|
2004-04-25 18:36, zitazita:
-
Ezt én is megenném, föleg, mert nagyon egészséges, de mit szól a párod, megeszi, az enyém biztosan nem 
|
|
|
a pitypangsaláta elkészitése:nagy halom friss levél,virág szárastól,jól összevagdalom,mint gyermekkoromban amikor a kiskacsáknak kellett csalánt vágni/egyébként csalánlevélből is lehet/.
öntök rá olivaolajat,egy citrom levét,majd jól összekeverem és lehet fogyasztani.
nagyon egészséges!!!!!
_________________ :zita
|
|
|
2004-04-24 19:03, Pompéry Berlin:
-
Berlin ist eine Reise wert, vagyis Berlin megér egy misét.
Voltam már Berlinben énektársakkal és macerálom férjem, hogy menjünk el együtt, de eddig nem került rá sor
|
|
|
Bärlauch = Allium ursinum http://www.terra.hu/haznov/htm/Allium.ursinum.html
Magyar-latin gyogynövény nevek: http://www.gyogynoveny.axelero.net/aruk-3.html
Angol - magyar füszer nevek: http://www.cookbook.hu/magyar_receptek/spiceNamesH.html
|
|
|
2004-04-24 19:03, Pompéry Berlin:
-
Akármit megnézek benne, az esetek 90%-ban nem található.
-
Az auffiderzent rosszul betuzted. Es a csirke rovid i.
|
|
|
2004-04-24 16:20, bovi:
-
Ennek a neve, ha jól saccolom:Bärlauch, magyarul medvehagyma.
Most jöhetek én is vacsira?
-
Köszönöm. Nem tudtam és lusta voltam elővenni a Halász-Elődöt. Vacsora O.K. De szeretettel látlak bármikor, koszttól függetlenül is. Berlin ist eine Reise wert, vagyis Berlin megér egy misét.
Apropó: Tud valaki használható német-magyar online-szótárt? Már annál nagyobbat, mint a MEK-nél, amelyben csak 23.000 címszó van. Akármit keresek benne, az esetek 90%-ban nem találom. Sorry, ezt a segítség rovatba kellene tennem, de ahhoz is lusta vagyok ma.
|
|
|
Tudjatok-e hogy a pitypang leveleben es gyokereben inzulin van? Olvatam valahol nem art ha a cukorbetegek tudjak, nem tudom mennyire hatasos de nagyon surgossegi esetben ki lehet probalni,-jo hogy mondod Judit fogok szedni a kertben es bele fogom titkolni a salataba,-raer a csalad megtudni ha megettek......igazatok van, vissza a tarmeszethez...Errol eszembe jut mindig egy tortenet, barati hazaspar ferfitagja egy idoben belebolondult a tutajozasba,-es egy kis gyakorlat utan ugy dontott hogy szervez egy kis csopotot erre ami meg is lett volt 12 ember ugy emlekszek.Fogtak ocska autogumi vagy belsot vagy mit,felfujtak, egymashozkotottek oket oda a jegladat az etellel es este,-ugy bizony este nekiindultak a pennsylvaniai folyon lefele.Valahogy nem mukodott a dolog mert hajnalfele szetestek, a jeglada ennivalostol vizbezuhant, a gumik elusztak, az emberek ki a partra tokeletesen lakatlan helyre ahol csak vegtelen erdok vannak..... Miutan kolcsonosen elmondtak egymasrol a velemenyuket a csoport egyik resze befele indult az erdobe mert ugy gondoltak olyan nincs hogy ne legyen emberi telepules valahol, a masik resze megint mas iranyba, a barat meg egyedul/a tobbiek latni sem birtak/ megindult a folyo mellett nagyon helyesen.Etele semmi ismerete sem hogy mit ehetne,-nem is volt mit,-illetve talalt egy darab csokit a zsebeben, a hatalmas pocak hihetetlenul leengedett, hetekig nevettunk rajta.2 nap utan celt ert, talalt egy kis erdei orallomast ahol megetettek es azonnal helikopterrel a tobbiek keresesere indultak meg is talaltak az erdoben.Mar nem emlekszem pontosan mert ez regen volt hogy kellett-e fizetni a helikopter miatt vagy nem de hazatalaltak.Ez csak a Judit gizgazarol jutott eszembe hogy jo is az ha vannak ismereteink a novenyekrol.
|
|
|
2004-04-24 15:41, Pompéry Berlin:
-
- ", foghagymás ízű zöld lóhereszerűség,
Ennek a neve, ha jól saccolom:Bärlauch, magyarul medvehagyma.
