|
www.konyhamester.hu
szekelygulyas recept:
Székelygulyás 4 személyre
50 dkg combból készült sertéspörkölt
80 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
köménymag
babérlevél
só
A káposztát kevés sós vízben a babérlevéllel párold puhára. (Ha túl sok leve marad, szűrd le.) A pörkölt levébe főzd bele az összetört fokhagymát és a csipetnyi köménymagot, add hozzá a tejfölt és még egyszer forrald össze. A pörköltet keverd a káposztához, és forrald még vagy 10 percig. (A babért dobd ki.) A gulyást paprika és paradicsomszeletekkel díszítve, forrón tálald.
|
|
|
Nekünk a németes krumplisaláta izlik. Lehet, hogy nem ismeritek.
Hagymát finomra vágva egy kicsit megpiritom, az apróra vágott császárszalonna zsirján. A megfött, karikáravágot krumplit egy nagyobb edénybe teszem és még langyosan hozzáadom a hagymás
szalonnát, só, bors, ecet és annyi forró húslevet (Magi kockából), hogy lecses legyen. Végül finomravágot zöldpetrezyelyemmel izesitem.
Ez a saláta langyosan finom, halételekhez fasirthoz, grilezett húsokhoz.
Ez jobban csúszik, mint a majonézes és ez sem több kalória.
|
|
|
2004-02-18 18:36, kaytee:
-
Milyenfajta krumplisalátát csinálsz?
-
Hàt én olyan keverék félét csinàlok!
Hogy meg fözöm a krumplit héjàban. Megtisztitom. Egy nagy tàlba vékonyra laskàzok egy nagy fej vörös hagymàt amit megsozok és megecetezek (mint egy "ecetes hagymànak") majd rà vàgom a krumplit karikàra közbe néha megsozom és több-kevés majonézt keverek bele (most kevesebbet mert férjecském fogyozni akar ) és jol öszekeverem de vigyàzva hogy a krumplibol ne legyen püré azért! Aztàn néha még egy pàr csepp ilyen olyan izesitett olajatis szoktam rà csepegtettni. Ja igen ki felejtettem a fött tojàst! Habàr mikor hus mellé szolgàlom fel mint tegnap, egy nagy tàll fasirt mellé, a tojàst ki is hagytam....
Lehet hogy màsok, màsként csinàljàk, de mi igy imàdjuk! 
|
|
|
2004-02-18 19:14, fibie:
Nincs valakinek egy jo szekelykàposzta receptje?
Szeretettel fibie
Kedves fibie,
én szeretem a magam főzte székelykáposztát, de azt hiszem, olyan messze van az igazitól, mint én Székelyföldtől. Azért itt a recept:
A disznópörköltet félig megfőzöm. Közben a savanyúkáposztát hideg viz alatt kimosom, hogy ne legyen annyira savanyú. (Itt csak olyan kapható.) Hagymát - ha van füstölt szalonnám, azon, vagy csak - olajon barnára piritok. A káposztát hozzáteszem, füstölt hússal, pár babérlevéllel együtt, majd kis vizzel és egy húsleveskockával fedő alatt addig párolom, amig összeesik. A pörköltet hozzáöntöm, és majdnem készre főzőm. Tejfölt kevés liszttel összekeverek, ezt bele a káposztába és addig főzőm, amig a hús nincs kész. Tálaláskor babérlevelet kiszedem, és aki akar, tehet bele még tejfölt. Nem frissen a legjobb, hanem felmelegitve.
Nem tudom, ez mennyiben hasonlit a valódi székelykáposztához ... de finom.
|
|
|
Kedves mindenki!
Fibi vagyok (màr irtam a nagyvàradi topikban)és megnéztem amiket irtatok és a képeket,ugy làtom itt mindenki cordon-bleu!! bevallom mostmàr nagyon éhes vagyok!!!
Nincs valakinek egy jo szekelykàposzta receptje?
Szeretettel fibie
|
|
|
2004-02-18 17:56, Cunibaba:
-
Ma maradék paradicsom leves! Frissen sült fasirt és krumpli salàta!
-
Milyenfajta krumplisalátát csinálsz?
|
|
|
Ma maradék paradicsom leves! Frissen sült fasirt és krumpli salàta! 
|
|
|
de ezt csak neked mondtam el Judit 
|
|
|
termeszetesen........az internetröl töltöm le mert kinek van idege ilyen alkotasokhoz?
de mindeniket megkostolnam te is?
|
|
|
2004-02-17 16:57, bobe:
-
Böbe, árulj el nekem egy titkot! Csak négyszemközt. Ezeket a reprezentatív és étvágygerjesztő, kulináris mesterszakács módra előadott kivitelezésű étkeket, ill. a róla bemutatott fényképeket a saját konyhádban készíted a saját produkcióidról - naponta!!! -, vagy letöltöd az Internetről.
Nagyon fontos, mert ehhez mért a csodálattal vegyes kisebbrendűségi érzésem.
|
|
|
Jo ötlet, köszönöm, ma Raviolit készitek vacsorára sajtos curry sauce-al s benne shrimpekkel. 
|
|
|
Nezzetek milyen jol nez ki ez a tanyer tortelinni

