsel tálaltam, de nem benne, hanem hozzá.
Vagy kiéhezettek voltak a kosztosok, vagy sikerült kellő fűszerezéssel, szalonnával, kétféle kolbásszal egyensúlyt teremtenem az adottságok és a konyhaszeretetem között.
|
|
|
Ja meg annyit a lecsohoz hogy most hallom eloszor hogy a paradicsomot hamozni kell....soha nem csinaltam ugy es nem lesz -e az ugy kisse szoszszeru igy? Tegnap este csinaltam padlizsanpasztat Pompery modra, -isteni finom foleg ha allt egy kicsit....osszeert...Ma reggel azt ettunk piritott kenyeren a reggeli kavehoz...ha elfogyott akkor sorban kiprobalom az osszes tobbi padlizsanreceptet amit irtatok....A baj az volt Judit hogy nem irtad hogy mibol mennyit es tul sok fokhagymat tettem bele azt hiszem, ket kozepes padlizsanhoz 4 gerezdet....
_________________
|
|
|
Lecsot fozni egy idos nenitol tanultam pesten aki ha azt fozott akkor kicsodultek a szagra a lakok,-szivesen segitett eltenni is uvegbe aki kerte.....O azt mondta hogy a paradicsom jon eloszor, egy picit parolni kell mielott a paprikat ratesszuk...azt mondta hogy a paprika ize illata csak akkor jon ki teljes egeszeben ha nem kapja el az olaj vagy a zsiradek...annak parolodni kell nem sulni mert akkor inkabb paprikas rantottanak hivjak /ha tojas is lesz bele/.....es nem tett bele egyszerre tojast is es kolbaszt....vagy- vagy.....es azt is tanacsolta hogy csak kenyerrel az igazi.....
_________________
|
|