Most jöhetek én is vacsira?
|
|
|
- Gazleves (Isten bizony! Zsófi szedte a belevalókat a környéken - természetvédelmi terület szélén lakunk)
- Borsos sertésfilé (frissensült) zöldséges rizzsel + gaz- és virágsaláta - lásd fenn, de más vegyes belevalókkal úgymint pitypang, "Butterblume", foghagymás ízű zöld lóhereszerűség, stb.
- málna (mélyhűtött felengedve) cukros, vaniliás tejszínhabbal
Most pihenek.
U.I. 1.) Ha a hús nem lett volna, elmodhatnám: Az EU küszöbén nyomorunkban másra nem telik, mint a természet ölén s.k. szedett gazra.
U.I. 2.) Zsófi kapott születésnapjára egy botanikus gaz-könyvet, hogy mi nő itt, ami ehető. No, ebből vettük az inspirációt. Az eredmény nagyon finom volt.
|
|
|
2004-04-23 18:28, nyanyabandi:
-
Hat erre kivancsi vagyok Valikam, hetvegere veszek.........
En is Szuzykam, majd legyszives informalj.-
|
|
|
Szegényember csodakajája: tarhonyás-krumplis egytálétel.
Füstöltkolbász-karikákat tüzálló edényben megpiritunk. Ha nagyon soványak vagy gazdagok vagyunk, akkor szalonnán.
Hozzáadjuk a tarhonyát, azt is megpiritjuk.
Ekkor jön bele a kisebb kockákra vágott krumpli meg só.
Annyi vizzel öntjük fel, hogy egész csinálmányunkat elfedje.
Az edényre fedőt rakunk, és bevágjuk közepesen meleg sütőbe.
Akkor lesz a kész az étel, amikorra a krumpli megfő.
Hogy miből mennyit tegyünk bele, egyéni izlés dolga.
Természetesen minél több kolbász van benne, annál finomabb. A kolbász egyébként majdnem teljesen szétfő benne, de az ize ottmarad.
Nyamm.
|
|
|
Hat erre kivancsi vagyok Valikam, hetvegere veszek.........
_________________
|
|
|
2004-04-23 14:00, nyanyabandi:
-
Marhahussal kereszteztek.......?
Azt hiszem Szuzykam, es, akkora csontok vannak benne mint egy marhaban.-
|
|
|
Zuloaga,
az articsokát szeretem külömben más formában is, vagy egészben föve (itt Kaliforniában terem) izes szosszal tálalva vagy olaszos modon risotto con carciofi (ott csak a közepét használják bele) amit volt olasz fönökömtöl tanultam.
Sajnos Cynart még nem kaptam itt Kaliforniában, a Camparit mindenütt árulják viszont. Nekem német turistáim hoztak mindig ha kértem, Svájcban ismertem meg a Cynart. Az ize kicsit hasonlit a sötét Cinzanora. Kellemes apéritif.
|
|
|
Marhahussal kereszteztek.......?
_________________
|
|
|
Nyanyabandi, azert vigyazz a ponttyal, mert az itteni nagyon kemeny husu es csontos. Egyaltalan nem olyan mint amilyent Magyarorszagon ismertunk.
|
|
|
Utoljara magyarorszagon csinaltam racpontyot de jo hogy figyelmeztetsz.........ponty itt is kaphato neha.
_________________
|
|
|
Tegnap fogott a párom egy szép pisztrángot, jó 60 dekásat. Ma kipróbálom rácosan elkésziteni, amit eddig csak pontyból csináltam. Ismeritek a rácpontyot?