|
|
|
Kedves Bovi,
engem férjem rokonai tiszteltek meg ugy, hogy hirtelen jöttek mind nyaralni ide. Amig egyedül élt itt válása után csak anyai nagynénije jött el meglátogatni.
Bácskai Nagymamám csak akkor sértödött meg mikor én jobban szerettem a (szegényes) krémes lepényt amit az apai rokonság készitett, illetve nálunk otthon apám. Nem leveles tésztával volt, hanem szalalkálissal.
Nekem gyerekkori emlékem Bácskára a házi ostya volt a fagylaltosnál, keresztmamám adott nekünk pénzt mindig s rohantunk bátyámmal oda a frissen sütött háziért. Nagymamám viszont lemorogta hugát, hogy nem eszünk ezek után rendesen ebédet! Arra is emlékszem hogy keresztmamámnak volt egy kis daklija s elhizott mert tortaszeleteket is kapott az asztalrol melyeket nagymamám készitett! Anyámrol pedig az az anekdota járta, hogy megkérdezte gyerekkorában otthon a vajnál, házi vagy gyári, ha házi nem kérek!
|
|
|
2004-02-16 17:23, andi_usa:
Nagymamám mindig azt mondta, ott a legjobb a koszt és a termés is az volt.
Nagyon igaza volt nagymamádnak kedves Andy!
Saját tapasztalatom, hogy ott jobban is éltek az emberek. A férjem felvidéki és volt lehetöségem a hasonlatban.
A koszt olyannyira más, mintha nem is M.ország lenne, szegény anyósom csak 3 félét fözött váltogatva na jól van, talán 4-félét. Éveken keresztül mikor hazalátogattunk nekem kellett fözni az egész
le´s felmenö rokonoknak, mert az jobb volt, mondták ök. Nekem nem mondhatom hogy nagyon dukált a megtiszteletetés
|
|
|
2004-02-16 12:59, bovi:
-
Na ez örvendetes, onnan csupa jók, szépek, okosok, kedvesek, alkalmazkodók, hüségesek, meg minden ilyenek jönnek
-
Nagymamám mindig azt mondta, ott a legjobb a koszt és a termés is az volt. 
|
|
|
Engem az anyam az asztal körul kergetett gyerekkoromban :mar bizony a bablevest hetfön herendiböl eszzuk!!!!!!!
micsoda gyermekkor 
|
|
|
Nalam Viktoria, de eddig meg nem mertem berakni a mosogatogepbe. Judit, megnyugtattal, ezentul megy a mosogatoba. Persze, nem hetfonkent hanem unnepkor Nem mindenki engedheti meg maganak, hogy bableveshez Apponyi Herendit hasznaljon.
|
|
|
2004-02-16 15:57, bobe:
-
Csak vágj fel nyugodtan! Látom, nálad Apponyi minden színben. Hm. ... Háááát, ... akkor akár kávézhatunk is.
Megjegyzem hol áll az, hogy a Herendit kézzel kell mosogatni? Én 28 éve minden alkalommal beteszem a mosogatógépbe és még mindig ép rajta minden aranycsík. Igaz, hétfőnként nem használom. 
|
|
|
Kavezzunk is?
|
|
|
En is ugyanezt akartam mondani. En meg erolevest ittam a konyhaban, ibrikbol.
Bar a Herendit nagyon szeretem, de kezzel mosogatni azt nem. 
|
|
|
2004-02-16 12:05, bobe:
-
Hétfőn is Herendiből? Ezt nevezem!
Nálunk ma rántotta, spenót és krumplipüré volt. A konyhában. Herendi nélkül.
|
|
|
2004-02-15 18:25, andi_usa:
-
Bovi, anyám származik onnan.
Na ez örvendetes, onnan csupa jók, szépek, okosok, kedvesek, alkalmazkodók, hüségesek, meg minden ilyenek jönnek
|
|
|
Nàllunk meg ez:

|
|
|
Jol kezdjuk a hetet ablakpucolas miatt bableves lesz

|
|
|
2004-02-15 13:04, bovi:
-
Ugyanis a hazámból valók (Bácska) a finomságok
-
Bovi, anyám származik onnan. 
|
|
|
Parancsolj valikam!
itt a kenyer pekestöl

|
|
|
Akkor johet mind, csak finom puha kenyeret is kerek hozza 
|
|
|
Bilagit samarin, szoda bikarbonat mindenfele desszert amit kivansz 
|
|
|
Bobike, csodalatosnak latszik az ebed, de adtal hozza Bilagitot is?
|
|
|
Böbice, nagyon büszke vagyok az itt bemutatott tányérra! Ugyanis a hazámból valók (Bácska) a finomságok 
|
|