Karikáravágott burgonyára ráhelyezzük a halat, kürberakjuk karikárvágott hagymával, paradicsommal és zöldpaprikával. A halat elötte beirdaljuk és reszelthagymával, pirospaprikával,sóval bedörzsöljük. Mielött kész lenne 5 perccel az egészet leöntjük tejfellel, amiben szintén elkeverünk egy kis töröttpaprikát.
|
|
|
Gyerunk azzal a tarhonyas kolbaszos recepttel.Lassuk csak...........
_________________
|
|
|
A tarhonya jó ötlet. Ezt én is kipróbálom.
Az orzo nevü tészta se lenne rossz, de eddig mindig halálra robotoltam magam, hogy csipetkét csináljak.
Új életet fogok kezdeni.
Ismeri valaki a tarhonyás-krumplis-kolbászos egytálételt? Nagyon fincsi.
Ma rántotthusika lesz nálunk!
|
|
|
2004-04-21 19:47, nyanyabandi:
Tarhonyát azért teszek bele, mert lusta vagyok csipetkét csinálni
|
|
|
Ugyan Bovikam az en 30 eve ismert oreg baratnom 93 eves, -hol vagy te meg attol, ugy vag az esze mint a borotva, a nyelve is folyton edzesben van,-eszunk mi meg abbol a bablevesbol.Mellesleg irtad hogy tarhonyat teszel bele, -most hallottam eloszor, muszaj kiprobalnom.
|
|
|
2004-04-21 13:33, nyanyabandi:
-
10 ev meg es azt is ki fogjak talalni hogy hogyan lehet kompjuteren at tovabbitani.
Az nekem már nagyon késö lesz, szeretnék még én is online valamit megkóstolni 
|
|
|
Kaytee, -daralthusos karfiolodra raharaptak a ferfiak, csakugy mint Bobe rakott keljere.Az a bableves sem hangzik rosszul,- 10 ev meg es azt is ki fogjak talalni hogy hogyan lehet kompjuteren at tovabbitani.Majd akkor nem fogjatok ajanlgatni mert nagyon hamar kiurulne a vacsorafazek.En tegnap este dios beiglit sutottem mert felhivott a baratnom es ugy gondoltam hogy maratoni beszelgetesunk alatt meg is csinalom,-megleptem vele a ferjemet akinek ez a kedvence.
_________________
|
|
|
2004-04-21 10:27, andi_usa:
Kedves Usa Andi , az articsókát én is ismerem, nálunk is terem, és különböző formákban készítik, magam is kedvelem (amikor elém teszik elkészítve ) - állítólag elég körülményes pucolgatni ...
De belőle készült italt még nem láttam, nem is hallottam ... milyen? mihez hasonlít? (a link a campari oldaláról van ... nem véletlen?)
Ha hoznál a jakuzziba, megkóstólnánk.
Egyébként hol lehet kapni?
|
|
|
2004-04-21 11:30, bovi:
-
Ehes vagyok.
Valaki nem keszit valamilyen fasirtos-karfiolos menut?
Hunor
|
|
|
Ma egy jó, magyaros szárazbableves lesz az ebéd. Van benne egy kis császárszalonna, kolbász, tarhonya és persze a belevaló zöldségek.
Néha jó a hagyományos koszt
Holnap valami flancosabb koszt lesz, még töröm a fejem, hogy mi.
_________________ üdv:bovi
|
|
|
Nekem articsokábol ez a kedvencem:

|
|
|
Igen a földben lévő gumó, a maa-artisoka a csicsóka magyarul. Inkább Erdélyben ismert, én pálinkát ittam belőle, amit Németországban vettünk. Egyébként a csicsóka állítólag nagyon egészséges és a recept is jól hangzik.
A másik, a virág, az az articsóka, de itthon azt se nagyon ismerik.
|
|
|
Pontosan igy, ahogy Böbe képei mutatják. És az én receptjeim a maa-artisokkára voltak .
_________________
|
|